13.8.2017

Laulaja ja lauluntekijä Timo Rautiainen

Timo Rautiainen Timo Rautiainen

Miten aloitit tänään päiväsi ja mitä kaikkea päivä pitää sisällään?

Nuohooja tuli käymään ja käytin auton huollossa. Ostin uuden kitaralaukun. Tulin viime yönä vaimon kanssa reissusta Amsterdamista, jossa olin Midnight Oilin keikalla.

Trio Niskalaukaus –yhtye teki paluun pitkän tauon jälkeen. Ehtikö vanhaa bändiä olla ikävä?

Ensimmäiset 10 vuotta lopettamisen jälkeen en halunnut ajatella koko asiaa. Mutta sitten kun olin saanut tehdä muita asioita mielin määrin, aloin taas ajatella. Ukkojen kanssa on ollut mukavaa. Näen, että tämän on vähän niin kuin toinen erä tai jälkikirjoitus. On myös kiva tehdä ihan uutta musiikkia, ettei tämä ole pelkkä vanhojen ukkojen pönötys.

Teiltä tulee syksyllä uusi albumi. Millainen siitä on odotettavissa?

Uutta musiikkia, mutta samoja elementtejä kuin aiemmin. Sävellyksistä olen tehnyt yhden. Lähinnä olen kunnostautunut tekstintekijänä. Huttusen Jari on tehnyt suurimman osan sävellyksistä. Nyt on ollut hyvä vaihe päällä. Maanantaina 31.7 aloitetaan studiolla.

Millaisia ovat parhaat keikkamuistosi?

Yksi mieleen jäävä oli, kun olimme Niskalaukauksen kanssa Ilosaaressa festivaalialueella ensimmäisen kerran. Kun tajuttiin, että ihmiset ovat oikeasti tulleet katsomaan meitä. Se tuntui hienolta. Olen tehnyt nyt pari vuotta pelkästään akustisia keikkoja. Se on ihan toinen maailma. Vaatii paljon enemmän saada ihmiset mukaan hervantalaisessa korttelibaarissa.

Millaisena näet suomalaisen rockmusiikin tulevaisuuden?

Itsensä elättäminen rokkibändillä on vaikeaa. Aika näyttää tuleeko rokkiin uusia elementtejä. Kevyen musiikin maailma tuntuu jakautuneelta. On viihdemusiikkia, jota kaupalliset kanavat suoltavat joka tuutista. Sitten on vanhan liiton musiikkia, jota kuulee vain erikoisohjelmissa. Osa bändeistä menee enemmän musiikki kuin kaupallisuus edellä. Rokkibändit ovat mielestäni vähän enemmän tässä kategoriassa ja se on hyvä asia. Mutta Suomi on pieni alue ja yhden totuuden maa, johon mahtuu kerrallaan vain yksi suosiossa oleva juttu. Uskon ettei rokin soittaminen lopu. Kuluttajan täytyy vain tulevaisuudessa nähdä enemmän vaivaa.

Jos sinulla olisi valta muuttaa jokin asia suomalaisessa yhteiskunnassa, mikä se olisi?

Suomi on länsimainen sivistysvaltio, ja tästä sivistysvaltio-ajatuksesta tulisi pitää kiinni. Toivoisin että kaikki Suomessa olevat pidettäisiin yhteiskunnassa mukana. Jokaisella tulisi olla omalla toiminnallaan mahdollisuus rakentaa omaa elämäänsä.

Tuntuuko musiikin tekeminen erilaiselta kuin mitä se on ollut kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten?

Olin suosion tulemisen alkuvaiheissa todella varapaillani. Kun tuli niin äkkiä julkisuus ja media. Jossain vaiheessa yritin taistella ”laulavan erityisopettajan” imagoa vastaan. Ymmärsin kuitenkin, että suosion salaisuus oli nimenomaan se, että tekijä oli niin epäsuhteessa musiikkiin. Tällainen kunnollinen erityisopettaja. Aikanaan myös tuli luettua levyarvosteluja kuin piru Raamattua. Enää en välitä paskaakaan mitä joku kirjoittaa.

Millä tavalla ylläpidät hyvinvointia ja jaksamista?

Olen aina välillä alakuloon ja pessimismiin taipuvainen. Yritän tällaisina hetkinä ajatella positiivisesti. Sitä, että minulla on mahdollisuus tehdä asioita. Elämästä ei saa yhtään päivää takaisin. Ei pitäisi hukata päiviä. Koitan harrastaa myös liikuntaa. Hiihdän, pyöräilen ja käyn sauvakävelyllä valepuvussa silloin kun kukaan ei näe. Tuntuu siltä, että tällä hetkellä pitäisi yrittää esittää 25 vuotta nuorempaa ja 25 kiloa kevyempää.

Meillä on yhtenä Nuorisopalvelu Balanssin koulutusteemana positiivisuus. Millaisista asioista sinä löydät elämääsi positiivisuutta?

Toisille ihmisille on mukava tuottaa hyvää mieltä. Minulla on kaksi pientä lastenlasta, joiden touhujen seuraaminen on mukavaa.

Millä tavalla kannustaisit epävarmaa nuorta tarttumaan unelmiinsa?

Ikinä ei pidä luopua unelmista. Olen huomannut tämän myös omassa elmässäni. Olen ollut musadiggari läpi elämäni ja lukioaikana jo oli monia bändejä. Ajattelin aluksi, että jos vaikka yhden sinkun saisi tehtyä. Opiskelin välissä ammatin ja kun en enää puristanut mailaa, homma lähti liikkeelle. Unelmat alkoivat täyttymään muutamassa vuodessa ja korkojen kanssa. Yhtäkkiä ne tyypit, joita olin itse aiemmin fanittanut, olivatkin työkavereita. Se tuntui uskomattomalta. Elämässä ei ikinä tiedä mitä tapahtuu. On kuunneltava itseään ja näin olen tehnyt. Hommat menevät silloin perseelleen kun rahapussi tulee studioon ja lakkaa kuuntelemasta itseään.

Edellisen haastateltavan (kuukauden vieraan) Esko Valtaojan kysymys sinulle: ”Kun katsot taivaalle, mitä näet?”

Näen ajattomuuden ja äärettömyyden. Oman pienuuden. Rauhallisuuden.

Oma kysymyksesi seuraavalle haastateltavalle, jonka henkilöllisyys vielä pimennossa?

Pystytkö luopumaan älypuhelimestasi?