Etelä-Pohjanmaa 2014

Sunnuntai 6.4.2014

Reissu Etelä-Pohjanmaalle starttasi kauniina sunnuntaina. Vaasassa lapsuuden asuneena meikäläisessä on lataus pohjalaista luonteenlaatua. Itsepäisyyttä ainakin jos ei muuta. 🙂 Viikko Etelä-Pohjanmaalla innosti jo lähtökohtaisesti. Poikkesin menomatkalla Tampereella, jossa moikkailin syntymäpäiviä viettänyttä ystävää. Tässä vaiheessa reissua olin vielä yksin. Sain siis vielä lauleskella autossa ja harjoittaa muitakin omituisia matkarituaalejani ylhäisessä yksinäisyydessä. Kiertueavustaja Sonja Kumlanderin oli tarkoitus liittyä matkaan maanantaista alkaen. Hakisin hänet seuraavana iltana Seinäjoen juna-asemalta. Sonja oli viikosta hyvin innostunut, ja odotuksena tietysti, että tuo into säilyy vielä viikon jälkeen.

Lähempänä Etelä-Pohjanmaata aloin fiilistellä kamerani kanssa. Vähän väliä piti pompata autosta ulos kuvaamaan. Lakeuksien kauneudesta huolimatta pidin kädet tiukasti ratissa. Majoituspaikkaan saavuin n. klo 21. Kiertuemajoituksen kaksi ensimmäistä yötä oli Soinissa, Elämyskeskus Vuorenmassa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Hotellissa ei ollut muita majoittujia. Ystävällinen emäntä loi heti vieraanvaraisen tunnelman ja jääkaappia sai käyttää vapaasti. Vähän työjuttuja ja television ja kirjan kautta unimaisemiin. Nukuin vähän mutta sitäkin paremmin.

Maanantai 7.4.2014

Viikon ensimmäinen vierailupäivä oli Soinissa, Soinin yhtenäiskoulussa. Odottelin jonkin aikaa ulkona lukittujen ovien takana. Saavun välillä kouluihin tarpeettoman aikaisin. Lopulta väkeä alkoi virrata koululle. Sää oli kolea, vaikka muuttuikin jo iltapäivällä kesäksi.

Soinissa oli aiheena Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Aluksi yhteisluento 5-9 -luokkalaisille koulun ruokalassa. DVD-esitys ei näkynyt kaikille, mutta meikäläisen ääni kuului. Hyvä niin, sillä pidän omaa ääntäni karseana silloin jos joudun huutamaan sitä ilmoille. Mikrofoni pehmittää aina ja hyvä niin. On usein haaste löytää yhtä aikaa kaikki tavoittava kieli silloin kun samassa tilassa on alakoululaisia ja yläkoulun vanhimpia. Nyt se tuntui löytyvän hyvin. Aistin, että minua kuunneltiin, ja se loi intoa puhua tärkeästä asiasta.

Luokkakäynnit ryhmille erikseen oli järjestetty kotitalousluokkaan. Teki mieli välillä kurkata jääkaappeihin, mutta pidin näppini kurissa. Osa oppilaista herkistyi kiusaamisasioiden äärellä. Sanoma läpäisi.

Illalla hain kiertueavustaja Sonja Kumlanderin Seinäjoen asemalta. Samalla katsoin pysähdyspaikalta matkamuiston: Etelä-Pohjanmaa –aiheisen koristetuopin. Olen jo useiden vuosien ajan kerännyt lukuisia koristetuoppeja ulkomaanreissuilta. Täytyyhän niitä Suomestakin jokunen olla. Kiertueavustaja Sonja ahkeroi vielä illalla leikkaamalla Säihke-tähtiä tiistain keikkaa varten.

Kooste oppilaiden palautteista Soinissa:

 • Hyviä tunteja, tuli paljon asioita mieleen, joista ei ole pystynyt puhumaan kenenkään kanssa.
 • Hyviä. Janne kertoi asioista monipuolisesti.
 • Kiusaamistunnit oli hyviä. Antoi paljon ajattelemisen aihetta.
 • Tunnit olivat ihan hyviä. Videoista sai todellisen tunnelman. Kivointa oli käsillä vastaaminen.
 • Hyvä. Koska muistutti asioista jotka voi satuttaa toisia ihmisiä.
 • Oli hyvät tunnit! Alko itekkin miettimään kaikenlaista kiusaamiseen liittyvää. Oli opettavaiset tunnit, tykkäsin! 🙂
 • Tosi hyviä. Kerrottiin hyvin kiusattujen ja kiusaajien olotiloista, miksi yleensä kiusataan tms. Aiheet olivat hyviä. Itsekin aloin ymmärtää enemmän miksi kiusaaja kiusaa.

