Pohjois-Savo 2015

Sunnuntai 1.11.2015

Lähdemme ajamaan Turusta klo 15. Suuntana Pohjois-Savo ja ensin Kuopio, jossa majoitumme ensimmäisen yön. Olemme vuoden pimeimmän ajan kynnyksellä. Olen kuullut jossain sanonnan, että ”Savossa aina paistaa.” Kuulostaa hyvältä näin pimeän marraskuun keskellä. Pimeys saa päivät omalla tavallaan raskaammiksi. Pimeä aika näkyy myös liikenteessä. Pimeä tulee jo ennen Tamperetta. Myös nälkä tulee aikaisin. Pysähdymme menomatkalla grillikioskilla Urjalassa. Jonoa on tänään paljon. Ihmiset odottavat kuitenkin makkaraperunoitaan ilman grillinujakointia. Muistelen, että viime vuonna oli kovasti huono ajokeli juuri Pohjois-Savon lähtöpäivänä. Myös nyt saa ajella rauhallisena ja tarkkaavaisena. Voi niitä itseään inhoavia jotka kävelevät maanteiden vierellä ilman heijastinta.

Kuopiossa meidät sekä tämän yön että torstain ja perjantain välisen yön Scandic Kuopio. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Päivä on ollut pitkä, sillä aamupäivällä oli Turussa kummipoikani ristiäiset. Nimeksi tuli Daniel. Sieltä vaatteidenvaihdon kautta suoraan rattiin ja tien päälle. Illalla olen niin väsynyt, että uni ei vaadi kuin sänkyyn kellahtamista. Hotellihuone tuntuu pehmeältä ja kotoisalta.

Maanantai 2.11.2015

Maanantain vierailupäivä on Pielaveden yhtenäiskoulussa. Päivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 14.55. Rehtori on meitä vastassa ja näyttää paikat. Päivä on kohdistettu 8-9 –luokkalaisille. Yhteisluento on 45 minuutin mittainen ja luokkakohtaiset tunnit 65 minuuttia. Ruokatauon kesto on 25 minuuttia.

Olen huomannut että savolaisilta eivät vastaukset tule niin suoraan kuin tällainen pohjalaistaustainen odottaisi. Tämä näkyy myös Pielavedellä. Joiltakin ryhmiltä kysymyksiin on vaikeampi saada vastausta. Puhumista arkaillaan. Arkoja aiheita kohtaan koetaan häpeällisyyttä. Tai sitten sopivia sanoja ei löydy. Tunnit sujuvat kuitenkin omalla, mukavalla painollaan. Kaksi oppilasta antaa myös videohaastattelunsa nettisivuille.

Opettajainhuoneessa on keitetty erikseen vahva ja mieto kahvi. Tämä on hauska ja varmasti toimiva tapa. Kahvi kun on monessa työyhteisössä yksi mielipiteitä jakava kiistakapula. Itse kallistun vahvemman suuntaan. Jutustelen kahvin lomassa myös opettajainhuoneessa olevien kansankynttilöiden kanssa.

Pielavedeltä siirrymme Rautalammille, jossa kahden seuraavan yön majoitukset. Rautalammilla olemme perillä klo 17. Rautalammilla meidät majoittaa Korholan Kartano. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Paikka on ennestään tuttu, sillä olen ollut samassa paikassa leiriä ohjaamassa.

Kooste oppilaiden palautteista Pielaveden yhtenäiskoulussa:

 • Hyvät ja hauskat tunnit. Rentoutus tuntui tehoavan oikeasti, ja pienet selkäkivut hävisivät.
 • Oli kiva tunti. Mieleen jäi rentoutus ja se, kun kirjoitettiin toisille positiivisia asioita.
 • Mukavia oli tunnit, mielummin täällä kuin oppitunnilla. Mieleen jäi hiljentyminen ja asioitten pohtiminen.
 • Mukavaa, jäi hyvin rentoutuminen mieleen.
 • Hyvä rentoutus. Ilmaset keksit. Luokan tunti itsessään hyvä. Hyvä ohjelma.
 • Hyvä hieronta ja rentoutumishetki oli paras.
 • Tunnit olivat kivoja.

Janne haastattelee 9-luokkalaisia Lottaa ja Kanervaa Sisäinen säihke -teemapäivän yhteydessä:

Tiistai 3.11.2015

Olen nukkunut edellisen yön vähän katkonaisemmin. Kärpäsiä kierteli yöllä pääni vieressä pörräämässä. Rauhoittavampaakin unimusiikkia on kuultu.

Tiistain vierailupäivä on Rautalammilla Matti Lohen koulussa. Vierailimme täällä myös viime vuonna, jolloin aiheena oli Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Tämänkertaisena teemana on EVVK –elämän valintojen valmennuskurssi.

Päivä alkaa yhteisluennolla klo 8.35 ja päättyy klo 14.15. Päivä on kohdistettu 8-9 –luokkalaisille. Heidät on luokkakohtaisilla tunneilla jaettu kolmeen eri ryhmään. Yhden luokkakohtaisen tunnin pituus on 75 minuuttia.

