Pohjois-Karjala 2015

Sunnuntai 15.3.2015

Matka kohti Pohjois-Karjalaa alkaa. Lähdemme ajamaan Turusta klo 14.30. Matkassa allekirjoittanut (Janne Kaleva) sekä kiertueavustajana näyttelijä ja kouluttaja Sinikka Moilanen.

Matkalla odotamme tien muuttumista valkoiseksi. Ja mitä ylemmäs ja idemmäs menemme niin sitä enemmän näkyy tien reunoilla lunta. Tämä on niitä aikoja, kun on vaikea tarkasti määritellä mikä on vuodenaika.

Pysähdymme matkalla kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran jo Salossa ja toisen kerran Luumäellä. Aina ei pysty siihen yhden pysähdyksen taktiikkaan.

Saavuttuamme Tohmajärvelle näen tiellä särkyneen olutpullon. Näen sen valitettavasti liian myöhään ja jalka on kiinni kaasulla. Joskus kuitenkin onni suosii matkamiestä; rengas pysyy ehjänä.

Ensimmäisen yön majoituspaikkamme on Värtsilässä sijaitseva Hotelli Joki. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Saavumme Hotelli Jokeen klo 22.10. Otan vielä iltasaunan ja käyn lyhyellä iltakävelyllä. Hiljaisuus on käsin kosketeltavaa. Illassa on meditatiivista rauhaa.

Valmistelen huoneessa vielä hetken huomisen keikkapäivän kiemuroita. Haukotus tulee pintaan kerran jos toisenkin, mutta en tykkää mennä sänkyyn liian aikaisin odottamaan unta. Luen vielä jonkin aikaa uusinta Finlandia-kirjaa ”He eivät tiedä mitä tekevät.” Uni tulee jossain vaiheessa.

Maanantai 16.3.2015

Aamu alkaa aamiaisen lisäksi kirpeän pakkaskelin aistimisella. Turussa ei ole talvi vielä tällaiselta tuntunut. Mutta aamuaurinko Värtsilässä on kaunis kuin morsian hääpuvussa.

Viikon ensimmäinen kouluvierailu on Joensuussa, Kiihtelysvaaran koulussa. Koulu on valinnut teemaksi Elämyksellisen päihdevalistuksen. Tapahtumapaikkana on koulun ruokala. Minulla on ruokaloista parempia kokemuksia syömisen kuin esiintymisareenan osalta, mutta tämä toimii luentotilana yllättävän hyvin.

Paikallislehti ”Pogostan Sanomat” on paikalla tekemässä juttua. Toimittaja on asiasta hyvin kiinnostuneen oloinen. Hän kertoo, että havaintomateriaalit tekivät myös häneen itseensä suuren vaikutuksen. Hän kuuntelee luokkakohtaisen tunnin melkein kokonaan sekä haastattelee joitain oppilaita.

Osa oppilaista on hyvin keskustelevia. Vivahteikas murre on musiikkia korville. Monet ottavat puheeksi, että tietävät jonkun joka ajaa autoa päihtyneenä ja ovat olleet myös kyydissä. Herätämme keskustelua päihteiden ja liikenteen yhteenkuuluvuudesta. Päivän viimeisessä ryhmässä pari tyttöä jää kyselemään pitkään päihteisiin liittyvistä asioista. Tuntuu hyvältä kun voi olla avuksi.

Iltapäivän sää hellii lämmöllä. Ajamme Nurmekseen, jossa majoitumme seuraavan yön. Yritän selvitä perille, mutta nälkä piinaa. Sama kaava toistuu sekä polttoaineen että syömiseni suhteen; päästän tankin liian tyhjäksi. Huoltoaseman hampurilaisateria pelastaa matkamiehen.

Nurmeksessa meidät majoittaa Hotelli-Ravintola Nurmeshovi. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Illalla poden voimakasta hartiasärkyä. Onneksi matkassa on vaimon isoisän tekemiä kipukoukkuja. Niillä huljuttelen itseni keikkavireeseen ja viikko voi jatkua.

Kooste oppilaiden palautteista Kiihtelysvaaran koulusta:

 • No toihan oli kaikki faktaa. Tosi kiva ”valistus”, ei ainakaan yhtään tylsä tunti!
 • Oli opettava ja mukava ja monipuolinen.
 • Aivan ihana oli tunti, peukutan. 🙂
 • Tunnit oli hyviä ja mukavia. Mieleen jäi paljon asioita päihteistä ja niihin liittyvistä riskeistä.
 • Hyvä tunti oli ja mielenkiintoinen. Kaikki haitat päihteistä jäivät mieleen.
 • Tunnit olivat mielenkiintoisia, asiat oli otettu esille hyvin selkein tavoin.
 • Tunti oli tosi mielenkiintoinen. Hyvin oli havainnollistettu kaikki asiat. Ei ollut tylsää.

