Etelä-Pohjanmaa 2015

Sunnuntai 12.4.2015

Matka käynnistyy Turusta klo 14.30. Tarkoitus on lähteä klo 14, mutta minulle tulee lähtöviivettä. Olen onnistunut pari päivää aiemmin kaatamaan kasan kissanhiekkaa auton lattialle, joten siivoilen niitä vielä pois. Lisäksi unohdan kotiin cd-levyn, jota lähden vielä hakemaan. Pieniä vastoinkäymisiä tarvitaan aina. Mites se menikään; että kaaos synnyttää kaaosta tai jotain sen tapaista.

Matka Evijärvelle on lyhyempi kuin miltä se tuntuu. Tai sitten auto vain kulkee kuin huomaamatta lakeuksilla, kun ei ole niitä liikoja mutkia. Tumma taivas ennustaa ukkosta. Loppumatkasta on yhtä aikaa nälkä, vessahätä ja tarve ladata puhelimen virta. Niinpä pysähdymme vielä määränpäässä Evijärvellä. Sieltä siirrymme majoituspaikkaan. Evijärvellä meidät majoittaa Kartanohotelli Ruurikkala. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Tunnelma paikassa on vieraanvarainen. Paikka on nykyään hengellisen yhteisön omistuksessa. He opiskelevat jonkinlaisessa opetuslapseuskoulussa. He ovat toiminnastamme oikein kiinnostuneita ja illan päätteeksi tulee vielä käytyä rantasaunassa Daniel –nimisen kaverin kanssa. Siellä pohdimme elämää ja on mukavan ajaton tunnelma. Elämästä ei tule valmis mutta löylyt tekevät terää. Matkapäivästä ja paikasta jää oikein hyvä fiilis. Kaiken lisäksi saamme rikastuttaa sunnuntai-iltapäivää lukuisilla syvällisillä keskusteluilla. Uni jää vähän suunniteltua lyhyemmäksi, mutta niin se näillä Maakuntaviikoilla aina.

Maanantai 13.4.2015

Viikon ensimmäinen kouluvierailu on Evijärven keskikoululla. Siellä kohderyhmänä kaikki yläkoululaiset ja teemana Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Kiinnitämme heti huomiota hienoon auditorioon. Usein hyvät puitteet auttavat fiiliksen syntymisessä. Ne antavat viimeisen silauksen. Niin myös nyt.

Oppilaat ottavat meidät hyvin vastaan. Ysiluokkalaiset toteavat, että tällaisia päiviä pitäisi olla useammin. Soitamme Sisäinen säihke –luokkatuntien aluksi Elastisen ”Eteen ja ylös” –musavideon. Se laittaa suupieliä ylös ja varustaa teemaan.

Iltapäivällä ihmettelemme mielenkiintoista tuoksua. Ajattelen ensin, että onko joku oppilas maistellut viinaa. Eipä kuitenkaan. Haju tulee puhdistusaineesta, kun siivoojat tekevät työtään käytävällä.

Evijärveltä jatkamme kohti Alajärveä, jossa meidät majoittaa kahden seuraavan yön ajan Hotelli Kanavan Kevari. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Hotellille saapuessamme molemmilla on armoton nälkä. Kahvin kera kauppaan, jonka jälkeen ostan grilliltä muna-pekonihampurilaisen. On muuten jäätävän kokoinen hampurilainen, mutta suussa se sulaa. Silloin kun eväät ovat kunnossa, kaikki muu on myös kunnossa. Katson huoneessa tietokoneeltani Tappara-Lukko –ottelua. Netti pätkii ja minua harmittaa kun jää Tapparan maaleja näkemättä. Toki myös seuraavan päivän valmisteluja on tehtävä ja silloin kone tietysti toimii moitteettomasti.

Kooste oppilaiden palautteista Evijärven keskikoulusta:

 • Oli kivaa. Oli ihana saada muilta positiivisia ajatuksia itsestä. Oli myös hauskaa kirjoittaa muiden tähtiin.
 • Oli todella kivaa. Oli ihanaa, kun sai vain rentoutua. Hauskaa oli myös, kun saatiin kirjoitella toisten tähtiin.
 • Tunnit olivat mukavia ja tähtijuttu oli hauska.
 • Minulle tämä tunti toi hyvän mielen ja itsetuntoa, kaikki hyvin.
 • Oli kivaa, jee. 🙂 Monipuolista ja rentouttavaa. 🙂
 • Oli ihan kiva luento ja se todellakin sai pohtimaan näitä asioita, joten oli todella hyödyllinen.
 • Oli tosi kiva tunti. Eniten jäi mieleen se, kun kirjoitettiin niihin tähtiin ja sitten tietenkin se rentoutus.

