Etelä-Karjala 2015

Sunnuntai 23.8.2015

Lähdemme ajamaan Turusta kohti Ruokolahtea klo 14.30. Etelä-Karjala on syksyn Maakuntaviikoista ensimmäinen. Olotila on utelias, odottava ja kevyesti jännittynyt. Kun kiertueviikoista on ollut taukoa, tulee aina hyvä kutina ja uuden aloittamisen innostus.

Kiertueviikon avustajana on Anni Aaltonen. Pysähdymme Lapinjärvellä syömään. Aurinko kuumottaa hellästi ja terassilla on mukava istua. Tuntuu haaskaukselta olla aurinkoinen päivä autossa, joten taukopaikoilla varastoin aurinkoa. Tänään on formulapäivä ja aion katsoa lähetyksen illalla, joten en uskalla avata puhelimen nettiä etten näe vahingossa tulosta etukäteen.

Matka sujuu leppoisasti turisten. Saavumme Ruokolahdelle Hotelli Rantalinnaan klo 20. Majoitumme siellä kaksi seuraavaa yötä. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Hotellissa on ylellistä, vanhan ajan tunnelmaa. Onhan se sentään Venäjän tsaarin vanha kesäasunto, joten kelvannee myös meille. Ihastelen heti hienoa hotellia, joka on toki myös viime vuodesta tuttu. Kelpaahan tässä pari päivää majailla kristallikruunujen alla.

Illalla on katsottava vielä formulalähetys, joka jäi päivällä näkemättä. Ei ollut kummankaan suomalaisen viikonloppu, mutta muuten kisassa sattui ja tapahtui. Ilta vaihtuu yöksi. Hetken luettuani painan pääni tyynyyn. Hartiat tuntuvat vähän raskailta, mutta onneksi on Kipukoukku mukana. Hotellin hiljaisuuteen uinahtaa helposti. Näen unta Vladimir Putinista, joka on Lontoossa bilettämässä.

Maanantai 24.8.2015

Maanantain teemapäivä on Ruokolahdella Kirkonkylän koulussa. Teemana on Elämyksellinen päihdevalistus. Päivä Ruokolahdella alkaa klo 9 ja päättyy klo 15. Pidämme yhteisluennon liikuntahallissa ja tunnit luokkatilassa.

En näe pimeässä liikuntahallissa oppilaiden ilmeitä, mutta se on kiehtovaa. Tulee oma puhumisen ja esiintymisen rauha. Hiljaisuus puhuu puolestaan – asiaa kuunnellaan. Eikä meikäläisen esiintymisessä niin katsottavaa olekaan, kun tapitan paikallani. 🙂 Oppilaat vaikuttavat olevan hyvin rauhallisia. Ensimmäinen ryhmä on vähä isompi – oppilaita noin 40. Mutta eivät hekään mitään äänekästä showta osaa loihtia. Helpolla päästävät. Muuten ryhmät ovat passelin kokoisia.

Kehun vielä päivän päätteeksi rehtorilla ja apulaisrehtorille, että tasapainoisen oloisia nuoria. Rehtori Kari Stenberg kertoo, että he ovat pitäneet tärkeänä pitää näitä päihdeasioita jatkuvasti esillä. Mukava nähdä koulu, jossa todella ymmärretään ehkäisevän päihdetyön arvo.

On erittäin lämmin päivä ja käyn vielä iltapäivällä uimassa. Matka veteen ei ole pitkä, sillä hotellimme on järven rannalla. Ehkäpä se tsaari on myös täällä tehnyt uimaliikettä ja paistatellut päivää. Huomaan, kuinka valtoimenaan hotellin metsikkö on puolukoita – kypsiä ja herkullisen näköisiä. Niinpä haen autosta kipon ja ladon sen täyteen puolukaita; tuliaisia kotiin.

Minulle on jostain syystä tullut työreissuilla jonkinlaiseksi perinteeksi maanantaikebab. Niin myös nyt. Haen kirkonkylältä kebabin. Illalla katselen vielä tietokoneelta Arsenal-Liverpool –jalkapallo-ottelua. Netin pätkiminen häiritsee katselunautintoa.

