Lappi 2015

Keskiviikko 30.9.2015

Matka pohjoiseen alkaa. Allekirjoittanut (Janne Kaleva) sekä kiertueavustaja Pinja Heimala. Into piukassa aina kun pääsee poroystäviä katsastamaan. Pilkoimme matkan jo tiistai-keskiviikon välisenä yönä. Majoituin äitini luona Laihialla. Pinja majoittui Vaasassa Hotelli Kantarelliksessa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Jatkamme Vaasasta Pelloon. Lähdemme ajamaan Vaasasta klo 12. Teemme ensimmäisen pysähdyksen Kokkolassa ja toisen Oulussa. Loppumatkasta täytyy pysähtyä kuvailemaan maisemia. Sen verran kun pimeydeltä näkee. Olemme perillä klo 20.30. Pellossa meidät majoittaa tuttuun tapaan miellyttävä ja kodikas maatilamajoituspaikka Heidin Mummola. Mummoja ei näkynyt, mutta erinomainen paikka kyllä! Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Sää tuntuu melko viileältä. Talven tuntua ilmassa ja jäsenissä. Sauna tuntuu illan kohokohdalta. Netti ei toimi, joten työnteko käy haastavaksi. Se on toisaalta rauhoittavaa. Saa keskittyä rauhoittumiseen ja tulevan viikon tunnelmointiin. Sen verran on odotuksellinen adrenaliini päällä, että yöuni jää aiottua lyhyemmäksi. En kuitenkaan laske lampaita tai poroja enkä ota unesta paineita. Aamulla tulee kuitenkin herättyä virkeänä.

Torstai 1.10.2015

Torstain teemapäivä on Pellon peruskoulussa. Sama teema kuin viime vuonna; Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Kohderyhmänä 6-9 –luokkalaiset. Osallistuvia oppilaita 105. Päivä Pellossa alkaa klo 8.15 ja päättyy klo 14.15.

Olen iloinen, että turhautumista ei näy, vaikka pidimme oppilaille saman teeman viime vuonna. Säihkettä ei voi olla elämässä koskaan liikaa. Toki tuon teemaan vaihtelua. Ei aivan samoja tarinoita kuin vuosi sitten. Oppilaat ovat osallistuvia ja kertovat koskettavia asioita elämästään. Moni on kokenut perheenjäsenen tai muun läheisen kuoleman.

Pellosta jatkamme matkaa Enontekiöön. Pysähdymme Kolarissa kahvittelemassa. Teemme pikaisen käännöksen Ruotsin puolella. Emme näe Madeleinea tai Victoriaa. Enontekiöön saavumme klo 17. Meidät majoittaa myös tänä vuonna Lomakylä Hetan Kota. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Paikan isäntä Jukka Näkki ottaa meidät taas vieraanvaraisessa hengessä vastaan.

Jukka lämmittää vielä illaksi rantasaunan. Siellä on hyvä rentouttaa päivän hartiajumitus. Myös Ounasjärveen tulee vielä illan pimeydessä pulahdettua. Tai no, lähinnä kastauduttua. Tai no, jonkun verran jalkoja kasteltua.

Kooste oppilaiden palautteista Pellon peruskoulussa:

 • Tosi hyviä! 🙂 Ihanaa saada tähteen positiivisia asioita! 🙂 Lisää tälläisiä!
 • Kivat tunnit, olis mukava jos olis useamminki. 🙂
 • Hyvät ja opettavat tunnit, asia joka on paljon esillä ja hyvä kerrata.
 • Pallohieronta oli parasta.
 • Mahtava tunti, mieleen jäi hieronta. :p
 • Hauskaa oli, opin paljon itsensä kannustamisesta. Ja paljon muuta.
 • Hyvät tunnit, parhaiten jäi mieleen rentoutuminen :), hieronta tuntu kivalta.

Perjantai 2.10.2015

Perjantaina vierailemme Enontekiöllä Hetan koulussa. Siellä teemana EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi. Koulu on tuttu viime vuodesta. Silloin pidimme Sisäinen säihke –itsetuntokoulutuksen. Päivä alkaa Enontekiöllä klo 8.30 ja päättyy 13.15. Kohderyhmänä ovat 7-9 –luokkalaiset.

