16.2.2012

Kyläkauppias Vesa Keskinen

Vesa Keskinen

Millainen on tyypillinen arkipäiväsi?

Olen oikeasti aika askeettinen ihminen. Herään varhain, teen aamutoimet ja jatkan kotona sähköposteihin vastaamista. En kuitenkaan nauti aamiaista. En edes kahvia. Vastaan myös tekstiviesteihin ja soitan soittopyynnöt ennen töihin menemistä. Työmatka kestää noin minuutin. Päiväni kuluvat kokouksissa, neuvotteluissa ja asiakkaiden kanssa seurustellessa. Näin päiväni etenee leppoisasti. Joskus juon kupposen kahvia. Lounastan ehkä kerran tai kaksi kuukaudessa. Nälkäinen peto on valpas, kylläinen nukkuu tyytyväisenä. Alkuillasta otan kotiin tekemättömät paperihommat, postin ja iltapäivälehdet. Sitten rentoudun lehtien kanssa ja aloitan tekemättömien töiden kanssa. Syön ”aamiaisen” noin klo 19 ja nukahdan, mutta herään taas noin klo 24 ja jatka hommia noin klo 2 asti. Tykkään kirjoittaa, ideoida ja lukea yöllä, kun on rauhallista.

Millaisia harrastuksia sinulla oli lapsena ja nuorena?

Olen luontoihminen eli eläimet kiinnostivat minua erityisesti. Uskallan väittää, että kenelläkään lapsella ei ole ollut niin montaa luonnonvaraista lemmikkiä kuin minulla. Kiitos isäni, joka on innokas luontoihminen. Lukeminen oli toinen harrastus ja tietenkin kepposten tekeminen kavereiden kanssa. Teininä olin todella aktiivinen rock-festareilla kävijä ja metsästäjä.

Millaisia olivat nuoruuden suurimmat haaveesi?

En ole koskaan ollut mikään haaveilija. Olen aina laittanut tavoitteita, joihin periksiantamattomasti olen edennyt askel askeleelta. Tavoite numero yksi oli päästä jatkamaan isäni työtä. Kun vuonna 1994 isäni luovutti minulle Kyläkaupan toimitusjohtajuuden, olimme Suomen tilastossa 27. Olin 26-vuotias. Ilmoitin henkilökunnalleni, että vuonna 2000 olemme toiseksi suurin tavaratalo Suomessa. Ja niin olimme. Odotukset ennakoivat tulevaisuutta on eräs luomistani johtolauseista.

Mikä on ollut elämäsi vaikein koettelemus?

Ehkä vaikein on ollut esikoistapahtumani Miljoona Pilkin oikeusmurha. Maailman suurin kalastuskilpailu, jossa mitään ei arvottu tuomittiin arpajaiseksi valtion rahoilla ja Kyläkauppa ryöstäen erilaisilla korvauksilla. Ja pilkkikilpailut, joissa kaikki palkinnot ovat arvottu eivät ole arpajaisia. Koettelee vieläkin oikeudentuntoani, koska en ymmärrä koko asiaa. Noin 300 000 euroa valtio varasti Kyläkaupalta ja tuhosi maailman suurimman kalastuskilpailun.

Mitkä asiat ovat auttaneet selviytymään suurimmista vastoinkäymisistä?

Positiivinen elämänasenne, kateellisuudesta & ilkeämielisyydestä saamani vastavoima ja ymmärrys Kirsti Paakkasen antama neuvo: ”Vesa, tärkeintä on, että itse tiedät, mitä olet tehnyt!”

Mitä asiaa pidät elämäsi tärkeimpänä saavutuksena?

Olen onnistunut voittamaan aikuistumisen luoman kyynistymisen. Pitämään itseäni oman elämäni Aku Ankkana, Pelle Pelottomana, Vaahteramäen Eemelin ja Peter Panina. Säilyttämään lapsenomaisuuden sisälläni. Positiivisen elämänasenteen säilyttäminen on kaiken A ja O.

Mitä ajattelet tämän päivän suomalaisista nuorista?

En oikeastaan tunne tämän päivän nuoria. Uskon, että he ovat viisaampia kuin oman nuoruuteni nuoret, mutta keskimääräisesti huonokuntoisempia. Tietotekniikka vie kunnon, mutta lisää viisautta. Ei kuitenkaan älykkyyttä.

Minkä uskot vaikuttavan siihen, että monen nuoren elämänhallinta on tänä päivänä hukassa?

Uusi asia minulle. Ehkä osoittaisin sormella lainsäätäjiä. Lapsia ei saa kurittaa, lapsille sallitaan netin kautta aikuisvideot, väkivaltapelit, ei ole sääntöjä kotiintuloajoista, vanhemmat ovat lastensa kavereita. Eivät kasvattajia. Huumeet sallitaan aika vapaasti (vaikkakin epävirallisesti). Minä en moralisoi, koska en ollut enkeli, mutta minulla on voimakkaat vanhemmat, jotka pitivät kuria. Joskin olin aika hyvä luistamaan säännöistä. On erilaisia vanhempia eli en ole valmis yleistämään, mutta keskimääräisesti kasvattaminen on löystynyt.

Mitkä ovat tärkeimpiä arvoja elämässäsi?

Oikeudenmukaisuus, totuudenmukaisuus, positiivisuus, ystävällisyys ja suvaitsevaisuus.

Meillä on Nuorisopalvelu Balanssissa itsetuntokampanja nimeltään ”sisäinen säihke.” Miten määrittelisit sananparren ”sisäinen säihke?”

Oma ainoa ohje teille: Kuvitelkaa itsenne minuksi. Köyhästä perheestä. Ensimmäiset talvikengät 3-vuotiaana. Aiemmin sukkasillaan talvessa. Sanoin äidilleni: ”Tuolla minä asun isona ja osoitin nykyistä kartanoani.” Olin päättänyt sen jo lapsena. Kukaan ei tietenkään sitä uskonut. Sisäinen säihke pitää tulkita positiivisena elämänasenteena, joka täytyy ymmärtää kuin kielitaitona. Englanti unohtuu, jos ei sitä innostuneena kuuntele vaikka radiosta tai juttele ystävän kanssa. Jos ei ole innostunut ylläpitämään ”tietoisesti sisäistä säihkettä”, se hiipuu kuin pikkuinen nuotio. Sen pitää olla Sisäinen Roihu. Joka päivä näytetään maailmalle, että me osaamme ja ennen kaikkea pystymme epäilijöistä huolimatta!