Kainuu 2015

Sunnuntai 3.5.2015

Kainuuseen on Turusta matkaa. Aloitamme ajomatkan klo 11.15. Kohteena on Puolanka, jossa majoitumme ensimmäisen yön. Turussa on keväistä, mutta kevät katoaa jonnekin matkan aikana. Kainuun kohdalla palaamme tammikuuhun. Paltamon kohdalla on paljon lunta. Sitä pyryttää Paltamon ja Puolangan välillä vinhaan tahtiin. Täytyy jäädä ottamaan valokuvia suomalaisen sään ihmeestä.

Kajaanissa tien reunaan on laskettu kynttilöitä ja tien vieressä seisoo joukko nuoria. Kajaanissa on tapahtunut vastikään auto-onnettomuus. Oletamme, että tämä liittyy siihen. Näky on koskettava ja kouraiseva.

Puolangalla meidät majoittaa Pororajan Majoitus. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Ehdimme sopivasti ja ilman liiempiä ylinopeuksia saapua perille Suomen ja Tanskan välisen jääkiekko-ottelun alkamisajankohtaan. MM-mittelöt alkoivat vappupäivänä, ja se tietää nautintoa vielä seuraavalle kahdelle viikolle. Tanska-ottelu päättyy Suomen 3-0 voittoon. Ottelun jälkeen (ja vähän myös ottelun aikana) työstän Powerpoint-slideja seuraavan päivän kouluvierailulle. Sitten matkaväsymys tuudittaa uneen. Uni jää tavanomaisen lyhyeksi, mutta tavanomaisen tehokkaaksi.

Maanantai 4.5.2015

Maanantain kouluvierailu on Vaalan lukiossa. Olimme täällä myös viime vuonna. Huolivat näköjään myös uudestaan. Viime vuonna teemana olivat Elämyksellinen päihdevalistus ja Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Nyt kun on päihteistä vieroitettu ja kaikki säihkyvät, niin tällä kertaa teemana ovat Höllääjät –stressikoulutus ja Tiikerin Tavoitepaja –koulutus. Tiikerin Tavoitepajan suhteen tämä on debyytti, sillä se on uusi koulutuspakettimme.

Aamu alkaa Höllääjät –koulutuksen yhteisluennolla, jonka jälkeen kaksi ryhmäkohtaista keskustelu- ja rentoutustuntia. Jälkimmäisessä ryhmässä opiskelijoita on vain muutama. Kyse on aikataulullisesta väärinkäsityksestä tai sitten ovat ottaneet omaa lomaa. Kadonneet lampaat kuitenkin palaavat Tiikerin Tavoitepaja –osuuteen. Myös Tavoitepajassa ollaan ensin yhteisesti koolla, jonka jälkeen kaikille osallistuville myös toiminnallinen keskustelutunti. Paja on sen tyyppinen, että jokaiselle on jotain.

Etsin päivän jälkeen autohuoltoa. Autossa alkoi edellisenä päivänä palaa hiukkassuodattimen merkkivalo. Auto on tarkistettava huollossa, jotta pääsemme viikon päätteeksi turvallisesti palaamaan Turkuun. Varailen aikaa keskiviikolle kajaanilaisesta merkkihuollosta.

Vaalassa on illalla vielä vanhempainilta. Vanhempainillassa on teeman nuorten itsetunnon ja stressinhallinnan tukeminen. Vanhempainiltaan on koottu myös muita lukion tiedotusasioita. Vanhempainilta on muuten onnistunut, mutta vanhemmat vain puuttuvat. Mahtavatko pitää jo aikaista kisastudiota illan jääkiekko-otteluun. Suurin osa yleisöstä muotoutuu koulun omasta henkilökunnasta. Tunnelma on kuitenkin lämminhenkinen. Toteutamme täysipainoisen ohjelmiston ja saamme myös keskustelua hyvin aikaiseksi.

Siirrymme Vaalasta Puolangalle, jossa seuraavan yön majoitus. Puolangalla meidät majoittaa kahdeksi seuraavaksi yöksi Paljakan Loma-asunnot. Olimme siellä myös edellisen vuoden Kainuun Maakuntaviikolla majoittumassa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Maanantain myöhäisiltaan kuuluu vielä Suomen ja Norjan jääkiekkomittelö. Voittoon se toki päättyy.

