11.1.2016

Kirjailija Sofi Oksanen

Sofi Oksanen
Kuvaaja Toni Härkönen

Miten aloitit tänään päiväsi ja mitä kaikkea päivä pitää sisällään?

Aloitin päiväni juomalla kahvia, kuten aina. Päivään kuului haastattelu Radio Ravussa, toinen haastattelu ranskalaisen toimittajan kanssa, pikainen einehetki Loisteessa ja ajo Keravalle. Keravan kaupunginkirjastossa olin keikalla Seppo Puttosen kanssa, keikan jälkeen signeerausta ja juttelua lukijoiden kanssa ja ajo takaisin kotiin. Sen jälkeen sähköpostien läpikäymistä.

Mikä on aihe, josta et missään nimessä tahtoisi kirjoittaa romaania?

Sellaista ei ole.

Millaisia kirjoja luet itse mieluiten?

Hyvin kirjoitettuja kirjoja. Koska luen työkseni, joudun lukemaan kaikenlaista.

Mikä on maailman kaunein sana?

Rakkaus.

Mikä on kirjailijan työssä haastavinta ja mikä palkitsevinta?

Henkilökohtaisesti haastavinta on aikataulutus ja palkitsevinta on kirjoittaminen. Koska kirjailijan ammatti ei ole demokraattinen ammatti, jonkun muun haastavin on jotain muuta.

Jos tekisit työksesi jotain aivan muuta, mitä tekisit?

Koska olen halunnut aina tähän ammattiin, en voi tietää kuka olisin, jos en olisi kirjailija. Näin ollen en voi tietää, mitä työtä haluaisin tehdä tai mihin minulla olisi lahjoja.

Mikä saa sinut raivostumaan?

Epäoikeudenmukaisuus.

Millaisia projekteja sinulla on lähitulevaisuudessa työn alla?

Läheisin dead-line on libretto – kirjoitan librettoa Kaija Saariahon oopperaan. Kantaesitys on vasta vuosien kuluttua Lontoon Kuninkaallisessa oopperassa, mutta projektin ensimmäinen DL on kirjailijalla, koska ilman librettoa säveltäjä ei pääse säveltämään. Myös oopperalaulajien kalenterit täyttyvät vuosia ennen ensi-iltaa. Muuten ensi vuosi täyttyy Norman käännöksiin liittyvistä töistä ja matkoista.

Yksi Nuorisopalvelu Balanssin hyvinvointiin liittyvistä koulutuksista on ”Höllääjät -stressikoulutus.” Mikä on sinun tapasi ottaa rennosti ja höllätä?

Toimin ammatissa, jossa veto vapaa-ajan ja työn välillä on mahdoton. Periaatteessa olen aina jollain tavalla töissä paitsi jouluaattona. Suosittelen ihmisiä hakeutumaan ammattiin, joka on sen verran motivoivaa ja mieleistä, että se tekee onnelliseksi. Onnellisen ihmisen kyky sietää stressiä on parempi, myös henkilöillä, joiden stressinhallinta ei ole kaikkein parasta.

Mitä ajattelet tämän päivän nuorten haasteista? Mitkä ovat nuorten elämän suurimmat haasteet?

Suomessa? Pohjoismaissa? Maailmassa? Jokaisessa ajassa ja paikassa ja iässä on omat haasteensa ja jokaisen yksilön haasteet ovat omanlaisiaan. En lähtisi tekemään yleistyksiä yhdenkään ikäryhmän haasteista tässä maailmassa.