Keski-Pohjanmaa 2014

Sunnuntai 7.12.2014

Lähdettiin vuoden viimeiselle maakuntaviikolle. Ilmassa jo joulun odotuksen tuntua. Noh, oikeastaan tuntemukset olivat vähän erilaiset. Masua väänsi niin että ajaminen oli ajoittain tuskaa. Mutta voitoksi se sitten kääntyi.

Keski-Pohjanmaa –viikon työmyyrinä ja kouluttajina olivat allekirjoittanut (Janne Kaleva) sekä kiertueavustajana Nuorisopalvelu Balanssin myyntineuvottelija Sonja Kumlander.

Saavuimme illalla n. klo 21 Kokkolaan. Siellä meidät majoitti loma-asunnossa Kokkola Camping. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Aluksi harhailimme leirintäaluetta etsiskellen. Taas oli pimeää kuin perunakellarin perimmäisessä nurkassa. Suuntavaiston kadottaminen ja harhailu on minulle selkeä osaamisalue ja vaikutti olevan myös kiertueavustaja Sonjalle. Pyörimme samoilla Kokkolan kulmilla ja ihastelimme hienoa asuinaluetta. Navigaattorin virta alkoi loppua mutta usko ei onneksi loppunut. Lopulta löytyi. Hetkisen seuraavan päivän työjuttuja ja sitten iltasaunaa. Olin kytkenyt saunan termostaatin väärin päälle ja näin ollen lämmön odottelussa kesti hetken. Mutta se teki saunomisestani rauhoittavaa ja meditatiivista kun odottelin että josko alkaisi lämmetä.

Nukuin vähän säpsähdellen mutta kuitenkin riittävästi.

Maanantai 8.12.2014

Maanantain kouluvierailu oli Kokkolassa Kiviniityn koulussa. Kouluun kuului kaksi vierekkäistä rakennusta, joten arvoimme ensin että mistä ovesta menemme sisään. Rehtori esitteli meille salia ja levittelimme sinne valmiiksi jumppapatjoja. CD-soitin ei suostunut toimimaan, joten avulias henkilökunta toi lisää cd-soittimia kehiin. Lopulta niitä oli siinä vieretysten kolme. Se on meille juuri sopiva määrä siihen että saamme ainakin jonkun toimimaan.

Kiviniityssä kohderyhmänä olivat 8-luokkalaista ja teemana Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Yhteisluennolla puhuessa oli hyvä ja lennokas fiilis. Melkein jo lentelin yleisön tuoleille. He olivat niin vastaanottavaisia. Välillä istuin, välillä seisoin ja välillä kävelin. Askelmittariin olisi tullut hyvät lukemat. Puhuin ilmeisesti nopeasti, sillä 45 minuutin yhteisluento tuli valmiiksi reilussa puolessa tunnissa ja ehdin kuitenkin puhua riittävästi kaikesta haluamastani. Tai sitten tiivistäminen oli tänään kohdallaan.

Yhteisluento oli auditoriossa, mutta keskustelu- ja rentoutustunnit pidettiin liikuntasalissa. Sali oli varattu päiväksi käyttöömme. Mukavia, hyväntuulisia ja osallistuvia ryhmiä. Viimeisen ryhmän mukana oli myös Keski-Pohjanmaa –lehden valokuvaaja. Lehden toimittaja soitteli illalla ja haastatteli kiertueviikostamme. Hyvä juttu tuli.

Kiviniityn opettajainhuoneesta tuli valmiiksi tilaus ensi vuodelle: lukiolaisille stressinhallintaa. Myös yläkoulu ottaa uudelleen homman ensi vuodelle. Päivästä jäi erityisen hyvä fiilis itsellekin. Illalla kävin vielä pulikoimassa Kokkolan uimahallissa.

Kooste oppilaiden palautteista Kokkolassa (Kiviniityn koulu):

 • Paras, tosi hyviä. Tykkäsin paljon hieronnasta ja rentoutumisesta. Oli paras tunti.
 • Hyvä fiilis jäi, mukavaa vaihtelua, paljon asiaa jäi mieleen.
 • Säihketunnit olivat hyviä. Ja niistä jäi mukava olo. 🙂 Ja pallohieronta oli kiva.
 • Mahtavaa hierontaa! Lisää näitä tunteja! OLETTE IHANIA <3
 • Mukava! Erinlainen. Ihana rentoutuminen ja pallohieronta. <3
 • Mukava fiilis, rentoutunut olo, hyvä olo. 🙂
 • Oli tosi mukavaa, varsinkin puhetilaisuus ja ”tähtiin kirjoittaminen.

