Pohjois-Pohjanmaa 2014

Sunnuntai 7.9.2014

Kohti Pohjois-Pohjanmaata ja heti sen kaukaisimpia kolkkia eli Pudasjärveä. Matkaa sen verran että pilkoimme sen. Uutukaisena kiertueavustajana aloitti Nita Jalopaasi. Pohjois-Pohjanmaa oli siis Nitan tulikoe. Nita yöpyi lauantai-sunnuntai –yön Vaasassa ja minä Laihialla. Nitan majoituksen tarjosi Hotel Tekla. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Sieltä karautimme kohti Pudasjärveä. Aina matka ei tunnu pitkältä, mutta nyt se tuntui. Kasitie oli pitkäveteinen. Harmi ettei ajaessa pysty nukkua. Pysähdyimme matkalla muutaman kahvikupillisen verran. Minulla oli muitakin jänskätyksen aiheita: vaimo oli tänään lähdössä hakemaan meille uutta kissanpentua. Asia poltteli mielessäni harva se hetki. Yksi touhukas kissa meillä onkin jo ennestään.

Lähempänä Pudasjärveä oli sitten syytä tarkkailla poroja. Muutama mulkosilmä havaittiin, mutta harmittomia otuksia. Ei auton alle sinkoilevia itsemurhakandidaatteja joukossa. Pudasjärvellä meidät majoitti Hotelli-Ravintola Kurenkoski. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Myöhään illalla havahduin ulko-oven koputukseen. Kävin katsomassa ja siellä oli pari venäläistä, jotka olivat jääneet oven taakse ilman avainta ja puhelinta. Kommunikoimme huonolla kielitaidolla ja soitin sitten receptionin tyypin heille avuksi. Sitten keskityin katsomaan televisiosta kun Suomen jalkapallomaajoukkue pieksi hienosti Färsaaret. Jalkapallon ja kissanpentujen kuvia silmillä sain sitten unen päästä kiinni.

Maanantai 8.9.2014

Viikon ensimmäinen vierailukohde oli Kurenalan koulu Pudasjärvellä. Siellä kohderyhmänä 5-6 –luokkalaiset. Mukavia ja osallistuvia epeleitä. Tilaisuudet pidettiin salissa. Aluksi yhteinen tilaisuus ja sitten luokkakeskustelut. Päivä oli tiivis ja taukoja ei ruokailua lukuun ottamatta juuri ollut. Mutta take away –kaffittelu toimi mallikkaasti. Saimme hakea kahvia opettajainhuoneesta, joka oli täynnä ystävällisiä tyyppejä. Tästä koulusta jäi mieleen aidosti oppilaista välittävä fiilis. Juttelimme pitkään apulaisrehtorin kanssa, joka oli lämmin ihminen ja kiinnostunut oppilaiden asioista.

Kuulimme päivän aikana paljon koskettavia kiusaamiskertomuksia. Oppilaiden tunnetilat vaihtelivat kyynelistä nauruun. Taisimme onnistua kohtaamaan tunnetasolla. Ja kaikki viestintä menee paremmin perille kun onnistuu kohtaamaan tunnetasolla. Päivästä jäi kaiken kaikkiaan mukava, tunnepitoinen ja vieraanvarainen fiilinki.

Pudasjärveltä lähdimme huristelemaan kohti Oulua, jossa kaksi seuraavaa majoitusyötä. Minä majoituin mummoni luona ja Nita majoittui Hotelli-Ravintola Lasaretissa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Kooste oppilaiden palautteista Pudasjärvellä:

 • Tämä tunti kosketti sydäntä ja tuli hiukan parempi olo kun tunsi että voi puhua. Kyyneleet valu välillä silmistä kun tietyt videot ja lauseet kosketti.
 • Hyviä koska katsottiin erillaisia videoita joiden ansiosta aion puuttua kiusaamiseen jos nään sitä, ja aion puuttua siihen vaikka pelottaisi. Kiitos kun kävitte! 🙂
 • No oli hyvä koska näissä oppi ja mua ite on kiusattu. 🙂 Oisin halunnu enemmän näitä tunteja. 🙂
 • Erittäin hyviä! Tajusi miten vakavaa kiusaaminen on.
 • Hyvä koska jos jotakuta kiusataan niin tämä auttaa.
 • Kiusaamistunnit olivat hyviä. Sai tietää miten voi toimia jatkossa jos kiusataan kaveria tai itseä.
 • Hyviä koska oppi ettei saa kiusata ja pitää auttaa toisia.

Tiistai 9.9.2014

Tiistain vierailupäivä oli Lumijoen peruskoulussa. Kohderyhmänä 8-9 –luokkalaiset ja teemana Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Yhteisluento-osuus oli koulun ruokalassa. Nälkä ei kuitenkaan ollut ja masua väänsi. Jostain löytyi silti tarvittava voima ja into. Tila oli luennon pitämiselle haasteellinen, mutta yllätyin positiivisesti, kun jengi kuunteli aivan hiljaa. Myös eräs opettaja tuli kehumaan luennon jälkeen, vaikka itselläni oli sellainen olo että puhuinkohan ihan puuta heinää.

