Kainuu 2014

Sunnuntai 4.5.2014

Kohti Kainuuta ja kevään viimeistä maakuntaviikkoa! Maakuntaviikkojen lisäksi kevääseen mahtuu toki koulujen yksittäisiä vierailupäiviä. Vietin edellisen viikonlopun Jyväskylässä syventäen mindfulness –taitoja. Kiertueavustaja, Nuorisopalvelu Balanssin työharjoittelija Laura Kilpeläinen tuli junalla Jyväskylään sunnuntaina. Jatkoimme sitten kohti Vaalaa. Jyväskylä pilkkoi mukavasti matkan, joka olisi Turusta tultaessa ollut huomattavasti pidempi. Pysähdyimme syömään Viitasaarella. Ajomatka meni kevyesti.

Kainuuta kohti tultaessa sää oli melko viileä ja myös lunta löytyi paikoitellen. Kävi mielessä, että olikohan nahkarotsi liian köykäinen varustus. Tämä kiperä vuodenaika, kun ei tiedä miten pukeutua oikein. Lumi hämmästytti melko tavalla, sillä Turusta lumet olivat jo hyvä tovi sitten sulaneet. Vaalaan saavuimme illalla n. klo 19.30. Siellä meidät majoitti Ruununkartano. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Ruununkartanossa on aiemmin ollut vanhainkoti, ja paikka on sittemmin muuttunut majataloksi. Paikassa oli erinomainen sauna, jonka lempeät löylyt rauhoittivat ajomatkan jälkeen. Huoneessa vielä sunnuntai-illan kunniaksi työjuttuja ja valmentautumista alkavaan maakuntaviikkoon. Unta ei tarvinnut tilata. Se tuli kuin kutsumaton vieras. Aamulla ihmettelin kun vesipannu oli mennyt itsestään päälle ja murukahvipaketilla oli käyty. Kummitukset eivät tunnustaneet.

Maanantai 5.5.2014

Viikon ensimmäinen vierailupäivä oli Vaalan lukiossa. Siellä oli rento, puhelias rehtori ja erinomaisen vieraanvarainen tunnelma. Lukiolaiset pääsivät kahden eri aiheen äärelle: Heille oli aluksi Elämyksellinen päihdevalistus ja sen jälkeen Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Päihdejuttuja on mukava pitää lukiolaisille. He ymmärtävät asioita syvällisesti ja mielipiteitäkin on jo kertynyt. Vaikka väkeä oli aika vähän, toivoin kuitenkin mikrofonia käyttööni. Selkeyttää äänenkäyttöä ja tekee sen pehmeäksi. Ja onhan se nyt aina yhtä lailla hiton hienoa puhua mikkiin. 🙂

Lukion opinto-ohjaaja oli erityisen kiinnostunut itsetuntokoulutuksestamme. Pohdimme ruokailun lomassa, kuinka itsetunto vaikuttaa niin moneen asiaan. Se on oikeastaan pohjana monelle muullekin teemallemme. Se on myös suosituin aiheemme. Vaikutti, että henkilökunta oli oikeasti kiinnostunut opiskelijoiden hyvinvoinnista. Tai sitten Vaalassa ovat kaikki hyvällä tuulella maanantaiaamuisin. Kun pääsevät kouluun.

Luokkatila, jossa pidimme Sisäinen säihke –tunnit oli erittäin hieno. Seinässä komea maalaus ja patsas, jossa alaston naisvartalo. Estin kuitenkin katsettani harhailemasta.

Päivän jälkeen siirryimme majoittumaan Paljakan Loma-asuntoihin. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Kooste oppilaiden palautteista Vaalassa:

 • Tunti oli hyvä aiheiltaan, sai hyviä miettimisaiheita itsessään. Asia ei ollut puuduttavaa, mielenkiinnolla kuunteli, asiat esiteltiin hyvin ja esimerkit auttoivat.
 • Rentouttava ja monipuolinen, hyvä tunti.
 • Tunnit olivat hyviä, koska annettiin paljon tietoa ja kysymykset laittoivat ajattelemaan omaa tilannetta ja samalla myös itseä.
 • Säihketunnit oli hyviä ja osuvia, saivat miettimään asioita. Rentoutus osui juuri oikeaan aikaan koulukiireiden keskelle ja rentoutti tosi hyvin.
 • Hyviä tunteja ja informaatio oli kans kivaa.
 • Rentoutumisharjoitus oli hyvä, pystyi oikeasti rentoutumaan.
 • Tunnit olivat hyviä, tärkeästä aiheesta.

Janne kertoo Vaalan lukiossa asenteen merkityksestä:

Tiistai 6.5.2014

Tiistain keikka oli Ristijärven keskuskoulussa. Ei ole kooltaan mikään New York, mutta ehdottoman tunnelmallinen kylä. Aiheena Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Kohderyhmänä olivat 5-9 –luokkalaiset. Aamulla oli runsaasti vaikeuksia tekniikan kanssa. Omien näppieni sekoittaminen soppaan ei useinkaan ole parannuskeino. Aloitus venyi ja oppilaat odottelivat oven takana. Kaikki kuitenkin lopulta toimii ja niin nytkin. Luotan tällaisissa tilanteissa mottooni ”Kaikki järjestyy”.

