Etelä-Karjala 2014

Sunnuntai 24.8.2014

Syksyn maakuntaviikot pyörähtivät käyntiin. Keikkailussa oli pitkä kesätauko, joten mieli tulvi intoa. Lähdin sunnuntaina iltapäivällä ajamaan Turusta. Kiertueavustaja Laura Kilpeläisen oli tarkoitus tulla junalla Lieksasta Parikkalaan, kiertueen ensimmäiseen kohteeseen. Poikkesin matkalla kahvittelemaan isäni luona Loviisassa.

Liikenteessä oli ruuhkaa ja navigaattori teki kepposia. Myöhästyin melkein 1,5 tuntia arvioidusta saapumisajasta. Perillä sain huomata, että vaikka Parikkala ei ole mikään New York niin se on kaunis paikkakunta. Sinne ei ole juuri aiemmin tullut pysähdeltyä. Nyt tuli pysähdyttyä juuri kauneimman auringonlaskun aikaan.

Parikkalassa meidät majoitti Lehtolan Aitta ja Mökki. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Positiivinen kiertueviikkojännitys valvotti minua myöhään. Lopulta kuitenkin laskeuduin uneen. Lampaita en laskenut, mutta kotoa tuotu lammaspeitto oli mukana.

Maanantai 25.8.2014

Parikkalassa vierailimme Kirjolan koulussa. Aiheena Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Tapahtuma suunnattu 5-9 –luokkalaisille. Koulun remontti muutti tilajärjestelyjä. Oli tarkoitus olla auditoriossa, mutta paikka vaihtui saliksi. Sinne tuotiin kuitenkin asiantuntevasti laitteet ja opastettiin kaikessa tarvittavassa. Saan itse tumpeloida rauhassa välineiden kanssa kun taustavoimat ovat kunnossa.

Myös Parikkalan-Rautjärven Sanomien toimittaja kävi jutunteossa. Joskus toimittajista on jäänyt hyvin negatiivinen kuva, mutta tämä oli positiivinen ilmestys. Kysyi hyviä kysymyksiä ja oli vieläpä aiheesta kiinnostunut. Ja esittelikin vielä itsensä, hassua.

Osa luokkakeskustelutunneista meni aika hiljaisissa merkeissä. Joitakin puhuminen näytti jännittävän, kai me vetäjät olimme vähän jännittäviä tyyppejä. Onneksi tunneillamme ei ole minkäänlaista puhumisen pakkoa. Joiltakin ryhmiltä juttua tuli sitten senkin edestä. Netissä kiusaaminen näytti olevan tuttu ilmiö ja herätti vilkasta keskustelua.

Päivän jälkeen jatkoimme kohti Ruokolahtea, jossa kahden seuraavan yön majoitus. Ennen tätä poikkesin jo tässä vaiheessa ostamaan viikon tuliaisia. Tällä kertaa chilihilloa. Ruokolahdella meidät majoitti historiallinen Hotelli Rantalinna. Siellä on Venäjän tsaarikin pitänyt aikanaan majaa. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta!

Kooste oppilaiden palautteista Parikkalassa:

 • Tällä tunnilla oli ihan kivaa kun sai kuulla erilaisia kiusaamiseen liittyviä asioita.
 • Tunti jätti hyvän mielen ja ajateltavaa mieleen.
 • Mielestäni tunnit opettivat kiusaamisesta hyvin, sekä ohjeita jos minua kiusataan.
 • Tällä tunnilla oli kivaa kun sain tietää enemmän kiusaamisesta.
 • Se herätti tunteita.
 • Tunti oli hyvä ja kiusaamisesta kerrottiin monessa muodossa. Ihan hyvä fiilis jäi tunnilta.
 • Tunneista sai hyvin tietoa eri kiusaamistavoista ja niiden apuihin saamista.

Tiistai 26.8.2014

Tiistaina vierailimme Imatralla, Vuoksenniskan koulussa. Aiheena jälleen Koulu- ja nettikiusaamisluennot. Päivä oli rakenneltu siten, että yhteisluento oli 5-9 –luokkalaisille ja luokkakeskustelutunnit 5-7 –luokkalaisille. Tilaa oli järjestelemässä monta henkilöä. Erikseen jopa äänimies. Kaikki toimi hienosti ja sain luentoon hyvän läsnäolon. Toivottavasti läsnäolo välittyi myös kuulevaan yleisöön. Sekään ei aina ole taattu. Kuulokemikrofoni ei ole minun juttuni, joten paikkailin sen asentoa harva se hetki. Ettei kaljuani vain kutise liikaa.

