Etelä-Pohjanmaa 2017

Sunnuntai 2.4.2017

Lähdemme Turusta kohti Etelä-Pohjanmaata n. klo 14.45. Matkassa kouluttajana Janne Kaleva ja kiertueavustajana Annika Ventovuori. Tämä on Annikan toinen kiertueviikko. Yhteistyömme käynnistyi Pohjois-Karjalassa. Liikenne on rauhallista ja etenemme mukavaan tahtiin. Pysähdymme Sastamalassa syömään. Jalasjärven kohdalla haemme kahvit.

Etelä-Pohjanmaan kiertueviikkojen perinne käynnistyi huhtikuulta 2014. Mukana paikkakunnista ovat olleet Soini, Alajärvi, Kauhava, Ilmajoki, Alavus, Evijärvi, Kauhajoki, Isojoki, Lappajärvi, Kurikka ja Lapua. Tämän kiertueviikon kouluvierailukohteet ovat Evijärven keskikoulu ja lukio (Evijärvi), Lapuan yläkoulu (Lapua), Jalasjärven yläaste (Kurikka) ja Isojoen koulukolmio (Isojoki). Osa kouluista jo monivuotisia kumppaneita.

Majoitumme kolme ensimmäistä yötä Kauhavalla, Hotelli Kauhavassa. Lämmin kiitos majoitusyhteistyöstä! Teen hotellihuoneessa hetken työvalmisteluja. Katson myös elokuvan. Jokin romanttinen komedia, mutta ei niin mieleenpainuva, että muistaisin sen tätä kirjoittaessani. Elokuvan myötä ja hetken luettuani tulee uni.

Maanantai 3.4.2017

Viikon ensimmäinen vierailupäivä on Evijärven lukiossa. Päivä alkaa klo 9.30 ja päättyy klo 13.30. Päivä on kohdistettu lukion ykkösille ja kakkosille. Abiturientit ovat jo päättäneet koulutaipaleensa.

Lukiossa on hieno vastaanotto. Opiskelijat seuraavat yhteisluentoa kiinnostuneina. Lukion teemavalintana on EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi. Toiminnallisilla keskustelutunneilla keskustelun anti on hyvä. Opiskelijat eivät varo puhumista. Asioiden läpikäynti sujuu turvallisessa hengessä. Monilla lukiolaisista vaikuttaa olevan haasteita ajanhallinnassa. Se nousee stressiasioita läpikäydessä esiin.

Palaamme päivän jälkeen takaisin Kauhavalle majoittumaan. On jo nälkä. Päädyn ostamaan kaupasta salaatin. Illalla teen vielä kävelylenkin kamerani kanssa ja käyn saunassa. Hotellin saunan yhteydessä on myös uima-allas. Tällaista matkatyöläinen osaa aina arvostaa,

Oppilaspalautteita Evijärveltä:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 9,04.

Yhteisluennon keskiarvo on 9,04 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 9,04.

Sanallisia palautteita:

 • Oli tosi ihana päivä, josta oli todella hyötyä! Rentoutusharjoitus oli mukava, ja keskustelu mielenkiintoinen. Luennosta sai paljon vinkkejä elämään! Kiitos 🙂 <3
 • Luento laittoi miettimään elämän arvoja. Tykkäsin kovasti!
 • Todella hauska tunti. Ei ole aikasemmin ollut vastaavaa. Kiitos 🙂
 • Mukavaa kun joskus kesken koulupäivän on tämmöisiä. Tuli tarpeeseen. 🙂
 • Oli ihanan rentouttava rentoutumishetki & rupattelutuokiokin oli tosi kiva.

Opettele olemaan putkiaivo:

Tiistai 4.4.2017

Tiistaina jatkamme Evijärvellä. Vuorossa yläkoululaiset. Päivä alkaa klo 8.30 ja päättyy klo 14.30. Päivä on kohdistettu 7-8 –luokkalaisille. Koulun teemavalintana on Positiivisuuspäivä.

