7.3.2012

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka

Minna Parikka

Millainen on tyypillinen arkipäiväsi?

Onneksi minulla ei ole normaalia arkipäivää. Jokainen päivä on erilainen, koska työssäni matkustan jatkuvasti ja työnkuvaani kuuluu niin paljon eri rooleja.

Millaisia harrastuksia sinulla oli lapsena ja nuorena?

Olen pienestä saakka käynyt kaikki kädentyökurssit läpi. Työssäni onkin tärkeää looginen ajattelu ja tieto siitä miten asiat voi toteuttaa realistisesti. Olen myös matkustanut aina paljon. On tärkeää ja opettavaista nähdä eri kulttuureita ja kohdata ihmisiä joilla on eri näkökulma maailmaan kun itsellään.

Millaisia olivat nuoruuden suurimmat haaveesi?

Kun olin pieni halusin poptähdeksi tai näyttelijäksi. Teininä haaveeni suuntautuivat enemmän muotoilun ja muodin puolelle. Siskoni kirjoitti artikkelin naistenlehteen kenkäsuunnittelijasta kun olin 15-vuotias. Se oli kuin salama olisi iskenyt kirkkaalta taivaalta ja tiesin että minäkin haluan kenkäsuunnittelijaksi.

Mikä on ollut elämäsi vaikein koettelemus?

Koulukiusaaminen on aina rankka kokemus. Olen aina pukeutunut erikoisesti ja ollut herkkä. Melkein kaikkia jotka ovat luovalla alalla on kiusattu koulussa. Jännää on se, että olen hakeutunut ulkonäköpainotteiselle alalle, jossa kilpailu on kovaa ja altistan itseni jatkuvasti arvostelulle. Matkan varrella olen oppinut pitämään puoliani ja suuntaamaan herkkyyteni luovuuteen.

Mitkä asiat ovat auttaneet selviytymään suurimmista vastoinkäymisistä?

Usko itseensä. Se että tietää että aina putoaa jaloilleen ja että jos ei ota riskejä niin ei voi saavuttaa mitään hyvääkään.

Mitä asiaa pidät elämäsi tärkeimpänä saavutuksena?

Se että saan olla oma pomoni ja luoda juuri sellaisia kenkiä kuin itse haluan.

Minkä uskot vaikuttavan siihen, että monen nuoren elämänhallinta on tänä päivänä hukassa?

Ihmisillä on illuusio, että kaikki on mahdollista ja että kaikki on saavutettavissa. Ihmiset tuntuvat jatkuvasti tyytymättömiltä siihen mitä heillä on koska aina voisi olla paremmin ja saada enemmän. Tuntuu että ihmiset eivät sitoudu mihinkään eikä kehenkään, koska aina odotetaan hetkeä jolloin ilmestyy jotain maagisen hyvää. Tämä näkyy parisuhteissa ja myös työelämässä. Pitää uskaltaa elää hetkessä ja tarttua hetken antamiin mahdollisuuksiin. Olisi hyvä rakentaa päämäärä ja mennä sitä kohden aktiivisesti eikä vain palloilla eri asioiden välillä odottaen ihmettä.

Meillä on Nuorisopalvelu Balanssissa itsetuntokampanja nimeltään ”sisäinen säihke.” Miten määrittelisit sananparren ”sisäinen säihke?”

Kun ihminen voi hyvin ja on sinut itsensä ja ympäristönsä kanssa hän säteilee. Hyvinvoiva pitää itsestään fyysisesti ja psyykkisesti huolta läheisiään unohtamatta. Ja tietysti onnelliset ihmiset keräävät ympärilleen muita onnellisia ihmisiä.