Hetan Kodan isäntä Jukka Näkki tarinoi taas aamiaisen yhteydessä paikallisista tavoista ja kommelluksista. Kuuntelemme enemmän uteliaina kuin uneliaina. Jukkaa on mieluisa kuunnella. Aamu tuntuu kylmältä. Onneksi laitoin edellisenä iltana auton sisäilmalämmitin päälle. Matka koululle on lyhyt.

Hetan koulussa on mukava tunnelma. Apulaisjohtaja Riitta Peltovuoma vastaanottaa meidät ja saamme aluksi kahvitella opettajainhuoneessa. Yhteisluennolla oppilaat kuuntelevat hiljaa ja vaikuttavat kiinnostuneilta. Luokkakohtaisissa tunneissa he kyselevät työstäni. Kerron mielelläni, koska itsestäni on tietysti mukava puhua. Miten olen tähän päätynyt ja millaista tämä työ on. Kysymyksistä palkitaan taas luonnollisesti kekseillä – nämä ovat kuuluisia keksikysymyksiämme: keksi kysymys ja saat keksin. 🙂 Kyllä tämä käytäntö vain toimii. Koulupäivän aikana sataa ensilumi. Katson sitä lähes lumoutuneena ikkunasta ja lähetän vaimolle kuvaviestin Turkuun.

Koulupäivän jälkeen käymme Pinjan kanssa kävelyllä Jyppyrän näkötornin luona. Tuntuu mukavalta tallustella lumessa ja vetää keuhkot täyteen happea. Tästä on hyvä käynnistää viikonloppu. Perjantai-illan kruunaa television osalta tietysti ”Vain elämää” –ohjelma. Jaksossa on tänään Maija Vilkkumaan päivä.

Käyn vielä illalla eiliseen tapaan rantasaunassa ja kastaudun järvessä. Käyn myös hiljentymässä Hetan Kodan pihapiirissä olevassa kappelissa. Tunnen kevyttä koti-ikävää. Kappelin rauhaisa eleettömyys karkottaa ikävän pois.

Kooste oppilaiden palautteista Hetan koulussa:

 • Oli mielestäni hyviä keskusteluaiheita. Ja tykkäsin näistä tunneista. Itse kiinnostuin tästä ammatista ja sain hyviä vinkkejä. Kiitos! 🙂
 • Hyviä, avasivat mietteitä. Päihteiden vaikutusten näyttäminen konkreettisesti oli hyvä. Itsetuntojutut saivat miettimään asioita ja itseään.
 • Hyviä ja aika kiinnostavia. Se rentoutusjuttu oli mukava.
 • Pallohieronta oli rentouttavaa. Aihe oli kiinnostavia.
 • Oli ihan kiva, tajusi asiat selvästi ja se päihdetarina oli aika pysäyttävä varmaan monelle ja siksi hyvä.
 • Hyviä ja kaikki tuli selväksi.
 • Hauska ja kiinnostava.

Lauantai 3.10.2015

Lauantaina on aika jatkaa Enontekiöltä Kemijärvelle. Herään aamulla voimakkaaseen sydämentykytykseen. Se tuntuu hetken ajan pelottavalta, mutta menee ohi. En tiedä vaikuttaako eilinen kastautuminen järvessä. Järvi kun ei ollut mikään Islannin kuuma lähde. Ja nyt tuli kastettua muutakin kuin jalat. 🙂

Istumme reilun tunnin aamiaisella. Vaihdamme Jukka Näkin kanssa ajatuksia elämästä ja myös uskosta. Samalla selviää, että hän tuntee sukulaisiani ja että eräs sukulaiseni on juuri edeltävällä viikolla ollut Hetan Kodalla. Maailma on pieni ja Enontekiö vielä pienempi!

Enontekiöltä jatkamme Kemijärven Raajärvelle. Lähdemme ajamaan noin klo 11.30. Ajelemme rauhassa ja pysähdymme useaan otteeseen valokuvaamaan komeita tunturimaisemia sekä melkein yhtä komeita poroja. Johan näitä maantietallustelijoita odotettiin! Pysähdymme Levillä syömässä. Raajärvelle saavumme noin klo 17.30. Siellä meidät majoittaa taas monivuotinen yhteistyökumppani Wanha Kaivoskylä. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Tilaan illaksi saunan. Kotiin vaimolle soitellessa huomaan, että puhelinverkko pätkii. Myöskään nettiliittymäni ei toimi. No, tavallaan rauhoittavaa. Ei tule ainakaan liiaksi asuttua työasioiden äärellä. Illalla katson vielä Wallander-elokuvan. Tulee tunnelmoitua lauantai-iltaa myöhään.

