Pohjois-Savo 2014

Sunnuntai 2.11.2014

Matka kohti Pohjois-Savoa starttasi harmaana sunnuntaipäivänä. Ympäri Suomea ennustettiin erittäin huonoa ajokeliä. Sen siivittämänä kohti Iisalmea. Käydäänpä nyt sitten katsastamassa kuinka kieroja ne savolaiset ovat. Selvisimme keliolosuhteiden puolesta helpolla. Paikoitellen vähän vettä ja paikoitellen räntää. Myös pimeät, valaisemattomat tiet vähän hidastivat. Ajomatka tuntui pitkältä. Ehkäpä siksi että pimeä tuli aikaisin. On taas se aika vuodesta kun tuntuu että sitä viettää puolet päivästä jonkun pimeän säkin sisällä.

Saavuimme Iisalmeen n. klo 21. Siellä meidät majoitti Camping Koljonvirta. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Kroppa tuntui illalla väsyneeltä ja mieli myös. Mutta uusi viikko toisi taas uutta hyvää tullessaan. Alkuyöllä palohälytin vähän piippaili; ilmeisesti patteri lopussa. Sitten tuo ääni sekoittui unituntemuksiin. Nukuin yön sikeästi.

Maanantai 3.11.2014

Maanantaina keikkapäivä Iisalmessa, Kauppis-Heikin koulussa. Siellä aiheena Elämyksellinen päihdevalistus ja järjestäjänä Iisalmen nuorisotoimi. Päivä oli kohdistettu 7-8 –luokkalaisille.

Aamulla sählättiin taas tekniikan kanssa. Vaikeuksien kautta voittoon kuten yleensä. Kaikki oli jälleen napinpainalluksesta kiinni. Tutulla kaavalla mentiin; ensin yhteisluento ja sitten luokkakeskustelutunnit.

Luokkatunnilla mukana olivat tuttuun tapaani inhorealistiset havaintomateriaalit. Koulun nuoriso-ohjaaja toivoi, että painopiste olisi mahdollisimman paljon niissä. Käytimme kuitenkin hyvin aikaa myös keskusteluun ja hyvä niin. Olisi kai se pelkkä meikäläisen pölinän kuuntelu puuduttavampaa kuin hammaslääkärikäynti. Vuorovaikutuksellisuus on kaikissa teemapäivissämme tärkeässä osassa. Oppilaiden kanssa keskustelusta jäi mahtava fiilis. He olivat mukavan puheliaita ja avoimia näille asioille.

Iisalmesta jatkoimme päivän jälkeen Tervoa kohti. Ensin oli käytävä autopesussa. Tavoite oli jo edellisenä päivänä pesettää auto, mutta pesupaikassa Kuopiossa oli jotain vikaa pesulinjassa. Mutta nyt saatiin taas Mazda suihkuun ja edustuskelpoiseksi. Ajomatkan Tervoon ajoimme pimeitä ja mutkaisia teitä pitkin. Dieselin merkkivalo syttyi eikä huoltoasemia näkynyt missään. Pääsimme kuitenkin perille. Kävin vielä myöhemmin illalla tankkaamassa läheisellä huoltoasemalla. Tervossa meidät majoitti Lohimaa Travel & Services. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Kooste oppilaiden palautteista Iisalmessa:

 • Kivoja, hauskoja ja opettavaisia. Sai myös tietoo.
 • Hyviä, koska mielenkiintoista infoa. 🙂
 • Aamun video oli ihan ok, tarinat järkeviä yms. Mielenkiintoisesti esitetty! 🙂
 • Oli hyvä ja mukava tunti. Kerrottiin asioista tarkasti.
 • Oli tosi hyviä. Kerrottiin tarkasti kaikki asiat ja kerrottiin myös henkilökohtaisesti.
 • Hyvä ja hyödyllinen operaatio. Jotkut juovat, polttavat tai nuuskaavat saattavat tulla katumanpäälle.
 • Oli kiva ja opettava tunti ja tuli uusiakin asioita esille joita en ollut ennen tiennyt.

Tiistai 4.11.2014

Tiistain keikkapäivä oli Tervon yhtenäiskoulussa. Siellä kohderyhmänä 3-9 –luokkalaiset ja aiheena Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Päivä alkoi klo 9. Pidimme yhteisluennon ja osan tunneista nuorisotila Mantussa. Luokkatilat vaihtelivat päivän aikana.

3-4 –luokkalaisille on tullut hyvin harvoin pidettyä tunteja, mutta nyt tämä tuli taas koettua. Heissä oli virtaa enemmän kuin energiajuomatölkissä. Käsiä nousi ja juttua olisi riittänyt loputtomiin. Monilla tuntui olevan kokemuksia ja käsityksiä kiusaamisesta.

