Hyvinvointiviikko Lapissa 2013

Lauantai 28.9.2013

Matka alkakoon: olen odottanut Lappi-viikkoa ja pitkään. Sinne tahtoo aina palata. Säästän selkää pilkkomalla matkaa; ensimmäisen yön olen Laihialla. Matkalla hyödynnän sponsoritankkauksen ABC Aurassa. Lämmin kiitos yhteistyöstä! Laihialla majoitun äitini luona. Hyvä ystäväni, Lappi-viikon kiertueavustaja Matti Ojala hyppää autoon mukaan seuraavana päivänä. Sitä ennen makoisat yöunet ja vilkaisu viikon sääennusteisiin.

Sunnuntai 29.9.2013

Varsinainen turnee alkaa. Suuntaamme Sallaan. Reitin varrella dieseliä sponsoroivat Neste Maikkula ja Neste Tornio. Lämmin kiitos! Olemme pakanneet eväitä, ja pysähdymme syömään ne kahvin kera P-paikalle. Ajaminen käy urheilusta, joten ruokailemme myös lämpimän aterian. On myöhäinen ilta kun saavumme Sallaan. Siellä meidät majoittaa Pan Village. Erittäin hieno loma-asunto, jonne voisi tulla myös vapaa-ajan merkeissä. Sunnuntai-iltana saunomme matkahiet ja valmistaudumme viikkoon. Uni kutsuu nopeasti. Päivän ajomatka on tehnyt tehtävänsä.

Maanantai 30.10.2013

Herään aamulla yllättävän virkeänä. Kahvia, jugurttia ja Huomenta Suomi. Tänään suuntaamme Sallatunturin koululle. Kävimme siellä myös edellisellä Lappi-viikolla. Muistan sen erityisen hyvin leppoisasta, vieraanvaraisesta meiningistä. Vuosi sitten teemana oli ”Sisäinen säihke” –koulutus. Nyt teemana on Elämyksellinen päihdevalistus. Saavumme koululle hyvissä ajoin. Päivän tunnit pidetään salissa. Kaikille yläkouluryhmille kaksoistunti. Ensimmäisellä tunnilla eläviä elämäntarinoita, puhetta alkoholismista ja dvd-esitys. Toinen tunti painottuu keskusteluihin ja havaintomateriaaleihin. Oppilaat ovat hiljaisia, mutta osallistuvat kuitenkin hyvin pitämäämme mielipidetiedusteluun. Tunnit kaikkien ryhmien kanssa menivät hyvin nopeasti. Sallatunturin koulu oli jonkin verran kasvanut viime vuodesta. Siihen oli yhdistetty toinen koulu.

Koulupäivän jälkeen meillä oli sovittu sponsoriruokailu Keloravintolassa. Lämmin kiitos poronkäristyksestä! Ruokailun jälkeen lähdimme kohti Kemijärveä, jossa meidät majoitti Raajärvellä tuttuun tapaan kodikas Wanha Kaivoskylä. Tuossa kodikkaassa paikassa viihdyimme myös vuosi sitten. Ilta toi mukanaan uuden nälän, joten ajelimme vielä takaisin Kemijärven keskustaan. Pizzat hotkaistuamme taas takaisin Raajärvellä. Veikkailimme Matin kanssa kilpaa milloin näkisimme viikon ensimmäiset porot. Nyt se sitten tapahtui. Maanantain jälkeen niitä riitti kyllästymiseen asti. Illan kruunasi saunominen navettasaunassa.

Poimintoja Sallatunturin koulun palautteista:

 • Oli hyviä! Sai todellakin miettimään. Varsinkin se tarina rattijuopoista ja siitä Kirsistä.
 • Tunnit oli kivoja 🙂 Jotain erilaista vaihteeksi, ei tartte tunnilla istua :p
 • Ihan kivaa, että on välillä muutakin kuin pänttäämistä.
 • Olitte ihan kivoja ja ihan mielenkiintoisia.
 • Tunnit olivat mielestäni hyviä, oikeaa asiaa. Kuuntelin mielelläni. Se video oli hyvä, pisti miettimään sitä asiaa.
 • Tunnit oli parhaita, ku meni matikka ja kuvis. Ja siks ku aijon isona raittiiksi, nii on kiva tietää mitä seurauksia on päihteillä.
 • Tunnit olivat mielenkiintosia, koska puhuttiin nykypäivän tärkeistä asioista nuorten keskuudessa.
 • Oli kiva tunti 🙂
 • Tunnit oli hyviä, koska asiat oli todenmukaisia ja asiallisia.
 • Tunnit olivat ihan hyviä. Se video oli kiva kattoo.

