Pohjois-Karjala 2017

Sunnuntai 12.3.2017

Vuoden 2017 kiertueviikot alkavat vuosittaiseen tapaan Pohjois-Karjalasta. Kiertueviikolla on mukana kaksi tuttua ja kolme uutta koulua. Pitkän joulutauon jälkeen odotan uteliaalla innostuksella kiertuevuoden alkua. Ensimmäinen Pohjois-Karjalan Maakuntaviikko järjestettiin vuonna 2014. Monet paikkakunnat ovat tulleet vuosien varrella mukaan. Mukana ovat olleet Juuka, Polvijärvi, Outokumpu, Ilomantsi, Joensuu, Kitee, Lieksa, Kontiolahti ja Liperi. Tänä vuonna mukana ovat Lieksan keskuskoulu (Lieksa), Kontiolahden koulu (Kontiolahti), Juuan lukio (Juuka), Kiteen lukio (Kitee) ja Liperin koulu (Liperi).

Lähdemme matkaan Turusta klo 11.35. Määränpäänä Lieksa. Olen muutama vuosi sitten käynyt Lieksassa vaeltamassa ja kokeilemassa koskenlaskua. Myös aiemman työni merkeistä Lieksa on tuttu. Taitamme matkan parin pysähdyksen kera. Matkassa kouluttajana Janne Kaleva ja kiertueavustajana Annika Ventovuori. Tämä on Annikalle ensimmäinen kiertueviikko, joten uteliasta innostusta on myös hänellä. Matka taittuu jutellen ja radiota kuunnellen.

Saavumme Lieksaan n. klo 20.30. Sunnuntai-ilta näyttää hiljaiselta. Valmistelen vielä hotellihuoneessa luentoa. Vaikka runko on valmiina, tahdon aina luottaa niin sanottuun viimeisen vuorokauden intuitioon.

Maanantai 13.3.2017

Viikko alkaa Lieksan keskuskoulusta. Teemapäivä on kohdistettu 7-luokkalaisille ja koulun teemavalintana on Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Päivä alkaa klo 8 ja päättyy klo 14.

Koululla on miellyttävä vastaanotto. Rehtori Reetta-Leena Hiltunen vaikuttaa mukavalta. Järjestelyt toimivat hyvin. Lieksan Lehdestä käy toimittaja jutunteossa. Hän seurailee toiminnallista keskustelutuntia sekä haastattelee muutamaa oppilasta ja minua. Juttu ilmestyy Lieksan Lehteen 16.3 otsikolla ”Itsetuntoaan voi harjoittaa.”

Pidämme tunnit lukion auditoriossa. Toiminnallisiin harjoituksiin on melko vähän tilaa, mutta homma toimii. Päivän jälkeen väsyttää runsaasti ja väsymys kestää iltaan. Se tietää hyvin nukuttua yötä.

Siirrymme Lieksasta Kontiolahdelle. Poikkeamme huoltoasemalla syömässä. Minä otan pizzan kuten kiertueviikoilla on tapana. Ilta sisältää kävelyä ja vähän saunaa. Saunassa juttelen toisen matkatyöläisen kanssa. Heidän kanssaan on aina mukava vaihtaa mietteitä.

Oppilaspalautteita Lieksasta:

 • Yhteisluento ja toiminnallinen keskustelutunti olivat mukavia ja toivat sopivaa vaihtelua koulupäivään. Tunnit olivat minusta tärkeitä.
 • Oli hauskaa ja opin uusia asioita.
 • Paras! Oli hauskaa.
 • Oli kivempaa kuin normaalilla oppitunnilla.
 • Oli kiva nukkua ja kun selkää hierottiin pallolla. ☺

Maailman tärkein kielitaito:

Tiistai 14.3.2017

Tiistaina vierailemme Kontiolahden koulussa. Koulun teemavalintana on Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Päivä on kohdistettu 7-luokkalaisille. Yhteisluento kaikille 221 oppilaalle ja toiminnalliset keskustelutunnit joillekin luokista. Päivä alkaa klo 8.50 ja päättyy klo 15.

Tunnit pidetään auditoriossa, joka on puitteiltaan hieno. Täällä järjestetään ilmeisesti myös konsertteja. Väenpaljous ja opettajien valvomattomuus tekevät yhteisluennosta tavanomaista haasteellisemman. Oppilaat puhuvat keskenään. Suuressa väenpaljoudessa äänet voimistuvat ja korostuvat. Kuiskausäänistä syntyy suuri kokonaismeteli. Saan kuitenkin yhteisluennon vedettyä loppuun asti ja palautteiden mukaan suuri osa oppilaista saa myös jotain irti. Toiminnalliset keskustelutunnit menevät mukavasti ja rauhallisesti. Saamme pari tyttöä nettisivujemme videohaastatteluun. He kertovat tykänneensä teemapäivästä.

Päivän jälkeen siirrymme Joensuuhun, jossa meille tarjoaa seuraavan yön majoituksen Original Sokos Hotel Kimmel. Lämmin kiitos majoitusyhteistyöstä! Kävelen illalla Joensuun keskustaan kahville. Nautiskelen myös hotellin saunasta uimisen kera. Tänään saa valvoa, sillä huominen kouluvierailu alkaa vasta iltapäivän puolella.

Oppilaspalautteita Kontiolahdelta:

 • Tää oli tosi mukavaa.
 • Mahtava rentoutushetki!
 • Tosi hyvä rentoutus.
 • Oli rentouttavaa ja kivaa.
 • Oli kiva kun kävitte.