Kooste oppilaiden palautteista Kirkonkylän koulussa:

 • Hyvää ja järkeävää puhetta. Vahvistaa lisää kannastani etten käytä huumeita.
 • Tunti oli hyödyllinen ja opin uutta.
 • Päihdetunnit olivat hyödyllisiä.
 • Hyvät tunnit, sisältö oli kiinnostavaa ja tarpeeksi ”shokeeraavaa.” 🙂
 • Hyvät tunnit, kiinnostavaa asiaa.
 • Oli kiva kuunnella ja saada tietää lisää päihteistä.
 • Hyvä tunti. Rento meininki.

Tiistai 25.8.2015

Tiistain teemapäivä on Imatralla, Mansikkalan koulussa. Siellä on teemana Tiikerin Tavoitepaja –koulutus. Kohderyhmänä ovat 9-luokkalaiset. Päivä Imatralla alkaa klo 8 ja päättyy klo 14.20. Pitkä ja työntäyteinen päivä. Toisaalta päivässä on väljyyttä, kun osa tunneista jää lyhyemmiksi.

Mansikkalan tunneissa on edelliseen päivään verrattuna enemmän levottomuutta. Joistain ryhmistä on vaikea päätellä koetaanko asia kiinnostavana vai ei. Palautelaput kuitenkin puhuvat puolestaan – tästä päivästä on tykätty. Olen huomannut tämä asian monesti myös aiemmin. Koskaan ei pitäisi vetää johtopäätöksiä siitä, miltä tunnin kulku edestäpäin katsottuna vaikuttaa!

Tavoitepajan luokkakohtaisten tuntien kesto on 70 min / ryhmä. 9.luokista kaksi ei mahdu mukaan luokkakohtaisille tunneille. He ovat kuitenkin mukana yhteistilaisuudessa.

Mansikkalasta jää mieleen erittäin ystävällinen ja yhteistyökykyinen vahtimestari. Hän vaikuttaa erittäin aidosti välittävän siitä, että kaikki toimii kuten pitää ja tulee sen aina välillä tarkistamaan.

Imatralta siirrymme Lappeenrantaan, jossa meidät majoittaa Scandic Patria. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Käyn päivän jälkeen rannalla, mutta juuri silloin aurinko alkaa vaihtua sateeksi. Tämä on tapahtunut minulle kesän aikana useasti. Osaan olla pahanilmanlintu ja tuoda sateen. 🙂 Käyn Linnoituksella kävelemässä. Maleksin hitaasti ja aistin Lappeenrannan tunnelmaa. Satamassa on paljon väkeä. Siellä on myös jokin musiikkiesitys. Käyn taputtamassa, vaikka en tarkalleen tiedä mille taputan.

Illalla teen vielä myöhään töitä huoneessa, kunnes taas yö tulee liian varkain ja uni sen mukana. Päivässä on liian vähän minuutteja ja Maakuntaviikoilla niitä tuntuu olevan vielä vähemmän.

Kooste oppilaiden palautteista Mansikkalan koulussa:

 • Oli hyödyllinen siinä mielessä, että sai laittaa ajatukset kasaan, niin, että sai selkeemmän kuvan tulevaisuudesta.
 • Oikein hyvä, rentoutus jäi mieleen, pitääpä tehä sitä kotonakii. Tavoitejutskakii oli hyvä!
 • Olivat mielenkiintoisia ja mukavia.
 • Hyviähän nämä, ei valittamista, asia oli tärkeää.
 • Paljon tärkeitä asioita. 🙂
 • Hyviä juttuja, rentoutus oli tosi hyvä!
 • Mukava, asiallinen, ajankohtainen.

Keskiviikko 26.8.2015

Keskiviikon teemapäivä on Lappeenrannassa Joutsenon koulussa. Siellä teemana Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus. Päivä Joutsenossa alkaa klo 8 ja päättyy klo 14.15. Päivä on kohdennettu 8-luokkalaisille. Mansikkalan tapaan kaksi luokista ei mahdu mukaan.

Koulurakennus vaikuttaa sellaiselta, jossa onnistumme eksymään. Minä nyt onnistun eksymään muutaman neliömetrin säteellä. Vahtimestari tulee ennen yhteisluentoa auttamaan välineiden kanssa. Huomaan yhteisluento-osuudessa nauttivani saadessani välittää tärkeitä asioita. Olen flowssa! Huomaan, kuinka nimenomaan se, että pidän asioita tärkeänä, välittyy eteenpäin. Oppilaat kuuntelevat. Pidän paketin tiiviinä ettei tilanteen taika murru enkä pilaa harrasta tunnelmaa mertarantamaisella selostuksella.