Tiistai 8.4.2014

Tiistain vierailupäivä oli Alajärven yläkoulussa. Apulaisrehtori esitteli meille taloa ja olo oli tervetullut. Alajärven vierailuaiheena oli Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Aluksi laitoin seiskat säihkymään luennon merkeissä auditoriossa.

Yhteisen osuuden ja luokkatuntien välissä kävimme opettajainhuoneessa kahvilla. Siellä leijui jo keskustelua päivän aiheesta. Toki siellä leijui myös herkullinen kahvin tuoksu. Mahtava systeemi, että suuri kahvitermos täytettiin aina sitä mukaa kun edellinen kului. Ei tullut vanhalla kofeiiniaddiktilla käsien vapinaa. Opettajat olivat päättäneet viettää positiivisuuspäivää. Toisille saisi sanoa vain mukavia asioita. Tämä sopi erinomaisesti Sisäinen säihke –ideologiaan. Opettajat myös kehuivat aamun yhteisluentoa, mikä tietysti lämmitti mieltä.

Luokkatunneista seiskojen kanssa jäi mahtava fiilis. Sanoma itsensä arvostamisesta ja hyväksymisestä tuntui läpäisevän sydämiä. Herkistymistä oli havaittavissa, kun laitoimme soimaan Johanna Kurkelan biisin ”Ainutlaatuinen.” Lainaus kappaleen tekstistä: ”Missähän sut tehtiin. Tähtien tuolla puolella, muovailtiin huolella. Ethän sä ikinä kadota tuota katsetta.” Monien täytyisi uskoa tämä asia. Oikeasti uskoa.

Eräs tyttö tahtoi tilata ”Silta yli synkän virran” -kirjani ja toinen jäi harkitsemaan asiaa. Päivän aikataulu oli tiukka, mutta saimme vedettyä homman itsekin onnellisesti säihkyen.

Päivän jälkeen matkasimme Kauhavalle. Siellä majoituimme Hotelli Kauhavassa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Kävin illalla Lapuan uimahallissa ja ostin sen jälkeen grillikioskilta makkaraperunat. Ostin myös kaupasta parit pääsiäismunat, joilla tarkoitus lahjoa seuraavan päivän oppilaita. Vilkaisin suklaamunia vielä pari kertaa nälkäisenä huoneessa, mutta maltoin olla popsimatta. Ei ollut karkkipäivä.

Kooste oppilaiden palautteista Alajärvellä:

 • Tunnit oli hyviä, koska rupesi miettimään omaakin elämää… Stressiä on aika paljon, joten rentoutustunti oli hyvä.
 • Oli kivaa kirjoittaa positiivisia asioita toisista.
 • Hyvää oli kun kirjoitettiin selkään toisista hyviä asioita!
 • Hyvät puolet: rentoutumishetki, se ”tähti” juttu, musiikki. Ei ollut mitään huonoja puolia. Hyvä tunti!
 • Oli! Kivaa oli se että sai olla viltin alla ja rentoutua! 🙂 Tulispa enemmän tällasia.
 • Hyviä, tunti meni yllättävän nopeaa ja sai jakaa omia asioita.
 • Tunti oli rentouttava ja hyvin henkevä.

Keskiviikko 9.4.2014

Keskiviikkona vierailimme Kauhavan yläkoulussa. Avulias rehtori Hannu Mäkynen oli ystävällinen ja järjestelykykyinen. Kaikki asiat toimivat ja hän oli valmiiksi auditoriossa tsekkaamassa laitteet.