Evijärven keskikoulu on ennestään tuttu. Tämä on kolmas peräkkäinen vuosi, kun vierailemme täällä. Tunnelma on aina ollut hyvä ja oppilaat rauhallisia. Perinne jatkuu.

Tunnen yhteisluennolla ääneni olevan lähdössä. Tämä on puhetyöläisen toistuva harmi. Saan kuitenkin kähistyä luennon menestyksekkäästi loppuun. Toiminnallisilla keskustelutunneilla ryhmät ovat rauhallisia ja sopivasti keskustelevia. 8-luokkalainen antaa videohaastattelun nettisivullemme. Evijärvi tekee taas uuden ennakkovarauksen seuraavan vuoden Etelä-Pohjanmaa –kiertueelle.

Siirrymme Evijärveltä Seinäjoelle, jossa meidät majoittaa kaksi seuraavaa yötä Hotelli-Ravintola Alma. Lämmin kiitos majoitusyhteistyöstä! Poikkean vielä illlalla tervehtimään Seinäjoella asuvaa isoäitiäni.

Oppilaspalautteita Evijärveltä:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 8,95.
Yhteisluennon keskiarvo on 8,83 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 9,06.

Sanallisia palautteita:

 • Toiminnallinen tunti oli todella hyvä ja pitäisi olla useammin tällaisia! 🙂
 • Oli todella mukavaa. Sai minut ajattelemaan asioista toisin. KIITOS <3.
 • Oli kivan positiivinen eikä liian pitkä tai tylsä.
 • Rentoutumishetki oli ihana!
 • Oikein mukava luento, kiitos siitä.

Oppilashaastattelu Evijärveltä:

Keskiviikko 5.4.2017

Keskiviikon kouluvierailu on Lapuan yläkoulussa. Täällä emme ole vierailleet aiemmin. Päivä alkaa klo 8.05 ja päättyy klo 14.45. Koulun teemavalintana on Tiikerin tavoitepaja –koulutus. Päivä on kohdistettu 8-luokkalaisille. Aluksi kaikki 175 oppilasta kokoontuvat liikuntasaliin. Suuren oppilasmäärän ja rajallisen ajan vuoksi toiminnalliset keskustelutunnit on kohdistettu valikoiduille ryhmille.

Päivän aikataulu on hyvin rytmitetty. Meillä on riittävän pitkät tauot. Ehdimme hörppiä opettajainhuoneessa kahvikupin jos toisenkin. Koulussa on samaan aikaan vierailulla mattokauppias. Pitkät tauot tulevat tarpeeseen, sillä osa ryhmistä kuluttaa meidän vetäjien voimia tavanomaista enemmän. Mutta samaan hengenvetoon on todettava, että päivässä on runsaasti innostavia kohtaamisia oppilaiden kanssa. Unelmista ja tavoitteista saadaan hyviä keskusteluja.

Jatkamme Lapualta Seinäjoelle majoittumaan. Illalla tapaan vielä Seinäjoella asuvan lapsuudenystäväni. Sitten vähän rentouttavaa saunaa ja päivä on aika lailla nipussa.

Oppilaspalautteita Lapualta:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 8,17.
Yhteisluennon keskiarvo on 7,96 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 8,37.

Sanallisia palautteita:

 • Luento ja rentoutumishetki olivat molemmat mukavia.
 • Oli hauskaa ja rentoutus oli mukavaa. 🙂 On rentoutunut fiilis nyt. 🙂
 • Rentoutumishetki oli täydellinen ja mukava, varsinkin hieronta.
 • Oli hauskaa. Tykkäsin hieronnasta ja nyt on rentoutunut fiilis.
 • Tämä oli tosi hauska, varsinkin rentoutuminen oli kivaa.