Kooste oppilaiden palautteista Vaalan lukiossa:

 • Oli tosi hyvät tunnit. Tykkäsin paljon rentoutushetkestä ja oli tärkee asia.
 • Hyviä ja mielenkiintoisia faktoja. Rentoutusharjoitus oli hyvä ja toimiva.
 • Oli mukavat tunnit ja mieleen jäi se, että miten saisi karsittua tekemisiä pois, että saisi enemmän vapaa-aikaa.
 • Rentoutus oli tosi ihana, ja ”luennolta” tuli hyviä vinkkejä ajan käyttöön.
 • Harjoitukset oli tosi hyviä! Aikataulujen teko varsinkin! Hyvä fiilis jäi, etenkin voimavara-auringon jälkeen.
 • Hyviä tunteja oli, sai vinkkejä yms. 🙂 Rentoutus oli taas ihana.
 • Hyvä. Jäi mieleen se, että pitää uskoa omiin unelmiin ja asettaa aikatavoitteita tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tiikerin Tavoitepaja -koulutus:

Höllääjät -haastattelu:

Tiistai 5.5.2015

Tiistain vierailupäivä on Paltamossa, Korpitien koulussa. Päivä Paltamossa alkaa klo 8.45. Teemana on Elämyksellinen päihdevalistus. Aluksi 5-7 –luokkalaisille yhteisesti, jonka jälkeen luokkakohtaisesti.

Paltamossa on paljon kyseleviä oppilaita. On ilahduttavaa, miten paljon he haluavat keskustella. Teemapäivän yhteydessä näytetään lyhytelokuva ”Diileri.” Tämän kanssa on läpi päivän teknisiä vaikeuksia. Ei mene ihan kuin elokuvateatterissa. DVD täytyy jättää yhteisluennolla kesken, kun tekniikka pettää. Yritämme näyttää videota uudella onnella luokkakohtaisilla tunneilla, mutta vaihtelevalla menestyksellä myös siellä. Välillä toimii ja välillä ei. Emme onneksi ole tekniikan varassa, sillä kohtaamiset oppilaiden kanssa ovat huippuhienoja ihan sellaisinaan. Päivä Paltamossa on pituudeltaan armollinen – päättyy jo klo 12.40.

Kiipeän päivän jälkeen Paljakan rinteitä. Kevätkengät ovat jalassa ja täyttyvät lumesta hyvin nopeasti. Mutta suomalaisella itsensä kiduttamisen sisulla vedetään. Kun on leikkiin ryhtynyt niin leikki kestetään. Ja hyvä leikki tämä on. Sää on aurinkoinen ja ulkona oleminen kainuulaisissa maisemissa rentouttavaa. Sen päätteeksi sauna ja takkatuli tekevät hyvää.

Teen vielä illalla pitkän kävelylenkin. Tarkoitus on ensin katsoa jalkapalloa, mutta urheilu voittaa penkkiurheilun.

Kooste oppilaiden palautteista Korpitien koulussa:

 • Oli erittäin opettavaista.
 • Hyviä ja mielenkiintoisia.
 • Hyviä, ja sai paljon tietoa päihteistä.
 • Ihan mukava, opin enemmän kaikista päihteistä tms.. Jäi mieleen huumeet ja niiden vaikutuksia.
 • Päihdetunnit olivat hyviä. Erilaisia mitä yleensä. Herätti paljon ajatuksia. Oli hyvä, kun kerrottiin päihteiden vaikutuksista.
 • Oli hyvää tietoa erilaisista päihteistä, video jäi mieleen.
 • Hyviä neuvoja, ei mitään pakotusta/käskyjä.

Keskiviikko 6.5.2015

Keskiviikon vierailu on Ristijärven keskuskoulussa. Myös täällä kävimme viime vuonna. Silloin aiheena oli Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Nyt teemana Koulu- ja nettikiusaamisluennot.

Ristijärvellä opettajat eivät osallistu. Yleensä opettajat ovat mukana yhteisluento –osuudessa. Homma toimii kuitenkin mukavasti myös näin. Oppilaat ovat mukavia eivätkä tarvitse kaitsemisia tai edes tuimaa katsetta. He ovat rauhallisia ja vastailevat kysymyksiimme. Keskustelua saadaan aikaiseksi.

Netinkäytöstä puhuessamme yksi oppilas kertoo harrastuksekseen Youtube-videoiden tekemisen. Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja juttelemme aiheesta jonkin tovin.