8-luokkalaiset Merja ja Tiia kertovat tuntemuksiaan ja ajatuksiaan itsetunnosta Sisäinen säihke -itsetuntokoulutuksessa Kiviniityn koulussa:

Tiistai 9.12.2014

Tiistain vierailupäivä oli niinikään Kokkolassa, Lohtajan koulussa. Kokkolan kaupunkialueelta sinne on reilun puolen tunnin ajomatka. Olimme paikalla hyvissä ajoin. Välineet oli laitettu ruokasaliin valmiiksi. Ruokasali muuten toimi yhteisluennon pitopaikkana tällä kertaa yllättävän hyvin. Yleensä en niistä niin välitä.

Lohtajan koulussa teemana oli Koulu- ja nettikiusaamisluennot ja homma kohdistettu kaikille 7-9 –luokkalaisille. Huomasin heti opettajainhuoneessa Keski-Pohjanmaa –lehdessä artikkelin edellisen illan haastattelustani. Toimittajan kynä oli ollut nopea. Sen verran sisäinen narsistini heräsi henkiin että jämähdin toki lukemaan tuota juttua.

Eräs päivän mieleen jäävistä hetkistä oli kun yksi oppilas kysyi käytävällä, että saako hän halata. Ja toki se vaan passasi. Luokkatila vaihtui jonkun kerran päivän aikana, mutta kiertuekamat kulkivat köykäisesti mukanamme. Rehtori Juha Salo oli hyvin mukana meiningeissä ja esitteli meille myös kahvitauolla nuorisotilaa ja oppilaskunnan tilaa. Oli sangen tervetullut olo.

Päivän viimeisen ryhmän kanssa huumori kukki, mikä oli loistava vastapaino rankalle aiheelle. Usein huumori suodattaa rankatkin asiat vastaanotettavaan ja ymmärrettävään muotoon.

Illalla kävimme ottamassa Sonjan kanssa sulkkismatsin. Kyllähän se kunnon voitto hivelee aina vajavaista itsetuntoa.

Kooste oppilaiden palautteista Kokkolassa (Lohtajan koulu):

 • Pidin paljon sekä aamusta että iltapäivästä, oli selvästi panostettu, videot oli hyviä ja tunteita herättäviä ja keskusteluakin syntyi. Uskon, että koko luokka tykkäsi. 🙂
 • Tunnit oli hyviä, koska noi sai ajatukset pyöriin mielessä, ettei kannata kiusata ja et jos kiusaa niin miltä kiusatusta tuntuu. Tunnistin itseni joistakin asioista..
 • Ihan asialliset tunnit, hyvin toteutettua kiusaamisvalistusta. Hyvin onnistuitte, t. tukari 🙂
 • Oli kivoja tunteja. Jäi hyvä mieli ja ei ollu sellasia ku yleensä että vaa puhutaa sillee, että meitäki otettiin mukaan. 🙂
 • Hyvät tunnit oli ja hyvää opetusta. Nämä tunnit avaa kyllä silmät kiusaamista kohtaan.
 • Tunnit oli kivoja ja ois ollu mukavempaa kuunnella kauemminkin.
 • Aamutunti oli hyvä ja tietoa antava sekä saattoi antaa paikalla oleville mahdollisille kiusatuille rohkeutta avautua, kertoa ja yleisestikin ottaa asiaa esille.

Keskiviikko 10.12.2014

Keskiviikon vierailupäivä oli Keski-Pohjanmaan Ammattiopistossa. Teemapäivänä siellä Höllääjät –stressikoulutus ja kohderyhminä mm. rakennusalan, metallialan ja hotelli- ja ravintola-alan opiskelijoita.