Otimme tänään Säihkeen luokkatunneilla käyttöön uuden menetelmän. Peittelimme oppilaat rentoutuksen aikana. Laskimme huovan heidän päälleen. Siten, että sillä olisi rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Ja se todella toimi! Myös heistä, joista lähti vielä ääntä rentoutuksen alkaessa, ääni lakkasi kun huopa laskeutui päälle. Tai sitten oppilaat olivat pelosta kankeina ja hiljenivät sen myötä.

Puhuimme oppilaiden kanssa paljon unelmista. Eräs poika tuli kertomaan omista unelmistaan tunnin jälkeen. Ne liittyivät Lappiin ja kalastukseen. Hän kertoi, että on hienoa kun pääsee taas ensi kesänä Inarinjärvelle kalastamaan. Upea arjen pohdintaa! Suuret unelmat löytyvät läheltämme pienistä ja usein näkymättömistä asioista.

Ruokana oli erinomaista nakkikastiketta. Päivän jälkeen siirryimme majoittumaan Kuhmoon. Sinne tuleminen oli Ristijärven jälkeen kuin astelisi suureen maailmaan. Kuhmossa majoituimme Hotelli Kainuussa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Kooste oppilaiden palautteista Ristijärvellä:

 • Rentoutus oli mukavaa ja se mukavien asioiden kirjoittelu.
 • Oli kivaa vaihtelua arkeen. Rentoutus oli paras.
 • Säihketunnit olivat hyviä, koska oppi rentoutumaan kunnolla.
 • Hyviä. Tuotiin kaikkien hyvät puolet esiin.
 • Mielestäni ne olivat hyviä ja niissä puhuttiin hyvin ja asiallisesti. Sai hyvän käsityksen itsestään.
 • Säihketunnit olivat hyviä, koska ohjaajat olivat mukavia ja selkeitä sekä toimintaa riitti.
 • Kiinnostavaa, mukavaa ja rentouttavaa.

Keskiviikko 7.5.2014

Keskiviikon paikkana oli Kainuun Ammattiopisto Kuhmossa. Kohtasimme rakennusalan ja liiketalouden opiskelijoita. Rakennuspuoli aamulla, sitten ruokailu välissä ja sen jälkeen liiketalous. Saimme aina välillä kahvitella ruokasalissa.

Aiheena oli Sisäinen säihke. Se ei välttämättä ole raksamiehille ihan jokapäiväinen luentoaihe, mutta oli hienoa nähdä kun äijätkin säihkyivät ja sisäistivät asiaa. He pitivät tunneista ja lähtivät mukaan asian äärelle. Joku kehuikin palautteissa, että kertomuksia jaksoi kuunnella.

Myös liiketalouden opiskelijoiden kanssa oli mahtavat tunnit. Päivän viimeisellä keskustelutunnilla saimme paljon eläviä elämäntarinoita unelmasilppureista. Lähellä oli omakin liikuttuminen. Opiskelijat kertoivat koskettavia tarinoita siitä, miten heidän unelmiaan oli eri elämäntilanteissa murskattu.

Koululla ei ollut omia jumppapatjoja, joten olin ostanut 10 tuoretta retkipatjaa. Patjat olivat kuitenkin ilmeisen pelottavia, sillä suuri osa rentoutui tuolilla istuen. Ryhmät olivat hyvin hiljaisia, mutta oikeissa asioissa osallistuvia. Ei tarvinnut nyhjästä tyhjästä tai patistella puhumaan, mutta ei myöskään kesyttää ketään hiljaiseksi.

Päivän jälkeen siirryimme Sotkamoon. Kuntaan jossa todennäköisesti synnytään sukset jaloissa ja pesäpalloräpylä kädessä. Sotkamossa majoituimme Hotelli Tuliketussa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Kooste oppilaiden palautteista Kuhmossa:

 • Oli hyvät tunnit, mukavaa vaihtelua kouluun.
 • Asiaa oli sopivasti ja paljon faktatietoa, kiitän.
 • Mielenkiintoisia. Oli mukava kokeilla uusia asioita ja käydä asioita läpi.
 • Oli mukavia. Sai hyviä vinkkejä elämään!
 • Hyvät tunnit oli ja rennot.
 • Ihan mukavia, jaksoi kuunnella loppuun asti.
 • Tarinat oli mukavia kuunnella eikä ollut missään vaiheessa kyllästynyt olo. Kiitos!

