Keski-Pohjanmaa 2015

Sunnuntai 6.12.2015

Harvemmin tulee lähdettyä työreissuun itsenäisyyspäivänä. Nyt menee päivä autossa, vaikkakin toki isänmaallisessa hengessä. Starttaamme Turusta klo 14.30. Matkassa Janne Kaleva (allekirjoittanut) ja Pinja Heimala. Olemme sopineet lähtöajaksi 13.30, mutta Pinja muistaa lähtöajaksi 15.30. Hän tulee suoraan toisesta reissusta. Päädymme lähtemään klo 14.30.

Tuntuu oudolta kun en näe Linnan juhlia. Enkä sen enempää myöskään osallistu niihin. 😉 Radiosta karkeloita kuitenkin tulee kuunneltua. Koittavat siellä selostaa kuka on pukeutunut mitenkin. Sehän se itsenäisyyspäivässä tuntuu olevan kovasti tärkeää. Paikoitellen liikennettä on yllättävän paljon. Ihmiset näyttävät siirtyilevän paikasta toiseen myös itsenäisyyspäivänä. Pysähdymme Jalasjärvellä. Saavumme Kokkolaan n. klo 20.30. Ehdin vielä nähdä viimeisimmät vilaukset linnan pukuloistosta. Olo on kuitenkin pitkän ajomatkan jälkeen levoton eikä keskittyminen riitä. Katselen jonkin aikaa hotellihuoneen ikkunasta ulos ja totean, että suomalainen talvi ei lumettomana ole kovin kaunis. Huone on korkealla, joten on mukava tuijotella kattojen yli. Kokkolan sunnuntai-ilta on hiljainen.

Kahden seuraavan yön ajan majoitumme Hotelli Seurahuoneessa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Maanantai 7.12.2015

Maanantaina vierailemme Kiviniityn koulussa Kokkolassa. Päivä koululla alkaa klo 8.10 ja loppuu klo 15.06. Tänä vuonna koulu on valinnut teemaksi Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Teemapäivä kohdistetaan 8-luokkalaisille. Viime vuonna pidimme Sisäinen säihke –itsetuntokoulutuksen.

Pidän aamuluentoa innostuneella fiiliksellä. Koen, että nyt tahdon oikeasti puhua tunnetasolla. Aistin myös kuulijoissa keskittymistä ja kevyttä herkistymistä.

Ruokaillessa juttelemme opettajien kanssa älypuhelinten haasteista keskittymiselle. Olen melkoinen mobiilivaari – aina solvaamassa älypuhelinten vinoutumia ihmisten käytökseen. 🙂 Olemme opettajien kanssa yhtä mieltä siitä, että nämä härpäkkeet ovat vaikuttaneet viime vuosina lasten ja nuorten keskittymiseen. Eräs opettaja myös kehuu aamuluentoani. Hän kertoo, että on yleensä sellainen AHDH joka ei jaksa keskittyä mihinkään, mutta nyt puhe piti koko ajan pihdeissään. Hän kertoo kokeneensa puhutut asiat erittäin tärkeinä.

Olen hieman uudistanut kiusaamistuntien sisältöä loppuvuotta kohti. Nyt otin ensimmäistä kertaa käyttöön draamaharjoituksen, jossa oppilaat väittelevät kiusaamisaiheesta keskenään kahdessa eri ryhmässä.

On liukas talvipäivä. Havahdun liukkauteen ajellessani Kokkolan teitä. Käyn illalla Kokkolan uimahallissa, joka on yksi uimahallieni suosikeista. Jään uimahallille vielä hörppäämään kahvit. On mukavan kiireetön olotila, vaikka löytyisihän noita toimistohommia aina tehtäväksi. Katselen myös Kokkolan jouluvaloja ja pieniä joulukojuja. On mukavaa, kun joulutunnelmaa tuodaan pieninä paloina jo hyvissä ajoin ennen joulua. Jokainen Suomen kaupunkihan on tunnetusta sekä joulukaupunki että kesäkaupunki.