Sunnuntai 4.10.2015

Aamulla herään niskasärkyisenä. Niskakipu varjostaa päivää. Välillä niskasärky tekee myös pään kipeäksi ja tekisi mieli katkaista koko pää. Vain makuuasennossa oleminen on siedettävää. Löysäilen hyvällä omallatunnolla. Möllötän sohvalla television humistessa taustalla. Tavallaan kotoisaa. Tavallaan hassua olla työmatkalla potemassa. Kipeä olo lisää kaipuuta kotiin ja vaimon vierelle. En kuitenkaan anna tunteelle valtaa. On jaksamisen kannalta tärkeää, että on sielultaan läsnä siinä hetkessä ja tilanteessa jossa on. Ruikutan terveysasioista harvoin, mutta nyt senkin edestä.

Yritän saada vaimooni puhelinyhteyden vaihtelevalla menestyksellä. Välillä liittymä toimii ja välillä ei. Puhelinyhteyksien tökkiminen alkaa tuntua jo yhtä paljon ärsyttävältä kuin rauhoittavalta. Käyn myös kävelemässä majoituspaikan läheisyydessä olevaa luontopolkua. Liikkuminen tuntuu niskasäryn vuoksi kivuliaalta. Happi tekee hyvää ja rauhalliset maisemat rauhoittavat. Iltapäivällä alkaa voimakas vesisade. Jos tästä sunnuntaista tekisi maalauksen, se olisi harmaa taideteos.

Käyn päivällä kyyditsemässä Pinjaa Kemijärven keskustaan kauppaan. Niskasärky vaihtuu iltaa kohti voimakkaaksi oksetukseksi. Toivon saunan helpottavan, mutta niin ei valitettavasti käy. Tulee mentyä poikkeuksellisen aikaisin nukkumaan. Uskon ja toivon, että saan kuitenkin huomisen keikkapäivän vedettyä menestyksellä.

Maanantai 5.10.2015

Maanantain vierailupäivä on Kemijärvellä, Hillatien koulussa. Täällä on tullut vierailtua myös kahdesti aiemmin. Vuosina 2012 ja 2013. Tänä vuonna teemana on EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi. Päivä Kemijärvellä alkaa klo 9 ja päättyy klo 14.30. Päivä on kohdistettu 9-luokkalaisille. Yhteinen osuus on liikuntasalissa ja luokkakohtaiset tunnit tekstiilityön luokassa.

Tunnelma yhteisluennolla on aluksi levoton. Osa liikehtii ja juttelee. Alun levottomuus vaihtuu kuitenkin hartaaseen hiljaisuuteen. Lopputuntia kohti tunnen jo itseni melkein papiksi. Mahtavaa! Luokkakohtaisilla tunneilla oppilaat ovat rauhallisia ja osallistuvia. Eräs oppilaista antaa videohaastattelun nettisivuillemme. Palkinnoksi hän valitsee Sisäinen säihke –itsetuntovalmennuksen cd:n. Toki palkintona myös kourallinen keksejä.

Ruokalassa koulun keittäjät ovat kiinnostuneita työstämme. Juttelemme pitkään. Pohdimme vallitsevaa pakolaistilannetta ja muita haasteita. Ruoka on hyvää ja keittäjien kanssa on mukava parannella maailman epäkohtia. Taas tuli asioita ratkaistua.

Kemijärveltä jatkamme Rovaniemelle. Poikkeamme hakemassa Pullapirtistä heidän lupaamiaan donitseja huomiselle kouluvierailulle. Kohta tuoksuu koko auto. Se ei helpota orastavaa nälän tunnetta. Poikkeamme pizzalla ja jatkamme sieltä majoituspaikkaan. Rovaniemellä meidät majoittaa Hotelli Aakenus. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Käyn vielä illalla ostoksilla ja löydän tarjouskengät. Myös saunominen kuuluu toki taas asiaan. Saunassa tulee juteltua toisen matkatyöläisen, kittiläläisen miehen kanssa. Näitä muita matkatyöläisiä on aina mukava kohdata hotellien saunoissa.