Meillä oli päivän jälkeen Tervossa myös vanhempainilta. Väkeä oli paikalla ilahduttavan paljon. Ilahduttavaa oli myös se miten paljon vanhemmat ottivat kantaa ja juttelivat. Iltatilaisuudessa oli paikalla myös useita kiertueviikon yhteistyökumppaneita. Ja ovat toivottavasti yhteistyökumppaneita myös tämän jälkeen. 🙂 Tervosta ajelimme Suonenjoelle, jossa perillä vähän ennen klo 21. Suonenjoella meidät majoitti tiistaista torstaihin Hotelli Suonenjoki. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Kooste oppilaiden palautteista Tervossa:

 • Hyviä, koska rupesi vielä enemmän miettimään että miltä siitä toisesta tuntuu. Sekä että ne kiusaamistilanteet voi muistaa aina.
 • Tosi kivaa ku ei tarvinnu olla tunnilla ja pisti miettimään.
 • Oli aivan hauskaa. Puhuttiin asiaa.
 • Huikee, hyvä asia, herätti tunteita.
 • Mukava, mielenkiintoinen, tärkeitä asioita käytiin läpi.
 • Hyvä, että näihin asioihin puuttuu ees joku. Kiitos! <3
 • Tämä tunti oli mielestäni kiva ja toivon että tämän avulla kiusaaminen loppuu.

Keskiviikko 5.11.2014

Keskiviikkona keikkailimme Suonenjoella Lintharjun koulussa. Aiheena Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus ja homma kohdistettu 8-luokkalaisille.

Huomasin koulun pihassa, että minulla oli jäänyt muistitikku hotellihuoneeseen. Jätin Nitan koululle ja kävin hakemassa tikun. Pääsin aloittamaan aamuluennon ajallaan. Salissa oli niin pimeää, että en nähnyt oppilaita. Oli vapauttavaa puhua pimeässä. Eipä ainakaan nähnyt kenenkään haukottelevan, joten saattoi kylpeä siinä tyytyväisyydessä että kaikki kuuntelevat hymyillen.

Järjestelyt toimivat hyvin. Luokat tulivat ajallaan eikä ollut minkäänlaisia aikataulusählinkejä niin kuin välillä. Tein Suonenjoella myös videohaastattelun erään oppilaan kanssa. Erittäin fiksun oloinen sälli. Mieleen jäivät erityisesti hänen koskettavat sanat: ”Tämä päivä auttoi mua ymmärtämään, että olen tärkeä osa tätä maailmaa ja yhtä arvokas kuin kaikki muut.” Mahtavaa! Juuri tämän tahdomme nuorten ymmärtävän. Palkitsin pojan videohaastattelusta kirjallani, jonka hän sanoi lukeneensa myös jo aiemmin. Hänen kaverinsa oli ostanut sellaisen jossain vaiheessa.

Päivä Suonenjoella loppui jo noin 12.30. Kävin päivän jälkeen Suonenjoen uimahallissa. Ilahdutti nähdä miten uimahallissa oli paljon vetreitä ikämiehiä – ja ilmeisesti ihan sotaveteraaneja viikoittaisella uinnillaan. Oli mahtavaa nähdä miten vetreässä kunnossa he olivat. Voi kun olisin itsekin tuon ikäisenä. Uimisen jälkeen katsoin televisiosta eduskunnan välikysymyskeskustelua. Siellä vetreys olikin sitten vähän vaihtelevaa. Eduskunnan istuntojen katsominen saattaa toimia ajoittaisista univaikeuksista kärsivälle myös unilääkkeen tavoin. Sitten työjuttuja ja hotellissa vielä iltasaunaa.

Kooste oppilaiden palautteista Suonenjoella:

 • Oli hauskaa! Rentoutus oli mukavaa ja tunnista jäi hyvä olo. Toivoisin että näitä olisi enemmän.
 • Oli hyvä tunti koska tajusin olevani yhtä tärkeä kuin muut. Se vahvisti minua.
 • Hyvät tunnit oli. Sais olla enemmän.
 • Meditaatio oli rentouttava ja sain tarpeellista tietoa.
 • Rentoutus oli kiva ja oli muuten hauska juttu.
 • Oli kivoja tunteja, koska tässä rentoutui. 🙂 😉
 • Oli aika kivaa, useemmin tällasia.

8. luokkalainen Jesse haastattelussa "Sisäinen säihke" -itsetuntokoulutuksen jälkeen:

Torstai 6.11.2014

Torstain vierailupäivä oli Rautalammilla, Matti Lohen koulussa. Siellä teemana Koulu- ja nettikiusaamisluennot ja kohderyhmänä 6-9 –luokkalaiset. Kaikki kokoontuivat aluksi musiikkiluokkaan. Laitesählingit kuuluivat toki asiaan. Onneksi henkilökunta auttoi. Mikrofonia ei ollut käytössä, mutta ääni kantoi yllättävän hyvin. Oppilailta tuli kiusaamisaiheisia kommentteja myös yhteisluennon aikana, mikä tuntui erinomaisen mukavalta. Yhteisessä osuudessa kun on yleensä tottunut retriittimäiseen hiljaisuuteen.