Tiistai 17.3.2015

Tiistain vierailu on Juuan lukiossa. Vierailimme vuosi sitten Juuassa yläasteen puolella, ja yhteyshenkilö, opinto-ohjaaja Jouko Pesonen on ennestään tuttu.

Päivä alkaa klo 9 ja olemme lukiolla klo 8.40. Aiheena on Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Ensin yhteinen osuus, jonka jälkeen erikseen lukion ykkösille ja kakkosille.

Kiinnitämme lukiossa huomiota, että kiinteistön kaikki kellot näyttävät eri aikaa. Mutta ehkäpä syy Pohjois-Karjalan ihmisten leppoisuuteen on juuri tuo ajattomuus ja kiireettömyyden tunne. Joten kellojen siirtely eri aikaan lienee ollut tietoista. Tai sitten Juuassa vietetään aprillipäivää kahta viikkoa etukäteen.

Juuassa on taas viimevuotiseen tapaan hyvin vieraanvarainen tunnelma. Jouko Pesonen on taikonut kahvin kera omenapiirakat pöytään. Opettajat kyselevät mielenkiinnolla toiminnastamme ja ovat kiinnostuneita tilaamaan myös heille jotain, esimerkiksi naurujoogaa. Tosin henkilökunta on sen verran hyväntuulista, että naurun taikaan ei taideta meikäläisten seremonioita tarvita. Hyväntuulista Juukaa siis todennäköisesti luvassa taas seuraavana vuonna.

Keskustelu- ja rentoutustunneilla on mukana myös Vaarojen Sanomien toimittaja. Hän seuraa tunnin kulkua sekä haastattelee lukiolaisia tunnin jälkeen. Toteutamme parin oppilaan kanssa myös videohaastattelun nettisivullemme.

Päivä Juuan lukiossa loppuu klo 12.45. Lähdemme ajamaan kohti Joensuuta. Siellä meidät majoittaa Finnhostel Joensuu. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Käyn vielä illalla uimahallissa. Eilinen hartiasärky jäi onneksi eiliseen. Nukun yöllä vähän katkonaisesti, mutta silti riittävästi.

Kooste oppilaiden palautteista Juuan lukiosta:

 • Tosi hyvät tunnit oli! Rentoutusharjotus oli kiva. Tähtijuttu myös mukava. 🙂
 • Tunneista tuli positiivinen fiilis. Jäi mieleen esimerkkikertomukset. Tuttuja asioita, joita ei kuitenkaan tule usein ajateltua. Siksi hyvä juttu. 🙂
 • Tosi kiva juttu. 🙂 Vähän erilaista tylsiin päiviin. Tämmösiä lisää!
 • Hyvä ja mukava, ihana hieronta.
 • Hauskaa ja erilaista toimintaa, mielenkiintoisia esimerkkejä puheessa.
 • Mielestäni tunnit olivat mukavia ja opettavaisia sekä pistivät miettimään asioita. Mieleeni jäi päällimmäiseksi ”EI”:n sanomisen vaikeus. Rentoutuminen ja tähtiin kirjoitus oli hyvä idea.
 • Tunnit oli kivoja ja selkeitä. Puheosuuskin jäi hyvin mieleen, sillä puhe oli selkeää ja kiinnostavaa. Mukavaa vaihtelua normi koulupäivään!

Janne haastattelee 1. vuosikurssin Monaa ja Marisaa Sisäinen säihke -teemapäivän yhteydessä:

Keskiviikko 18.3.2015

Keskiviikon vierailu on Joensuussa, Pielisjoen koulussa. Päivän yhteyshenkilönä on opinto-ohjaaja Miika Kinnunen. Yhteisluento on 7-8 –luokkalaisille ja toiminnalliset keskustelutunnit vain 7-luokkalaisille.

Osa opettajista kaipailee, että myös ysit saisivat jonkinlaisen valistuspaketin. Erityisesti nuuskan käyttö on heidän mukaansa liian yleistä. Vetäisemme erään välitunnin aikana yseille 15 minuutin tehovalistuksen. Nuuskasuuta, kirroosimaksaa ja syöpäkeuhkoa vain karskisti esiin. Ehdimme lyhyessä ajassa käydä paljon asioita läpi ja jengi kuuntelee hiljaa. Tämä todistaa taas tiivistämisen voiman. Joutavaa jaarittelua ei tarvita.

