26.10.2015

Ohjelmoija ja lastenkirjailija Linda Liukas

Linda Liukas

Miten aloitit tänään päiväsi ja mitä kaikkea päivä pitää sisällään?

Heräsin San Franciscossa, kävin hakemassa kahvin ja puhuin puhelun Saksaan. Tänään käyn pitämässä luennon Googlella ja AirBnB:llä – illalla käyn spinningissä ja hoidan työjuttuja Suomeen. Kaikki päivät ovat aika erilaisia, välillä teen pyjamassa kotona Helsingissä töitä koko päivän, toisinaan teen leikkitestaussessioita Tokiosta.

Olet lastenkirjailija. Mikä on työssäsi antoisinta ja mikä haastavinta?

Yksi osa työtäni on lastenkirjojen tekeminen. Antoisinta on lasten kanssa tekeminen ja heiltä oppiminen. Haastavinta on se, että oma työ ja sen suunta pitää keksiä joka päivä uudestaan.

Mitä luet itse mieluiten?

Kaikkea runoista scifiin, dekkareista tietokirjoihin. Lapsena nimesin nukkeni Pipiksi Dickensin mukaan ja matkin Roald Dahlin Matildan lukulistoja. Aikuisena unohdin fiktion pitkäksi aikaa, mutta Goodreadsin kautta rupesin seuraamaan kaveripiirini lukulistoja ja kirjat palasivat elämääni. Tämän vuoden suosikkejani ovat olleet Walter Isaacsonin The Innovators, Anthony Doerrin All the Light We Cannot See ja Emily St John Mandelin Station Eleven. Kesäisin luen aina uudestaan Lassi & Leevi -kokoelmani. Yksi suosikeistani on myös Junot Diaz (aloita vaikka Brief Wondrous Life of Oscar Waolla), jonka maaginen realismi New Yorkissa uppoaa aina. Syksyyn sopii myös Patti Smithin Just Kids ja ikisuosikki Tove Jansson Kesäkirja.

Mikä näyttää mielestäsi suomalaisten lukuharrastuksen tulevaisuus?

Hyvältä – ainakin itse luen paljon enemmän kuin aikaisemmin, koska lukemisesta on tehty helpompaa. Luen jonossa, lentokoneessa, kotimatkalla. Kävelen usein kirja kädessä. Luen aika paljon Kindleltä, joka tasapainottelee helposti yhdellä kädellä. Kuuntelen myös paljon kirjoja. Minulla on aina useampi kirja kesken.

Mikä on maailman kaunein sana?

Äiti.

Olet kertonut yhdeksi tavoitteeksi edistää tietotekniikan ja ohjelmoinnin yleistymistä mm. kouluissa. Miksi tietotekniikka on tärkeää?

Ohjelmointi on kaksituhattaluvun keksimisen kieli. Se on itseilmaisun muoto, samalla tavalla kuin esimerkiksi legot tai värikynät. Tämän sukupolven lapset kasvavat maailmassa, jossa tietokoneet ja ohjelmointi ovat osa jokapäiväistä elämää. Siksi on tärkeää herättää lasten kiinnostus teknologiaan ja opastaa, mitä kaikkea pelkällä tietokoneen näppäimistöllä voi keksiä, rakentaa ja luoda.

Millainen on täydellinen vapaapäivä?

Lauantait, jolloin on aikaa lukea, urheilla, laittaa ruokaa ja hengailla kotona perheen kanssa.

Yksi Nuorisopalvelu Balanssin hyvinvointiin liittyvistä koulutuksista on ”Höllääjät -stressikoulutus”. Mikä on sinun tapasi ottaa rennosti ja höllätä?

Hengitän syvään ja ajattelen, että elämässä pitää aina kaatua eteenpäin, että jokainen pieleen mennyt juttu opettaa jotain. En ole kamalan hyvä ottamaan rennosti, enkä varsinkaan hölläämään, mutta omaa stressinsietokykyä on hyvä harjoittaa ja oppia tuntemaan ja hyväksymään omat rajat.

Mitä ajattelet tämän päivän nuorten haasteista? Mitkä ovat nuorten elämän suurimmat haasteet?

Musta tätä kannattaa kysyä nuorilta itseltään – mäkin 29-vuotiaana olen kasvanut ihan erilaisessa maailmassa aikuiseksi, joten kaikki on aika arvailua. Mutta itselleni vaikka 15-vuotiaana sanoisin, että ei kannata lokeroida itseään liikaa. Tavoitteet muuttuvat. Ja pitää olla vähän tottelematon. Steve Jobsin sanoin, pisteitä voi yhdistää vain taaksepäin katsomalla, ei koskaan eteenpäin. Siksi on hyvä, että työ ja elämä koostuvat monenlaisista pisteistä, harharetkistä ja kokeiluista.

Edellisen haastateltavan (kuukauden vieraan) Sami Hedbergin kysymys sinulle: ”Mikä on kauneinta Suomessa?”

Silmiinkatsomisen syvyys ja kesäiset koivikot.

Oma kysymyksesi seuraavalle haastateltavalle, jonka henkilöllisyys vielä pimennossa.

Mikä on vaikeinta, mitä olet koskaan tehnyt?