Keskustelutunneista osalla ryhmistä tuntui olevan muurahaisia pöksyissä. Keskeytimme kaksi eri oppituntia ajateltua aiemmin. Levottomuus kun tahtoi olla tarttuvaa. Toisaalta; oppilaiden joukossa oli myös intoa ja positiivista energiaa. Myös kiusaamista tuntui koulussa olevan, mutta suuret tarinalliset avautumiset oppilailta jäivät tässä koulussa väliin. Yksi päivän hienoja hetkiä oli kun näin opettajainhuoneessa elämäni suurimman kahvikupin, josta sain itsekin lipitellä kahvia. Kelpasihan se.

Päivän jälkeen siirryimme taas Hotelli Rantalinnaan majoittumaan. Illalla väsytti, mutta piristin itseäni kävelylenkillä kauniissa rantamaisemissa. Saunakin kävi mielessä, mutta suihku riitti tällä kertaa.

Kooste oppilaiden palautteista Imatralla (Vuoksenniskan koulu):

 • Mun mielest nämä tunnit oli kyllä hyödyllisiä! Ja kävi sääliks niitä ihmisiä jotka oli niissä videoissa. :-/ Janne kiitti ku kävitte. 🙂 🙂
 • Ne ovat hyödyllisiä ja saivat ajattelemaan.
 • Sain neuvoja kiusaamiseen. Haluaisin saada kiusaamisen pois mun elämästä keinolla millä hyvänsä. Nää tunnit oli hyviä.
 • Ihan hyvä, paljon jäi asioita mieleen. Enköhän selviydy. 🙂
 • Oli hyvin opettavaista. Oli kivaa.
 • Mukavia ja mieleenpainuvia asioita.
 • Kiusaaminen on todella typerää ja mielestäni on hyvä, että tällaisia tunteja järjestetään. Hyödyllisiä tunteja siis. 🙂

Keskiviikko 27.8.2014

Keskiviikkona Hotelli Rantalinna jäi taakse ja siirryimme Imatralle, Mansikkalan kouluun. Muistelin, että juuri Imatran Mansikkalanhan se Putouksen Antskukin taisi nostaa maailmankartalle.

Luentosaliin oli tuotu tuolit ja järjestelyihin oli panostettu. Päivä oli kohdennettu 8-luokkalaisille. Kaikki saivat luennon ja keskustelutunnin. Kiusaamisteemalla jatkettiin. Kohtelias henkilökunta avusti laitteissa. Jokin taustahumina niistä tuli, mutta se oli kuin raikas tuulahdus Titanicin laivan kannella.

Oppilaille oli erinomaisen mukavaa pitää luokkakeskustelutunnit. Osa ryhmistä oli mukavan juttelevaisia. Jäi muutenkin tasapainoinen fiilis päivästä. Toisaalta selvisi että kiusaamista on ja asia kosketti. Toisaalta oli niitä, jotka halusivat itsekin näihin asioihin vaikuttaa.

Jäin yhden oppilaan kanssa vielä juttelemaan pitkään koulupäivän jälkeen. Kuulin koskettavia kiusaamiskertomuksia. Taas muistin, miksi tätä työtä tarvitsee tehdä ja paljon.

Päivän jälkeen siirryimme Lappeenrantaan, jossa meidät majoitti kahdeksi yöksi Gasthaus Kantolankulma. Lämmin kiitos majoituksen tarjoamisesta! Lappeenrantaan saapuessamme oli mieletön kebabhimo. Kun mieheen iskee kebabhimo tai autokuume niin se on menoa. Jälkimmäistä odotellen. Ensimmäisen himon sain tyydytettyä.

Kooste oppilaiden palautteista Imatralla (Mansikkalan koulu):

 • Tunnit olivat hyviä. Tykkäsin!
 • Nää tunnit on iha järkevii, et voi olla apuu monille. Kannattaa pitää tän tyylisii juttui enemmäkii.
 • Mielenkiintoisia ja herättäviä. Tunnit rakennettu niin että jaksoi kuunnella.
 • Tykkäsin, ja tietysti tuli joitain ajatuksiakin pintaan. 🙂
 • Tunti oli hyvin pidetty. Ei jäänyt epäselvää.
 • Mieleen jäi videot. Vois olla enemmä tälläsii tuntei.
 • Hyvä tunti ja jos nyt ne kiusaajat heräisivät vihdoin.

Janne haastattelee 8.luokkalaista Lottaa:

Torstai 28.8.2014

Torstaina vierailimme Lappeenrannan Steinerkoulussa. Täällä oli kaksi eri aihetta: 7-8 –luokkalaisille Sisäinen säihke –itsetuntokoulutus ja 9-luokkalaisille ja lukiolaisille Höllääjät –stressikoulutus.

Aluksi kaksi eri yhteisluentoa ja sitten keskustelu- ja rentoutustunteja. Jo yhteisissä osuuksissa tuntui, että jengi eli mukana. Se auttoi mielettömästi saamaan luentoon oman läsnäolon. 7-8 –luokkalaiset olivat niin nauravaisia, että alkoi vallan itseäkin naurattaa. Tai sitten se oli kiertueväsymystä.