Kooste oppilaiden palautteista Kiviniityn koulussa:

 • Olit hyvä kertomaan asiasta.
 • Videot jäi mieleen. Tunnit olivat hyviä. Paljon asiaa hyvästä aiheesta.
 • Paljon asiaa tärkeästä aiheesta, lyhytelokuva jäi mieleeni.
 • Oli hyvä tunti, pitää auttaa toista kun näkee että sitä kiusataan.
 • Tunnit olivat mielenkiintoisia, jäi videot mieleen.
 • Tunnit olivat hyviä. Mieleen jäi eniten videoklipit ja ensimmäisen tunnin lyhytelokuva. Sekä kuin paljon erilaista kiusaamista on.”
 • Tunnilta jäi mieleen että kiusaamiseen pitää puuttua, jos sitä näkee.

Janne haastattelee 8-luokkalaisia Fannya, Leena-Kaisaa, Sanelmaa, Samia ja Lukaa Koulu- ja nettikiusaamisluennot -teemapäivän yhteydessä:

Tiistai 8.12.2015

Tiistain vierailu on Kiviniityn lukiossa. Teemaksi on valittu Höllääjät –stressikoulutus. Päivä alkaa klo 8.15 ja päättyy klo 13.35. Kohderyhmänä ovat abit. Yhteyshenkilö on filosofian, psykologian ja uskonnon opettaja Pauliina Savolainen, joka hoitaa järjestelyt sympaattisella otteella. Hän teki vierailulle ennakkovarauksen jo vuosi sitten kun vierailimme Kiviniityn koulussa.

Myös tiistain päivänavaus käsittelee stressin ja läsnäolon teemaa. Hyvä alustus päivälle. Myös stressikoulutusta olen uusinut. Nyt ovat ensimmäistä kertaa käytössä stressinhallintakortit, joissa opastetaan erilaisia pikarentoutuskeinoja. Yksi huomiota herättänyt kortti on mm. vessassa meditointi. 🙂

Eräs oppilas jää juttelemaan tuntien jälkeen. Hän kertoo tahtovansa oppia rentoutumaan, mutta ei sanojensa mukaan pysty siihen. Hänen mielestään rentoutumiset tuntuvat aina ällöttäviltä, koska silloin tulee mieleen että täytyisi tehdä jotain järkevää. Meillä on mielenkiintoinen ja hauska juttutuokio. Hän ottaa myös materiaalia mukaan. Toivottavasti hän vapautuu rentoutusällötyksestä. 🙂

Päivän jälkeen lähdemme ajamaan Kaustiselle. Käymme ennen sitä syömässä maukkaat grilliateriat sekä täydentämässä kaupassa teemapäivien kartonkivalikoimaa. Kaustisella meidät majoittaa Kansanlääkintäkeskuksen Terveyshotelli. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Teen vielä pienen kävelylenkin kylille ja katselen lumoutuneina pihoissa ja ikkunoissa olevia hienoja jouluvaloja. Myös kuntosali ja saunominen kruunaavat illan. Tuijotan vielä ennen nukkumaanmenoa jalkapalloa, kunnes silmät alkavat taas tuttuun tapaan lurpsahdella. Tuntuu olevan liian hyvät nukahtamislahjat nykyään.

Kooste oppilaiden palautteista Kiviniityn lukiossa:

 • Tosi mielenkiintoinen ja silmiä avaava tunti. Inspiraatiota, motivaatiota tuli. Aikataulutus, pieni teko joka päivä, armollisuus itselle.
 • Hyödyllinen & tärkeä luento etenkin meille abeille. Hyviä ajatuksia stressin tunnistamiseen ja hallintaan.
 • Tosi mukavia, virkistystä koulupäivään. Mieleen jäi, että ei tarvitse aina miettiä.
 • Hyvin opettavainen aamu. Tulen varmasti soveltamaan oppimaani arkielämässä.
 • Stressinhallintatunnit olivat todella hyviä. Sai paljon eri neuvoja, miten hallita stressiä.
 • Oli tosi hyödyllinen tunti ja lopun rentoutus oli kiva ja toimiva. Sain hyviä vinkkejä!
 • Oli kivaa, oli kiva saada oikeita, käytännön vinkkejä. Rentoutus toimi. 🙂
 • Tunnilta jäi mieleen että kiusaamiseen pitää puuttua, jos sitä näkee.