Tiistai 14.4.2015

Aamulla koemme yllätyksen, kun maassa on lunta. Vaikka ei siitä talven jatkumisesta koskaan pitäisi yllättyä. Aina se muka on yhtä yllätyksellinen, ja sitten on jo kesärenkaat alla. No, niin minullakin tällä kertaa. Lehtimäelle mentäessä täytyy ajaa kelien mukaista nopeutta. Vaikka aina kai sitä. Alajärven Lehtimäellä teemapäivä Taimelan koulussa on kohdistettu 6-9 –luokkalaisille. Yhteisluento on luokkatilassa, jossa kaikki odottavat jo valmiina. Teemapäivänä Lehtimäellä on Sisäinen säihke. Ehdin eksyä käytävällä ja tulen luokkatilaan myöhässä. Näin ollen oman säihkeen käyntiin saaminen kestää pari ylimääräistä minuuttia. Mutta kun päänsisäinen kone käynnistyy niin sitten se käynnistyy.

Tämä on Taimelan koulun viimeinen kevät. Alajärven kaupunki on vastoin kyläläisten toiveita päättänyt lakkauttaa koulun. Rehtori kertoo liikuttuneena, kuinka heillä on itketty asian puolesta koululla monet itkut. Tietynlainen asiaan liittyvä alakuloisuuden henki on koululla yhä nähtävissä. Olen myös itse vieraillut tällä koululla useita kertoja, joten myös itselleni asian konkretisoituminen tuntuu pahalta.

Luokkakohtaiset tunnit pidetään nuorisotalolla. Oppilaat ovat hiljaisia ja rauhallisia. He ovat kaikessa toiminnassa hyvin mukana ja kaksi 8-luokkalaista antaa myös videohaastattelun päivän tuntemuksista.

Päivän jälkeen kunnantalolla on vanhempainilta. Väkeä ei liiemmin ole, mutta määrä korvaa taas laadun. Näin se täytyy aina ajatella. Vanhempainillassa on osallistujia kolme ja koulun puolelta kaksi henkilöä. Mutta tällaiset vanhempainillat menevät leppoisan juttelun ja vuorovaikutuksellisuuden hengessä. Ei ole paineita eikö pönötystä.

Ajamme jostain syystä harhaan, kun palaamme vanhempainillasta hotellille. Nyt ei sekoile pelkästään oma pää vaan myös navigaattori. Se ei edes hotellin luona suostu uskomaan, että olemme perillä, vaan tahtoo pohojalaasen jästipäisesti ohjata meitä toiseen suuntaan.

Nälkä on illalla kova, sillä iltapäivällä vanhempainiltaa valmistellessa unohtuu syöminen. Joskus se vain unohtuu.

Kooste oppilaiden palautteista Taimelan koulussa:

 • Rentouttava ja vapauttava kurssi. Asiat kerrottiin hyvin ja niistä hyötyi. Itselle apua paljon.
 • Säihke oli hyvä ja mukava ja täynnä asiaa. Mieleen jäi, että isoistakin ongelmista pääsee yli.
 • Tunnit mukavaa vaihtelua ja tärkeän asian parissa työskentelette! 🙂 Rentoutus oli myöskin suuri plussa!
 • Oli mukava juttu ja mieleen jäi erityisesti tennispallohieronta.
 • Hyviä neuvoja, jäi mieleen hyvät pitäjät.
 • Hyvä tunti. Opin lisää asioita ja itseluottamus kohosi.
 • Oli hyviä, mieleen jäi omien päätösten tärkeys.

Janne haastattelee 8-luokkalaisia Milla-Nettaa ja Kiia-Sofiaa Sisäinen säihke -teemapäivän yhteydessä:

Keskiviikko 15.4.2015

Keskiviikkona siirrymme Soiniin, jossa viimevuotiseen tapaan Soinin yhtenäiskoululla. Kannamme Sinikan kanssa alkajaisiksi patjoja saliin. Henkilökunta kasailee sinne tarvitsemiamme välineitä. Aamu alkaa hektisenä, mutta kaaos on se kuuluisa hallittu kaaos. Toimittaja Ähtärinjärven Uutisnuotasta soittaa ja kertoo tulevansa tekemään juttua. Toivotan tervetulleeksi.

