Etelä-Karjala 2017

Sunnuntai 27.8.2017

Syksyn kouluvierailut käynnistyvät perinteiseen tapaan Etelä-Karjala –viikolla. Matkassa kouluttajana Janne Kaleva (allekirjoittanut) ja kiertueavustajana Heidi Aaltonen. Automatka vierähtää ajankohtaisia kuulumisia vaihtaen. Teemme matkalla kaksi ruoka- ja kahvipysähdystä. Molemmissa pysähdyspaikoissa sekoillaan ruokatilausten kanssa. Lopussa kiitos seisoo ja saamme syödyksi.

Tämän Etelä-Karjala viikon vierailukouluja ovat Kirjolan koulu (Parikkala), Parikkalan lukio, Ruokolahden kirkonkylän koulu, Joutsenon koulu (Lappeenranta) ja Lappeenrannan steinerkoulu.

Majoitumme kolme seuraavaa yötä Hotelli Rantalinnassa. Lämmin kiitos majoitusyhteistyöstä! Paikka on tuttu jo usealta vuodelta. Kotoisa paikka ja upea miljoo. Tänne on aina mukava saapua.

Ilta vierähtää hotellihuoneessa. En saa televisiota toimimaan, mutta olen niin väsynyt, että ei sen oikeastaan väliä. Katselen ennen nukkumaanmenoa tietokoneelta jääkiekkoa.

Maanantai 28.8.2017

Viikon kouluvierailut alkavat Parikkalasta, Kirjolan koululta. Vierailemme täällä kolmatta kertaa. Koulun valitsema teemapäivä on tänä vuonna ”Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus”. Päivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 13. Tapahtuma on kohdistettu 9-luokkalaisille. Sekä yhteisluento että toiminnalliset keskustelutunnit pidetään liikuntasalissa.

Parikkalassa on pääosin rauhallisia ja keskustelevia oppilaita. Joukkoon mahtuu muutama levottomampi poika, mutta varsinaisia häiriöitä ei kuitenkaan synny. Erittäin hyvä aloitus syksyn kiertueviikoille.

Päivän jälkeen käymme Patsaspuistossa, joka on yksi paikallisista nähtävyyksistä. Olen käynyt täällä jo useita kertoja. En koskaan kyllästy. Ällistyttävä määrää ihmisiä kuvaavia patsaita. Taiteilija Veijo Rönkkösen kädenjälkiä.

Osa illasta kuluu toimistotöiden äärellä. Käymme myös Heidin kanssa soutelemassa. Hotelli Rantalinna sijaitsee järven rannalla.

Oppilaspalautteita Parikkalasta:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 8,53.
Yhteisluennon keskiarvo on 8,51 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 8,55.

Sanallisia palautteita:

 • Kivan rauhallista. 🙂
 • Uudestaan vaan.
 • Rentoutuminen oli kivaa.
 • Oli ihan jees.
 • Oli kivaa.

Skannaa itsesi uudelleen:

Tiistai 29.8.2017

Myös tiistain kouluvierailu on Parikkalassa. Tällä kertaa vuorossa Parikkalan lukio. Täällä vierailemme toista peräkkäistä vuotta. Viime vuonna kävimme pitämässä Positiivisuuspäivää. Nyt on vuorossa Höllääjät –stressikoulutus. Päivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 14.15. Aluksi yhteisluento, jonka jälkeen kolme toiminnallista keskustelutuntia. Osa oppilaista on mukana vain keskustelutunneilla, sillä heillä ei ole aamulla koulua. Lukiolaisryhmät ovat pieniä. Se on hyvä asia – madaltaa avautumiskynnystä keskustelupiirissä.

Eräs tyttö tulee tunnin jälkeen näyttämään, kuinka hän on leikannut kuvani talteen vanhasta käyntikortistani ja on yhä säilyttänyt sitä. Hauska tilanne ja jättää joksikin aikaa hymyn huulille.

Sitten taas Rantalinnaan majoittumaan – vielä yhdeksi yöksi. Käymme ostamassa paikallisesta putiikista perinteiset matkamuistot ja suuntaamme pizzeriaan. Pizza on suuri ja siitä riittää vielä iltapalaa hotellihuoneeseen.

Illalla vähän toimistotöitä ja auton siivousta. Käyn myös valokuvaamassa kaunista ympäristöä.

Oppilaspalautteita Parikkalasta:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 8,37.
Yhteisluennon keskiarvo on 8,28 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 8,46.

Sanallisia palautteita:

 • Oli kivaa ja rentouttavaa. Hauskoja harjoitteita ja tuli positiivine olo. 🙂 Kiitos <3
 • Aihe oli hyvin ajankohtainen ja se laittoi ajattelemaan omaa ajankäyttöä. 🙂
 • Rentouttavaa ja vapauttavaa.
 • Tunti rentoutti todella hyvin, KIITOS!
 • Kiva rauhoittuminen koulupäivän väliin. 🙂

Oppilashaastattelut Parikkalasta:

Keskiviikko 30.8.2017

Keskiviikkona on vuorossa Ruokolahden kirkonkylän koulu. Teemana Positiivisuuspäivä ja kohderyhmänä 9-luokkalaiset. Päivä alkaa klo 10 ja päättyy klo 14.50. Myös tässä koulussa olemme vierailleet aiemmin. Kaksi vuotta sitten kävimme pitämässä päihdevalistusta.