Kooste oppilaiden palautteista Hillatien koulussa:

 • Oli ihan hyvää tietoa ja hyvää valistusta, kerrankin! Tietoa tuli paljon ja nyt on taas viisaampi olo.
 • Tunnit olivat hyvä muistutus tappavista aineista ja tunteista, jotka kannattaa muistaa ja huomioida. Pitkään ja stressaavaan jaksoon oli rentouttava tunti helpotus.
 • Tunnit olivat mukavia, tärkeitä asioita ja rentoutumisjuttu oli kiva.
 • Tunnit olivat hyviä. Oli kiva kuunnella.
 • Tunnit olivat mukavia ja rentoja. Mieleen jäi miten poistaa stressiä ja parantaa itseluottamusta.
 • Olivat hyviä, sai vastauksia ja apua kysymyksiin ja muutenkin. Oli hyötyä.
 • Hyviä juttuja, autto kyllä itteäkin, ja itsetunto parani.

Janne haastattelee 9-luokkalaista Anttia EVVK -teemapäivän yhteydessä:

Tiistai 6.10.2015

Tiistain teemapäivä on Napapiirin yläasteella. Siellä olemme kolmatta kertaa. Tänä vuonna teemana Elämyksellinen päihdevalistus, jonka pidimme myös viime vuonna. Kohderyhmänä 8-luokkalaiset, joita yhteensä noin 120. Päivä Napapiirin yläasteella alkaa klo 8.55 ja päättyy klo 14.50.

Napapiirin yläasteella oppilaat juttelevat paljon ja tunnit tuntuvat jäävän lyhyiksi. Oppilaat miettivät asioita paljon. Se herättää aina kaksipiippuisia ajatuksia kun päihdeasiat kiinnostavat. 🙂 Fiksuja ja filmaattisia ja itsestään välittäviä nämä Napapiirin pirpanat kuitenkin ovat. Sähkötupakka herättää kysymyksiä. Se on aihe, josta oma tietoni ei välttämättä ole täsmällisintä ja ajankohtaisinta. Siksi olen vähän varovainen puhumaan siitä. Kännilasit herättävät taas tuttuun tapaan suurta mielenkiintoa ja hilpeyttä. En ole laskenut, kuinko monta kertaa yleensä kysytään, että ”mistä näitä saa?” Sanoisin kuitenkin että jokaisella keikalla kymmeniä kertoja. 🙂

Mukanamme olevat PullaPirtin pullat maistuvat oppilaille. Myös Napapiirin yläasteelta löytyy oppilaita videohaastatteluun. Haastattelua tehdessämme otamme klipin muutaman kerran uusiksi, kun aina joku meistä herähtää kesken puheen nauramaan. 🙂 Hersyvä ilo ilman päihteitä ei ole teeskentelyä.

Napapiiriltä jatkamme matkaa kohti Ranuaa, jossa majoitus Hotelli Ilveslinnassa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Hotellihuoneeni seinällä minua tuijottaa suuressa valokuvassa komea villisika. Käyn vielä illalla pesettämässä autoni, joka on kerännyt mukavasti kuraa matkan varrelta. Käyn myös hakemassa kartonkeja seuraavia päiviä varten. Pinja leikkaa niistä teemapäiviin käytettäviä materiaaleja, kuten ”Voimavara-auringot” ja ”Säihke-tähdet.” Ulkoilma tuntuu melko kirpakalta. Herkuttelen hotellihuoneessa hampurilaisella ja katson televisiosta A2 –keskusteluohjelmaa turvapaikanhakijoista.

Kooste oppilaiden palautteista Napapiirin yläasteella:

 • Mielenkiintoista asiaa. Osaat vangita huomion aika mukavasti.
 • Minun mielestäni päihdetunnit olivat kivoja ja opin paljon uusia asioita ja valkeni uusia asioita. Minulla jäi asioita paljon mieleen. Lisää tällaisia.
 • Kiva elokuva ja hyvää pullaa..
 • Ihan ok, kaikki asiat esitettiin todella selvästi.
 • Hyvä ja selkeä opetus. Hyvät videot ja tarinat.
 • Hyviä tunteja, asiallinen aihe.
 • Minusta tämä on valistanut aika paljon eikä ole ollut tylsää.

