23.9.2014

Stand up –koomikko Anitta ”Iso A” Ahonen

Anitta Ahonen

Mitäs kaikkea tyypilliseen arkipäivääsi kuuluu? Näyttäytyykö myös arki koomisena vai kohdentuuko komiikka vain keikkalavoille?

Arkeen kuuluu hallinnollisia hommia, kuten laskujen lähettämistä ja palkan maksua. Keikkoihin valmistautumista kirjoittamalla uusia juttuja ja ehkä firmakeikkojen yksilöintiä. Treeniklubilla käydään testaamassa juttujen toimivuutta ennen kuin ne viedään maksavan yleisön eteen. Matkustamista ja shoppailuakin kuuluu arkeen, että on keikkavaatteet kunnossa. Arki on koomista aina välillä ja lavalle vietävät ilmiöt ja havainnot viedään elävästä elämästä. Esim. VR:n lippuhinnoittelu pääsi lavalle. Täydessä junassa matkustaminen on kalliimpaa. Ihmettelin sitä, että maksanko seurasta!

Keitä koomikoita ihailet eniten ja miksi? Entä keitä ihmisiä näin muuten?

Pari ihailemaani tyyppiä on poistunut matkan varrella. Joan Riversin näin Edinburghin Fringe-festareilla ehkä 2008 ja tykkäsin kovasti. Hän oli uranuurtaja ja tiennäyttäjä. Myös Robin Williams kuului suosikkeihini, koska oli multilahjakas. Lisa Lampanellia ihailen myös hänen räväkän komiikkansa takia. Ihailen kohta 91-vuotiasta äitiäni, koska hän on periksi antamaton sinnikäs taistelija.

Mistä aiheista on helpoin tehdä komiikkaa ja onko joku aihe josta et missään nimessä tekisi?

Alapäähuumori on lähellä sydäntäni ja alapäätäni. Siitä on vähän liiankin helppoa tehdä komiikkaa, vaikka kuinka yrittäisi päästä navan yläpuolelle. Tykkään kyllä puhua myös kuolemasta ja vanhenemisesta. Ajankohtaisista asioistakin on hyvä puhua. Uskonnollisia juttuja minulla ei juurikaan ole, koska en jaksa lähteä sille tielle. Yritän rikkoa tabuja komiikassa. Nainen saa kiroilla lavalla, jos siltä tuntuu.

Jos voisit muuttaa maailmassa jonkin asian, mikä se olisi?

Haluaisin, että ihmiset yrittäisivät tulla paremmin toimeen toistensa kanssa. Viestintätaidot eivät periydy, ne pitää jokaisen sukupolven oppia itse. Missään ei sanota, että kenenkään pitäisi olla toiselle ihmiselle mulkku.

Jos tekisit ammatiksesi jotain muuta, mitä se olisi?

Kouluttaisin, luennoisin ja opettaisin viestintää tai ilmaisutaitoja. Jotakin puheeseen liittyvää kuitenkin.

Meillä on Nuorisopalvelu Balanssissa nuorille itsetuntokoulutus nimeltään ”Sisäinen säihke.” Miten määrittelisit – mitä voisi olla Sisäinen säihke?

Sisäinen säihke on sitä, että uskaltaa olla rohkeasti oma itsensä. Tekemällä virheitä ja mokaamalla oppii. Sisäinen säihke tulee siitä, että hyväksyy oman keskeneräisyytensä ja sen, että pahimmat peikot ja vastustukset tulevat yleensä omasta itsestä. Ei muuta kuin tulta päin.

Mitä ajattelet tämän päivän nuorten haasteista? Mitkä ovat nuorten elämän suurimmat haasteet?

Ulkonäkökeskeisyyden ylikorostuminen. Monet ongelmat elämän suhteen pysyvät samoina, mutta hektinen aika, valintojen vaikeus esim. koulutuksen suhteen, kilpailuyhteiskunta, pärjääminen, oman paikan löytäminen, syrjäytyminen, syrjäyttäminen ja köyhyys koskettavat ja ovat teemoja, jotka mietityttävät näin vanhaa tätiä. Seuraan 19-vuotiasta kummityttöäni ja yritän olla ajan hermolla ja tukena. Aikuisten pitäisi olla kiinnostuneita nuorten elämästä, vaikkei sitä yhteistä kieltä ehkä aina helposti löydä.

Millaista on Anitta Ahosen elämä 10 vuoden päästä?

Toivottavasti olen elossa ja saan tehdä vielä komiikkaa pitkään.

Edellisen haastateltavan (kuukauden vieraan), Auroran kysymys sinulle: ”Jos sinulla olisi kuukausi elinaikaa, mitä tekisit ja miksi?”

Olen sairastanut koko vuoden syöpää ja tämä kysymys voi tulla eteeni jossakin kohtaa. Eläisin niin normaalia elämää kuin mahdollista. Nauttisin kaikesta, mitä pystyisin tekemään. Luonto, musiikki, hyvä ruoka, viini, elokuvat, teatteri, rakkaat ihmiset ympärillä. Normisettiä ja vahvasti elämässä kiinni olemista. Elämä on parasta juuri nyt.

Oma kysymys seuraavalle haastateltavalle, jonka henkilöllisyys vielä pimennossa.

Mitä luonteenpiirrettä haluaisit kehittää itsessäsi juuri nyt?