Torstai 6.4.2017

Torstaina vierailemme Jalasjärven yläasteella. Koulun teemavalintana on EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi. Päivä alkaa klo 9.05 ja päättyy klo 15. Päivä on kohdistettu 7-luokkalaisille ja sisältää yhteisluennon lisäksi viisi toiminnallista keskustelutuntia. Toiminnallisten tuntien kesto on tavanomaista lyhyempi. Koulun aikataulujen vuoksi tunnit ovat 45 minuuttia / ryhmä kun perinteiset EVVK –toiminnalliset tunnit kestävät 75 minuuttia. Lyhennetty aika toimii hyvin. Paketti on tiivis.

Järjestelyt ovat vieraanvaraiset ja rehtori Sirkku Järvinen käyttää meitä ahkerasti kahvilla. Jalasjärven yläasteella on tervehenkisen oloisia oppilaita. He kuuntelevat hiljaisina yhteisluennon, vaikka paikalla ei ole valvovia opettajia. Toiminnallisilla keskustelutunneilla keskustelu soljuu mukavasti ja rentoutusharjoitus vaikuttaa olevan mieluinen.

Siirrymme Jalasjärveltä Kristiinankaupunkiin, jossa majoitumme kiertueviikon viimeisen yön. Annika on hotellissa ja minä olen sukulaisteni luona. Illalla katson vielä televisiosta vaalikeskustelua. Kuntavaalit ovat seuraavana sunnuntaina. Osa illasta valuu myös toimistotöihin.

Oppilaspalautteita Kurikasta:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 8,76.
Yhteisluennon keskiarvo on 8,6 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 8,91.

Sanallisia palautteita:

 • Toi piristystä päivään ja ennen kaikkea elämään.
 • Kiva ja mukava kokemus. 🙂
 • Oli kiva kokemus, lisää tällaisia.
 • Tosi rentouttavaa. Sai ajatukset muualle koulusta.
 • Järjestäisitte näitä käyntejä useammin.

Kiertueavustajan pohdinnat:

Perjantai 7.4.2017

Kiertueviikon viimeinen teemapäivä on Isojoen koulukolmiossa. Tämä on kolmas peräkkäinen vierailuvuosi Isojoella. Koulu on pieni ja tunnelma sen myötä omanlainen. Päivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 13.30. Yhteisluennon jälkeen on kolme toiminnallista keskustelutuntia. 7-9 –luokkalaiset siten, että jokainen luokka-aste erikseen. Isojoella koulun teemavalintana on Positiivisuuspäivä. Toiminnallisten tuntien kesto on 70 minuuttia / ryhmä.

Rehtori Antti Oikarinen on hankkinut meille suklaaleivokset. Niitä makustellen on hyvä aloittaa päivä. Yhteisluento-osuudessa on paikalla oppilaita ja opettajia. Koulun oppilaat ovat hämmentävän vähäeleisiä. Siitäkin huolimatta, että toteutamme iloa nostattavia positiivisuusharjoitteita. Päivän viimeisenä ryhmänä saapuvat 7-luokkalaiset ovat jollain tavalla päivän piristysruiske. He tekevät harjoitteita hyvällä innostuksella. Myös keskustelua irtoaa.

Pääsemme hyvissä ajoin jatkamaan kotimatkalle. Olemme Turussa n. klo 16. Yleensä kiertueviikoilta palatessa olemme kotosalla vasta illalla, joten tämä kelpaa.

Oppilaspalautteita Isojoelta:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 7,55.
Yhteisluennon keskiarvo on 7,57 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 7,53.

Sanallisia palautteita:

 • Oli tosi kivaa ja tätä pitäis tehä useimmin. 🙂
 • Teette suht tärkeää työtä. Työnne saattaa olla avuksi monille nuorille.
 • Rentoutus oli kiva, sillä stressaan niin paljon ja en muista elää hetkessä.
 • Kivaa vaihtelua.
 • Hyvä tunti oli.

Jälkifiilistelyt