Pohjois-Pohjanmaa 2015

Sunnuntai 6.9.2015

Lähdemme kohti Pohjois-Pohjanmaa –viikkoa Turusta klo 12. Noudan kiertueavustaja Heidi Granbergin kyytiin – matka voi alkaa. Liikenne on rauhallista. Syön pysähdyspaikalla elämäni pahimman hampurilaisen. Liian höttöä sämpylää. Paikan nimen jätän mainitsematta, sillä periaatteeni on levittää vain positiivisia juoruja. Oulua lähestyttäessä liikenne käy harvaksi. Pysähdymme Viitasaarella. Emme törmää Teuvo Hakkaraiseen. Pysähdyspaikassa on jonoa –nälkäisiä jalkapalloilijoita.

Viitasaaren eväillä jaksaa Ouluun. Matka taittuu nopeasti. Saavumme Ouluun vähän jälkeen klo 20. Ilta on jo hämärtynyt ja Oulun keskusta on autio. Heidi majoittuu Scandic Oulussa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Minä majoitun mummoni luona. Syömme ja parannamme maailmaa. Turisemme elämästä. Ennen uneen sukeltamista lueskelen sängyssä ja valmistaudun huomiseen. Uni jää lyhyeksi mutta riittäväksi.

Maanantai 7.9.2015

Maanantaina vierailemme Muhoksen lukiossa. Tuttu kohde edelliseltä syksyltä. Silloin vierailuteemana oli Höllääjät –stressikoulutus. Nyt vuorossa Tiikerin Tavoitepaja –koulutus. Tunnit pidetään kirjaston auditoriossa (Koivu ja Tähti – kulttuurikeskus). Päivä alkaa klo 8.45 ja päättyy klo 15.40.

Muhoksen lukiossa on samana päivänä hyvinvointipäivä. Hyvinvointipäivät ovat monessa paikassa lisääntyneet – hyvä niin. Yhtenä päivänä vuodessa on hyvä pitää hyvinvointipäivä, jotta muut päivät voivat olla pahoinvointipäiviä. Päivä koostuu pajoista – olemme yksi näistä pajoista. Ryhmät ovat tavoitetunneilla rauhallisia ja pohtivaisia.

Tavoitetunneilla opiskelijat listaavat voimavarojaan. Muhoksen lukiolaiset löytävät voimavaroikseen mm. määrätietoisuuden, vahvan tahdon, positiivisuuden, empatiakyvyn, käytännöllisyyden, oppimiskyvyn, itsepäisyyden, uskon omaan tekemiseen, urheilun ja valokuvauksen.

Tavoitteikseen he listaavat mm. kirjoittaa ylioppilaaksi, saada ja ylläpitää hyviä ihmissuhteita, olla onnellinen, päästä Superpesikseen, saada hyvä koulutus ja se että olisi hyvä terveys sekä A2 –kortti. Vaikuttaa, että Muhoksen oppilaat ymmärtävät tavoiteasian ja sen, kuinka toiveita saa muutettua tavoitteiksi. Yllättävän vähän ”voittaa joskus lotossa” tai ”en mä tiiä” –tavoitteita.

Muhokselta ajamme Kalajoelle. Minulla on kiertueapuri Heidin ihmetykseksi tarve pysähtyä valokuvaamaan lehmiä. Tulen onnelliseksi kun saan katsoa onnellisen näköisiä lehmiä. Pysähdymme Raahessa grillikioskille syömään. Välillä kaipaa reissun päällä kunnon makkaraperuna-annosta. Grillieväiden voimin kohti Kalajokea, jossa meidät majoittaa Hotelli Rantakalla. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Hiekkasärkkien maisemat ovat yhtä huikeat kuin muistelin. Minä ja kamera olemme erottamaton parivaljakko. Käyn vielä testaamassa hotellin saunan ja uima-altaan. Ulkona tuntuu kylmältä, joten sauna ajaa asiansa.

