22.8.2011

Muusikko ja lauluntekijä Anssi Kela

Anssi Kela

Kuinka pitkään olette ollut käyttämättä alkoholia?

Koko elämäni. En ole koskaan ollut humalassa.

Miten päädyit alkoholittomuuteen? Onko se ollut itsestäänselvyys vai onko jokin vaikuttanut siihen?

En nuorempana tehnyt minkäänlaista tietoista absolutismipäätöstä. Siinä vaiheessa, kun kaveripiiri alkoi kokeilla viinanjuontia, niin minua ei vain kiinnostanut. Ei siinä mitään sen kummempaa ole? Minulla ei vain ole koskaan ollut sellaista oloa, että haluaisin sekoittaa pääni. Ehkä minulta puuttuu jokin geeni? Alkoholi ei kuulunut kotikasvatukseeni, mutta ei absolutismiani voi silläkään selittää: olen neljästä sisaruksesta ainoa, joka ei käytä alkoholia.

Onko se, ettette käytä alkoholia, tuonut teille jonkinlaista harmia elämässä?

Välillä on sosiaalisia tilanteita, joissa kieltämättä viihtyisi paremmin pienessä nenässä. Minulle ei myöskään koskaan soiteta silloin kun lähdetään baariin parille kaljalle? Vaikka saattaisin lähteä ihan mielelläni juomaan lasillisen maitoa ja hengailemaan kavereiden kanssa. Sosiaaliset kuviot ovat siis jonkin verran kärsineet absolutismistani. Toisaalta tiedän paljon ihmisiä, joiden kuviot ovat kärsineet huomattavasti enemmän alkoholinkäytön vuoksi. Lisäksi se, etten ole koskaan ollut humalassa, tarkoittaa samalla sitä, etten ole myöskään ikinä kokenut krapulaa. Eli ehkä saldoni on kuitenkin lopulta plussan puolella?

Onko alkoholittomuus lisännyt elämänlaatuanne?

Enpä osaa sanoa? Vertailukohta puuttuu.

Miten ystävänne suhtautuvat siihen, ettette käytä alkoholia?

Kaveri- ja tuttavapiirissä absolutismini on niin itsestään selvää, ettei siitä yleensä edes tule mitään puhetta. Vieraampien ihmisten kanssa sen sijaan joudun usein selittelemään ja perustelemaan valintaani.

Mitkä ovat tärkeimpiä arvoja elämässänne?

Aika harvoin tällaisia asioita tulee mietittyä… Nyt nopeasti tuumattuna ensimmäinen mieleen nouseva sana on ”vastuullisuus.” Vastuu perheestä, lähimmäisistä, ympäristöstä ja ennen kaikkea omista tekemisistä ja sanomisista. Pyrin elämään niin, etten aiheuttaisi vahinkoa itselleni, muille ja ympäristölle.

Mitä ajattelette tämän päivän suomalaisista nuorista?

Monet asiat ovat muuttuneet omasta nuoruudestani. Minulla ei ollut tietokonetta, kännykkää, nettiä, mp3 –soitinta, konsoli- tai tietokonepelejä… Televisiosta näkyi tasan kaksi kanavaa, videotkin tulivat vasta myöhemmin. Hauskinta tuolloin oli kuitenkin kaikenlaisten asioiden tekeminen kavereiden kanssa? Ja veikkaisin, että se ei ole muuttunut miksikään. Maailma muuttuu, mutta ihmissuhteet ovat aina tärkeimpiä.

Mikä voisi vaikuttaa siihen, että monen nuoren elämänhallinta on kadoksissa?

En ole tämän alan ekspertti. Ehkä parempi, etten ala arvailla mitään.

Mitä vastaisitte ihmiselle, joka sanoo että ”ilo ilman viinaa on teeskentelyä?”

Kyllä ilman hauskaakin voi olla viinaa.

Mitä tahtoisitte sanoa nuorelle, joka kamppailee sen ajatuksen kanssa, että lähtisikö ryyppäämään vai ei?

Nuoruuteen kuuluu erilaisten asioiden kokeileminen? Myös alkoholin, vaikka itselläni tuo kokeilu onkin vielä suorittamatta? Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei alkoholi ole mitenkään pakollinen juttu: jos ryyppäämään lähteminen ei tunnu hyvältä ajatukselta, niin älä lähde. Kaveripiirin paine saattaa olla kova, mutta rohkeimmat kulkevat omia polkujaan. Itse voin melkein neljänkymmenen vuoden kokemuksella kertoa, että ilman alkoholia on mahdollista elää ja tehdä juuri niitä asioita, joista tykkää.