Kauhavalla aiheena oli ”Elämyksellinen päihdevalistus”. Oppilaat kuuntelivat auditoriossa hiljaisina. Luokkatunneilla vaikutti, että oppilaat olivat rehellisiä mietteissään ja pääsimme helposti avoimeen keskusteluun. Kuvailisin näitä oppilaita sanalla ”tasapainoisia.” Hiljaisempien hetkien yllättäessä otimme käyttöömme ns. ”munakysymykset.” Eli jaoimme pääsiäismunan aina munakysymykseen vastaavalle. Se oli keino saada aina keskustelu uudelleen soljumaan ja näyttihän se toimivan

Poikkesimme päivän jälkeen Puukkomuseossa, joka ei kuitenkaan ollut auki. Olisi auennut seuraavana päivänä, joten lähellä mutta ei tärpännyt. Meikäläinen kuljettaa tätä huonoa onnea usein mukana. Ystävällinen kirjastonhoitaja riensi peräämme kertomaan, että museo avattaisiin kyllä huomenna. Jatkoimme matkaa kohti Seinäjokea, jossa oli seuraavan yön majoitukset. Kiertueavustaja Sonja majoittui Kuntoilux Aamiaismajoitus –nimisessä paikassa, ja meikäläinen puolestaan rakkaan mummani luona. Lämmin kiitos majoitusten tarjoamisesta! Kävin myös antamassa majoituksen tarjonneelle yhteistyökumppanille radiohaastattelun, sillä hän teki jotain ohjelmaa Seinäjoen seurakunnalle. Lähetys ilmeisesti laitettiin Radio Deihin ja Iskelmä Pohjanmaahan. Meni kai se kohtalaisesti. En ennätä onneksi kuulemaan. 🙂

Kooste oppilaiden palautteista Ruukinkoulussa:

 • Oli kiva ku oli valmistauduttu sillee et sai just tyylii neuvoja riippuvuuksiin ja tupakoinnin lopettamiseen! 5/5.
 • Oli ihan kiva tunti, tykkäsin varsinkin siitä, kun asiat esitettiin faktoina eikä saarnana.
 • Tunnit olivat hyviä ja valaisevia. Haluan entistä vähemmän kokeilla päihteitä.
 • Hyvä ja kiinnostava, sai kuulla enemmän mitä olen aikasemmin kuullut.
 • Hyvää vaihtelua arkeen ja puhuttiin oikeaa asiaa.
 • Hyvä, tarinat oli mielenkiintoisia.
 • Hyviä, mieleen jäi tupakasta ja alkoholista puhuminen.

Kooste oppilaiden palautteista Kauhavalla:

 • Tunti oli kiva ja valaiseva.
 • Tunnit oli hyviä. 🙂 Opin uusia vaikutuksia päihteistä.
 • Ihan mukavia tunteja ja herätti tunteita tosi paljon.
 • Hyvä tunti. Ja sai paljon sellaista tietoa mitä ei ennen tiennyt.
 • Oli kivoja ja todella hyödyllisiä. Yleensä ei jaksa ees kuunnella mut ny oli kiinnostavaa kerranki 🙂
 • Tosi hyviä! 🙂 Aiheista puhuttiin kiinnostavasti eikä vain valitettu!
 • Oli opettavaisia ja vetäjä oli juuri oikeanlainen, pirteä ja puhelias, mukava.

Janne haastattelee 9-luokkalaisia Heikkiä, Gretaa ja Alexia:

Torstai 10.4.2014

Torstain keikka oli Ilmajoella, Jaakko Ilkan koulussa. Aiheena Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Myös Ilmajoella henkilökunta oli erittäin avuliasta. Laitteet tuotiin saliin valmiiksi ja tuotiin myös kahvia ja viinirypäleitä. Suuressa salissa riitti happea ja väljyyttä. Rehtori sääli meitä, kun päivässä ei ollut juuri taukoja. Vieraanvarainen meininki toi hyvän fiiliksen. Ilmajoki on paikkana tuttu, sillä suoritin aikanaan ensimmäistä tutkintoani (nuorisotyö) Etelä-Pohjanmaan Opistolla. Voi tätä haikeuden määrää. Ja kriisin tunnetta siitä, kuinka opiskeluajoista on jo aikaa.

Osa ryhmistä oli hyvin levottomia, mutta samalla aistimme, että asia kosketti ja koettiin tärkeänä. Viimeisen ryhmän kohdalla levottomuus paisui sellaisiin lukemiin, että vedimme sen vähän lyhyemmällä kaavalla.