Kooste oppilaiden palautteista Muhoksen lukiossa:

 • Mielestäni aamuinen alustus oli oikeinki mielenkiintoinen. Mieleen jäi etenkin se, että ois kiva kokeilla lähettää itselleni kirje vuoden päähän ja katsoa saavutinko tavoitteeni vuodessa. Ehkä teenkin sen joku päivä! 🙂
 • Oli hyvä. Päällimmäisenä mieleen jäi rentoutus ja se, että tavoitteita on hyvä olla ja kaikilla tulee huonompiakin hetkiä. Mielenkiintoinen + hyvä tsemppaus näin alkusyksyyn!
 • Rentoutuminen oli kiva! Vinkit tavoitteellisuuteen oli kans hyviä, voisi itsekin kokeilla kirjettä ja päivän hyvien asioiden listaamista ylös.
 • Avartava kokemus elämänhallinnasta ja tavoitteiden saavuttamisesta.
 • Hyvä ja tietorikas tunti. Pisti miettimään asioita ja miten niitä alkaa tekemään.
 • Mukava päivä, kiva rentoutus.
 • Hyvä oli. Mieleen jäi rentoutuskohta ja hyvä tennispallohieronta. Haastavaa oli ittensä kehuminen missä en onnistunut. Ensi kerralla pystyn siihen.

Tiistai 8.9.2015

Tiistain vierailupäivä on Merijärvellä, Koivupuhdon koulussa. Päivä alkaa klo 8.30 ja päättyy klo 14.10. Teemana Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Tapahtumapaikkana on koulun vieressä oleva rakennus nimeltä Kilpukka. Mukava sali.

Merijärvellä on vieraanvaraista. Rehtori Jari Ylikulju ottaa lämpimästi vastaan ja ohjeistaa päivään. Täällä ei tarvitse arpoa minne mennä milloinkin tai laitella itse välineitä kasaan. Olemme iloisia. Yhteisen osuuden jälkeen ovat toiminnalliset keskustelutunnit luokka-asteittain erikseen kaikille 6-9 –luokkalaisille.

Sekä rehtori että yksi opettajista kehuvat Merijärven yhteisluentoa. Luokkakohtaisilla tunneilla oppilaat osallistuvat tunneilla hyvin keskusteluun. Yhden ryhmän kanssa keskeytämme tunnin ajateltua aiemmin pienimuotoisen levottomuuden takia. Se ei kuitenkaan ole pahantahtoista levottomuutta – häiritsevää vain. Tekevälle sattuu ja rapatessa roiskuu.

9-luokkalaiset vaikuttavat rentoutuvan rentoutusharjoituksessa lähes nukahtamispisteeseen. Ei kuulu kuitenkaan kuorsauksen törinää. Ysit ovat myös tunneista erittäin innoissaan. He kyselevät paljon – myös tästä toiminnastamme. Moni tahtoo lukea kirjani, joita lahjoitan tämän johdosta koululle. Molempia yhden kappaleen. Rehtori kertoo päivän päätteeksi ottavansa meidät mieluusti myös uudelleen käymään.

Tästä on hyvä jatkaa kohti Haapajärveä. Siellä on kahden seuraavan yön majoitus Hotelli Haapajärvessä. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Loppuilta sujuu taas huoneessa töitä tehden ja saunoen. Saunominen on töiden tekoa mukavampaa. Pieni tekninen vaikeus saunomisessani on se, etten muista laittaa sitä päälle. Huomaan tämän vasta astuessani saunaan. Soitan Pyhännälle asuvalle isoisälleni ja sovin, että tulen seuraavana päivänä kyläilemään.

Kooste oppilaiden palautteista Koivupuhdon koulussa:

 • Säihke –tunnit oli rennot ja parhaat, 5/5. Oli tosi rento meininki ja niin lepposta. <3
 • Loistavia tunteja! Asiapuhetta ja tosi rennot pitäjät.
 • Ihan huippu juttu, vapauttava. 10/10. Hauska, mielenkiintoinen.
 • Luento oli tosi hyvä.
 • Kiva ku jotain erinlaista välillä. 🙂 Oli kivoja juttuja. 🙂 Hihhei
 • Hyvä tunti. Hauska, mukava, rento. Hyvä fiilis.
 • Luento ja tunti oli kiva ja mielenkiintoinen.

Keskiviikko 9.9.2015

Keskiviikon vierailupäivä on Reisjärven lukiossa. Siellä teemana EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi. Päivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 13.10. Reisjärven lukiossa on käytössä väliaikaistilat. Osa opetuksesta tapahtuu parakissa. Sisäilmaongelmat aiheuttavat ilmeisesti haasteita opetukseen. Se myös tuntuu puhuessa, mutta selviämme ilman happinaamareita.

Jo ensimmäinen tunti Reisjärvellä on mahtava! Tunnilla on käsin kosketeltavan herkistynyt tunnelma. Aihetta oikeasti kuunnellaan! Mieleen jää musiikinopettajan lämmittävät sanat: ”Olen nähnyt monenlaisia luennoitsijoita, mutta sinä veit minun sydämeni!” Voiko tätä paremman palautteen siivittämänä enää päivää jatkaa? Mukava tunne.