Luokkakohtaisilla tunneilla oppilaat ovat kaikessa mukana eikä ole häiriöitä. Yksi 8-luokkalainen poika antaa videohaastattelun päivän tuntemuksista. Annan hänelle ”Hiljaisten kyynelten kesä” –kirjan. Rentoutusharjoituksessa jollain oppilaalla lähtee niin paljon stressiä pois, että hän jopa tärisee hetken aikaa. Tekee ilmeisesti hyvää. 🙂 Jos itseäni jokin tärisyttää niin ajoittainen kahvin kaipuu. Mutta; vähemmillä kahveilla tulee välillä toimeen jopa tällainen addikti.

Päivän jälkeen käyn pizzalla. Alkuillasta huristelen toiselle paikkakunnalle erään nuoren luo perhetapaamiseen. Hotelille palatessani pulahdan vielä saunaosaston uima-altaaseen. Päivä on työläs, mutta samalla mielenkiintoinen ja mahtava!

Kooste oppilaiden palautteista Joutsenon koulussa:

 • Mukavia. Voisi olla useamminkin itsetunnon korjailua.
 • Oli mukavia ja käsiteltiin tosi tärkeitä asioita.
 • Tunnit olivat hyviä monella tapaa. Mieleeni jäi rentoutuminen.
 • Hyvät tunnit olivat. Hyvä opettaja!
 • Ihan jeba. :3 Vois olla useemminki. 🙂 Oot IHANA!
 • Säihke-tunti oli mukava, neuvot suhteista jäivät mieleen. 🙂
 • Säihke-tunnit olivat kivoja. 🙂

Sisäinen säihke -itsetuntokoulutus:

Sisäinen säihke -haastattelu:

Torstai 27.8.2015

Torstain vierailupäivä on Lappeenrannan Steinerkoulussa, jossa teemoina Elämyksellinen päihdevalistus ja EVVK –Elämän valintojen valmennuskurssi. Päihdeasiat on kohdistettu 6-7 –luokkalaisille ja EVVK –teema 8-9 –luokkalaisille sekä lukiolaisille. Päivä Steinerkoulussa alkaa klo 8.30 ja päättyy klo 15.05. Illalla on vielä vanhempainilta klo 18 teemalla ”Nuoren itsetunnon ja hyvinvoinnin tukeminen.”

Steinerissa on viimevuotiseen tapaan rauhallisia, keskustelevia ja ajattelevia oppilaita. He ovat myös kohteliaita. Aikamoinen yhdistelmä siis. 🙂 Hyvin harvoin (liian harvoin) missään saa nähdä tilannetta, jossa oppilas tulee kättelemään tunnin jälkeen. Täällä sitä tapahtuu useamman kerran päivän aikana.

Elämyksellinen päihdevalistus –luokkatunneilla oppilaista välittyy tervehenkinen asenne. Päihteet ovat sopivan etäisiä ja herättävät enemmän inhoa kuin intoa. Samaan aikaan tuodaan esiin huolta läheisten päihteidenkäytöstä.

Päivän ja vanhempainillan välissä käymme syömässä. Heitän naamariin erinomaisen pihvin. Tirsat ennen vanhempainiltaa tekisivät hyvää, mutta minulla ei ole päivällä nukkumisen taitoa. Heitän kiertueavustaja Anni Aaltosen juna-asemalle. Hän palaa perjantaiksi opintojensa pariin, joten viikko jää hänellä lyhyemmäksi.

Vanhempainillassa on ilahduttavasti väkeä paikalla ja hyvä tunnelma. Myös keskustelua syntyy. Eräs opettajista kiittelee, että ”puhut juuri oikeaa asiaa.” Vanhempainilta loppuu klo 19.30.

Hotellilla taas iltasaunaa ja iltauintia. Vähän toki myös huomisen työkeikan valmistelua. Sitten havahdun siihen, että johonkin tämä päivä taas jännästi katosi. Mutta hieno päivä, ehdottoman hieno!