Koulussa vietettiin kansainvälisyysviikkoa, joka näkyi ruokailuissa. Meidän vierailupäivänä vietettiin Saksa-päivää, ja ruokailu koostui makkaroista. Hauskoja tällaiset teemat.

Päivän jälkeen päätimme piipahtaa Yli-Lauroselan talomuseossa, mutta eipä ollut sekään auki. 🙂 Jonkin aikaa harhailimme ympäri kylää etsimässä tuota museota, josta oli selkeä kyltti keskellä kylää. Ja jonka ohi huristelimme usean kerran. Pääkopan toimintakyky on iltapäivällä huonoimmillaan. 🙂 Ilmajoelta jatkoimme Alavudelle, jossa viikon viimeinen keikkapäivä. Sonja majoittui Ouran Loma –nimisessä viehättävässä maatilamajoituspaikassa ja minä sukulaisteni luona. Lämpöiset kiitokset majoituksen tarjoamisesta! Metsästin jo tässä kohdassa viikkoa epätoivoisesti jotain kotiin viemistä vaimolle, mutta eipä sopivia tuliaisia tärpännyt. Lohdutin itseäni grillikioskilla.

Kooste oppilaiden palautteista Ilmajoella:

 • Ihanan rentouttava
 • Oli hyvä, koska juttuihin voi samaistua. Ne joilla on huolia tai muuta, niin saa näistä vinkkejä 🙂 Tuli hyvä mieli ja pisti miettimään asioita.
 • Hyviä! (Rentoutus oli paras kohta!)
 • Aika mukava, aika meni nopeesti.
 • Hyvä, että tällaisia järjestetään! 🙂 Tykkäsin.
 • Mukavaa, koska meni 2 ensimmäistä tuntia jotka oli tylsiä.
 • Ihan mukavia, jotain erilaista kuin tunnilla ruottia pänttääminen.

Janne kertoo kuinka unelmat kohtaavat usein myös unelmien murskaajia:

Perjantai 11.4.2014

Viikon viimeinen kiertuepäivä on aina jotenkin juhlallista aloittaa! Haluaa päättää viikon onnistumisen fiilikseen ja siihen se myös päättyi. Alavudella aiheena oli tuttuun tapaan Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Kohderyhmänä 8.luokat.

Yhteisluento oli viikon seesteisin. Kykenin säilyttämään joka sekunti rauhan ja levollisuuden puhuessani. Se on usein varma tie onnistumiseen. Ei puhu ohi aiheen vaan fokus pysyy asiassa. Lukion rehtori tuli luennon jälkeen juttelemaan. Hän piti aihetta tärkeänä.

Alavudella vahtimestari huolehti hyvin kaikki tarvikkeet paikalle ja jumppapatjoja oli riittävästi. Luokat näyttivät pitävän erityisen paljon rentoutumisesta. Kun ääneni tuli siinä nauhalta, siinä välissä pystyi hyvin hakemaan kahvia ja hoitamaan muita tarpeellisia asioita. 🙂 Eli hakemaan lisää kahvia.

Alavudelta jatkoimme tyytyväisinä Turkuun. Matkalla teimme vielä vähän videoblogia viikon tuntemuksista. Puhuimme puuta heinää, mutta julkaisemme silti. Laitoimme viikon purkkiin ja totesimme molemmat sen olleen onnistunut! Kun Etelä-Pohjanmaa jäi taakse, koin kevyen haikeuden käväisyn. Kohti seuraavaa, Kainuun maakuntaviikkoa.

Kooste oppilaiden palautteista Alavudella:

 • Oli mukavaa ja oli kiva se rentoutus 🙂
 • Tykkäsin tosi paljon. Auttoi hyvin rentoutumaan, koska viikko on ollut raskas.
 • Hyviä, rentoutus oli tosi hyvä.
 • Oli hyviä. Tykkäsin. Oli kiva saada tähteen positiivista palautetta muilta.
 • Oli hyviä ja oli kiva, kun sai rentoutua kesken koulupäivän! 🙂
 • Hyviä ja rentoja.
 • Tosi hyvä, parempi kuin oppitunnit.

Jälkifiilistelyt