15.10.2012

Näyttelijä Sara Säkkinen

Sara Säkkisen kuva: FremantleMedia Finland

Olet kokenut koulukiusaamista. Kerrotko vähän millaista kiusaaminen oli?

Mua kiusattiin ala-asteella. Meidän luokalla oli muutama “kovis” poika jotka otti aina silmätikukseen jonkun tytöistä. Enkä mä ollut koskaan se suosittu tyttö.. Pojat haukkuivat ja nimitteli. Ulkonäöstä tulin eniten kiusatuksi.

Puututtiinko kiusaamiseesi tarpeeksi ja millä tavalla?

Opettaja yritti puuttua kiusaamiseen, mutta ei siitä ollut mitään hyötyä. Mulle on jäänyt sellainen mielikuva että asiaan suhtauduttiin aika välinpitämättömästi, vaikka se oli silloin mulle todella iso ja koskettava asia. Kiusaajat joutuivat lopulta koulukuraattorin puheille.

Mikä olisi mielestäsi kouluilla oikeanlainen keino puuttua kiusaamiseen?

Vaikea sanoa. Välillä tuntuu, että aikuiset ovat toimettomia kiusaamisen edessä.. Että kukaan ei oikein osaa auttaa tilannetta. Toivoisin, että kiusaajan vanhemmat/läheiset puuttuisivat tilanteeseen. Pitäisi selvittää miksi kiusaaja kiusaa ja että mikä johtaa siihen. Toisaalta uskon ettei kiusaajaakaan voi loputtomiin ymmärtää, vaan pitäisi asettaa tiukasti rajat: “Kiusaaminen loppui nyt. Piste.”

Mikä on auttanut menemään eteenpäin vaikeiden kokemusten jälkeen?

Hain ala-asteen jälkeen toiseen kouluun kuin kaikki luokkalaiseni. Koulumatkani piteni, mutta sain täysin uuden luokan, koulun ja ystävät. Pääsin eroon kiusaajistani ja pystyin rakentamaan itsetuntoni uudestaan.

Näkyvätkö kiusaamisen jäljet vielä jotenkin nykyään?

Ei enää. Joskus yläasteella olin vielä herkempi.. Nykyään olen oppinut laittamaan muiden ihmisten mielipiteet omaan arvoonsa. Tietysti kritiikkiä saa antaa ja se onkin asia erikseen, mutta asiat voi esittää monella eri tapaa. Kiusaaminenhan saattaa joskus olla hyvinkin “näkymätöntä.” Vain itselleni merkityksellisten läheisten sanat merkitsevät.

Mitä ajattelet tämän päivän suomalaisista nuorista?

Nuoret ovat oma-aloitteisia ja suuria haaveita omaavia.

Millaisia haaveita sinulla oli kouluaikana?

Haaveilin opettajan ammatista ja siitä että minulla olisi joku päivä lapsia.

Mitä haluaisit sanoa nuorelle, joka kamppailee itsetuntopulmien kanssa?

Luota itseesi ja unelmiisi. Jos on valmis tekemään töitä ja on nöyrä oma itsensä niin voi saavuttaa kaiken mitä tahtoo. 🙂 Älä anna muiden lannistaa sinua!

Näyttelet Salatuissa Elämissä Peppi Puolakkaa. Mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia sinun ja roolihahmosi luonteista löytyy?

Olen näytellyt Peppiä nyt viitisen vuotta ja tuohon aikaan on mahtunut kyllä paljon käänteitä ja tarinoita. Peppi on fiktiivinen hahmo joten siihen on vaikea verrata itseään. Samaa meissä on iloisuus ja avoimuus. Eroavaisuuteni koen Pepin olevan naiivimpi kuin minä.

Mikä on työssäsi näyttelijänä parasta? Entä haastavinta?

Parasta työssäni on se että jokainen päivä on erilainen. Salkkareissa olen saanut tehdä monta hienoa, haasteellista ja ajankohtaista tarinaa nuoren naisen elämää ajatellen. Haastavinta on onnistua pitämään hahmo realistisena ja tuomaan sille uusia näkökulmia. Onneksi meillä on niin huiput käsikirjoittajat jotka tekevät työstämme antoisaa.