Kooste oppilaiden palautteista Lappeenrannan Steinerkoulussa:

 • Tosi mielenkiintosia! Elämäni mielenkiintosin luento, aiheet oli esitetty kiinnostavasti! Mieleen jäi hyvin oikeestaan kaikki. 🙂
 • Hyviä! Erilaista ja kiinnostavampaa kuin useimmat samantyyliset luennot. Aikaa myös omalle pohdinnalle. Hyvä vetäjä!
 • Hyvä kokemus! Rentoutusjuttu oli tosi kiva ja se oikeesti rentoutti ja se oli kiva se tennispallohieronta ja kiva kun sai suklaakeksin. Kiitos!
 • Hyvä kokemus omasta mielestäni. Parhaiten jäi mieleen puhe itsetunnosta, sillä se on asia jonka kanssa kamppailen itse joka päivä.
 • Hyviä! Rentoutus oli tosi kiva ja tarinoiden avulla havainnollistaminen toimi. Keksit hyviä.
 • Opettavaista ja vahvistaa vaan kantaani siihen etten tule koskaan juomaan alkoholia, käyttämään huumeita enkä tupakkaa.
 • Oli kivaa tietää mitä kaikkea päihteet voi aiheuttaa. Sain paljon uutta tietoa.

Kiertueavustajan torstaituntemukset:

Perjantai 28.8.2015

Viikon viimeinen vierailupäivä on Lappeenrannassa, Itä-Suomen koulussa. Myös täällä vierailimme viime vuonna, jolloin teemana oli Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Tämän vuoden teemana on Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus ja teemapäivä kohdistettu 5-7 –luokkalaisille.

Päivä Itä-Suomen koulussa alkaa klo 9 ja päättyy klo 14. Aluksi olen hukassa kuin kouluaikojeni suunnistustunneilla: mihin menen ja kuka ottaa vastaan. Lopulta tila löytyy ja pakollisten laitesähläysten jälkeen pääsen aloittamaan. Tilana on Itä-Suomen koulun vieressä sijaitsevan Kesämäen koulun sali, jossa pidän sekä yhteisluennon että luokkakohtaiset tunnit.

Oppilaat ovat eläväisen oloisia. Monet pomputtelevat koripalloa ennen tunnin alkua ja juoksentelevat salissa. Oppilaiden rauhoittaminen vie aikansa. Eipä siinä kuitenkaan kummempia tuomaripillejä tarvita – teema tuntuu kiinnostavan. Se on palkitsevaa, kun oppilaat ovat asiasta kiinnostuneita ja heillä on paljon mielipiteitä. Oppilaiden levottomuus on hyväntahtoista levottomuutta. Sellaista elohiirimäistä valppautta. Keskustelua tunneilla syntyy kiitettävästi. Myös rentoutuksessa vapaaehtoisena osiona tarjolla oleva pallohieronta vaikuttaa olevan tykättyä ja moni tahtoo sitä itselleen.

Tämä on viikon ensimmäinen, kunnolla sateinen päivä. Muuten ovat kelit suosineet helteeseen saakka. Myös pysäköinninvalvoja tuo ohuet mustat pilvet iltapäivääni, kun hän on juuri sakottamassa autolleni palatessani. Selviän kuitenkin huomautuksella, loistava tuuri, huomenna kannattaa pistää lotto!

Kotimatka menee sateisissa mutta hyväntuulisissa merkeissä. Pysähdyn kahvittelemaan isäni luo Loviisaan, josta matka jatkuu Turkuun. Vaimon valmistamat nachot maistuvat hyvältä!

Kooste oppilaiden palautteista Itä-Suomen koulussa:

 • Hyvä fiilis jäi! Luento oli kiva! Suklaakeksi oli hyvää! Rentoutusharjoitus oli mukava.
 • Ainakin oli hauskaa… 🙂 Ja ne kyselyt oli kivoja.
 • Minulle jäi mieleen hierontajuttu, keksikysymykset ja tähtikirjoitusjutksa.
 • Hyvä tunti ja hyvä fiilis.
 • Tosi kivaa ja mahtavaa! 🙂
 • Olivat parhaat!! Kaikkea hyvää!!
 • Hauskaa! Kivaa! Mukavaa!

Jälkifiilistelyt