19.9.2011

Kirjailija ja radiopersoona Juha Vuorinen

Juha Vuorinen

Kuinka pitkään olette ollut käyttämättä alkoholia?

Nelisen vuotta.

Miten päädyit alkoholittomuuteen? Onko se ollut itsestäänselvyys vai onko jokin vaikuttanut siihen?

Erittäin hyvin muotoiltu kysymys, sillä kun ajattelen tarkemmin asiaa, niin ehkä se on sittenkin ollut itsestäänselvyys jossain syvällä sisässäni, mutta panin vaan hulluna kampoihin ja uskottelin vaan itselleni, ettei mulla kuitenkaan riittäisi selkärankaa vastustaa tuota hiljaista tuhoa aiheuttavaa riippuvuutta. Olin siis pyöritellyt asiaa vuosia mielessäni ennen kuin tuli se legendaarinen viimeinen pisara, josta seurasi uskomaton euforian tunne. Ei pidä vastustaa vaan päästää ainoastaan irti. Olin tuolloin ekaluokkalaisen tyttäreni kanssa isäni kaksoisveljen hautajaisissa ja nähdessäni auki luotuna sukuhautamme, jonka olin edellisen kerran nähnyt vastaavassa tilassa 70-luvun alussa oman isäni hautajaisissa, niin silloin syttyi lamppu, että eiköhän tämä ole tässä. Siinä oli siis tuplahautajaiset, setäni ja vanhan elämäntapani.

Onko se, ettette käytä alkoholia, tuonut teille jonkinlaista harmia elämässä?

Ei todellakaan.

Onko alkoholittomuus lisännyt elämänlaatuanne?

Kysy vaan kuinka paljon. Se on oikeasti ainoa asia, joka mua on jäänyt vituttamaan. Siis etten lopettanut kurlaamista aikaisemmin.

Miten ystävänne suhtautuvat siihen, ettette käytä alkoholia?

Suurin osa paljon juoneista tai edelleen juovista kavereistani ovat aidosti nostaneet hattua. Se kertoo karulla tavalla kuinka kivaa dokaaminen on oikeasti vaikka puliukoiksi vasta pyrkivät muuta väittäisivätkin.

Mitkä ovat tärkeimpiä arvoja elämässänne?

Totuus vaikka se kirpaisisikin.

Mitä ajattelette tämän päivän suomalaisista nuorista?

Pakko sanoa, että olen törmännyt kovin erilaisiin nuoriin. On niitä, joille yhteiskunnan pitäisi tipauttaa kaikki valmiina pöytään ja rukoilen hiljaa mielessäni, että heillä on luonteessaan valmiina hyvin korkea pettymysten sietokyky, sillä yhteiskunta on menossa sellaiseen tilaan, jossa sen toisen ryhmän on huomattavasti helpompi luovia. Siis niiden, jotka haluavat ottaa elämänsä omiin käsiinsä ja luoda itselleen sellaisen elämän, jollaista he haluavat elää.

Mikä voisi vaikuttaa siihen, että monen nuoren elämänhallinta on kadoksissa?

Viittaan nyt yhteen tekijään, joka sai mut lopettamaan kokonaan alkoholinkäytön. Halusin olla sellainen isä, jollaista olisin toivonut itselleni ja siihen varustelusarjaan ei kuulunut alkoholi. Vanhempien olisi syytä vilkaista peiliin, millaista mallia antavat.

Mitä vastaisitte ihmiselle, joka sanoo että ”ilo ilman viinaa on teeskentelyä?”

Tervemenoa deekikselle.

Mitä tahtoisitte sanoa nuorelle, joka kamppailee sen ajatuksen kanssa, että lähtisikö ryyppäämään vai ei?

Jos hän menee ryyppäämään kuntosalille palautumisjuomaa, niin siitä vaan. Suunta on silloin oikea. Elämä on täynnä valintoja ja jos käyttäisin tukkaa, niin antaisin itselleni takautuvasti kunnon tukkapöllyn, että mitä helvettiä päässäni liikkui, kun kaahasin täysin tietoisesti kohti kallioleikkausta. Silloin vaan väitin muuta.