Päivästä jäi mahtava kutina. Tuntui, että kaikki olivat mukana ja kuuntelivat. Rentoutustunneilla moni tykkäsi rentoutuksesta todella paljon ja saimme antaa monelle myös pallohierontaa. Myös jaossa olleet monisteet stressinhallinnan menetelmistä löysivät omistajan. Asialle oli tilausta. Oppilaat myös kertoivat hyvin avoimesti omista stressintuottajista. Koulupaineet vaikuttivat olevan suurin stressintuottaja. Uskon, että asioiden yhdessä pohtiminen toi tuntiin hyvää vertaisuuden voimaa.

Päivän jälkeen taas Gasthaus Kantolankulmaan. Kävin vielä illalla uimahallissa sekä syömässä satamassa paikallisen herkun, Vedyn. Söin sotkien ja nauttien. Aivan erinomaista! Kiertelin myös kauniita katuja linnoituksen luona ja fiilistelin paikallista tunnelmaa.

Kooste oppilaiden palautteista Lappeenrannassa (Steinerkoulu):

 • Todella mukava kokemus ja sai miettimään asioita uudesta näkökulmasta. Rentouttava.
 • Mukava fiilis, kiva rentoutuminen, hyvää uutta tietoa stressistä yms.
 • Rentouttava tunti ja mielenkiintoista keskustelua.
 • Oli kivaa keskustella aiheesta mikä on minulle ajankohtainen. Rentoutusharjoitus oli loistava.
 • Oli rentouttavin päivä koskaan ja oli hyvin hauskaa.
 • Oli tämän vuoden hauskin tunti kiitos! Kaikki varmasti naatti. Rentoutus oli rentouttavaa. 😉
 • Hyvä fiilis ja tunneilla kerrottiin hyviä neuvoja.

Janne puhuu läsnäolosta Höllääjät -stressikoulutuksessa:

Perjantai 29.8.2014

Kiertueviikon viimeinen vierailupäivä oli Itä-Suomen koulussa Lappeenrannassa. Koulu oli kaksikielinen; oppilaat puhuivat suomea ja venäjää. Me pitäydyimme kuitenkin suomen kielessä. Tai no, taisinpa minä tervehtiä että ”priviet!” Teemapäivä oli 5-7 –luokkalaisille. Kaava oli hieman erilainen. Ei erikseen yhteisluentoa ja luokkatunteja, vaan yhtenäiset 75 minuutin luokkatunnit. Loimme tiiviin paketin ja oppilaista irtosi keskustelua kiitettävästi.

Eräs 7-luokkalainen tyttö oli sitä mieltä, että aikuiset eivät ymmärrä kuinka pahaa heidän ikäistensä kiusaaminen on. Hän oli sitä mieltä, että asiaa kaunistellaan ja vähätellään. Hän oli tympääntynyt siitä, kuinka rasismistakaan ei puhuta asian oikealla nimellä tai oteta vakavasti. Sekin nimetään vain kiusaamiseksi, joka hänen mukaansa on asiaa vähättelevä termi. Moni oppilas otti rasismin puheeksi. Ymmärsin, että varsinkin venäläiset oppilaat kokivat syrjintää venäläisyydestään.

Myös 5- ja 6-luokkalaiset olivat kovia juttelemaan. Alkuun jouduin taistelemaan videotykin ja muun tekniikan kanssa, mutta sitten joku taikanäppi-opettaja kävin loihtimassa homman kuntoon.

Paluumatkalla heitin kiertueavustaja Lauran ensin Kouvolan asemalle. Sieltä sitten jatkoin Turkuun. Päivän venäjänkielisen kielikylvyn jälkeen radiossani raikui Radio Sputnik. Matka meni nopeasti ja Turkuun saavuin alkuillasta.

Kooste oppilaiden palautteista Lappeenrannassa (Itä-Suomen koulu):

 • Kiusaamistunnit on aina hätkähdyttäviä. Mieleen jäi erityisesti elokuva. Itse en tykkää että muita ihmisiä kiusataan.
 • Hyvä luento. Pidin siitä että opettaja ei ollut paikalla ja sai kertoa asioista ihan vapaasti.
 • Tarpeelliset tunnit, sillä ei kaikki huomioi kiusaamista. Tämmöiset tunnit avaavat enemmän silmiäni.
 • Oli kiva tunti. Tunnilla oli kivaa puhua asioista jotka jäivät mieleen. Kivoja ihmisiä jotka kertoi asioista. Suorastaan kiva tunti!
 • Jäi mieleen se, että kiusaaminen ei ole pahinta, pahinta on se, että ei tee mitään sille. Ja pitää puolustaa kavereita. Tosi hyvä tunti! 🙂
 • Hyviä tunteja oli ja todella hauskaa 🙂 !
 • Tunti oli hyvä ja puhuitte asiaa.

Jälkifiilistelyt