Oppilashaastattelut Kontiolahdelta:

Keskiviikko 15.3.2017

Keskiviikkona saa nukkua pitkään. Nautiskelen rauhassa hotellin aamiaista. Sitten otan kahvin huoneeseen ja valmistelen päivän esitystä. Rauhalliset aamupäivät ovat elämän parasta antia.

Keskiviikon vierailupäivä on Juuan lukiossa. Tuttu paikka. Opinto-ohjaaja Jouko Pesonen on ottanut vierailumme joka toinen vuosi lukiolle ja joka toinen vuosi yläkoululle. Vastaanotto on aina ollut vieraanvarainen – niin myös nyt.

Päivä Juuassa alkaa klo 13.30 ja päättyy klo 15.45. Teemavalintana Höllääjät –stressikoulutus itsetuntoasioilla höystettynä. Aluksi luento-osuus ja sitten toiminnallinen keskustelutunti. Stressinhallintakoulutuksessa tunti painottuu hyvin paljon harjoitteluun. Juuassa ehdimme käyttää hyvin aikaa keskusteluun. Tuntuu, että opiskelijat hengittävät tätä aihetta joka solullaan. Stressinhallintakeinoille on tilausta. Päivästä jää hyvä ja tarkoituksellinen olo.

Juuasta jatkamme kohti Kiteetä. Pysähdymme Kiteellä pizzalla, jonka jälkeen majoitumme hotelliin. Iltaani kuuluu vielä perinteiden mukaisesti rauhallinen saunahetki.

Torstai 16.3.2017

Torstain teemapäivä on Kiteen lukiossa. Myös täällä vierailimme viime vuonna. Tänä vuonna lukion teemavalintana on päihdevalistus. Kohderyhmänä lukion 1. ja 2. vuosikurssien opiskelijat. Päivä Kiteellä alkaa klo 8 ja päättyy klo 14.55.

Tilana on Kiteesali. Mukava auditorio ja hyvä akustiikka. Yhteisluennolla on mukava määrä myös lukion henkilökuntaa. Yhteisluennolla pääpaino on alkoholiasioissa ja tottumusten tarkastelussa. Käymme myös riippuvuusasioita läpi. Elävät elämäntarinat siivittävät näitä kaikkia.

Toiminnallisilla keskustelutunneilla opiskelijoiden puherohkeus on ihailtavaa. He eivät epäröi kertoa päihdetottumuksistaan tai suhteestaan päihteisiin. Avoimuus on rakentavan ja opettavan keskustelun edellytys. Näin ollen uskon, että opiskelijat saivat keskusteluista paljon. Ja todennäköisesti niin, sillä myös palautelaput kertovat samanlaista viestiä. Tuntuu kuin tämä päihdevalistus yllättäisi monet opiskelijat positiivisesti.

Kiteeltä jatkamme takaisin Joensuuhun, jossa meidät majoittaa taas seuraavan yön Original Sokos Hotel Kimmel. Lämmin kiitos majoitusyhteistyöstä! Illalla käyn vielä kahvin merkeissä tapaamassa paikallista kaveriani. Toki myös saunominen kuuluu taas asiaan.

Oppilaspalautteita Kiteeltä:

 • Muita tähän mennessä olleita päihdevalistuksia paljon parempi.
 • Luento oli erilainen ja parempi kuin edeltävät päihdeluennot, luento oli rento ja tiivis.
 • Keskustelutunti oli todella hyvä. Ja luennossa tykkäsin kun kerrottiin oikeita elämän kertomuksia eikä saarnattu.
 • Hyvä, erilainen kuin muut. Ei ollut niin saarnamainen.
 • Vähän mielenkiintoisempi kuin muut samankaltaiset päihdeluennot.

Kiertueavustajan pohdinnat:

Perjantai 17.3.2017

Viikon viimeinen vierailupäivä on Liperin koulussa. Päivä alkaa klo 8.20 ja päättyy klo 13.35. Teemavalintana Liperissä on Tiikerin tavoitepaja ja kohderyhmänä 8-luokkalaiset. Yhteisluennolla on paikalla koko ikäluokka, 135 oppilasta. Toiminnalliset keskustelutunnit on kohdennettu joillekin ryhmille.

Liperissä on ystävällinen vastaanotto ja henkilökunta. Järjestelyt toimivat ja kaikki on laitettu auditoriossa ja liikuntasalissa valmiiksi. Yhteisluento on auditoriossa ja toiminnalliset keskustelutunnit liikuntasalissa.

Vedän tavoiteluennon melko tiiviisti. Kerron mahdollisimman paljon tarinoiden kautta, jotta homma ei kuulosta liian teoreettiselta. Tavoiteasia saattaa olla joillekin yläkoululaisille vaikea. Kertomusten kautta se muuttuu helpommin pureskeltavaksi. Toiminnallisilla keskustelutunneilla on myös Kotiseutu-uutiset –lehden toimittaja tekemässä juttua. Mukava toimittaja ja asiastamme kiinnostunut. Hän viettää kanssamme melkein koko tunnin. Oppilasryhmät ovat rauhallisia ja kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Paluumatkalla toteamme olevamme viikkoon kaikella tavoin tyytyväisiä. Olemme takaisin Turussa n. klo 22.

Oppilaspalautteita Liperistä:

 • Miun mielestä näitä vois olla enemmänkin.
 • Toiminnallinen tuokio oli kiva ja mukavaa vaihtelua tylsään arkeen.
 • Tämä oli mukavaa vaihtelua normiarkeen.
 • Oli aika mukavaa.
 • Pistää miettimään.

Jälkifiilistelyt