17.10.2016

Näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius

Pirkka-Pekka Petelius

Miten aloitit tänään päiväsi ja mitä kaikkea päivä pitää sisällään?

Tänään heräsin kesämökilläni kauniiseen syysauringon paisteeseen. Ihailin kuistilla auringon lämmittämän maan nostattamaa kaunista usvapilveä. Aamiaisen jälkeen puuhastelin koko päivän ulkona puhdistaen suihkualtaita, istuttaen kukkasipuleita, pilkkoen polttopuita ym. Lueskelin myös tulevien kuvauspäivien käsikirjoituksia.

Millainen on täydellinen vapaapäivä?

Äskeinen kertomani on yksi täydellisimmistä vapaapäivistäni. Olen siinä onnellisessa ja etuoikeutetussa asemassa, etten aina koe käyväni ”töissä” siinä mielessä kuin monet muut muissa ammateissa, koska minulle sekä taide-, viihde- ja luontoammattini ovat minulle enemmänkin elämäntapa.

Olet vaikuttavalla urallasi ehtinyt olla kameran molemmilla puolilla ja sen lisäksi tehnyt käsikirjoituksia ja musiikkia. Mitkä ovat olleet mieleenpainuvimpia työtehtäviä?

Kaikki uusi ja erilainen vastaantuleva ”työ” on minulle kiinnostavaa, koska muita tehtäviä en vastaan otakaan. Tässä mielessä en oikein osaa enkä haluakaan eritellä mitään erityisesti mieleenpainuvimpia juttuja, koska jokaisessa on omansa. Mutta noin yleisemmin voin sanoa, että minulle ovat rakkaita aiheita niin draama, viihde, musiikki kuin luontotoimittaminenkin.

Monet legendaariset sketsihahmosi ovat jääneet elämään. Onko näistä hahmoista itsellesi joku rakkain?

Mikään luomistani hahmoista ei ole minulle erityisesti toistaan rakkaampi, koska niissä kaikissa on osa minua, eri puolia minusta siis. Kaikkia hahmoja ja roolihenkilöitä tulee rakastaa, koska ei niissä muuten ole kiva ja hyvä olla. Jos jonkun niistä tässä mainitsisin, niin sitten minun pitäisi mainita ne kaikki.

Onko sinulla ollut esikuvia näyttelemisen tai komiikan saralla?

On. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Varsinaisia idoleita sanan täydessä merkityksessä ei ole ollut, mutta ihailua herättäneitä tulkintoja eri rooleissa eri näyttelijöiltä kylläkin. Esimerkiksi Jack Lemmon, Jerry Lewis, Danny Kaye, Pentti Siimes.

Millaisia ovat parhaat muistosi viihdyttäjän uralta?

Parhaita hetkiä on niin montaa eri laatua aina nauhoitetuista ohjelmista ja elokuvista, suoriin lähetyksiin ja yleisön edessä esiintymisiin. Mutta monta kivaa hetkeä olen kokenut suorassa kontaktissa yleisön kanssa.

Millaisesta asiasta koit viimeksi innostusta?

Tähän on kovin vaikea vastata, koska innostun paljon ja monista asioista. Olen innostunut koko elämästä.

Mikä on maailman suurin epäkohta ja voisiko siihen ottaa komiikalla kantaa?

Liikakansoittumisen myötään tuoma eriarvoistuminen, köyhtyminen, luonnon kuluttaminen ja sodat ovat suurin uhka ihmiskunnalle. Tosin ei maapallollemme, joka pärjää ja tulee pärjäämään ihan hyvin ilman ihmistäkin. Vaikuttavimmillaan komiikka on silloin kun se ottaa kantaa ihmisten tekoihin ja käyttäytymiseen. Ihmiseen itseensä.

Millaisen unelman tahtoisit vielä elämässäsi toteuttaa?

Maailman rauhan ja yhdenvertaisuuden ihmisten välillä ja tasapainon luonnon kanssa.

Miten kannustaisit epävarmaa nuorta tarttumaan unelmiinsa?

Sanomalla hänelle, että USKO niihin. Omiin unelmiisi. Ja tartu niihin, vaikka ne kenestä muusta tahansa vaikuttaisivat vähäpätöisiltä. Motivoituneella ihmisellä on suurempi mahdollisuus tehdä elämänsä mielekkääksi ja sitä kautta tulla onnelliseksi, kuin ihmisellä, jolta oma suunta puuttuu.

Edellisen haastateltavan (kuukauden vieraan) Elllinooran kysymys sinulle: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?”

Voi kun niitä onnen aiheita on niiiiiiin paljon, ettei tämän haastattelun tila niihin mitenkään riitä. Totta kai onnistuminen tuottaa suurta iloa. Niin oma kuin muidenkin onnistuminen. Siis tarkoitan: onnistuminen, onni ja onnellisuus ovat jo sanoinakin sukua toisilleen ja siis tarkoittavat samaa asiaa.

Oma kysymyksesi seuraavalle haastateltavalle, jonka henkilöllisyys vielä pimennossa?

Millainen haluaisit olla ?