Janne haastattelee 8-luokkalaisia Metteä ja Jaanaa Elämyksellinen päihdevalistus -teemapäivän yhteydessä:

Keskiviikko 7.10.2015

Keskiviikon vierailupäivä on Ranuan yläasteella. Siellä teemana Tiikerin tavoitepaja –koulutus. Viime vuonna täällä oli teemana Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Kohderyhmänä Ranualla ovat 8-luokkalaiset. Päivä Ranualla alkaa klo 8.25 ja päättyy klo 14.25.

Tiikerin tavoitepaja on eniten kohdennettu lukiolaisille. Olen ajatellut sen ”syvällisemmäksi” versioksi Sisäinen säihke –koulutukseen. Osa yläkouluikäisistä on jo kypsiä asettamaan tavoitteita, osa taas ei tiedä tavoitteistaan tuon taivaallista. Tämän huomaa myös Ranualla. Luokkakohtaiset tunnit pidetään luokkatilassa, jonka lattia on peitelty jumppapatjoilla. Mukavasti pehmustettu tila saa oppilaat eläväisiksi – hyvässä ja pahassa. 🙂 Mutta saa sitä elävyyttä olla. Ei näillä tunneilla tarvitse olla kuin pyhäkoulussa.

Tavoitteita kuitenkin löytyy. Oppilaat listaavat tavoitteikseen mm. asua ulkomailla, matkustaa paljon, saada oma koira, oppia paremmaksi kielissä, saada kevari, päästä Oulun lääkikseen, mennä Amerikkaan ja saada käärme. Toki myös se lottovoitto muutamaan kertaan maitaan. 🙂

Voimavaroikseen oppilaat listaavat mm. tällaisia: Hyvä ratsastaan, hyvä liikassa, hyvä koulussa, hyvä piirtämään, rauhallinen, kitaran soitto, matikka, oleminen, pianon soitto, englanti, sosiaalinen, luova tekeminen, kirjoittaminen, iloinen ja naurava.

Viimeisessä ryhmässä on paljon levottomuutta. Niin paljon, että päätän jättää tunnin kesken. Olennaiset ehditään kuitenkin käydä läpi. Ranualta jatkamme matkaa Keminmaalle, jossa kahden seuraavan yön majoitus. Majoitus tuttuun tapaan Hotelli Kemi-Pohjanrannassa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Matkalla Keminmaalle, kun ajelemme Simossa, tielle hyppää yhtäkkiä lammas. 🙂 Yhden lampaan perästä niitä tulee sitten useita. Ovat kiivenneet aitauksen yli, mutta ymmärtävät omatoimisesti mennä sinne takaisin. Jään hetkeksi jutustelemaan näille suloisille otuksille ennen kuin jatkamme matkaa.

Kooste oppilaiden palautteista Ranuan yläasteella:

 • Oli hyvin pidetyt tunnit. Mielenkiintoset.
 • Mukavat tunnit! Rentoutuminen oli paras. 🙂
 • Hyvä, meni ainakin koulutunteja, mutta kuitenkin oli mukava tunti.
 • Hyvät fiilikset jäi.
 • Tosi hyviä.
 • Tunnit olivat ihan mielenkiintoisia.
 • Kivoja tunteja, oli kiva se rentoutusjuttu.

Torstai 8.10.2015

Torstaina vierailemme Keminmaan keskuskoulussa. Aiheena viimevuotiseen tapaan Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Kohderyhmänä ovat tänä vuonna 7-luokkalaiset. Päivä Keminmaalla alkaa klo 8 ja päättyy klo 14.40. Osa on joutunut tulemaan vierailumme takia aikaisemmin kouluun. Vahingonilo on aidoin ilo. 🙂

Keminmaan vierailu jää erityisellä tavalla sydämeeni. Oppilaat avautuvat rohkeasti kysymyksistä joita heille esitän. Heidän kanssaan on mukava jutella. He kysyvät tulemmeko vielä joskus uudestaan. Enkä kuule kysymyksessä ironiaa. 🙂 Kuulemme myös koskettavia oppilaspuheenvuoroja. Moni on menettänyt jonkun läheisensä. Avautumisista ja keskustelunavauksista palkitsemme taas luonnollisesti kekseillä.

Rehtori Helena Niemitalo on hyvin mukana järjestelyissä ja kaikki toimii taas paremmin kuin junan vessa. Ryhmät tulevat ajallaan ilman minkäänlaisia järjestysongelmia. Sali on mukavan väljä ja jumppapatjoja riittää jokaiselle.