Tunnit pidetään väistötiloissa. Koulussa on remontti kesken. Aamulla kestää pitkän aikaa ennen kuin löydämme oikeaan paikkaan. Harhailemme ensin remonttityömaan ympärillä. Soitan rehtorille, joka saapuu meitä pihaan vastaan.

Ruokolahdella on rauhallisia ja vastaanottavaisen oloisia oppilaita. Aihe ja harjoitteet näyttävät kohtaavan yleisönsä. Positiivisuuspäivän teeman mukaisesti myös naurua riittää sopivissa määrin.

Päivän jälkeen jatkamme Lappeenrantaan majoittumaan. Käymme illalla katsomassa Saipan jääkiekko-ottelua. He kohtaavat Mestiksessä pelaavan Sapkon.

Oppilaspalautteita Ruokolahdelta:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 8,82.
Yhteisluennon keskiarvo on 8,78 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 8,85.

Sanallisia palautteita:

 • Oli mukava kuunnella ja osallistua toimintaan, olisi kiva jos näitä olisi useammin.
 • Tykkäsin tunnista ja rentoutuminen oli kivaa.
 • Mukavaa vaihtelua normipäiville. 🙂
 • Hauskaa ja rentouttavaa!
 • Rentoutus ja pallohieronta oli aivan täydellistä.

Torstai 31.8.2017

Torstain kouluvierailu on Lappeenrannassa, Joutsenon koulussa. Päivä alkaa klo 8 ja päättyy klo 14.30. Päivä on kohdistettu sadalle oppilaalle, jokaisessa ryhmässä 25 oppilasta. Kohderyhmänä ovat 9-luokkalaiset ja koulun teemavalintana Tiikerin tavoitepaja –koulutus. Olemme käyneet täällä viimeksi kaksi vuotta sitten. Silloin teemana oli Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus.

Tänään kohtaamme viikon levottomimmat oppilaat. Yhden tunneista joudumme tämän vuoksi keskeyttämään. Toiminnalliset harjoitteet kun eivät toimi, jos mukana on häiriköintiä. Suurin osa kohtaamisista sujuu kuitenkin hyvin eli päivä ei ole turha. Joutsenon koulu tekee myös ennakkovarauksen seuraavalle syksylle.

Suuntaamme taas päivän jälkeen hotelliimme Lappeenrannan keskustaan. Käymme ravintolassa pizzalla. Käyn myös tapaamassa erästä Lappeenrannassa asuvaa kaveriani. Sitten huoneessani vielä vähän työasioita ja hotellin saunan testaamista. Myös allasosasto löytyy, joten hyödynnän myös tämän mahdollisuuden.

Oppilaspalautteita Lappeenrannasta:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 8,46.
Yhteisluennon keskiarvo on 8,35 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 8,57.

Sanallisia palautteita:

 • Luento ja tunti olivat mukavat, niistä oli apua tavoitteiden miettimisessä.
 • Todella kivaa oli tutustua teihin. 🙂
 • Loppurentoutus oli ihana!
 • Oli ihan jees!
 • Mukavaa vaihtelua koulupäivään.

Kiertueavustajan pohdinnat:

Perjantai 1.9.2017

Viikon koulukiertueen päättää Lappeenrannan steinerkoulu. Tämä on meille jo tuttu paikka. Monivuotinen yhteistyökumppani. Tänne on aina ollut yhtä mukava tulla. Järjestelyt toimivat. Päivä alkaa klo 8.30 ja päättyy klo 14.55. Koulu on valinnut kolme eri teemasisältöä. Eri kohderyhmille eri asioita. Teemat ovat Höllääjät –stressikoulutus, Elämyksellinen päihdevalistus sekä Positiivisuuspäivä. Stressinhallinta on kohdistettu 8-luokkalaisille, päihdeasiat 6-luokkalaisille ja positiivisuusteema 7-luokkalaisille.

Oppilaat ovat mukavan keskustelevia. Näin on ollut tässä koulussa aina kun olemme vierailleet. Luennot ovat näin ollen vuorovaikutuksellisia eivätkä vain yksinpuheluani. Myöskään toiminnallisiin harjoitteisiin ei tarvitse ketään patistella. Myös steinerkoulu tekee ennakkovarauksen. Ensi syksyn Etelä-Karjala –viikko ehti jo täyttyä, mutta lupaan laittaa koulun valmiiksi jo sitä seuraavalle kiertueelle.

Viikko pulkassa ja kohti Turkua ja Paraista.

Oppilaspalautteita Lappeenrannasta:

Arvosteluasteikolla 4-10 oppilaspalautteiden keskiarvo on 8,13.
Yhteisluennon keskiarvo on 8,02 ja toiminnallisten keskustelutuntien keskiarvo on 8,24.

Sanallisia palautteita:

 • Kun Janne kertoi asioista pystyin huomata itseni useasti.
 • Tämä oli aika toimivaa, ainakin itselle saattaa olla apua.
 • Todella hyvä aihe ja tulee auttamaan tulevaisuudessa.
 • Oli kiva se rentoutusjuttu.
 • Tätä voisi olla useammin.

Jälkifiilistelyt