Luokkakeskustelutunneilla oppilailla oli silminnähden paljon yöpukuja päällään ja pehmonalleja mukanaan. Pienen ihmettelyn jälkeen minulle selvisi, että koululla oli pukeutumispäivä. Torstain teemana oli ”suoraan sängystä kouluun.” Meikäläisellä nyt sattui olemaan yöpuvun tilalta pikkutakki. Myöskään pehmonallea ei valitettavasti tälle reissulle tullut pakattua. Oppilaat olivat luokkatunneilla hyvin keskustelevia. He myös toivoivat tehokkaampaa puuttumista kiusaamisasioihin. Ilmeni, että hyvin moni oli kokenut tavalla tai toisella kiusaamista.

Rautalammilta tuli ostettua myös maakuntaviikon pakollinen matkatuominen. Tällä kertaa tuo tuominen oli säilöttyä muikkukukkoa.

Rautalammilta siirryimme Kuopioon, jossa meidät majoitti Hotelli Viihdekartano. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Kooste oppilaiden palautteista Rautalammilla:

 • Hyviä tunteja oli, koska herätti paljon tunteita ja kysymyksiä. Oli myös mielenkiintoista ja hyvät videot ja puheet. 🙂
 • Nämä tunnit olivat hyvin mielenkiintoisia. Pidin videoista ja neuvoista. Sain paljon uutta tietoa.
 • Hyviä. Tällaista voisi olla enemmänkin.
 • Oli hyvä tunti koska kiusaajat tai kiusatut tietää nyt mitä voi käydä ja että kiusaamisesta kannattaa kertoa aikuiselle.
 • Oli hyviä, koska se voi saada jotkut tajuamaan että kiusaaminen on väärin.
 • Hyviä oli tunnit. Ehkä jotkut jotka ei vielä tiennyt niin käsitti miltä kiusaaminen tuntuu tai mitä se voi aiheuttaa.
 • Oli kivaa, tuli paljon asiaa ja varmasti sai monet miettimään asiaa :)!

Perjantai 7.11.2014

Viikon viimeinen keikka oli Kuopiossa, Kissakuusen koulussa. Tämä oli viikon ensimmäinen kunnon talviaamu. Ajokeli oli liukas, mutta otimme hyvin matka-aikaa ilman kiireitä. Pysähdyimme aamiaiselle hotellin läheisyydessä olevalla huoltoasemalla. Sieltä kohti Karttulaa, jossa Kissakuusen koulu sijaitsi.

Koulun salissa oli edellisen päivän kirjailijavieraan ansiosta tuolit valmiina. Hyvä näin. Kissakuusen koulussa oli teemana Elämyksellinen päihdevalistus ja kohderyhmänä 7-8 –luokkalaiset. Yhteisluennolla oli paljon myös opettajia kuuntelemassa. Se ei aina ole itsestään selvää.

Luokkakeskustelutunneilla monet ryhmät olivat keskustelevia ja osoittivat aihetta kohtaan kiinnostusta. Välitunneilla pojat pelailivat salissa sählyä. Taukoliikunta on aina paikallaan. Itsellänikin oli melkein hinku ottaa maila käteeni, mutta en halunnut mukaan tunaroimaan poikien hyvää peliä.

Päivästä ja viikosta jäi hyvä fiilis. Lähdimme klo 15 jälkeen huristelemaan takaisin kohti Turkua, jossa perillä vasta myöhään illalla. Kotiin tultuani availimme sitten vaimon kanssa sen muikkukukko-säilykkeen – mainiota oli! Jos savolaiset ovat muka kieroja niin kyllä tämä herkku antaa sen kaiken anteeksi.

Kooste oppilaiden palautteista Kuopiossa:

 • Tunnit oli hyviä, koska ne oli mielenkiintoisia ja siinä oli havaintoesimerkkejä, niin tunti ei ollut pitkäveteinen.
 • Tosi kiva koska puhuttiin asiallisista asioista.
 • Asianmukainen, hyvä että käytte kouluilla, video oli hyvä.
 • Oli kivaa saada taas tietoa päihteistä.
 • Hyvä tunti. Nyt tietää vaarat ja riskit.
 • Kiinnostavat tunnit ja oli kivaa.
 • Kiinnostavaa ja hauskaa.

Janne puhuu Kuopiossa päihteistä ja riippuvuuksista:

Jälkifiilistelyt