Tiistai 1.10.2013

Päivän kouluvierailu oli Hillatien koulussa Kemijärvellä. Sekin tuttu viime vuodelta. Sama tilanne kuin Sallassa; vuosi sitten vetäisimme Sisäinen säihke –koulutuksen ja nyt Elämyksellisen päihdevalistuksen.

Kohderyhmänä olivat 8-9-luokkalaiset. Heidän kanssaan oli erittäin mukavaa ja keskustelu soljui rennosti. Keskustelu tekee aina tunneista oppilaiden näköisen. Silloin se ei ole vain luennoitsijan yksinäistä paasaamista itse valikoimistaan asioista. Myös oppilaiden viljelemä hurtti huumori upposi meikäläiseen. Armotonta läppää leijui luokassa ja itselläkin nauru herkässä. Opettajainhuoneessa tunnelma oli lämmin ja vieraanvarainen. Olimme tervetulleita, ja se tekee aina omasta työstä huomattavasti mielekkäämpää.

Koulupäivän jälkeen meillä oli sovittu sponsoriruokailu hotelli-ravintola Mestarin Kievarissa. Siellä nautiskelimme buffet-pöydän antimista. Söimme pitkään ja hartaasti. Illan päätteeksi Raajärvellä paransimme taas maailmaa navettasaunassa.

Poimintoja Hillatien koulun palautteista:

 • Hyviä, oli mielenkiintoista ja mukavaa, ei yhtään tylsää ja luennoitsijat oli hauskoja. 🙂
 • Tunnit olivat hyviä, valaisevia & mielenkiintoisia.
 • Tunnit olivat todella hyviä ja opettavaisia. Hyvä että tällaisia järjestetään. Kiitos!
 • Oli hyviä, ei ollut tavallinen päihdevalistus.
 • Hyvät tunnit, asialliset asiat ja syyt. Hauskaa oli.
 • Ihan hyviä, oli kiva kuulla vähän tästä aiheesta. Enpähän itse ala polttaa! 🙂
 • Hyvät tunnit, oli kiva kun oli noita esimerkkejä maksasta, suusta ja keuhkoista! 🙂
 • Hyviä, hyvin valistavia ja hauskoja, koska voitin t-paidan.
 • Hyviä, asiallista ja hyvää juttua oli ja hyvin valistavaa muutenki. Letkee meininki.
 • Hyviä, oli mukava kuulla alkoholin ym. haitoista koska niistä ei puhuta tarpeeksi nuorten kesken.

Keskiviikko 2.10.2013

Meininkimme jatkuivat vielä Kemijärvellä. Nyt oli vuorossa Isokylän koulu. Viime vuonna vetäisimme siellä Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Nyt oli aika perehdyttää heidät itsetuntoon ja unelmiin Sisäinen säihke –koulutuksen kera.

Pieni koulu näytti tutulta ja muistin heti sen tärkeimmän, eli missä oli ruokala. Koululla oli omia jumppapatjoja, joten niitä ei tarvinnut Turusta asti raahailla. Ryhmille oli ensin yhteisluento ja sen jälkeen keskustelu- ja rentoutustunnit. Yhteisluennolla puhuin heille näistä aiheista: ”Ei on elämäsi tärkeimpiä sanoja.” ”Omaan elämäänsä voi itse vaikuttaa.” ”Muuta unelmat tavoitteiksi ja tavoitteet toiminnaksi.” ”Ole hetkessä läsnä.” ”Jos et ota elämääsi hallintaan, joku muu ottaa sen.” ”Turha ajattelu tuottaa turhia murheita.”