Päivä Ristijärvellä loppuu jo klo 11.30. Tämä sopii erinomaisesti, sillä edessä on vielä auton huolto. Syömme vielä Ristijärvellä ennen lähtöä. Ruoka on edellisen vuoden tapaan erinomaista.

Ajamme Ristijärveltä Kajaaniin. Sinikka kiertelee kaupungilla ja minä käyn huollattamassa auton. Saan samalla tehtyä töitä autohuollon yhteydessä olevassa mukavassa kahvilassa. Päivä on hyvin aurinkoinen ja tuntuu jo aivan kesäpäivältä. Kainuussa on ollut kuluvalla viikolla jo kaksi vuodenaikaa.

Kajaanista huristelemme Hyrynsalmelle. Siellä meidät majoittaa Hotelli Gasthalla. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Saunomme ja syömme erinomaiset metsästäjänleikkeet. Käyn myös ulkoilemassa ja kuuntelemassa lähistöllä komeaa puronsolinaa. Illalla tulee vielä katsottua jalkapallon Mestareiden liigaa. Otteluparina Barcelona ja Bayern Munchen. Päätän tällä kertaa kannattaa saksalaisia.

Kooste oppilaiden palautteista Ristijärven keskuskoulussa:

 • Hyvä tunti, hyvin kerrottuja asioita ja herättäviä videoita.
 • Asiallista, mukavaa ja sai ajattelemaan. Sai tärkeää tietoa ja oppia.
 • Hyviä oli ja tosi hyvin tuli asiaa.
 • Hyvät tunnit, ei ollut tylsää ja videot olivat hyviä. Avasi kyllä silmiä.
 • Tunnit oli hyviä. Jäi mieleen esimerkkivideot.
 • Ihan mukavia tunteja oli, ja opettavaisia tunteja.
 • Mukava ja hyviä neuvoja ja vinkkejä tuli.

Torstai 7.5.2015

Keskiviikon vierailupäivä on Hyrynsalmen yhtenäiskoulussa. Päivä alkaa klo 9.45 ja päättyy klo 14.25. Teemana Hyrynsalmella Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus ja kohderyhmänä 7-9 –luokkalaiset. Myöskään Hyrynsalmella opettajat eivät osallistu. Tämä johtuu väärinkäsityksestä. He luulevat, että opettajat eivät saa osallistua yhteistilaisuuteen.

Hyrynsalmella on vieraanvarainen meininki. Saapumisemme on huomioitu myös koulun aulassa olevassa informaatiotelevisiossa. Tulee melkein tärkeä olo. Ennen viimeistä ryhmää juomme opettajainhuoneessa kahvit rehtorin ja apulaisrehtorin kanssa.

Osa ryhmistä on levottomia, mutta palautelappuja silmäillessä huomaan, että päivästä on tykätty hyvin paljon. Oppilailta tulee myös kysymyksiä palautelapuille. Niihin vastailen aina koulukiertueiden jälkeen, jos lapulle on jätetty sähköpostiosoite. Ja jos eri tyyppisistä heprealaisista käsialoista saa selvää.

Siirrymme Hyrynsalmelta Kuhmoon. Siellä meidät majoittaa viimevuotiseen tapaan Hotelli Kainuu. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Kuhmoon saapuessamme meillä on hyvin nälkä ja haemme evästä grillikioskilta.

Illalla käyn vielä uimahallissa. Jutellaan politiikasta ja vähän myös MM-kisoista paikallisen kuntouimarin kanssa. Nämä uimahallien saunakokemukset ovat aina eri tavalla mielenkiintoisia Suomen joka kolkassa. Se, mistä kaikesta keskustellaan ja millä murteilla, vaihtelee. Illan päätteeksi katselen televisiosta jääkiekko-ottelua Suomi-Slovenia. Ottelu päättyy Suomen 4-0 –voittoon. Valvon myöhään, kun nautin valvomisesta ja seuraavana päivänä on mukavan myöhäinen aamu.