Hiljaisia ovat myös seiskat. Osa ryhmistä niin hiljaisia, että tulen jo miettineeksi että olemmeko kauhean pelottavia. Hiljaisuus ei kuitenkaan tarkoita etteikö päässä liikkuisi ajatusten virtaa. Palautelappujen mukaan sitä on liikkunut ja paljon.

Päivän viimeinen ryhmä yllättää meidät erittäin positiivisesti. He ovat paitsi kovasti kiinnostuneita myös valmiiksi tietäväisiä. Heillä on heittää jos jonkinlaista päihteisiin liittyvää termistöä. Myös asenne päihteisiin on terveellisen kielteinen.

Joensuusta jatkamme Ilomantsiin, jossa meidät majoittaa viimevuotiseen tapaan Anssilan maatila. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Illalla ulkoillessani teen tuttavuutta maatilan lehmien kanssa. Sympaattisia otuksia, joiden veltossa olemuksessa tunnistan palan itseäni.

Katson vielä myöhään illalla televisiosta Barcelonan ja Mancester Cityn Mestareiden liigan ottelua. Barcelona korjaa potin, mutta saan silti nukuttua.

Kooste oppilaiden palautteista Pielisjoen koulusta:

 • Kivat oli tunnit ja ne kumikeuhkot jäivät mieleen. Mielenkiintoiset tunnit.
 • Päihdetunnit olivat hyvät ja mieleen jäi päihteiden vaarallisuus ja ettei niitä kannata käyttää.
 • Hyviä, sillä asiat olivat mielenkiintoisia, keksit hyviä ja päihteistä tulee vain harmia.
 • Kiinnostavia tunteja ja mieleen jäi elokuva.
 • Minusta tämä vierailu oli hyvä idea, nuoret saivat tietää mitä haittaa oikeasti päihteistä on.
 • Tunnit olivat hyviä, sain tietää uutta. Tunnilta jäi mieleen haitat jotka näytettiin, jotka tulevat alkoholista ja tupakasta.
 • Tunti oli mukava ja tarinat jäivät mieleen.

Torstai 19.3.2015

Ilomantsin vierailupaikka on viimevuotiseen tapaan Ilomantsin lukio. Minulla on Ilomantsin viimevuotiselta keikalta hyviä muistoja. Oppilaat olivat motivoituneita ja kiinnostuneita. Toivon että Ilomantsi ei nytkään jätä kylmäksi eikä jää kylmäksi. Ja eihän se jätä, kun paikkakunnan nimi jo huokuu silkkaa elämäniloa.

Aamu Ilomantsin lukiossa alkaa klo 8.45. Rehtori Päivi Nenonen ottaa meidät viimevuotiseen tapaan vieraanvaraisesti vastaan. Hän ojentaa meille lahjaksi koivunmahlajuomat ja marjahillot. Tällainen muistaminen ja huomioiminen on matkamiehen mieleen. Kaikki lahjonta toimii ja vedän toki vastineeksi hyvän stressinhallintakeikan.

Ilomantsin lukion aihe on tänä vuonna Höllääjät –stressikoulutus. Tunnit pidetään salissa. Aluksi koolla ovat ykköset ja kakkoset yhteisesti ja sen jälkeen erikseen. Oppilaat ovat yhteisluennolla vastaanottavan ja keskittyneen oloisia, joten heille on mukava puhua. Kerromme Sinikan kanssa eläviä elämäntarinoita. Käyn läpi asenteen merkitystä ja puhun valintastressistä. Käyn myös läpi ajanhallintaa ja läsnäoloa. Myös keskustelu- ja rentoutustunteja on mukava pitää, kun opiskelijat ovat keskustelevia. Moni tahtoo rentoutuksen aikana pallohierontaa. Hyvin ehdimme kuitenkin Sinikan kanssa kaikkia halukkaita hieroa. Osa oppilaista kiittelee tunnin hyvää sisältöä heti tunnin päätyttyä, mikä tietysti lämmittää torstaipäivän tunnelmaa.

Pogostan Sanomat on myös Ilomantsissa tekemässä juttua. He tekevät juttuun oman osion sekä Kiihtelysvaaran että Ilomantsin vierailuista. Vapaudumme Ilomantsin lukiosta klo 12.35. Oppilaskunta tarjoaa meille vielä ennen lähtöä kahvit. Saamme ajaa kirkkaassa auringonpaisteessa ja hyvillä mielin Ilomantsista kohti Joensuuta. Poikkeamme vielä kirjaston yhteydessä olevassa kahvilassa. Viimeisessä iltapäivässä on jo seuraavan päivän kotiinpaluun luomaa odotusta. Siitä huolimatta, että viikko on ollut oikeasti aivan mahtava.

