9.11.2012

Muusikko Tommi Läntinen

Tommi Läntinen

Olet kokenut koulukiusaamista. Kerrotko vähän millaista kiusaaminen oli?

Olen kokenut koulukiusausta ollessani keskikoulussa eli nykyisellä keskiasteella. Jouduin luokkamme poikien hampaisiin syystä, mitä en oikein vieläkään tiedä. Esimerkiksi jumppatuntien jälkeen pukuhuoneessa tuli lyöntejä yleensä jalkoihin, ei kasvoihin. Myöskin annettiin ymmärtää etten kuulunut porukkaan, joten minut koitettiin eristää muusta jengistä. Yksin oltiin kohtuullisen normaaleita, mutta porukan sekoiluun oli hyvä hävitä. Tämä tapahtui oppikoulun viidennellä luokalla ja loppui yhtä oudosti joululoman aikana kuin oli syksyllä alkanutkin. Jotkut ovat aikuisiällä pyytäneet anteeksi ja saaneetkin, mutta kukaan ei ole pystynyt kertomaan syytä kiusaukseen. Ehkä olin vain herkkä ja erilainen?

Puututtiinko kiusaamiseesi tarpeeksi ja millä tavalla?

Ei siihen kukaan puuttunut. Mä en koskaan luovuttanut ja kerroin vaikka itku kurkussa kuinka alhaisena pidin sakilla kiusaamista. Voi olla, että se ajan kanssa pisti sitten miettimään, koska homma loppui?

Mikä olisi mielestäsi kouluilla oikeanlainen keino puuttua kiusaamiseen?

Sehän pitää kitkeä pois keinolla millä hyvänsä. Ennakoida, informoida lapsia, nuoria ja vanhempia, rangaista, palkita… Ei ainakaan lakaista asiaa maton alle!!! Asian pitää olla framilla!

Mikä on auttanut menemään eteenpäin vaikeiden kokemusten jälkeen? Usko itseeni, unelmiini ja rakkauteen. Peace, love and fish!!! Siinä mun mottoni! Kaikesta voi oppia ja kaikella on tarkoitus!

Näkyvätkö kiusaamisen jäljet vielä jotenkin nykyään?

Ei niistä muistoista kai ihan oikeasti koskaan pääse, mutta anteeksiantaminen kyllä auttaa ymmärtämään. Häpeähän jää kiusaajalle!

Mitä ajattelet tämän päivän suomalaisista nuorista?

Hienoa ja fiksua porukkaa! Mahdollisuudet aivan mihin tahansa. Kaikki tulee tietysti kodista, mutta heikommistakin lähtökohdista powerilla ponnistaen näkymää on kaikille. Älä anna itsesi nujertua!

Millaisia haaveita sinulla oli kouluaikana?

Olen toteuttanut huiman osan lapsuuteni ja nuoruuteni unelmista saadessani tehdä valitsemaani työtä! Nousut ja laskut ja taas nousut ja laskut mukaan lukien!

Mitä haluaisit sanoa nuorelle, joka kamppailee itsetuntopulmien kanssa?

Avaa suusi ja puhu! On kaltaisiasi nuoria, jotka olisivat yhtä mielissään voidessaan jakaa ongelmiaan jonkun kanssa. Älä jätä tunteitasi sisälle!

Vaikka et aina uskoisikaan, vanhempasi ovat olleet ihan samanlaisissa tilanteissa, eikä nuoruudesta nyt ihan niin kauan ole! He voivat ymmärtää? Koulu tarjoaa myös hyvin apua terkkareineen ja kuraattoreineen. Pääasia on puhua jollekin johon luottaa! Aikuiset painivat myös samanlaisten itsetunto-ongelmien kanssa. Avoimuus auttaa!

Mikä on muusikon työssäsi parasta? Entä haastavinta?

Ikuinen pätkätyö, itsetunto-ongelmat, itsekritiikkiongelmat ja alan jatkuva turbulenssi tekevät tästä kyllä aivan superhaastavan ammatin. Herkkyden ja vahvuuden, joskus jopa kovuuden, yhdistäminen on aivan törkeän vaikea yhtälö. Silti parhaimmillaan ei parempaa hommaa ole… ja tavallisimmillaankin tämä on aika mukavaa!!!???

Millaisia projekteja sinulla on juuri nyt meneillään?

Selviydymme juuri kodissamme valtavasta vesivahingosta remontin ja evakkoasumisen ristitulessa. Keikkoja on tulossa jokseenkin mukavasti ja muutama erikoisprojekti, kuten “Lisää syntymäpäiviä“, on päällänsä. Tulin juuri Kreetalta, jossa kahdeksan muun biisinkirjoittajan kanssa oltiin sulkakynät kädessä harjoittamassa co-writing – metodia eli ei yksin nysväystä vaan kaverin kanssa lauluja kirjoittaen. Päämääräni olisi julkaista uutta musiikkia jo ensi keväänä ja toivottavasti sitten loistava pitkäsoitto myöhemmin ensi vuonna!