Kainuu 2017

Sunnuntai 7.5.2017

Lähdemme Turusta matkaan sunnuntaina aamupäivällä. Kainuun kouluvierailuviikon miehityksenä kouluttaja Janne Kaleva (allekirjoittanut) sekä kiertueavustaja Heidi Aaltonen. Tunnemme kuitenkin jo pitkältä ajalta. Tutun henkilön kanssa on hyvä työskennellä.

Ensimmäisen yön määränpäänä on Kajaani. Saamme ajaa aurinkoisessa säässä. Lupaus kesästä pilkistää jo ikkunasta. Pysähdymme syömään ja kahvittelemaan Tampereella ja Lapinlahdella. Jääkiekon MM-kilpailut ovat käynnissä. Kuuntelemme radiosta, kun Ranska löylyttää Suomen 5-1. Olisi yhtä hyvin voinut jäädä kuuntelematta.

Lupaus kesästä kaikkoaa Kainuussa. 14 lämpöastetta vaihtuu neljään asteeseen. Ranskassa siirrytään tänään uuteen aikakauteen. Emmanuel Macron valitaan presidentiksi. Seurailen hotellihuoneeseen aiheeseen liittyvää uutisointia ja poden kivuliasta hammassärkyä.

Maanantai 8.5.2017

Hammassärky luo aamuun alakuloisuutta. Kykenen kuitenkin syömään jonkin verran. Hotellin aamiaispöytä on monipuolinen.

Päivän kouluvierailu on Paltamossa, Korpitien koulussa. Päivä alkaa klo 9 ja päättyy noin klo 11. Vierailimme täällä myös kaksi vuotta sitten. Silloin teemana päihteet kuten myös nyt. Korpitien koulussa kohderyhmänä ovat viidesluokkalaiset. Heitä on yhteensä 34. Tuolle ikäryhmälle on aina innostavaa puhua. He ovat vielä asioille niin avoimia. He eivät pelkää kysyä jos jokin mietityttää.

Iltapäivällä palaamme Paltamosta Kajaaniin, jossa majoitumme vielä seuraavan yön. Käymme iltapäivällä Heidin kanssa taidenäyttelyssä. Tämä on spontaani, utelias pistäytyminen. Näyttely käsittelee ekosysteemiä ja sen nimi on Hajottaja. Taiteilijana Mayumi Niiranen-Hisatomi.

Jääkiekon MM-kilpailut rytmittävät myös tätä iltaa. Suomi johtaa ensin Tshekkiä 3-0, mutta Tshekki tulee tasoihin ja voittaa rangaistuslaukausten jälkeen.

Oppilaspalautteita Paltamosta:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 8,89.
Yhteisluennon keskiarvo on 8,74 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 9,04.

Sanallisia palautteita:

 • Oli kiva elokuva ja kivat keskustelut.
 • Hyvät tunnit veditte!
 • Janne on äijjä.
 • Opin jotain uuttakin.
 • Oli kivaa, jännä juttu.

Tiistai 9.5.2017

Tiistaiaamu on lokoisa. Päivä Ristijärven keskuskoulussa alkaa vasta klo 11.45. Koulussa on aamulla kirjailijavierailu, joten he ovat toivoneet aloituksen myöhemmäksi. Myös Ristijärven keskuskoulu on entuudestaan tuttu. Olemme vierailleet täällä kahteenkin otteeseen, 2014 ja 2015. Tällä kertaa koulun teemavalintana on ”Elämänhallintaa 4:llä vapaavalintaisella täytteellä”. He ovat listanneet etukäteistoiveikseen rentoutuksen sekä stressinhallinta-, päihde- ja kiusaamisasioita. Päivä on kohdistettu 7-9 –luokkalaisille, joita on yhteensä 31.

Käyn yhteisluento-osuudessa läpi koulun etukäteistoiveiden mukaisia asioita. Kulloinenkin oppilasryhmä saa valita omat täytetoiveet toiminnallisille keskustelutunneille. Näin ollen tuntien sisällöt vaihtelevat oppilaiden toiveiden mukaan. Koulussa on samanaikaisesti käynnissä koulutiloihin tapahtuva päiväkodin muutto. Tämä työllistää opettajia, joten he ovat kiitollisia siitä kun pidämme oppilaista huolta.

Siirrymme Ristijärveltä Kuhmoon, jossa meidät majoittaa seuraavan yön Hotelli Kainuu. Lämmin kiitos majoitusyhteistyötä! Illan televisiotarjontana on Euroviisut. Suomea edustava Norma John ei valitettavasti etene finaaliin.

Keskiviikko 10.5.2017

Keskiviikkona vierailemme Kuhmon yhteislukiossa. Täällä vierailimme viimeksi keväällä 2015. Silloin kävimme läpi stressinhallinta-asioita. Lukion teemavalintana tälle päivälle on ”Tiikerin tavoitepaja –koulutus”. Päivä alkaa klo 12.10 ja päättyy klo 15.30. Käymme läpi unelmien muuttamista tavoitteiksi. Kannustamme opiskelijoita rohkaistumaan heidän omien unelmiensa äärellä. Lukiolaiset omaksuvat hyvin teemasisällön ja lähtevät ilman enempiä patisteluja harjoitteisiimme mukaan.