Keskiviikko 9.2.2015

Keskiviikkona vierailemme Kaustisen musiikkilukiossa. Päivä alkaa klo 8.35 ja päättyy klo 14.25. Kaustisen musiikkilukiossa teemana on Höllääjät –stressikoulutus. Päivä on kohdistettu kaikille luokka-asteille. Huomaamme koululle saapuessamme, että koululla on oma, ainutlaatuinen tunnelmansa. Tunnen, että tästä tulee hyvä vierailupäivä.

Pidämme tunnit musiikkiluokassa. Seurakunnan kanttori tulee aluksi pitämään päivänavauksen. Hän kertoo samalla Kauneimmat joululaulut –tilaisuuksista sekä päräyttää joululaulun ilmoille.

Luentotilaisuudessa on teknisiä haasteita. Välillä mikrofoni toimii ja välillä ei. Välillä Powerpoint toimii ja välillä ei. Kaikki kuittaantuu kuitenkin hyväntuulisuuden sävyttämänä ja yleisö on puolellani. Jossain kohtaa luentoani selitän niin innostuneena, että istahdan vahingossa tuolilla olevan vesilasini päälle. Lasi tietysti hajoaa mutta sirpaleet tuovat onnea. Aloitusluennon jälkeen tulee myös yleisöltä paljon kysymyksiä. Opettajilta tulee harvinaisen paljon teemaan liittyviä kysymyksiä ja keskustelunavauksia. Vaikuttaa siltä, että räätälöity tilaisuus myös henkilökunnalle voisi olla paikallaan.

Saan Kaustisen musiikkilukiossa paljon kehuja ja olen siitä kiitollinen. Teemapäivän mennessä mukavasti on sellainen olo että eipä ole aivan turhaan matkustettu tänne pelimannipitäjään. Musiikkilukio tilaa valmiiksi teemapäivän myös ensi vuodelle. Tahtovat silloin pitää myös opettajille samanlaisen tilaisuuden.

Oppilailla on paljon asiaa stressiin liittyen ja jutunaiheita ei tarvitse nyhtää tyhjästä. Ajanhallinnan haasteet vaikuttavat olevan hyvin tavallisia. Oppilailla on luonnollisesti monenlaisia musiikkiin liittyviä harrastuksia ja niiden yhteen sovittaminen ja siihen päälle koulutyöt voi olla haastava yhdistelmä.

Kaustiselta jatkamme kohti Kannusta, jossa seuraavan yön majoitus Hotelli-Ravintola Jokihelmessä. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Hotelli mainostaa vielä illan päätteeksi ”Naisten iltaa.” Sinne ei taida meikäläisellä olla asiaa, mutta sauna kelpaa kyllä. 🙂

Kooste oppilaiden palautteista Kaustisen musiikkilukiossa:

 • Kun kuulin että tulee joku luento stressistä niin olin että njääh, ei niillä mitään uutta voi olla. Mähän oon kokeillu jo kaikkea. Yllätyin sitten totaalisesti kun sain paljon uusia ajatuksia ja ”oikeita” ideoita miten hallita elämää ja silleen. Mä kun tällanen himostressaaja olen. Kiitos kun kävitte (ja tervetuloa uudelleen)! 🙂
 • Mielestäni nuorille on tärkeää tarjota tällaisia hetkiä, joissa suorittaminen ja jonkin tekeminen ei ole tärkeää. Tällaisesta on hyötyä varmasti jokaiselle, itse ainakin koin rentoutuvani. Monet nuoret eivät uskalla tai viitsi mennä puhumaan kellekään stressistään tai murheistaan. Tällainen yhteinen hetki helpottaa ja avaa ainakin omaa mieltäni.
 • Tosi hyvä kokonaisuus, tärkeitä ja varmasti kaikille jollain tavalla ajankohtaisia asioita. Rentoutukset oli ihania!
 • Tosi mukavia tunteja! Oli ihana rentoutua. Sain hyviä vinkkejä stressin vähentämiseen ja hallintaan.
 • Tunnit olivat hyviä ja niistä on luultavasti myös hyötyäkin. Pitäisi enemmän aikatauluttaa asioita ja antaa aikaa itselleen.
 • Kiitän. Tulkaa joka päivä! Maailma tarvitsee näitä hetkiä. Menkää antamaan presidentillekin hölläily-hetki. On sillä niin isot silmäpussit. Peukutan.
 • Hyviä vinkkejä stressinhallintaan, loppurentoutus / läsnäoloharjoitus oli aivan ihana.
 • Tunnilta jäi mieleen että kiusaamiseen pitää puuttua, jos sitä näkee.

Janne opastaa kiinnittämään huomiota järkevään ajanhallintaan:

Torstai 10.12.2015

Torstain keikka on Lestijärvellä, Lestin koulussa. Päivä alkaa klo 8.50 ja päättyy klo 14.10. Päivä on kohdistettu 5-9 –luokkalaisille. Lestin koulu on valinnut teemaksi Elämyksellisen päihdevalistuksen. Viime vuonna teemana oli EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi.

Päihteet on sen verran laaja alue, että on aina hiukan haastavaa puhua yhtäaikaa 11- ja 16-vuotiaille. Suoriudun kuitenkin mielestäni kohtalaisesti. Päihdeluennoissa tarinoiden voima on sellainen, että kannattaa antaa vain tarinoiden puhua. Tarinoista löytyy viisaus myös silloin kun oma viisaus jää vähän vajaaksi. 🙂 Minkäänlainen selitys tai opetus ei voita hyvin kerrottua tositarinaa. Lapset ja nuoret rakastavat ja suorastaan imevät tarinoita. Myös opettajat voisivat mielestäni hyödyntää niitä työssään huomattavasti enemmän.

5-7 –luokkalaiset ovat erityisen kovia kyselemään asioita. Se on mahtavaa, sillä päihdeteemassa koen palvelevani oppilaita parhaiten silloin kun heiltä itseltään tulee reilulla kädellä kysymyksiä. Havahduttavat havaintomateriaalit päihteistä aiheuttavat toki taas hilpeyden sekaista järkytystä. Pienen shokkihoidon järjestäminen tuottaa myös meille vetäjille aina iloa. 🙂 Olen sitä mieltä, että myös inhorealismia voi tuoda leppoisassa hengessä.

Jäämme Pinjan kanssa turisemaan vielä pitkän tovin opettajien kanssa päivän jälkeen. Tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa kahvin kanssa. Kohtelu on hyvin vieraanvaraista. Niin vieraanvaraista, että päätän puolestani kartoittaa kasien luokkaretkikassaa ostamalla heiltä pipareita. Yhteistyö Lestin koulun kanssa jatkuu, sillä he tilaavat valmiiksi vierailun myös seuraavalle vuodelle.

Videoimme vielä päivän jälkeen ”Kiertueavustajan torstaituntemukset” –klipin, joka on tullut jo eräänlaiseksi perinteeksi. Pinja pähkäilee videokameralle tuntemuksia tähänastisesta viikosta. Ilmeisesti tuntemukset eivät ole pöljemmät.

Lestijärveltä jatkamme Veteliin, jossa seuraavan yön majoitus Jukintuvan Kortteerissa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Käymme vielä iltasella Vetelin kirkonkylällä syömässä. Olen taas ajanut tankkini melkein tyhjäksi, mutta uskaltaudun jättämään tankkaamisen huomiseen. Jännitys se on pienikin jännitys.