Rautalammilla on herttaisia ja mukavia oppilaita. He ovat jotenkin niin riemukkaan vilpittömiä. Pidän kovasti myös rehtori Arvo Leskisen maanläheisestä ja rennosta työotteesta. Jutustelemme hänen kanssaan opettajainhuoneessa mm. jalkapallosta. Hän tunnustautuu Liverpoolin kannattajaksi. Itse kallistun enemmän Arsenalin suuntaan.

Poikkeamme päivän jälkeen kahvilassa, jossa otan kerrosvoileivän. Huomaan leivän sisään katsoessani, että se ei olekaan aivan pieni. Leipä on täynnä juustoa, kananmunaa, pekonia, metvurstia ja suolakurkkua. Leipä on kuitenkin niin hyvää, että otan vielä toisen take awayna mukaan.

Illalla poden voimakasta hartia- ja päänsärkyä. Koitan lievittää oloani saunalla, mutta kipu tuntuu vain yltyvän. Uinahdan kuitenkin Mestareiden liigan jalkapallo-ottelun myötä ja nukun paremmin kuin edellisenä yönä.

Kooste oppilaiden palautteista Matti Lohen koulussa:

 • Hyviä tunteja oli! On hyvä että on olemassa tälläinen systeemi missä nuoret voivat puhua ongelmistaan jollekin joka voi auttaa. Olisi hyvä jos Rautalammillakin olisi tälläinen…
 • Piditte todella hyviä tunteja. Oli mielenkiintoista olla täällä.
 • Tosi kiva. Tykkäsin tosi paljon! Tykkäsin hieronnasta ja rentoutumishetkestä. Niitä pitäisi olla enemmän.
 • Mukavaa, rentouttavaa. Kelpaan sellaisena kuin olen ja minut hyväksytään. Yee.
 • Oli tosi mukava ja hauska tunti. Sai ymmärtää sen, että saat aina apua kun tarvitset sitä.
 • Oli kivaa ja valaisevaa.
 • Jäi mieleen pallohieronta. Oli tosi kiva kun kävitte täällä!

Keskiviikko 4.11.2015

Keskiviikkoaamu tuntuu vaikealta. Syytä en tiedä. Aamu on selviytymistaistelua. Ajelemme Rautalammilta Kuopion Karttulaan. Päivän vierailu on Kissakuusen koulussa. Vierailimme siellä myös viime vuonna, jolloin teemana oli Elämyksellinen päihdevalistus. Tänä vuonna teemana Koulu- ja nettikiusaamisluennot.

Päivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 14.55. Päivä on kohdistettu 7-8 –luokkalaisille. Illalla on vielä vanhempainilta alkaen klo 18. Tunnit menevät mukavasti, sillä osa ryhmistä on savolaisittain juttelevaisia. He ovat valveutuneita kiusaamisasioiden suhteen ja jakavat omia kokemuksiaan. Aika meinaa monen ryhmän kanssa loppua kesken. Kuten myös keksit, joilla lahjomme kyseleviä ja keskustelevia oppilaita.

Vanhempainillassa on väkeä parisenkymmentä. Mukana on myös oppilaita, jotka ovat myymässä kahvia ja leivonnaisia. Ilmeisesti jotain luokkaretkeä varten.

Ajamme vanhempainillan jälkeen Juankoskelle, jossa seuraavan yön majoitus Kartanohotelli Kivennavassa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Olen tilannut majoituspaikasta valmiiksi iltasaunan. Arvelen, että vanhempainillan ja hartiajumitusten jälkeen tämä tekee hyvää. Ja niin tuntuu tekevän! Kostutan myös jalkojani järvessä. Koleat jalat kertovat, että nyt on oikeasti talvi. Sitten olen hullu suomalainen ja kastelen vielä itseäni kunnolla. Sanovat että kylmä kylpy on terveellistä.

Kooste oppilaiden palautteista Kissakuusen koulussa:

 • Hyviä, fiksuja juttuja. Pistää toivottavasti ajattelemaan.
 • KIVAA ja videot olivat hyviä ja totta.
 • Tunti oli hyvä, eniten jäi syyt kiusaamiseen.
 • Hyvä tunti. Melkeinpä kaikki asiat jäivät mieleen.
 • Hyvä, videot jäi mieleen.
 • Tunti oli kiva.
 • Iha jees tunnit.

Torstai 5.11.2015

Juankoski here I come! Torstain vierailupäivä on Juankosken yläasteella ja teemana Elämyksellinen päihdevalistus. Päivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 11.45. Osallistuvia 9-luokkalaisia on 60. Aluksi yhteinen osuus, sitten luokkakohtaiset tunnit. Tapahtumapaikkana suuri luokkatila.

Oppilaat ovat yhteisluennolla niin hiljaisia, että opo kertoi jonkun opettajan kommentoinen, että ”aivan kuin olisivat kirkossa istuneet.” Itsekin huomasin hiljaisuuden ja herkistymisen aiheen äärelle. Ysit selkeästi janosivat aiheeseen liittyviä tarinoita.

