19.8.2017

Stand up -koomikko Tomi Haustola

Tomi Haustola Tomi Haustola

Miten aloitit tänään päiväsi ja mitä kaikkea päivä pitää sisällään?

Tänään (sunnuntaina) aloitin päiväni siivoamalla asuntoa ja sen jälkeen menemällä kahvilaan nauttimaan brunssia. Päivä (sunnuntai) piti sisällään siivoilua, kahvilointia, ylimääräisen tavaran viemistä kierrätyskeskukseen sekä lettukestit.

Olet ehtinyt jo hyvän tovin tehdä stand up –komiikkaa. Mikä sai aikanaan komiikan pauloihin?

Komiikan pauloihin sai koomiikka itse. Opiskelukaverini näyttivät Youtubesta 2004 aikoihin Pablo Franciscon pätkiä ja siitä sitten heräsi kiinnostus, että ”mikäs tämä stand up on.” Sen jälkeen käytännössä pyrin löytämään kaikki mahdolliset stand up -keikat jotka netistä löytyivät. Tuntui uskomattomalta, että joku aivan toisella mantereella asuva henkilö pystyi puhumaan asioista jotka koskettivat myös itseä.

Onko jokin aihe, josta et mielelläsi tee komiikkaa?

Donald Trump, koska hän on niin läpiläpikäyty aihe ja sosiaalinen media on jo valmiiksi täynnä juttuja hänestä. Koen, että minulla ei ole mitään uutta annettavaa sillä saralla. Kyllästyttää.

Entä onko sellainen aihe, joka on kaikkein varmin parhaiden naurujen kannalta?

Aiheet, jotka yleisö tunnistaa tai joihin samaistuu ovat varmempia kuin heille täysin vieraasta maailmasta vedetyt aihepiirit. Se, mitkä sitten ovat samaistuttavia aiheita onkin oma löytöretkensä.

Millaisena tahtoisit nähdä suomalaisen stand upin tulevaisuuden? Pystyykö lajia ja sen arvostusta jollain tavalla entisestään kehittämään?

Suomalainen stand up tulee saamaan enemmän sävyjä ja värejä mitä kokeneemmaksi ja laajemmaksi yleisöt sekä koomikot kasvavat. Toivoisin, että suomalainen media ja varsinkin televisio alkaisivat käyttää enemmän koomikoita hyödyksi kuten Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa ollaan tehty jo vuosikymmenien ajan. Tämä haastaisi koomikoita kehittymään entisestään ja samalla suomalaiselle yleisölle tulisivat tutuksi muutkin kuin ne 3-4 tunnettua nimeä.

Millaisia ovat mieleenpainuvimmat keikkamuistosi?

Kun ensimmäistä kertaa elämässä tuli encoret ja materiaali oli jo loppunut (olin tehnyt vasta kaksi vuotta komiikkaa ja parhaat jutut oli jo heitetty). Kun ensimmäistä kertaa elämässäni pääsin esiintymään Jyväskylän Seisomapaikalle. Nauhoitin keikan videokameralle ja kun katsoin sitä kotona niin Pirjo Heikkilä oli kuiskailut kameraan koko keikan ajan ja joka jutun jälkeen: ”Huh, ei oikein lähe?”

Jos voittaisit lotossa, miten käyttäisit rahat?

Antaisin läheisille turvatun tulevaisuuden ja jatkaisin stand upin tekemistä. Plus ostaisin auton jossa on vakionopeudensäädin ja automaattivaihteisto. Terveisin 1300 km ja käynti kiropraktikolla kahdessa päivässä.

Millä tavalla ylläpidät hyvinvointia ja jaksamista?

Vaihtelevasti, kuten vatsan ja silmäpussien vaihteleva koko saattaa kertoa. Pääosin yritän pitää kiinni terveellisestä ruokavaliosta, mutta välillä tulee ns. sipsikausia. Pyrin käymään salilla tms. 2-3 kertaa viikossa, mutta viime aikoina olen käynyt vain kävelemässä. Joka toinen päivä teen 10-15 minuutin meditaation, jotta stressi ei pääsisi valtaamaan jatkuvasti mieltä ja keikoilla pysyisi terävänä. Haastavinta ovat pitkät ajopäivät, koska silloin ei malttaisi pitää taukoja ja käydä jaloittelemassa. Ajopäivät ovat myös vaikeita ruokavalion suhteen.

Meillä on yhtenä Nuorisopalvelu Balanssin koulutusteemana positiivisuus. Millaisista asioista sinä löydät elämääsi positiivisuutta?

Positiivisuus tulee hyvästä kahvista, onnistuneesta ideasta tai hyvin nukutusta yöstä.

Millä tavalla kannustaisit epävarmaa nuorta tarttumaan unelmiinsa?

Itselläni meni 4-5 vuotta ennen kuin uskalsin nousta lavalle. Ratkaiseva ajatus miksi nousin oli se, että ”mieluummin kokeilen saavuttaa unelmiani kuin miettiä kuolinvuoteella sitä etten edes yrittänyt”.

Edellisen haastateltavan (kuukauden vieraan) Timo Rautiaisen kysymys sinulle: ”Pystytkö luopumaan älypuhelimestasi?”

Mun vastaus olisi Timolle että ”missäs helkkarissa ne sun lupaamat Trio Niskalaukauksen fanituotteet ovat?”

Oma kysymyksesi seuraavalle haastateltavalle, jonka henkilöllisyys vielä pimennossa?

Yksi lause, jonka olisit halunnut kuulla nuorempana?