2.4.2012

Muusikko ja Voice of Finland –finalisti Saara Aalto

Saara Aalto

Millainen on tyypillinen arkipäiväsi?

Koska olen muusikko ja freelancer-työläinen, on minulla jokainen päivä aivan erilainen. Päiväni koostuvat työmaileihin ja haastatteluihin vastailemisesta, keikka-asioiden järjestelyistä, laulujen treenaamisesta, säveltämisestä, laulu- ja piano-oppilaiden opettamisesta, piirrossarjojen dubbaamisesta, keikkailuista ja esim. nyt Voice of Finland –kilpailun ollessa meneillään paljon aikaa menee myös uusien esiintymisasujen miettimiseen ja sovittamisiin.

Millaisia harrastuksia sinulla on?

Harrastan japanin kulttuurin ja kielen opiskelua, sekä siinä sivussa haluan oppia myös kiinaa, sekä käyn myös ruotsinkielen tunneilla. Olen aina tykännyt kielistä ja uskon, että niiden opiskelusta on paljon hyötyä, koska haluan luoda kansainvälistä uraa. Harrastan myös erilaisten terveysruokareseptien testailua. Vielä pari vuotta sitten en tykännyt kokata, enkä osannut tehdä mitään ruokaa, mutta nykyään saan tosi paljon inspiraatiota ja flow’ta tehdessäni ruokaa, mikä parantaa minua, eli terveellistä ruokaa.

Millaisia olivat nuoruuden suurimmat haaveesi?

Haaveeni ovat aina liittyneet musiikin tekemiseen. Olen halunnut esiintyä isoilla lavoilla, ison orkesterin/bändin kanssa ja ne haaveet ovat pysyneet yllä aina ja niitä kohti on aina tähdätty. Uskon, että haaveet on toteutettavissa ja ne ovat aina inspiroineet ja motivoineet minua harjoittelemaan ja kokeilemaan rajojani.

Mikä on ollut elämäsi vaikein koettelemus?

Elämässä ja varsinkin tällä alalla joutuu kestämään monenlaisia tyrmäyksiä ja hylkäyksiä. Lapsena ei koulussa aina ollut helppoa olla, kun halusi olla esillä ja laulaa. Ja isompana, kun haaveita on tavoitellut tosissaan, on ollut paljon tilanteita, missä muut ihmiset eivät ole uskoneet minun unelmiini. Toisinaan on ollut vaikeaa ja raskasta jaksaa uskoa siihen, että joskus haaveeni tulevat toteutumaan.

Mitkä asiat ovat auttaneet selviytymään suurimmista vastoinkäymisistä?

Silloin, kun muut eivät ole uskoneet minuun, on ollut tärkeää löytää hyvä tukiverkko; perhe tai ystäviä, jotka ovat jaksaneet tsempata minua, kun itse en ole jaksanut. Tai jos tukiverkkoa ei ole saatavilla, niin minua on auttanut myös se, että olen mennyt pianon ääreen ja alkanut laulaa. Kun laulan, muistan aina, miksi sitä teen; siitä tulee hyvä olo.

Mitä asiaa pidät elämäsi tärkeimpänä saavutuksena?

Se, että olen pitänyt oman linjani musiikin tekemisessä, enkä ole tehnyt sellaisia kompromisseja, jotka harmittaisivat nyt. Esimerkiksi, että olisin tehnyt levyn, jonka sisällöstä olisi päättänyt joku muu kuin minä itse. Kun omalla levymerkilläni julkaistu ensilevyni ”Blessed with love” tuli painosta toukokuussa 2011, oli ikionnellinen. Siinä oli levy, jonka teosta olin vastannut itse upeat muusikkoystävät apunani. Levy oli juuri sellainen kuin olin aina kuvitellut ensimmäisen levyni olevan; täynnä rakkautta, intoa, kauneutta ja suuria tunteita.

Tällä hetkellä saamme ihastella sinua Voice of Finland –kilpailussa. Millä tavalla olet koulinut itseäsi esiintyjänä ja laulajana?