Vaikutti, että oppilaat ottivat onkeensa. Tai sitten se oli vain luennoitsijan narsistista toiveajattelua. 🙂 Jälkimmäisillä tunneilla heidän ei tarvinnut kuunnella minua niin paljon kuin ensimmäisillä. Rentoutuksiin varattiin hyvin aikaa. Muu aika menikin mielipidetiedusteluissa ja erilaisia monisteita jakaessa. Isokylän koulussa oli vauhdikkaita ja puheliaita oppilaita. Melkein meinasi meikäläinen jäädä pälätyksessä toiseksi. Oppilaille jaettiin mm. seuraavanlaisia monisteita: ”Sisäinen säihke – 5 pikaohjetta hyvinvointiin.” ”Ota lunkisti – vinkkejä stressinhallintaan.” ”Rohkaisulauseita itselleni.” ”Mielialan itsehoito-ohjeita.” Isokylän koululta emme keränneet palautetta. Aika tuntui loppuvan kesken.

Reissu vaatii myös terveydelliset veronsa. Itsensä kipeäksi tuntenut Matti kävi lääkärin kautta hakemassa rohtoja, ja ei muuta kuin uudella sykkeellä taas kohti uusia alueita. Nyt oli aika suunnata Inariin. Siellä meille tarjosi dieseliä Neste Inari Polkutie. Kaunis kiitos! Meidät majoitti Hotel Kultahovi, jossa päätimme mukavan mutta raskaan päivän rantasaunan löylyissä. Ja kyllä ne maittoivat, kiitos paljon! Viikko oli puolivälissä, mutta tuntui kuin se olisi tavallaan jo pian ohi. Aika oli mennyt siivillä.

Torstai 3.10.2013

Ivalon lukion keikkapäivä tuntui mahtavalta! Oli sellainen olotila, että oppilaat oikeasti sisäistivät puhumani asian. Alun perin olen rakentanut Sisäinen säihke –itsetuntokoulutuksen 5-7 -luokkalaisille. Nyt on näyttänyt kuitenkin siltä, että nimenomaan toisen asteen oppilaitoksissa se on kova juttu! Yhteisluennolla oli mukana Ivalon lukion jokainen vuosikurssi.

Luokkakeskustelutunti kohdennettiin 1-luokkalaisille. Opettajainhuoneen meininki oli lappilaisen vieraanvarainen. Taas ilmestyi pullaa pöytään eikä kahvikuppia tarvinnut itse etsiskellä. Opettajat olivat puheliaita ja aiheesta kiinnostuneita. Opettajien kiinnostus toimii aina polttoaineena ja moottorina onnistuneelle luennolle.

Päivän jälkeen teimme tuliaisostoksia sekä teimme kävelylenkin Juutuanvaaralla. Päänsärky oli verottanut päivääni. Sen vuoksi luennon pitäminen, niin mahtavaa kuin se olikin, oli ajoittain taistelua. Kun minuun iskee migreenikohtaus, se iskee yleensä voimalla. Migreenilääkkeet puolestaan olivat kotona. Päänsärky hellitti iltaa kohti mentäessä.

Ivalosta jatkoimme Muonioon. Ajomatkaa kertyi, mutta väsymys ja into kulkivat käsikkäin. Toisaalta Lappi suhteellistaa matkojen pituudet. Pitkät, tyhjät tiet ilman ruuhkia ajaa nopeasti.

Söimme viikon aikana monta pizzaa. Perinnettä oli jatkettava ja pysähdyttävä Kittilään pizzalle. Levitunturi oli hyvin hiljainen talviseen turistivirtaan verrattuna. Muutenkin ajankohta oli sellainen, että Lappi oli hiljainen. Ruskasesonki takana ja hiihtosesonki edessä.

Muoniossa meidät majoitti Lomamaja Pekonen. Kotoisat lomahuoneistot, joita voi lämpimästi suositella myös vapaa-ajan matkailuun. Luin huoneen matkailuesitteestä, että Muoniossa asuvat Suomen onnellisimmat ihmiset. Odotukset perjantaita kohtaan kasvoivat.

Viikon ajot alkoivat torstai-iltana tuntua hartioissa. Laitoimme Matin kanssa saunan päälle. Löylyt olivat hunajaa hartioille. Valmis väsymys toi mukavan saunan jälkeisen rentouden. Totesimme kuistilla istuessamme, että Lappiin täytyy taas päästä. Tänne täytyy päästä pian.