Torstai 8.5.2014

Torstain keikkapaikka oli Tenetin koulu Sotkamossa. Aiheena Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Aiheet olivat alkuviikon niin Säihke –painotteisia, että oli mieluisaa pompata myös toiseen aiheeseen. Kiusaaminen on aiheena monille ahdistava, mutta samalla koskettava. Se tuo monille omia elämäntarinoita mieleen ja välillä niitä jaetaan. Aiheesta on vaikea repiä huumoria, vaikka tykkäänkin kertoa asioista rennosti. Jotain kevyttä pieruhuumoria onnistuin kuitenkin saada aikaiseksi.

Tenetin koulussa kohderyhmänä olivat seiskat. He olivat aluksi koolla salissa, jossa kuuntelivat hiljaisina. Paikalle tuli myös Sotkamo-lehden 7-luokkalainen tet-harjoittelija loihtimaan päivästä juttua. Ja aivan hyvä juttu tulikin.

Luokkakeskustelutunneilla oppilaat vähän arkailivat avautumista. Eräs tyttö kertoikin tunnin jälkeen, että kun luokkatunnilla oli yhtä aikaa 2 luokkaa, ei ollut niin helppoa avautua. Varmasti suuret ryhmät lisäävät jännitystä. Tyttö osti minulta myös molemmat kirjani.

Päivän jälkeen siirryimme Kajaaniin. Olen aikanaan rymäyttänyt Kajaanin keskustassa kolarin, mutta nyt pysyi Mazda vaurioitta ja matkustajat myös. Eikä henkisiä vaurioitakaan vielä tässä kohtaa viikkoa ollut ilmaantunut. Kajaanissa majoituimme Kartanohotelli Karolineburgissa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Kooste oppilaiden palautteista Sotkamossa:

 • Kiusaamistunnit olivat mielestäni puhuttelevia ja Jannella oli paljon hyviä seikkoja ja huomioita. Toivottavasti kaikki ottivat tästä opikseen ja sisäistivät tärkeimmät asiat.
 • Tunnit olivat ihan hyviä. Janne kertoi asiantuntevasti asioista. Tunnit olivat ihan mielenkiintoisia. Toivottavasti kiusaamista ei ole. 😀
 • Ihan jees, tuli paljon asiaa kiusaamisesta.
 • Tunnit olivat hyviä, niissä mentiin asioihin suoraan. Hyvät videot ja aiheet.
 • Oli hyvä ja opettavainen tilaisuus.
 • Aihe oli asianmukainen ja menevä luento.
 • Hyvä, koska kiusaajat varmaan heräsivät, että ei saa kiusata. Ja kiusatut saavat apua näiltä ihmisiltä.

Perjantai 9.5.2014

Kiertueviikko päättyi Kajaanin keskuskouluun. Siellä aiheena Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Palasimme taas unelmien, ihmissuhteiden ja elämän voimavarojen äärelle. Päivään osallistui yksittäisiä luokkia 6-8 –luokkien ikäryhmästä. Aluksi he olivat koolla yhteisesti. Tuntui liitelevän kevyeltä puhua heille. Tai sitten se oli jo perjantain kotimatkaliitelyä. Oppilaista näki, että he ottivat sanomaa vastaan. Näki, että kertomuksiini samastuttiin.

Opinto-ohjaaja Arto Similä hoiti järjestelyt hienosti ja vieraanvaraisesti. Aikataulu oli tiukka, mutta kun järjestelyt toimivat niin kaikki muukin toimi. Yhdestä ryhmästä saimme kaksi tyttöä videohaastatteluun. Kyselimme teemapäivän jälkeisistä tuntemuksista. Palkitsimme Puuhapaketilla ja rentoutus-cd:llä.

Päivästä ja viikosta jäi hyvä mieli. Paluumatkalla tiivistimme tuntemukset videoblogiin. Turussa olimme vasta myöhään illalla. Ennen sitä tuli vielä nähtyä Urjalan kohdalla 13 peuraa. Olivat kuitenkin elämäänsä tyytyväisiä eivätkä heittäytyneet auton alle.

Kooste oppilaiden palautteista Kajaanissa:

 • Mukava, kiinnostava, ihana loppurentoutuminen, enemmän tällaisia juttuja!
 • Säihketunnit oli tosi mukavia!!! 🙂
 • Hyviä ja opettavia ja rentouttavia. 🙂
 • Tosi mukava tunti! Pisti miettimään… Rentoutuminen rentoutti todella paljon! Tähteä voi katsoa silloin, kun on paha mieli. Uskon että siitä on edes vähän apua. 🙂
 • Rentouttava, hauska, mieltä avaavia, vapauttavia, mukavia, mielenkiintoisia, olisipa ollut pidempi . 🙂
 • Avasi ajatuksia siitä, että pitää antaa aikaa itselleen ja osata rentoutua. Oli tarpeen! Kiitos. 🙂
 • Mukava mietiskely ja rentoutumishetki. Mielestäni ihan kivoja koulupäivän virkistystä. 🙂 Kiitos käynnistä!

7.luokkalaiset Ilse ja Kitte haastattelussa "Sisäinen säihke" -itsetuntokoulutuksen jälkeen:

Jälkifiilistelyt