Kooste oppilaiden palautteista Hyrynsalmen yhtenäiskoulussa:

 • Tosi kivaa ja mukavaa. Kiitos ihanista rentoutumis- ja itsen kehittämisen vinkeistä. Teette tosi hienoa ja arvokasta työtä ja teillä on suuri merkitys monelle.
 • Ihana ja rentoisa, tykkäsin ja nautin.
 • Tunti oli mukava, eniten mieleen jäi alkuluento koska sitä oli hauska seurata. Rentoutuminenkin oli hyvä plussa tuntiin! 🙂
 • Kiva tunti oli, hyvin oli järjestetty, tykkäsin.
 • Hyvät tunnit, oikeeta asiaa. 🙂 Aihe oli hyvä ja varmaan myös sellainen, josta ei usein puhuta. Toivottavasti tällaisia samanlaisia tunteja järjestetään myös jatkossa! 🙂
 • Mukavaa ajanvietettä. 🙂 Voittaa tunnit. 🙂 JEEJEE. OLI KIVAA. Tulkaa uudestaan! <3
 • Hyvä tunti ja tähtijuttu oli kiva, siis se jos sai kehuu muita.

Kiertueavustajan torstaituntemukset:

Perjantai 8.5.2015

Perjantain teemapäivä on Kuhmon yhteislukiossa. Päivä alkaa klo 12 ja päättyy klo 15.30. Armollinen aamupäivän aloitus. Heräilen n. klo 8.30 ja käyn hotellin aamiaisella, jota tarjoillaan klo 9 saakka. Aamiaiselle mennessäni Kuhmolainen –lehden toimittaja soittaa ja tahtoo haastatella. Sovimme, että hän soittaa noin klo 10 uudestaan. Näin hän myös tekee ja vastailen kysymyksiin. Hän tulee myös lukiolle valokuvaamaan tapahtumaa.

Jostain syystä (en täysin tiedä edes itse miksi) harrastan pizzojen ja kirkkojen valokuvaamista, joten ennen lukiolle siirtymistä poikkeamme katsomaan Kuhmon kirkkoa. Siellä on jokin seremonia, mutta emme tunkeudu kuokkavieraiksi. Kirkon edessä makoileva koira on päivän todellinen sydäntenmurskaaja. Valloittava ilmestys.

Lukiolla on oikein ystävällinen ja vastaanottavainen tunnelma. Teemapäivän yhteyshenkilö Sari Björkbacka ja rehtori Eila Vilen ovat erittäin mukavia. Sari vie meidät naapurikoululle syömään klo 11. Puuropäivä, mutta puuro on hyvää.

Lukiossa on otettu juuri liikuntasali uudelleen käyttöön remontin jälkeen. Tämä on siis eräänlainen avajaistapahtuma. Lukiossa on samalle päivälle myös muuta teemaa. Kiteeltä on joukko nuoria muusikoita, jotka esiintyvät ennen meitä. Lukion pihassa on oppilaiden järjestämää makkaramyyntiä.

Kuhmossa teemavalintana on Höllääjät –stressikoulutus. Ainakin itsestäni tuntuu siltä, että yhteisluento menee erittäin mukavasti. Opiskelijat ovat vastaanottavaisia myös keskustelu- ja rentoutustunneilla. Koulu tuntuu taas olevan lukiolaisten stressinaiheuttaja numero 1.

Saamme koululta vielä makkarat ja niiden voimin jaksamme hyvin paluumatkaa kohti Turkua. Turkuun saavumme illalla n. klo 23.30. Kevään Maakuntaviikot ovat tämän myötä takana ja syksyllä taas uusin kujein!

Kooste oppilaiden palautteista Kuhmon yhteislukiossa:

 • TOSI HYVÄ LUENTO, patjalla rentoutuminen oli ihanaa, pallolla hieronta, kiva kun tämä järjestettiin!
 • Hyvät ja rentouttavat ja silmiä avaavat ohjelmat, tuli paljon rauhallisempi ja itsevarmempi olo. 🙂 <3
 • Rentoutumisharjoitukset kivoja. Teorialuento käsitteli lukiolaiselle sopivaa aihetta. Mukavat ohjaajat.
 • Rentoutumisharjoitukset oli kivoja. 🙂 Ihan mukava kaikenkaikkiaan.
 • Tosi hyviä. Oli hauskaa ja opin uutta, joka tulee varmasti auttamaan tulevaisuudessa. Tosi kivat tunnit.
 • Hyviä käytännön vinkkejä. Hyvä muistutus siitä, että itse voi muuttaa asioita. Jokainen on oman onnensa seppä.
 • Sai itsensä miettimään omia stressin syitä ja löysi niitä. Tykkäsin! 🙂

Jälkifiilistelyt