Luokkatunnit pidettiin salissa. Paikalla ollut vahtimestari neuvoi asiantuntevasti laitteiden kanssa. Aluksi oli haasteita rentoutus-cd:n kanssa, mutta saimme kuitenkin toimimaan. Oppilaat olivat rauhallisia ja tunnit sujuivat ilman vastoinkäymisiä. Mitä nyt muutaman kerran ehdin eksyillä sokkeloisessa koulurakennuksessa. Suunnistaa kun en aikanaan osannut edes koululiikunnassa.

Illalla oli vanhempainilta. Sitä ennen pistäydyimme Oulussa. Söin ja laitoin vanhempainillan palikat valmiiksi. Väkeä olisi vanhempainiltaan mahtunut enemmänkin; paikalla seitsemän vanhempaa. Laatu kuitenkin korvasi määrän. Päivästä jäi käteen hyvä fiilis.

Kooste oppilaiden palautteista Lumijoella:

 • Hyvä, luennoija oli hyvä, asia käsiteltiin kiinnostavasti ja rentoutus oli huippu.
 • Oli ihan hyviä kun oli vähän erilaista eikä normikoulua ja sai rentoutua. Sai myös vinkkejä ja ohjeita.
 • Oli hyvä, rentouttava, mahtava kokemus.
 • Luennolla puhuttiin oikeista asioista joita kaikki miettii.
 • Luento oli hyvä ja täynnä asiaa. Muutenki oli mukavaa.
 • Hyvä, kun meni fyken tunnit ja rentouduttiin.
 • Tosi hyvä, koska oppi uutta ja hyvä rentoutus. ;D.

Keskiviikko 10.9.2014

Keskiviikkona oli vuorossa Muhoksen lukio ja Höllääjät –stressikoulutus. Tilaan oli laitettu patjoja ja järjestelyt olivat kunnossa. Yhteisluento oli kohdennettu kaikille lukion opiskelijoille. Keskustelu- ja rentoutustunnit pidettiin kakkosille ja kolmosille. Ykkösiä ei saatu mahdutettua mukaan. Tai ehkäpä he vasta opettelevat stressaaviksi lukiolaisiksi.

Lukiossa vaikutti olevan hyvä välittämisen meininki. Opettajat olivat kiinnostuneita opiskelijoiden hyvinvoinnista. Minua ilahdutti, että monet opiskelijat ja opettajat kertoivat tunnistaneensa yhteisluennolta itsensä. He olivat tunnistaneet niitä stressiä tuottavia ajatustapoja joista puhuin.

Opettajainhuoneessa oli rento tunnelma ja henkilökunta juttelevaista. Vaikea kuvitella että nämä ilopillerit stressaavat mistään. He olivat kuitenkin sitä mieltä, että keskustelu- ja rentoutustunti voisi olla myös opettajille. Paikallinen Tervareitti –lehti kävi myös tekemässä päivästä juttua. Toimittaja teki pikaisen haastattelun sekä oli hetken aikaa keskustelu- ja rentoutustunnilla mukana. Hän kuitenkin ehti pyrähtää paikalta pois ennen kuin ensimmäinenkään oppilas avasi keskustelua. Päivästä jäi upea fiilinki!

Päivän jälkeen jatkoimme kohti Ylivieskaa, jossa kahden seuraavan yön majoitus Hotelli Käenpesässä. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Kooste oppilaiden palautteista Muhoksella:

 • Tunnit oli aivan loistavia! Asiat, joita käsiteltiin olivat varmasti kaikille läheisiä ja tunneilta sai hyviä vinkkejä mukaan. Mukavan rento meininki! 🙂 Tunnit antoivat paljon ajateltavaa. Ja parantamisen varaa omissa käytöksissä. Tack.
 • Tunnit olivat hyviä, koska informaatio oli uutta. Kerrottiin, miten oikeasti voi vaikuttaa stressiin. Informaatio oli selkeästi kerrottu.
 • Hyvä, koska oli ihan mukava päästä huomaamaan, ettei ole ongelmien kanssa yksin ja koulubreikki koulussa teki terää. Ryhmävalinta eli että oltiin oman ikäisten kanssa oli plussaa.
 • Hyviä. Sai vinkkejä rentoutumiseen ja stressinhallintaan.
 • Tunnit olivat oikein hyviä. Sain tosi paljon vinkkejä stressittömämpään elämään ja huomasin monessa kohdin, että tuohan koskee myös mua. Rentoutumishetki oli loistava!
 • Rentoutti mukavasti ja toi vaihtelua koulupäivään. Oppi tunnistamaan eri stressitekijöitä paremmin ja miettimään sitä, että kannattaako kaikesta stressata niin paljon.
 • Mielenkiintoista. Stressin vähentäminen on tärkeää ja tähän tuli hyviä neuvoja.