Ykkösten ryhmässä kiinnitämme huomiota luokan eteen välittyvään hyvään yhteishenkeen. Ryhmäläiset ovat tähtiharjoitteessa fyysisesti lähellä toisiaan ilman sen kummempia tyttö- tai poika tai muita läheisyyspöpöjä. Minkäänlaisia kuppikuntia ei ole havaittavissa.

Reisjärven lukiossa saamme myös oppilashaastatteluja nettisivuille. Oppilaat kertoilevat leppoisasti päivän tuntemuksia. Huomaamme päivän jälkeen, että julisteemme on mystisesti kadonnut. Noh, taitaa ainoa mysteeri asiassa olla meidän molempien hajamielisyys. Jääköön juliste koululle ylimääräisenä lahjana. Sen verran oli hyvä tunnelma.

Päivän jälkeen syömme hotellin ravintolan lounaspöydästä maittavan aterian. Illalla käyn vielä isoisäni luona Pyhännällä. Leppoisaa turinaa ja maailmanparannusta. Siitä on mukava ilta tehty.

Kooste oppilaiden palautteista Reisjärven lukiossa:

 • Tuntien aikana tuli paljon tuttuja asioita, mutta niiden vaikutus on tehokkaampi, kun ne kuulee jonkun toisen suusta kuin äidin. Olenkin kaivannut jotain tällaista asiaa, josta saisin eväitä elämäni hallintaan.
 • Oli hyvää, tykkäsin! Sain just vastauksia omiin kysymyksiin jotka on mietityttäny!
 • Oli hyvät tunnit. Opin itse stressin hallintaa. Rentoutus oli mahtava! Oli myös rennot tunnit.
 • Tosi hyvät ja mukavat tunnit! Mielenkiintosta kuunnella.
 • Tunnit olivat mukava piristys normi koulupäivään. Ja onhan se aina kiva kun puhutaan täyttä asiaa. Paljon hyviä neuvoja tulevaan.
 • Tosi mukavat tunnit! Hyvin selitetty kaikki asiat. Kiinnostavia asioita.
 • Oli tosi kiva & hyvä, että kävitte. Hyödyllinen.

Janne kannustaa muuttamaan toiveitaan tavoitteiksi Reisjärven lukiossa:

Janne haastattelee 1. vuosikurssin Venlaa, Veeraa, Jonnaa, Jereä ja Eliasta EVVK -teemapäivän yhteydessä:

Torstai 10.9.2015

Torstain vierailupäivä on Haapajärven lukiossa. Myös siellä teemana EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi. Päivä Haapajärvellä alkaa klo 8.50 ja päättyy klo 14.15. Päivä kohdennettu kaikille lukiolaisille. Osalle vain yhteistilaisuus ja osalle lisäksi toiminnalliset keskustelutunnit.

Haapajärven lukiossa on aamutilaisuudessa mukana Maaselkä –lehden toimittaja. Hän kehuu luentoa ja kertoo myös itse saaneensa siitä paljon irti. Myös rehtori ja opettajat kehuvat. Rehtori kertoo jatkavansa mieluusti yhteistyötä vaikkapa kahden vuoden välein.

Oppilailta tulee paljon kysymyksiä. Asiasta ja asian vierestä. Niin ovat mukavia, että tulee vastailtua kaikkeen mahdolliseen. 🙂 He kyselevät työstäni ja tuntuvat arvostavan sitä. Osa lukiolaisista on kuullut minua pari vuotta aiemmin, kun olen pitänyt yläasteen puolella Elämyksellistä päihdevalistusta. Myös Haapajärven lukiossa kävin kaksi vuotta aiemmin. Silloin teemana oli Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. EVVK –teema yhdistää hyvin nämä molemmat aiheet. Vähän kertausta myös. Siltä varalta, että oppilaat eivät vielä edellisessä kohtaamisessa kokeneet mullistavaa elämäntaitojen ja hyvinvoinnin käännettä. 🙂

Haapajärveltä siirrymme Kannukseen. Siellä seuraavan yön majoitus. Kannuksessa meidät majoittaa Hotelli Jokihelmi, joka on majoittanut meitä myös aiemmin. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Minulla on tässä vaiheessa pää melkoisen kipeä ja flunssainen olo. En pidä sairastelusta ja uhmaan katalaa oloa menemällä uimahalliin. Uimahalli parantaa olotilani. Lisäksi uimahalliin pääsee tänään ilmaiseksi. Se parantaa oloa lisää. Hyvällä fiiliksellä kohti viikon viimeistä päivää.