Iltapäivällä tulee taas haettua kartonkimateriaaleja ja keksejä seuraavalle päivälle. Ostan myös erittäin maukkaan lihapullopatongin. Positiivinen yllätys! Teemme myös videoklipin kiertueavustaja Pinjan viikkotuntemuksista. Menen illalla Kemin uimahalliin. Käyn myös rannalla valokuvaamassa hienoa auringonlaskua. Kemi on itselleni vähän vieraampi kaupunki, joten katson maisemia uteliain silmin. Käyn valokuvaamassa patsaita. Käyn toki myös valokuvaamassa paikallisen kirkon. Tämä kirkkojen valokuvailu on yhdenlainen harrastukseni.

Kooste oppilaiden palautteista Keminmaan keskuskoulussa:

 • Tää oli tosi kiva tunti ja täällä oli mukavaa. + Ei tarvinut olla oppitunnilla.
 • Ihan kivoja. Jäi mieleen että itseensä pitää luottaa. Hyvä fiilis. Mieleen jäävä koulupäivä koska oli erinlainen.
 • Nämä tunnit olivat mukavia ja eniten pidin siitä kyselyjutusta.
 • Tunnit olivat mukavia. Ja opettavaisia ja niistä jäi hyvä mieli.
 • Kivoja, ja eniten jäi mieleen tähtitehtävä ja hieronta.
 • Oli kivaa, täällä oli Positiivista asiaa ja hyvää ruokaa / herkkuja. Opittiin paljon itsetunnosta.
 • Rentouttava tunti! Good job!

Kiertueavustajan torstaituntemukset:

Perjantai 9.10.2015

Perjantaina vierailemme Kemissä, Hepolan koulussa. Siellä teemana EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi. Hepolan koulu on Lappi-viikon kouluista ainoa, jossa emme ole aiemmin käyneet. Päivä Hepolassa alkaa klo 8.30 ja päättyy klo 15. Oppilasryhmiä seiskoista yseihin.

Yhteisessä osuudessa oppilaat ovat hiljaisia ja eleettömiä. Niin eleettömiä, että mietin sisäistävätkö he mitään. 🙂 Palautteiden mukaan ovat sisäistäneet. Koko päivässä on mukava rauhallisuus. Ei tarvita täälläkään kulmien kohotusta tai muuta järjestyksenpitoa. Oppilaat kyselevät hyvinvointiin liittyvistä asioista monipuolisesti. Eniten mietityttävät päihteet. Moni tahtoo rentoutuksen yhteydessä pallohierontaa, joka on ohjelmistossamme jo varsinainen hitti. Niin moni, että tulee melkein kiire. Jumppapatjoja on jätetty valmiiksi käytävälle, jotta voimme Pinjan kanssa siirrellä niitä auditorioon. Yllättävän raskasta hommaa. Saan tähän raavaita oppilaita avuksi. 🙂

Hepolan koulusta jatkamme kohti Vaasaa ja Laihiaa, joissa menomatkan tapaan myös paluumatkan väliyöpyminen. Minä majoitun taas äitini luona ja Pinja Hotelli Kantarelliksessa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! On rento ja iloinen kotimatkafiilis. Hei hei porot. Tunnelma jotenkin haikea, mutta kotiin on mukava mennä.

Kooste oppilaiden palautteista Hepolan koulussa:

 • Oli mukavia tunteja kun tehtiinkin jotain eikä vain puhuttu.
 • Oli kyllä mukava ja mieleen jäi päihdejutut.
 • Hyvä tunti. Ei mitään valitettavaa.
 • Oli ihan mukava ja rentoutuminen oli jees.
 • Todella hyviä ja rentoja.
 • Hyviä oli, mieleen jäi rentoilu. 🙂
 • Rentoa ja mukavaa. PS. Hyviä keksejä. 🙂

Janne muistuttaa oppilaita näkemään oman ainutlaatuisuutensa:

Lauantai 10.10.2015

Lähdemme Vaasasta kohti Turkua klo 10.30. Koti polttelee mielessä, mutta maltamme pysähtyä kahvikupillisen verran Porissa. Chisu höpöttelee radiossa urastaan. Valoisa päivä. Seuraavaa Lappi-turneeta odotellen!

Jälkifiilistelyt