Koulussa on panostettu ehkäisevään päihdetyöhön. WC:t ovat valistushenkisiä. Niissä on päihteisiin liittyviä, varoittavia lausahduksia. Juankoskesta jää hyvä fiilis. Mieluusti palaisimme tänne Juicen kotikonnuille uudestaan.

Juankoskelta ajamme Kuopioon. Käyn iltapäivällä pesettämässä autoni ja ostamassa torilta kalakukon. Tämä savolainen herkku höyryää autossani niin hyvältä, että saa nähdä kestääkö tuliainen kotiin asti. Olen tottunut ostamaan jokaiselta Maakuntaviikolta jotain alueellista tuliaista kotiinviemiseksi.

Käyn illalla hotellin saunassa ja uima-altaalla. Juttelen saunassa toisen matkatyöläisen kanssa. Näissä saunoissa on aina mukava kohdata muita maanteiden sankareita.

Illassa on myös valtiollista dramatiikkaa. Juha Sipilä uhkaa televisiossa kaataa hallituksen, mikäli eivät pääse sopuun sote-mallista.

Kooste oppilaiden palautteista Ruukinkoulussa:

 • Oli kiva ku oli valmistauduttu sillee et sai just tyylii neuvoja riippuvuuksiin ja tupakoinnin lopettamiseen! 5/5.
 • Oli ihan kiva tunti, tykkäsin varsinkin siitä, kun asiat esitettiin faktoina eikä saarnana.
 • Tunnit olivat hyviä ja valaisevia. Haluan entistä vähemmän kokeilla päihteitä.
 • Hyvä ja kiinnostava, sai kuulla enemmän mitä olen aikasemmin kuullut.
 • Hyvää vaihtelua arkeen ja puhuttiin oikeaa asiaa.
 • Hyvä, tarinat oli mielenkiintoisia.
 • Hyviä, mieleen jäi tupakasta ja alkoholista puhuminen.

Kiertueavustajan torstaituntemukset:

Perjantai 6.11.2015

Kooste oppilaiden palautteista Kivelän koulussa:

 • Mukavaa, silmiä avaavaa, tähtiin kirjoitukset olivat kivoja. Luento oli hyvin mielenkiintoinen.
 • Rentoutumisharjoitus oli kiva ja tunti muutenkin oli opettava ja mukava. 🙂
 • Mukavaa… Ja hieronta oli ihana.. 🙂 Tähtijuttuki oli kiva. 🙂
 • Mun mielestä tunnit oli hyviä, rentoutus oli tosi kiva. 🙂
 • Hyviä ja rentouttavia ja sai tietoa.
 • Rentouttavia ja tukevia. Mieleen jäi rentoutusharjoitus.
 • Tunnit oli mukavia ja eniten mieleen jäi rentoutuminen.

Janne muistuttaa, että kaikki mokaavat eikä mokia tarvitse pelätä:

Viikon viimeinen vierailu on Leppävirralla Kivelän koulussa. Päivä alkaa klo 8 ja päättyy klo 13.35. Päivä on kohdistettu 8-luokkalaisille, joita yhteensä 103. Leppävirralla on teemana EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi. Tämä on toimiva yhdistelmä kaikkia vierailuteemojamme. Yhteisluento kestää 45 minuuttia ja toiminnalliset keskustelutunnit 75 minuuttia/ryhmä.

Yhteisluennolla oppilaat kuuntelevat hiljaa ja huomaan liikuttumista. Huomaan, että tunnepitoinen asia läpäisee oppilaiden tunnepanssarit. Se luo itselleni puhumisen innostusta. Välillä istun, välillä seison ja välillä kävelen. Olen levoton kuin Mertaranta Suomi-Ruotsi –finaalissa.

Myös järjestelyt toimivat Leppävirralla erinomaisesti. Oppilaanohjaaja Veli-Pekka Pienimäki on avuliaasti mukana meiningeissä ja päivästä jää tervetullut olotila. Paikalla on myös paikallislehden (Soisalon Seutu) toimittaja. Hän vaikuttaa erittäin kiinnostuneelta teemapäivästä ja toiminnastamme myös muuten. Tällaiset paikat jäävät mieleen. Saamme myös koululta pienet Leppävirta-aiheiset muistolahjat. Viimeisen luokkakohtaisen tunnin rentoutusta hieman häiritsee samanaikaisesti verhon toisella puolella käynnissä oleva liikuntatunti. Noh, ei se iso vastoinkäyminen ole; muistelen että jollain koululla tuli joskus rentoutuksen aikana Motörheadia koulun keskusradiosta. 🙂 Hyvällä fiiliksellä kohti kotimatkaa ja Turkua! Matkaa on riittämiin ja Turussa olemme perillä noin klo 21. Kotona lahjon vaimoni kalakukolla, jota tietysti vielä lämmitellään illan päätteeksi. Kyllä kelpaa!

Jälkifiilistelyt