Lähdin päivään uteliain ja odottavin mielin. Harvemmin tulee näiden alojen opiskelijoille tätä settiä vedettyä. Stressinhallintakeikat ammattiopistoilla ovat useammin koskeneet naisvaltaisia opiskelualoja. Mutta näiden jätkien kanssa oli piristävää huumoria, joka myös avasi asioiden sisäistämisen portteja. Näky sinänsä oli ihan hauska, kun karskit jätkät testailivat ”Hipsutin” –nimistä päänhierontalaitetta. Kiertueavustaja Sonja vaikutti myös olevan kovasti näiden jätkien mieleen. 🙂

Yhteyshenkilö, oppilashuollon koordinaattori Anne Eteläaho oli järjestelyiden kanssa avulias koko päivän. Ihmettelimme Sonjan kanssa hänen kykyään olla touhukas mutta samaan aikaan niin järjestelmällinen ja tehokas. Teki vaikutuksen.

Iltapäivällä oli melkoinen nälkä ja kurvailimme grillikioskin kautta. Söin elämäni parhaimman makuisen hampurilaisen. Hampurilaista odotellessani autooni lätkäistiin parkkisakko. Mutta hamppari oli niin hyvää, että kyllä se nyt ehdottomasti yhden parkkisakon arvoinen oli.

Kokkolasta siirryimme Kannukseen, jossa kaksi seuraavan yön majoitusta Hotelli Jokihelmessä. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Hotelliin käytiin sisään Pub Kannuksesta, jossa olikin paikallisia tyyppejä meitä iloisesti vastaanottamassa. Joku kysyi meitä mukaan kimppalottoon, mutta kieltäydyimme kunniasta. Mahdoimmeko menettää miljoonat, se jäi arvoitukseksi.

Kooste oppilaiden palautteista Kokkolassa (Keski-Pohjanmaan Ammattiopisto):

 • Hyödyllinen tunti, auttoi rentoutumaan.
 • Hyödyllistä tietoa, osaan nyt paremmin rentoutua stressin keskellä.
 • Hyviä, rentouttavia tunteja.
 • Nämä ovat hyviä ja rentouttavia, koska tässä on hyvin aikaa miettiä asioita.
 • Hyvä tunti, varsinkin rentoutumiskohta. Opettavainen.
 • Hyviä ja rentouttavia.
 • Luento oli ihan hyvä, aika kului melko nopeasti ja toisella tunnilla olin vaan, ei tarvinut ainakaan olla englannintunnilla.

Torstai 11.12.2014

Torstain vierailupäivä oli Lestin koulussa Lestijärvellä. Siellä aiheena EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi ja kohderyhmänä yläkouluikäiset. EVVK:ta on mukava vetää. Se yhdistää Balanssin kaikki koulutusaiheet. Yläkoululaisia oli niin vähän, että yhteistilaisuus pidettiin luokkatilassa. Keskustelu- ja rentoutustunnit olivat salissa. Aluksi pidimme tunnin 7- ja 9-luokkalaisille ja sen jälkeen kaseille.

Luokat olivat mahtavan vastaanottavaisia ja rauhallisia sekä yhteisessä osuudessa että luokittain. Kun teemapäivä on valmiiksi siunattu nimellä EVVK (ei vois vähempää kiinnostaa) niin päivä voi yllättää vain positiivisesti. Aiheet koskettivat ja löysivät kuulijansa. Ja EVVK pitää kaikille sisällään jotain. Niissä on sekä toiminnallisuutta, rentoutusta kuin myös keskustelua.

Koululla näkyi jo joulu. Käytävällä oli joulukuusi. Koulu oli muutenkin viihtyisän oloinen pingispöytineen kaikkineen. Päivän jälkeen ajoimme Kannukseen. Oli taas hyvin pimeää jo heti päivän jälkeen. Niinkin pimeää, että kun Kannuksessa ajattelin käydä katsomassa jotain museota, en sitten löytänyt tuota paikkaa.

Kävin Kannuksessa metsästämässä jonkinlaista Keski-Pohjanmaa –aiheista matkamuistoa. Ostin vahasaippuan ja kynttilän. Vähän jo jouluhenkistä viemistä kotiin. Noudin paikallisesta kebab-pizzeriasta kebabin, jota mässytin hotellihuoneessa televisiota tuijottaessa. Yksi kebab viikkoa kohden on aivan jees. Tällä kertaa ei roskaruoasta rangaistu parkkisakolla.