Poimintoja Ivalon lukion palautteista:

 • Ihan hyödyllinen. Sai itsensä kyseenalaistamaan negatiivisia tuntemuksia ja vinkkejä niistä selviytymiseen. Tärkeä siinä mielessä, ettei meillä ole koulukuraattoria tai –psykologia.
 • Tunnit oli mielestäni kivoja. Oli mukava rentoutua.
 • Tunnit oli hyviä, ne olivat täyttä asiaa ja auttoi varmasti monia. Ohjaajat olivat mahtavia.
 • Hyviä. Ohjaaja puhui selkeästi ja mielenkiintoisesti. Osasi puhua nuorille. Mielenkiintoisia
 • esimerkkejä ja hyvä ote.
 • Oli hyvä, varsinkin rentoutumisharjoitus.
 • Tunti oli hyvä. Rentoutusosio paras. Mukavia heppuja.
 • Tunnit oli tosi mielenkiintoisia ja selkeitä, niitä pystyi ja jaksoi seurata ongelmitta. Sai myös joitakin hyviä neuvoja.
 • Hyviä, auttoi ymmärtämään asioita paremmin ja oli mielenkiintoista kuunnella.
 • Tunnit hyviä ja mielenkiintoisia. Mukava rentoutumishetki kiireen keskellä.
 • Kivvvaa oli

Perjantai 4.10.2013

Lappi-viikon viimeinen kouluvierailupäivä. Saimme kunnian viettää sen Suomen onnellisimmassa kunnassa, Muoniossa. Muonion lukiossa rehtori Kyllikki Kurki oli jo laittamassa meille salia valmiiksi. Setti melko samanlainen kuin edellisenä päivänä; aiheena Sisäinen säihke.

Nautiskelimme ensin kiireettömät aamukahvit lukion ravintolasalissa. Ystävällinen ja puhelias rehtori kertoi lukion kuulumisia. Sitten olimmekin valmiita aloittamaan päivämme.

Salitilaisuus meni melko lailla torstaiseen tapaan. Paikalla oli lukion jokainen vuosikurssi. Heille jokaiselle oli myös erillinen keskustelu- ja rentoutustunti. Kokonaisuudessaan neljän tunnin päivä.

Kun tiedustelimme keskustelutunnilla mikä auttaa vaikeina hetkinä jaksamaan, saimme eräältä tytöltä vastauksen: ”Kannattaa muuttaa Muonioon!” Niinpä. Siltä todella tuntui. Oppilaat vaikuttivat hyvinvoivilta ja siltä, että heillä on pääosin elämä hallussa.

Muonio-vierailun jälkeen jatkoimme matkaa Ouluun, jossa yövyimme yhden yön isoisäni luona. Matkalla meille tarjosi dieseliä Neste Ylitornio. Kiitos ja kumarrus! Oulusta sitten lauantaina kohti kotia. Ensi vuoden Lappi-viikkoa jälleen innostuneena odotellen!

Poimintoja Muonion lukion palautteista:

 • Oli hyvä! 🙂 Piristävä & erilainen. Hyviä rentoutuskikkoja. Ja erityisesti puhe EI:n sanomisesta kolahti, + rentutusmeditaation jäljiltä lihakset oikeasti tuntuvat rennommilta ja olo virkeämmältä! ISO KIITOS! 🙂
 • Tunti oli hyvä, koska se oli tosi rentouttava ja mielenkiintoinen.
 • Oli ne ihan hyviä, fiksuja juttuja ja oli kiva rentoutua!
 • Tunnit oli hyviä, oli koko ajan tekemistä ja tekeminen oli rentoa!
 • Ihan ok. Rentouttava ja piristystä kouluarkeen.
 • Tunnit olivat hyviä. Oli mukava, kun koulupäivän aikana oli jotakin erilaista kuin yleensä. Tunneilta sai myös paljon ajattelemisen aihetta.
 • Hyviä! Todella kiva kun kävitte, rentoutuminen oli todellakin päivän piristys. Nyt on mukava ja helppo lähteä tunnille rennoin tunnelmin, eikä mikään stressaa tai paina mieltä, kiitos tästä teille!
 • Hyviä. Opetti itsekunnioituksesta mikä on tosi tärkeää. Mukavaa vaihtelua koulupäiviin. Sai rentoutua kunnolla ja keskittyä ihan vain itseensä. Nautin!
 • Hyvää vaihtelua ja oppilaille hyvää rentoutumista. Hyvä että nuorille järjestetään tällaista.
 • Hyviä, koska aihe oli mielenkiintoinen ja aina on kiva rentoutua ja joskus on hyvä ajatella itseään eikä aina muita.