Olen esiintynyt ja laulanut lapsesta asti. Lauloin ensimmäisen kerran radiossa 1,5-vuotiaana 😀 Se on vaan aina ollut se juttu, mitä olen halunnut tehdä. Kun tulin ala-asteella koulusta, menin suoraan pianon ääreen soittamaan ja laulamaan, tai laitoin Abbaa soimaan ja tanssin tunteja. Lukioikäisenä aloin tehdä viikoittain oikeita keikkoja ja sille tielle on jääty. Olen siis mahdollisimman monipuolisesti ollut mukana useissa musiikkiprojekteissa, keikoilla, musikaaleissa ja kilpailuissa. Tässä ammatissa esiintymiskokemus ja harjoittelu ovat tärkeimpiä juttuja ja sen takia on täysin luonnollista, että olen hakeutunut tilanteisiin, missä pääsen kehittämään itseäni. Tämän elämän aikana olen laulanut niin monta tuntia, etten niitä pysty edes laskemaan. Mutta se ei ikinä tunnu työltä, se on intohimo, saatan huomaamatta olla työhuoneellani laulamassa useita tunteja putkeen. Suuri oivallus esiintymisessäni oli se, kun tajusin, että lavalla esiintyminen on samalla tavalla kommunikointia ihmisten kanssa kuin muussakin elämässä; voin olla rohkeasti avoin oma itseni ja esim. jutella ihmisille juuri omana itsenäni. Sen takia en juurikaan jännitä lavalle nousua. Luotan siihen, että minut hyväksytään juuri niin kuin olen. Tai jos minua jännittää, sanon senkin yleisölle, olen vain aito oma itseni.

Kun katsoo esiintymistäsi, huomaa että olet upeasti tilanteessa läsnä. Mikä on valovoimaisuutesi taika?

Olen aina tykännyt tehdä asiat 200%:lla innolla, joskus minua on jouduttu toppuuttelemaankin, että ”rauhoitus vähän”, mutta yleensä en pysty siihen, vaan täydellä heittäytymisellä mennään aina. Olen todella iloinen, jos pystyn esiintymiselläni tuomaan ihmisille valoa, hyvää energiaa ja positiivisuutta. Olen myös useita vuosia etsinyt omaa tietäni ja uskaltanut olla oma itseni, vaikka muut ovat sanoneet mitä. Ehkä se nyt sitten välittyy yleisölle tietynlaisena itsevarmuutena; että minulla on hyvä olla.

Mitä haluaisit sanoa nuorelle, joka kamppailee itsetuntopulmien kanssa.

Etsi elämääsi sellainen juttu, mistä oikeasti itse tykkäät ja mistä saat energiaa ja intohimoa. Ei sellainen juttu, minkä joku muu päättää puolestasi, vaan sellainen mitä juuri SINÄ oikeasti jaksat ja haluat tehdä vaikka aamusta yöhön. Kun löydät elämääsi sellaisen voiman, sinun ei tarvitse välittää siitä, mitä muut sanovat. Voit keskittyä siihen rakkauteen sinun elämässäsi ja vähitellen siitä kasvaa sinulle tärkeä voimavara, kenties ammatti ja elämäntehtäväsi. Muista, että se voi olla mitä vaan, kenenkään tai minkään ei tarvitse rajoittaa sinua. Mikä on rakkautta sinulle? Kun teet rakkautta, elämääsi tulee ihania ja upeita asioita ja ihmisiä. Voit olla varma siitä, sillä hyvä energia vetää puoleensa hyvää energiaa!

Meillä on Nuorisopalvelu Balanssissa itsetuntokampanja nimeltään ”sisäinen säihke.” Miten määrittelisit sananparren ”sisäinen säihke?”

Sisäinen säihke löytyy juuri, kun löydät sen OMAN juttusi. Oman rakkautesi. Silloin säihkyt aivan itsestään ja kohta muutkin innostuvat sinun jutustasi! Muista, että olet BWL, eli Blessed with Love, kuten minulla on tapana sanoa <3 Usko itseesi!