Janne haastattelee Muhoksen lukion abeja Emmiä, Eetua ja Riinaa:

Torstai 11.9.2014

Torstain vierailupäivä oli Alavieskan yhtenäiskoulussa. Aiheena Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Yhteisluento oli salissa, jossa oli katsomo. Se on aina etu kun oppilaiden ei tarvitse istua lattialla. Vaikutus keskittymiseen on ilmiömäinen. Päivä oli kohdennettu 7-8 –luokkalaisille.

Keskustelutuntien tilana oli musiikkiluokka. Nita loihti välillä pianon takana tunnelmaa. Minä keskitin musisoimiseni suunsoittoon – niin ja vähän opettamiseen siinä sivussa. Ryhmät olivat erittäin rauhallisia. Kiltin ja tasapainoisen oloisia. Moni oppilas pystyi myös nimeämään ilahduttavan paljon asioita, jotka auttavat elämässä jaksamaan. Liikuntaa harrastettiin paljon ja lentopallo tuntui olevan suosiossa. Päivä oli erittäin lämmin ja hikeäkin alkoi jossain kohtaa pukata pintaan. Puvuntakki ei helpottanut asiaa.

Päivän jälkeen kävin uimahallissa sekä tutkailemassa Ylivieskan kaupunkimaisemaa. Yritin myös löytää jotain matkamuiston tapaista kotiin. Lopulta päädyin ostamaan kissoille tiikeri-pehmolelun. Heräteostokset kunniaan. Tämä oli sellainen. Kalajokilaakso –lehden toimittaja soitteli iltapäivällä ja annoin hänelle haastattelun. Myös Alavieska-lehden toimittaja oli aamun yhteisluennolla paikalla.

Kooste oppilaiden palautteista Alavieskassa:

 • Kiusaamistunnit olivat hauskoja, ohjaaja puhui selkeästi ja hyvin. 🙂 Ja tunti oli suunniteltu kiinnostavaksi ja hauskaksi.
 • Kiusaamistunnit olivat kivoja koska siellä kerrottiin kiinnostavia ja tärkeitä asioita (ja pääsin pois matikan tunnilta). 🙂
 • Ihan hyviä, sai varmasti ajatukset juoksemaan aika monella.
 • Hyvä, koska kertoi tämänpäiväisistä asioista ja auttoi mitä tehdä jos jotakin kiusataan.
 • Oli ihan kiva tunti, koska välillä on hyvä jos puhutaan kiusaamisesta. Kiitos kivasta tunnista. 🙂
 • Videot olivat hyviä ja puhe vaikuttavaa.
 • Hyviä. Tuli paljon hyvää asiaa, joita en edes tiennyt. Ei mitään huonoa. 🙂

Perjantai 12.9.2014

Viikon viimeinen vierailupäivä oli Sievissä, Jussinpekan koulussa. Teemapäivä oli kohdistettu kaseille. Aiheena Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Rehtori Kari Koivisto oli meitä vastassa ja esitteli paikallisen nuoriso-ohjaajan kanssa tilat. Rehtori oli järjestelyiden kanssa erittäin hyvin asialla. Yhteisluento pidettiin juhlavan oloisessa auditoriossa, jossa väki kuunteli hiljaa. Paikalla oli myös Sieviläinen –lehden toimittaja. Keskustelu- ja rentoutustuntien tilana toimi nuorisotila Miitti. Tila oli erittäin siisti ja silti käytännöllinen. Koulussa oli samana päivänä myös koulukuvaukset.

Rentoutuksemme on aina ollut tykätyimpiä juttuja, ja täälläkin katsoimme, että lähes jokaisessa palautelapussa oli kehu juuri rentoutukseen liittyen. Tai sitten lappuihin laitettiin mitä kaverikin laittoi. Mutta hyvä jos kolahti. Viimeisten ryhmien joukossa tuntui jo perjantai-iltapäivän ilo ja vapaus. Säihke-tunnilta sitten säihkyvänä kotiin ja viikonlopun viettoon.

Pääsimme noin klo 15.30 lähtemään kotimatkalle. Matka-aika pitkä ja Turussa olimme vasta myöhään illalla. Viikosta jäi rento ja keveä mieli.

Kooste oppilaiden palautteista Sievissä:

 • Todella hyviä, tykkäsin todella paljon. Pallohieronta oli parasta!
 • Nämä tunnit olivat tosi kivoja, piristi päivää.
 • Oli mukava, koska se jotenki vaan piristi.
 • Hyviä, koska tuli rento ja levännyt olo.
 • Oli tosi hyviä ko pysty rentoutua ja tuli hyvä olo.
 • Hyviä, on mukava rentoutua kesken kiireisen koulupäivän.
 • Hyviä. Oli mukava rentoutua arjen kiireiden keskellä.

"Nähkää aina kulta niin te saatte sen" - katkelma luennosta:

Jälkifiilistelyt