Kooste oppilaiden palautteista Lestijärvellä:

 • Tunnit oli tosi hyviä, koska käytiin läpi tärkeitä asioita rennolla meiningillä! 🙂 Niinku huomasitte, kaikki kuunteli ihan hiljaa, se on aika harvinaista meiltä! 😀 Hyvin onnistui! 🙂
 • Tykkäsin paljon. Kerrankin jaksoi kuunnella ja olla läsnä. Tuli paljon uutta tietoa.
 • Hyviä!!! Koska palautti mieleen tämänikäisille tämänhetkisiä, mieltä askarruttavia kysymyksiä ja niihin vastauksia! 🙂 Hieronta ja rentoutus = <3!
 • Hyviä, koska tiiätte oikeesti mitä puhutte.
 • Sai paljon tietoo mitä ei vielä tiennyt ja se tieto oli semmosta mitä oikeasti tarvitsee. Rentoutumishetki oli plussaa koulupäivän aikana.
 • Hyviä tunteja, koska jakso kuunnella ja kiinnostava / tärkee aihe. Tyypit oli tosi mukavia. 🙂
 • Tunti oli tosi hyvä, koska tuli esille tarpeellisia asioita. Jakso kuunnella.

Perjantai 12.12.2014

Perjantaina vierailimme Vetelin yläkoulussa. Siellä kohderyhmänä 7-9 –luokkalaiset ja aiheena Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Oli vaikeuksia ehtiä ajoissa paikalle. Onni ei suosinut meitä aamulla; tietöiden takia piti ajaa kiertotietä, puhelimesta ja sen myötä puhelimen navigaattorista meinasi loppua akku. Myös erittäin liukkaat, huonokuntoiset ja pimeät tiet hidastivat matkantekoa. Usko ei onneksi loppunut ja ehdimme ajoissa paikalle. Artistimaisesti ja suuren maailman tyyliin tietysti sillä tavoin että kaikki olivat valmiiksi istumassa ja odottamassa. Sain kuitenkin hommat rullaamaan, kun henkilökunta oli vastaanottamassa. Yhteisluennolla kaikki kuuntelivat taas ihailtavan hiljaa. Tai sitten he olivat järkytyksestä hiljaa. Kiusaamisasiat herättivät monen ryhmän kanssa paljon keskustelua. Myös tunnereaktioita ja kyyneliä nähtiin. Jonkun ryhmän kanssa pohdiskeltiin, että tarvitseeko kaikkien olla kavereita vai riittääkö että tullaan toimeen. Jouduimme yhdessä toteamaan, että kaikkien kemiat eivät aina välttämättä kohtaa ja sekin on hyväksyttävä. Kiusaamista ei kuitenkaan tule sallia.

Päivä loppui noin klo 14.30. Sitten taas riemukas kotimatka riemukkaan viikon päätteeksi. Matka oli pitkä, mutta Sonja oli onneksi kova höpöttelemään ja matka sujui kevyesti. Kerran ehti sydän hypähtää kunnolla, kun pimeyden keskeltä singahti tien yli lapsia polkupyörillään aivan auton edestä. He eivät ollenkaan katsoneet tai sitten luottivat vain että ehtivät. Teki mieli käydä paasaamassa heijastimista tai niiden puutteesta, mutta olin niin järkyttynyt että painelin vain eteenpäin ja hakkaava sydän takoi rinnassa vielä useita kilometrejä. Seuraavan kerran se sitten takoi onnesta kotona kun näin vaimon ja kissat.

Kooste oppilaiden palautteista Vetelissä:

 • Tunnit oli hyviä, videot olivat koskettavia ja saivat ajattelemaan kiusaamista enemmän. Tästä aiheesta ei voi koskaan puhua liikaa!
 • Kiusaamistunnit olivat hyviä. Ne olivat hauskoja eikä vakavia. Sai jutella ja sanoa mielipiteitänsä. Tunnin pitäjät olivat mukavia.
 • Hyviä koska laitto miettimään onko omassa koulussa kiusaamista ja miten siihen voi vaikuttaa.
 • Oli hyviä, sillä asioita käsiteltiin mukavalla tavalla ja rennosti, opin uutta.
 • Tunnit oli hyviä. Puheet jne oli hyviä (ja oli kerranki hiljasta).
 • Tunnit oli hyviä. Sai osallistua paljon, rentoa, hyviä kysymyksiä, videoita yms.
 • Hyviä, puhuttiin pelkkää asiaa eikä käyty läpi vain itsestäänselviä asioita.

Janne muistuttaa nopean puuttumisen tärkeydestä Vetelin yläkoulun Koulu- ja nettikiusaamisluennolla:

Jälkifiilistelyt