12.12.2011

Pekka Haavisto (Vihreät)

Pekka Haavisto

Millainen on tyypillinen arkipäiväsi?

Kello soi seitsemältä. Ensimmäinen tapaaminen eduskunnassa yhdeksältä, sitten valiokuntien kokouksia. Olen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan jäsen. Iltapäivällä eduskunnan täysistunto, ryhmäkokous, tapaamisia. Yleensä päivään sijoittuu 4-6 tapaamista työn lomaan. Useimmat ovat kotimaan aiheita, mutta jotkut niistä voivat koskea rauhanvälitystehtäviä Afrikan sarvessa. Kotona pyrin olemaan klo 19 aikaan, joskus tosin illallakin on kokouksia. Ellei ole, saatamme käydä leffassa, konsertissa tai tuttuja tapaamassa. Viikonloppuna pyritään varaamaan enemmän aikaa perheelle.

Millaisia harrastuksia sinulla oli lapsena ja nuorena?

Vietin aina kolmen kuukauden kesälomat maalla, vanhan maatalon ympäristössä. Isä piti mopon hankkimista pojille liian vaarallisena, koska mopossa on vain kaksi pyörää – niin päädyimme veljeni kanssa kuplaharrastajiksi. Niitä oli useampia – niitä purettiin ja koottiin, ja silloin kun ne toimivat, niillä ajettiin peltoteillä. Luin myös paljon jo nuorempana, ja meillä oli optimistijolla, jolla opettelin purjehtimaan.

Millaisia olivat nuoruuden suurimmat haaveesi?

Toivoin, että lentävä lautanen jonakin päivänä laskeutuisi pihallemme, ja pääsisin tutkimaan, millä tekniikalla se toimii. Valitettavasti lautanen ei koskaan laskeutunut, ja jouduin turvautumaan Erich von Dänikenin ja George Adamskin kirjoihin. Ihan hyviä ja mielikuvitusta kiihottavia nekin olivat.

Mikä on ollut elämäsi vaikein koettelemus?

Olimme isäni kanssa pahassa auto-onnettomuudessa, kun olin koulun alaluokilla. Isäni loukkaantui vakavasti ja pelkäsin, että hän ei selviä.

Mitkä asiat ovat auttaneet selviytymään suurimmista vastoinkäymisistä?

Meidän perheessämme on aina puhuttu, myös vaikeista asioista. Lapsia ja heidän yksityisyyttään kunnioitettiin. Isoäidiltäni perin henkisen maailmankatsomuksen, joka korosti ihmisen omien valintojen tärkeyttä.

Mitä asiaa pidät elämäsi tärkeimpänä saavutuksena?

Vuonna 1999 sain YK:lta pyynnön selvittää sotien jälkeisiä ympäristövaurioita Kosovossa. Työ jatkui sitten kuuden vuoden ajan muualla Balkanilla, Afganistanissa, Palestiinassa, Irakissa, Liberiassa ja Sudanissa. Pystyimme monessa kohteessa käynnistämään puhdistustyöt ja suojelemaan siviilejä sodan tuhoilta.

Mitä ajattelet tämän päivän suomalaisista nuorista?

Nuorten elämä voi olla paljon stressaavampaa kuin omassa nuoruudessaan. Suorituspaineet ja odotukset ovat kovempia, työ, toimeentulo ja tulevaisuus epävarmempia. Näistä paineista huolimatta monella riittää elämäniloa, uskallusta, uusia ajatuksia. Kierrän paljon kouluissa ja kokemukset ovat olleet todella myönteisiä. Meillä kasvaa hyvää nuorisoa.

Minkä uskot vaikuttavan siihen, että monen nuoren elämänhallinta on tänä päivänä hukassa?

Syrjäytyminen on todellinen ongelma. Tieto siitä, että 50 000 nuorta on ”kateissa” ilman työ- ja opiskelupaikkaa, on huolestuttava. Joka päivä viisi alle kolmekymppistä jää eläkkeelle, monet masennuksen ja mielenterveysongelmien vuoksi. Näiden nuorten elämään meidän pitää puuttua entistä aikaisemmin ja määrätietoisemmin. Inhimillisesti meillä ei ole varaa ”kadotettuun sukupolveen”.

Mitkä ovat tärkeimpiä arvoja elämässäsi?

Oikeudenmukaisuus, avoimuus, rehellisyys. En siedä epäoikeudenmukaista kohtelua – meillä on vieläkin aivan liikaa nokkimista, koulukiusaamista, työpaikkakiusaamista, nettikiusaamista. Emme osaa olla ihmisiä toisillemme. Uskon avoimuuteen – asiat ja ongelmat ratkeavat, kun niistä keskustellaan ja eri näkemyksiä kuunnellaan tasapuolisesti. Rehellisyys on paitsi toden puhumista, myös suunsa avaamista oikealla hetkellä. Liian usein teeskennellään, että asiat ovat kunnossa, vaikka ne eivät ole.

Meillä on Nuorisopalvelu Balanssissa itsetuntokampanja nimeltään ”sisäinen säihke.” Miten määrittelisit sananparren ”sisäinen säihke?”

Määritellään se vaikka Pekka Strengin laulun sanoin:
Sisältäni portin löysin
melkein huomaamattoman.
Kun sen läpi hiljaa nousen,
näen toisin maailman.
Värit kauniit vasta huomaan,
kuulen äänet kirkkaammat.
Jätän soinnuttomat luolat,
jätän varjot hoippuvat.
Jokin säteilee ja loistaa
alta kuoren synkänkin.
Kun sen huomaa, kevyemmin
ajatukset liikkuvat.