Kooste oppilaiden palautteista Haapajärven lukiossa:

 • Hyvä fiilis. Tunneista oli varmasti apua monelle, varsinkin näin lukion alussa stressin määrä on suuri. Olo helpottui, kun tajusin, että monet muutkin kamppailevat esim. aikataulutuksen kanssa. Itsellä suurin osa elämästä pyörii koulun, pesäpallon, poikaystäväni ja kavereideni ympärillä. Vaikka aikaa itselle tuntuu välillä olevan liian vähän, olen silti onnellinen. Elämäni on oikein hyvää, teette hyvää työtä. Tsemppiä teillekkin. <3
 • Tosi hyvät tunnit, puhutte tärkeistä asioista. Sai ajattelemaan kyllä itseään ja omaa elämäänsä, + mukava piristys päivään. Kiitos tästä!
 • Oli tosi hyvä. Teoria oli mielenkiintoista ja helposti seurattavaa. Rentoutusharjoitus oli kiva ja tuli tarpeeseen. Myös positiiviset kommentit olivat mukava saada itselle.
 • Tunti oli hyödyllinen just ennen koeviikkoa. Mielenkiintoista asiaa, vois olla useamminkin.
 • TOSI mukava ja jännä. Nukahin rentoutushetkessä. 😀 Asiallinen puhuja!
 • Tunnit oli todella hyviä ja opettivat paljon. Mieleen jäi eniten se rentoutumisjuttu, jossa todella rentoutui. 🙂 Kiitos siitä!
 • Mielenkiintoisia asioita, ei ollut semmoista ”normi” paasaamista. Jaksoi kuunnella hyvin, ja asiat jäivät kiinnostamaan! 🙂

Kiertueavustajan torstaituntemukset:

Perjantai 11.9.2015

Perjantain vierailu on Sievissä, Jussinpekan koulussa. Saavumme paikan päälle hyvissä ajoin, mutta onnistumme toki silti saamaan kiireen tunteen. Tapahtumapaikkana on nuorisotila Miitti. Yhteistilaisuus on koulun auditoriossa. Kohderyhmänä ovat 8-luokkalaiset. Päivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 15. Vierailimme Sievissä myös viime vuonna. Silloin teemana oli Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Tänä vuonna teemana on EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi.

Oppilaat Sievissä ovat herttaisen lapsekkaita. Tämä ei ole nimittely vaan ehdottomasti kehu. 🙂 Heillä on paljon harrastuksia ja he pitävät elämästään huolta. Tähtitehtävässä välittyy ryhmien hyvä yhteishenki. Tähtitehtävässä oppilaat kirjoittavat toistensa selkään positiivisia kommentteja. Hyvän yhteishengen aistii siitä, kun oppilaat ovat tässä tehtävässä lähellä toisiaan. Niin myös nyt. Päihdemateriaalit vetävät oppilaita hiljaisiksi. Ne herättävät kiinnostusta ja kysymyksiä. Rentoutuksessa oppilaat vaikuttavat rentoutuvan erinomaisesti.

Ja sitten Suomen aina niin ihmeellisen sääilmiön havainnointia: lämpötila on aamulla + 3 astetta ja iltapäivällä + 22. Saamme huristella mukavassa säässä kotimatkalle. Ulkoisen lämmön lisäksi myös mieltä lämmittää ajatus kotimatkasta – riemukkaasta viikosta huolimatta.

Kooste oppilaiden palautteista Jussinpekan koulussa:

 • Oli tosi kivat tunnit. Aiheet oli mielenkiintosia ja Janne olit paras! 🙂
 • Täällä oli hauskaa ja mukavaa. Päihdevalistus oli hyvä. En kyllä ikinä ala käyttämään MITÄÄN päihteistä. Rentoutusjuttu oli myös kiva 🙂 !
 • Oli tosi kiva tämmöinen päivä.
 • Oli kivaa ja rentoa.
 • Mukavaa, kivaa. Mukavinta oli rentoutus.
 • Rento meininki. Keksit hyvä idea. Hyvä tapahtuma.
 • Kivaa oli ja mieleen jäi se pallohieronta ja rentoutuminen.

Jälkifiilistelyt