Kuhmosta matkaamme taas seuraavaksi yöksi Kajaaniin. Tähänkin iltaan kuuluu toki jääkiekkoa. Suomi voittaa vihdoin – Slovenia kaatuu 5-2. Valitettavasti hammassärky ei vieläkään jätä rauhaan. Tarkoitukseni on varata kipuaika sitten kun palaan takaisin kotiin. Syöminen kuitenkin onnistuu. Syömme Heidin kanssa hotellin ravintolassa pizzat.

Oppilaspalautteita Kuhmosta:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 8,26.
Yhteisluennon keskiarvo on 8,17 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 8,34.

Sanallisia palautteita:

 • Ihana harjoitus ja luento.
 • Tapahtuman vetäjät olivat helposti lähestyttäviä.
 • Oli hyvin selostettua.
 • Hyvä tunti! 🙂
 • Hyvät ohjaajat.

Torstai 11.5.2017

Torstain kouluvierailu on Sotkamossa, Tenetin koulussa. Edellinen vierailumme täällä oli keväällä 2014. Eilisen Kuhmo-vierailun tapaan myös Tenetin koulun teemavalintana on tavoitepaja.

Myöhäisten aamujen putki katkeaa tänään. Päivä Tenetissä alkaa jo klo 8.45. Päivä on kohdistettu 9-luokkalaisille. Tavoiteteema sopiikin heille peruskoululaisista kaikkein parhaiten.

Keskustelupiirissä oppilaat ovat melko hiljaisia. Suuret ryhmät luovat oletettavasti jonkin verran kehtaamisongelmaa. Toiminnallisiin harjoitteisiin oppilaat sen sijaan lähtevät erittäin hyvin. Myös rentoutusharjoituksesta saamme kiitosta. Joku tulee kiittämään siitä oikein erikseen tunnin jälkeen.

Päivä Tenetin koulussa päättyy klo 14.30. Palaamme taas yöksi Kajaaniin vastaanottamaan kiertueviikon viimeistä iltaa. Sen kunniaksi on taas käytävä pizzalla. Iltaan sisältyy vielä hotellihuoneessa tehtyjä toimistotöitä.

Oppilashaastattelut Sotkamosta:

Kiertueavustajan pohdinnat:

Oppilaspalautteita Sotkamosta:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 8,27.
Yhteisluennon keskiarvo on 8,23 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 8,3.

Sanallisia palautteita:

 • Erinomaista! 😀 🙂 :3 Kiitos rentoutuksesta ja pallohieronta oli mahtavaa <3<3<3.
 • Oli mukava tämmöinen! Voisi olla useamminkin.
 • Oli mukavaa, rentoutushetki oli hyvä irtiotto kouluarjesta.
 • Ihana rentoutus! <3
 • Oli kivaa miettiä asioita. 🙂 Mukavaa päivää! 🙂

Perjantai 12.5.2017

Tämä on Snellmanin päivä ja myös minun syntymäpäiväni. Liehuvat siniristiliput eivät kuitenkaan taida liehua sen jälkimmäisen vuoksi. Tämä on silti hyvä päivä – kotiinlähtöpäivä on aina latautunut hyvällä energialla.

Viikon viimeinen vierailupäivä on Kajaanin keskuskoulussa. Tämä on jo kolmas kerta, kun vierailemme täällä. Edelliset kerrat ovat olleet 2014 ja 2016. Päivä alkaa klo 8 ja päättyy klo 14. Koulun teemavalintana on ”Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus”. Käymme läpi mm. itsetunnon ylläpitämistä ja ihmissuhdeasioita. Teemoihimme ominaiseen tapaan sekä keskustellen että harjoitellen.

Tämä on ehkä viikon mukavin kouluvierailu. Oppilaat ovat niin täydellisen vastaanottavaisia. Kaikki osa-alueet keskustelupiiristä toiminnallisiin harjoituksiin sujuvat hienosti. Saamme maistaa myös vieraanvaraisuutta; päivän yhteyshenkilö, opinto-ohjaaja Hannu Komulainen on varannut meille opettajainhuoneeseen pullaa.

Kajaanin keskuskoulu tekee jo valmiiksi ennakkovarauksen seuraavalle keväälle. Hyvän päivän jälkeen on hyvä lähteä kotiin. Ajomatkaa riittää. Olemme takaisin Turussa vähän ennen klo 22.30. Heidi jää Turkuun ja minä jatkan vielä Paraisille.

Oppilaspalautteita Kajaanista:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 9,03.
Yhteisluennon keskiarvo on 8,84 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 9,22.

Sanallisia palautteita:

 • Ihan mahtava ja rentouttava kokemus. Pisti miettimään ja avasi ajatusmaailmaa. KIITOS!!
 • Todella hyvä ottaen huomioon että joillakin voi olla huono/epävarma olo itsestään varsinkin esim. koulun päättymisen suhteen & jatko-opiskelun takia.
 • Tunti oli erittäin kiva! Oli tosi mukavaa. <3
 • Hyviä asioita käsiteltiin, tärkeitä nuorille.
 • Oli todella mukava kuulla etten ole ainut joka ajattelee esimerkiksi mitä muut minusta ajattelevat.

Uskalla ottaa se hyppy:

Jälkifiilistelyt