Hartiasärky on enemmän ja vähemmän piinannut koko viikon ajan, joten käyn heti päivän jälkeen rentouttamassa itseni saunassa. Illalla käyn vielä Outokummussa sukulaisteni luona kyläilemässä. Ihmettelen samalla auton lämpömittaria, joka näyttää vielä illalla 12 astetta plussaa. Ehkäpä kellojen lisäksi myös mittarit käyttäytyvät Pohjois-Karjalassa hieman eri tavoin. Tai sitten on vain myönnettävä että kevät on oikeasti tullut.

Kooste oppilaiden palautteista Ilomantsin lukiosta:

 • Tunnit olivat hyvät, sai paljon neuvoja ja kiinnosti, koska aihe on arjessa koko ajan läsnä. Varmasti täällä saatujen vinkkien avulla oma stressitaso laskee. 🙂
 • Oli oikein hyviä. Sai hyviä rentoutumisvinkkejä ja apua omaan ajanhallintaan. Sopivasti tekemistä, keskustelua ja luentoa.
 • Todella hyvä juttu! Aina ajankohtainen. Hyvin toteutettu & sisällöltään mainio. Sain vinkkejä teiltä, joita hyödyntää jatkossa. Sattui sopivaan saumaan, on ollut vaikeaa & stressaavaa, tämä tuntinne toi apua.
 • Tunnit oli tosi mukavia ja rentouttavia. Rentoutus makuullaan ja pallohieronta piristivät kiireistä päivää.
 • Tosi kiva, sain hyviä neuvoja stressiin liittyen. Rentoutukset oli todella mukavia.
 • Tosi mukavat tunnit! Rentoutus ja pallohieronta oli aivan ihanaa! Pitää opetella sanomaan ei!
 • Hauskaa oli, rentoutus oli ihanan piristävä. Mukavat ihmiset ja kouluttajat.

Janne puhuu Ilomantsin lukiossa valintastressistä:

Kiertueavustajan torstaituntemukset:

Perjantai 20.3.2015

Pohjois-Karjalan mahtavan Maakuntaviikon viimeinen päivä on Pataluodon koulussa Joensuussa. Huomaamme koulun pihaan saapuessamme, että meneillään on julkisivuremontti. Löydämme kuitenkin jostain raosta sisään ja huomaamme, että kyllä me koulussa olemme. Aamun sää on melko kolea.

Pataluodon koulussa on aiheena ”Elämyksellinen päihdevalistus.” Aluksi yhteisesti kaikille ja sen jälkeen toiminnalliset keskustelutunnit luokittain. Saamme pitää yhteisluennon hienossa auditoriossa. Ihailemme Sinikan kanssa suurta valkokangasta, josta pienemmänkin fontin Powerpointit näkyvät hyvin. Oppilaat kuuntelevat hiljaa ja vakavina. Teema tuntuu puhuttelevan.

Luokkakeskustelutunneilla on jo havaittavissa perjantaista, hyväntuulista levottomuutta. Vai johtuneeko ehkä auringonpimennyksestä, jota saamme tänään ihailla. Oppilaille on järjestetty mahdollisuus katsoa auringonpimennystä turvallisten suojalasien läpi. Toki käytämme myös Sinikan kanssa tämän ainutlaatuisen mahdollisuuden.

Ajomatkaa riittää Turkuun. Lähdemme koululta vähän yli klo 15. Käymme läpi päivän palautteita ja summaamme viikon tuntemukset. Taas unohtuu tietysti syöminen ja kun sokerit ovat pohjalukemissa, teen sen vastapainoksi huoltoasemalla elämäni kalleimmat karkkiostokset. Olemme Turussa vähän yli klo 22. Ajomatkaa keventää eetteristä kuuluva jääkiekko, kun playoffit alkavat. Playoff –kausi avattu ja vuoden Maakuntaviikot käynnistetty. Hyvältä tuntuu.

Kooste oppilaiden palautteista Pataluodon koulusta:

 • Tunnit olivat hyviä, ja asiat jäivät mieleen.
 • Tunnit olivat aivan loistavia, 5/5.
 • Hyviä, hampaat ja keuhkot ja nuo muut jutut.
 • Hyvät tunnit ja jäi paljon asioita mieleen. Oli kivaa. 🙂 Ja keksit oli todella hyviä!
 • Hyvät ja opettavaiset tunnit.
 • Hienosti suunniteltu, sain vastaukset kysymyksiini asianmukaisesti. Esimerkit olivat hyvät.
 • Tunnit olivat hyviä ja tajusin kuinka vaarallinen ja ällöttävä nuuska on. EN KÄYTTÄIS EDES JOS MINULLE MAKSETTAISIIN.

Jälkifiilistelyt