Yhteisluennolla kerron asioista innostuneena ja tassuttelen lattiaa edestakaisin kuten aina innostuessani liikaa. Myös Sinikka heittää puheen lomaan hyviä pointteja ilmoille. Toimittaja on mukana yhteisluennon ajan. Hän jututtaa vähän myös luennon jälkeen ja kehottaa laittamaan lisäinfoa sähköpostina. Osa oppilaista on ilmeisesti vähän levottomia ja Sinikka käy rauhoittelemassa heitä. Isompaa häiriötä ei kuitenkaan ole. Sellaista sopivaa luonnonlapsimeininkiä. Lattioilla on kiva kieriskellä ja niin edelleen.

Tunnit ovat eläväisiä. Osa oppilaista innostuu käärimään itsensä jumppapatjoihin. Osa kokee kiehtovana piiloutua välinevarastoon. Sitten on niitä rauhallisempia, jotka ottavat silmät tuikkien asiaamme vastaan. Sitten on kai jotain näiden väliltä.

Soinista jatkamme kohti Kauhajokea, jossa seuraavan yön majoitus. Matkaa on pieni tovi ja pysähdymme kaffetauon ja puhelinlatauksen verran huoltoasemalla. Näen siellä tutun bussikuskin Turusta, ja turisemme hetken aikaa. Hän on viemässä kyytiläisiä Seinäjoelle.

Poikkeamme Kauhajoella vielä syömässä. Kauhajoella majoituksen tarjoaa Kantorannan Lomatuvat. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Käyn vielä illalla uimahallissa sekä ulkona ihailemassa kaunista auringonlaskua. Illalla ahkeroin myös työasioiden parissa ja jää valitettavasti näkemättä Tapparan ja Kärppien välinen finaalimittelö, jossa Tappara korjaa ensimmäisen ottelun potin.

Kooste oppilaiden palautteista Soinin yhtenäiskoulussa:

 • Hyvä tunti. Mieleen jäi että (ainakin) ”unelmasilppureiden” kommenteista ei kannata välittää.
 • Todella mukavia ja piristäviä.
 • Hauskoja ja sai hyviä vinkkejä ja pystyi miettimään miltä itsestä tuntuu oikeasti.
 • Tosi hyviä, sai rentoutua ja sai paljon kaikkea mukavaa ja unohti murheet.
 • Oli hyvät tunnit. Mukavat pitäjät. 🙂
 • Tunti oli todella kiva! Rentoutus oli todella ihanaa!
 • Loistavia tunteja. P.S. Janne on hieno mies.

Torstai 16.4.2015

Torstain teemapäivä on Kauhajoen yläkoulussa, jossa päivä alkaa klo 8.45. Teemapäivä on suunnattu 7-luokkalaisille. Järjestelyt yllättävät Kauhajoella positiivisesti. Vaikka koulu on suuri, asiat toimivat ja saadaan järjestymään. Rehtori Merja Paananen on ottanut teemapäivän hyvin hoitaakseen.

Myös Kauhajoella on teemana on kuinkas muutenkaan kuin Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Käymme keskustelu- ja rentoutustunneilla paljon oppilaiden unelmia läpi. Heidän unelmansa liittyvät mm. ratsastukseen, hevosiin, jääkiekkoon, jalkapalloon ja kirjan kirjoittamiseen.

Meillä on käytössä tuttuun tapaan myös ”keksikysymykset.” Oppilaan vastatessa sellaiseen hän saa keksin. Mehevistä suklaakekseistä kannattaa toki taistella! Kauhajoella keksit hupenevat alta aikayksikön. Sen verran on aktiivista (tai nälkäistä) väkeä. Rentoutuksessa oppilaat saavat halutessaan pallohierontaa, ja halukkaita pallohierottavia löytyy näistä oppilaista paljon.

Kun lähdemme pois, vahtimestarilla on kiire kasata tavaroita talteen. Hän ennättää viedä cd-laitteet pois niin että rentoutus-cd on vielä sinne unohtuneena. Onnistumme toki saamaan tuon cd:n takaisin ja matka voi jatkua.

Kauhajoelta siirrymme Kristiinankaupunkiin, jossa seuraavan yön majoitus. Minä majoitun tätini perheen luona ja Sinikka majoittuu Hotelli Krepelinissä. Lämmin kiitos majoitusten tarjoamisesta!

