25.3.2013

Rap-artisti Iso H

Iso H

Olet kertonut olleesi masentunut. Millainen masennusvaiheesi oli?

Masennusta ei aina huomaa itse, ainakaan minä en heti huomannut. Pikkuhiljaa sosiaaliset tilanteet alkoivat ahdistaa, olin mieluummin yksin kotona kuin ulkona muiden seurassa. Aamulla sängystä nousemisesta tuli jatkuvasti vaikeampaa, samoin illalla (tai yöllä) nukkumaan menemisestä. Vuorokausirytmi meni sekaisin. Puhelimeen vastaamisesta tai soittamisesta tuli ylitsepääsemättömän vaikeaa. Ainoastaan työasiat sain hoidettua jotenkuten. Join liikaa, söin huonosti. Kärsin ensimmäistä kertaa elämässäni nukahtamisvaikeuksista. Sotkin ihmissuhteeni. Ymmärsin olleeni masentunut vasta, kun eräs ystäväni totesi minulle niin. Lopulta havahduin siihen, että en ollut pariin viikkoon käynyt edes pihalla. Minulla oli ollut niin paha olla, että harkitsin jossain kohtaa jopa elämäni lopettamista. Nykyään tuo ajatus tuntuu aivan käsittämättömältä.

Mikä auttoi selviytymään masennuksesta?

Aika. Ystävät. Oma ymmärrys. Kun tajusin olleeni masentunut, pystyin ainakin osittain selvittämään itselleni siihen johtaneet syyt.

Ymmärretäänkö masennusta sairautena Suomessa tarpeeksi?

Ei. Masennuksen oireet saattavat olla epämääräiset, hiukan erilaiset jokaisen kohdalla. Toisilla masennus voi johtua vaikka välittäjäaineiden epätasapainosta, toisilla psykologisista traumoista. Lisäksi Suomessa todennäköisesti hoidetaan useita kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia ihmisiä masennuspotilaina, oireet täsmäävät niin hyvin.

Onko masennus jättänyt jonkunlaiset jäljet tähän päivään?

Kyllä. Muistan oikein hyvin miltä minusta tuntui silloin, kun olin masentunut. Jos nykyään alkaa tuntua yhtään samalta, tiedän että olen menossa väärään suuntaan ja teen korjausliikkeen elämässäni.

Mitä ajattelet tämän päivän suomalaisista nuorista?

Tämän päivän nuoret elävät aivan erilaisessa maailmassa, kuin vanhempansa. Kaikki on jotenkin lähempänä, helpommin saatavilla. Niin hyvät, kuin huonot asiatkin. Suuri osa nuorista näyttää onneksi pärjäävän hyvin. Heitä jotka eivät pärjää, pitäisi auttaa kaikin mahdollisin keinoin.

Mitä tahtoisit sanoa nuorelle, joka kamppailee masennustuntemusten kanssa?

Älä jää yksin. Puhu tuntemuksistasi. Kenelle tahansa, perheelle, ystävälle, kaupan tädille. Kunhan vain puhut. Uskalla pyytää apua, jos tuntuu siltä, että et selviä yksin.

Millaista elämäsi ja arkesi on tällä hetkellä?

Tällä hetkellä olen keikkatauolla studiohommissa, viimeistelen juuri Elastisen uutta soololevyä. Sen jälkeen teen oman sooloalbumini, joka ilmestyy syksyllä. Tyypillinen arkipäiväni menee suurin piirtein seuraavanlaisesti:
06.00 – 07.00 Herätys, suihku, aamiainen
08.00 – 16.00 Tuottamista, äänittämistä, miksaamista, masterointia, säveltämistä, sanoittamista ja/tai sovittamista yms. studiolla
17.00 – 22.00 Kotona vaimon ja lapsen kanssa
22.00 – 06.00 Unta kaaliin

Millaisia tulevaisuuden projekteja on suunnitteilla?

Oma, järjestyksessä toinen soololevyni, Uniikin levy, Spektin levy, Wavan levy.

Onko musiikki hyvä vaikutuskanava ja millaisia ajatuksia tahdot herättää musiikkisi avulla?

Musiikki on erinomainen vaikutuskanava, mutta vaikuttaminen on huono motiivi tehdä musiikkia. Parasta musiikkia syntyy musiikin tekemisen ilosta. Vaikka kiinnitän musiikissani huomiota myös maailman epäkohtiin, päällimmäinen viestini on positiivinen. Kaikki on mahdollista, kun vain itse tahdomme tarpeeksi.

Millaisia toiveita tai haaveita sinulla on tulevaisuuden suhteen?

Elämän on tarkoitus jatkua.