Jukintuvan Kortteerissa onnistun takkaa käyttäessäni saada palohälyttimen soimaan. Paikan isäntä kertoi aiemmin, että takka savuttaa hyvin helposti ja niin se tosiaan näyttää tekevän. Sauna rauhoittaa vielä illalla leppoisasti uneen ja tuleepa niitä työasioita myös iltamyöhään tehtyä.

Kooste oppilaiden palautteista Lestin koulussa:

 • Hyviä tunteja. Tositarinat koskettivat.
 • Hyviä ja tarpeellisia. Pitäisi olla useammin.
 • Sai tietoa paljon. Hyödyllinen.
 • Hyvä tunti.
 • Monipuolista kerrontaa.
 • Kiinnostava ja mielenkiintoinen. Mieleen jäi tarinat päihdeongelmaisista.
 • Hyviä tunteja, tuli selväksi asiat.
 • Tunnilta jäi mieleen että kiusaamiseen pitää puuttua, jos sitä näkee.

Kiertueavustajan torstaituntemukset:

Perjantai 11.12.2015

Viikon viimeinen vierailupäivä on Vetelin yläkoulussa. Myös Vetelissä vierailimme viime vuonna, jolloin teemana oli Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Tänä vuonna Veteli on valinnut teemaksi Sisäinen säihke –itsetuntokoulutuksen. Yhteyshenkilö, apulaisrehtori Tuija Kallio on sairastunut, joten rehtori Tero Lahtinen vastaa järjestelyistä.

Päivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 14.35. Päivä on kohdistettu koko yläkoululle. Aamu alkaa jouluisasti, kun opettajat intoutuvat esittämään yhteisvoimin joululaulun. Biisinä on ”Soita sormia, napsuttele” tai mikä lie tonttulaulu onkaan. Hyvä meininki joka tapauksessa ja se on pääasia. 🙂 Ja löytyyhän opettajilta päältä oikein punaista nuttua ja tonttulakkia. Myös sali on koristeltu jouluiseksi. Mukava fiilis aloittaa syyskauden viimeisen Maakuntaviikon viimeinen päivä.

Tunnit menevät nopeasti. Osa ryhmistä on eloisampia, mutta eipä se haittaa. Eloisuus valjastetaan näillä tunneilla aina hyvään käyttöön. Ei näiden mitään pyhäkoulutunteja tarvitse olla. Erityisesti innostuneen puheliaat 7-luokkalaiset jäävät mieleen. He saavat ajoittain myös meidät vetäjät nauramaan. Oppilaat osallistuvat aktiivisesti keskusteluihin, mikä on aina enemmän kuin suotavaa. Ja aktiiviset keskustelijat palkitaan taas tuttuun tapaan kekseillä. Ja se taas lisää aktiivisuutta entisestään. Pääsemme lähtemään Turkuun vähän ennen klo 15. Matka-aikaa on taas melko reippaasti. Pimeä tulee aikaisin iltapäivällä, mutta muuten on mukava keli ajella. Olemme Turussa taas vasta myöhään illalla.

Kooste oppilaiden palautteista Vetelin yläkoulussa:

 • Tosi mukavia, oli mukava puhua asioista mistä ei yleensä niin tule puhuttua (unelmat yms.) Mukavaa vaihtelua.
 • Oli ihan kivaa. 🙂 Hauska, monipuolinen rentoutusharjoitus oli kiva. <3
 • Itsevarmuutta parantavia, rentouttavia, mieleen jäi tarinat.
 • Tosi kivoja ja mieleen jäi ainaki vielä kaikki.
 • Oli hauska, hyviä ryhmähengen parannuksia.
 • Pallohieronta oli mukava. Unelmien toteutus jäi mieleen.
 • Hauskoja, mukavan rentoja.

Jälkifiilistelyt