Eduskuntavaalit ovat seuraavana sunnuntaina, ja näin ollen katson illalla MTV:n puheenjohtajatenttiä. Toimittajien ylipiikikkäät kysymykset ja puheenjohtajien kärkkäät piikit toisilleen ovat komedian aatelia. Työ häiritsee keskittymistäni, mutta läppäri on sylissäni ja katson toisella silmällä puheenjohtajien vääntöä ja toisella silmällä työasioita. Ennen nukkumaanmenoa käyn vielä silmämääräisesti läpi oppilaiden kirjoittamia palautteita. Mukavia asioita ovat kirjoittaneet.

Kooste oppilaiden palautteista Kauhajoen yläkoulussa:

 • Nää tunnit oli ihan parhaita! Sai rentoutua ja opin vihdoin sanomaan ei sekä luottamaan unelmaan.
 • Oli kivaa ja jäi hyvä mieli.
 • Rentouttava tunti. Oli mukavaa. Ihanan rauhallista. Hieronta oli mukava. Jäi hyvä mieli tunnista.
 • Hyviä ja opettavaisia. Mieleen jäi se, ettei pidä välittää muiden mielipiteistä.
 • Nää tunnit oli tosi kivoi, sai rentoutuu ja pitää hauskaa luokan kesken. Toivottavasti kaikkien unelmat käy toteen. <3
 • Säihketunnit olivat piristäviä näin koulun alkuun. Vetäjät ovat mukavia ja keksit olivat hyviä. 🙂
 • Säihketunnit oli kivoja opettavaisia.

Kiertueavustajan torstaituntemukset:

Perjantai 17.4.2015

Perjantain teemapäivä on Isojoen koulukolmiossa. Päivä on kohdennettu kaikille 7-9 –luokkalaisille. Päivä alkaa klo 9 ja päättyy jo klo 13.15. Lyhyt päivä kotiinlähtöpäivälle on aina plussaa. Ei tehnyt Isojoki poikkeusta ja teemana myös siellä Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Tällä viikolla itsetuntoa on näin ollen valettu ympäri laukeuksia!

Kiinnitämme Sinikan kanssa Isojoella huomiota mielenkiintoiseen asiaan. Oppilaat hymyilevät paljon ja katsovat silmiin. Heihin saa kontaktin. Oppilaiden hiljaisessa tarkkaavaisuudessa on jotain käsittämättömän lempeää. He arvostavat asiaamme. Tai sitten ovat hyviä näyttelijöitä. Sinikka osaa ehkä näyttelijätyön ammattilaisena arvioida tämän asian.

Kasaamme ennen aloitusta jumppapatjoja valmiiksi. Eri kokoisia jumppapatjoja on varastossa paljon. Käymme opettajainhuoneessa kahvilla. Kaikki opettajat eivät ole tienneet saapumisestamme, mutta asia tulee tutuksi ja he ovat sen myötä tyytyväisiä.

Tunnit menevät rauhallisesti. Ei ole minkäänlaisia järjestysongelmia. Iloluontoista perjantain keveyttä on ilmassa. Myös kotimatkaa saamme ajaa kauniissa auringonpaisteessa. Kiitos ja kumarrus Etelä-Pohjanmaa! Ja äänestän toki sunnuntain eduskuntavaaleissa kuten kunnon kansalainen joka ansaitsee oikeuden valittaa seuraavan nelivuotiskauden aikana. 🙂

Kooste oppilaiden palautteista Isojoen koulukolmiosta:

 • Oli ihan huipputunti! Opettavainen ja ajatuksia herättävä. 🙂 Näki oman paikkansa omassa luokassa.
 • Hyviä tunteja! Tunnit nostivat itsetuntoani. Näitä pitäisi olla enemmän.
 • Tunti auttoi uskomaan itseeni.
 • Hyviä. Jäi mieleen montakin asiaa.
 • Hyviä. Tällästä pitäis olla enemmänkin nuorille.
 • Tosi mukava kun oli! Ihana piristys ja rentoutus koulupäivään! Tulkaa toki uudestaa. 🙂
 • Tunnit olivat kivoja, koska ne eivät olleet sellaisia tylsiä, vaan asiat esitettiin kiinnostavammin.

Janne kannustaa kiitolliseen elämänasenteeseen:

Jälkifiilistelyt