4.5.2017

Maajoukkuehiihtäjä Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski Krista Pärmäkoski

Miten aloitit tänään päiväsi ja mitä kaikkea päivä pitää sisällään?

Heräsin hotellissa, söin aamupalan ja matkustin kotiin Göteborgista.

Oliko maastohiihtäjäksi päätyminen sinulle aina selkeä tie vai oliko nuoruudessa muita ammatillisia tavoitteita?

Maastohiihtäjäksi päätyminen oli aika selkää. Hiihto oli pienestä pitäen se kivoin laji. Myös suunnistus oli pitkään mukana. Urheilu-uran aikana on aina välillä miettinyt myös erilaisia ammatillisia tavoitteita, mutta tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa mitä ammattia tahdon uran jälkeen tehdä.

Millaisista asioista joudut huippu-urheilijana tinkimään?

Ystävien ja perheen läsnäolosta joudun tinkimään. Kun tulee 240 reissupäivää, niin siinä eletään aika lailla sen huippu-urheilijan ehdoilla. Ja kun itse joutuu tinkimään, niin joutuvat myös perhe ja läheiset tinkimään. Mutta en koe, että joutuisin tinkimään mistään muusta. Nautin tästä työstä.

Millaiset yksittäiset huippuhetket nousevat uraltasi mieleen?

Lahden kisat ovat jääneet päällimmäisenä mieleen ja toki myös ensimmäinen palkintosija Oberhofissa kun olin kakkonen. Myös nuorten MM-kisoista on jäänyt mieleen hienoja hetkiä. Jokaisessa vaiheessa on ollut omat hienot muistot. Nuorten maailmanmestaruus omanikäisissä oli aikanaan hieno saavuttaa ja nyt tottakai aikuisena tuntuu vielä hienommalta kun pystyy aikuisissa pärjäämään.

Millaisia muistoja sinulla on kouluaikojen liikuntatunneista?

Tykkäsin liikkua koulussa paljon ja meillä oli liikunnallinen ala-aste. Se on varmasti myös mahdollistanut tai antanut polkuja huippu-uralle kun siellä kannustettiin liikkumaan. Yläasteellakin valitsin kaikki mahdolliset liikuntatunnit mitkä vain pystyi ottamaan. Olen aina mennyt hiki hatussa ja nauttinut siitä kun on saanut purkaa energiaa.

Mitä muita asioita elämääsi kuuluu urheilun lisäksi?

Perhe ja koira. Ystävät, leipominen ja ruoanlaitto.

Millä tavalla ylläpidät hyvinvointia ja jaksamista?

Tapaan paljon ystäviä ja perhettä silloin kun ehdin. Syön terveellisesti. Ylläpidän terveellisiä elämäntapoja. Nautin elämästä ja teen asioita ilon kautta. Olen oppinut nauttimaan kaikista hetkistä mitä elämä tuo tullessaan.

Meillä on yhtenä Nuorisopalvelu Balanssin koulutusteemana positiivisuus. Millaisista asioista sinä löydät elämääsi positiivisuutta?

Ainakin omasta koirasta. Jos treeni menee huonosti niin tottakai se harmittaa. Mutta kun tulee kotiin ja siellä on Carla odottamassa niin ei sitä enää murehdi. Varmasti kaikilla on haasteita töissä mutta kun löytää ne iloiset asiat elämäänsä niin sehän varmasti tuo sitä positiivisuutta. Minulla on hienoja ystäviä ympärillä ja puoliso ja perhe, niin se tuo positiivisuutta itsellekin.

Millaisia lähitulevaisuuden tavoitteita sinulla on edessä?

Ensi vuonna tavoitteena on olympialaiset. Koskaan ei tietenkään tiedä milloin urheilu-ura päättyy, mutta kyllä tässä on urheilullisia tavoitteita vielä usealle vuodelle. Mutta tällä hetkellä tärkein vuosi on ensi vuosi ja sen jälkeen asetetaan taas pitkän tähtäimen suunnitelma seuraavia olympialaisia kohti ja matkalla siihen on vielä kahdet MM-kilpailut.

Miten kannustaisit epävarmaa nuorta tarttumaan unelmiinsa?

Kannattaa kokeilla omia siipiään mahdollisimman pitkälle. Ei kannata luovuttaa. Myöhemmin jää harmittamaan, jos ei yritäkään loppuun asti. Kannattaa katsoa kaikki kortit mihin rahkeet riittävät. On se sitten urheilun tai taiteen tai ihan minkä kanssa tahansa. Uskon siihen että kun riittävän kauan jaksaa yrittää niin se tuottaa tulosta. Joillakin se ottaa vähän vähemmän aikaa ja joillakin enemmän. Uskon että jos jotain tekee täydestä sydämestään niin silloin saavuttaa unelmansa.

Edellisen haastateltavan (kuukauden vieraan) Leena Pennasen kysymys sinulle: Mikä estää sinua toteuttamasta unelmiasi?

Mikään ei estä toteuttamasta unelmiani. Elän tällä hetkellä unelmaani ja olen elänyt jo useamman vuoden ja sitä kohti on menty, että pystyy sitä toteuttamaan. Joskus se vain vaatii tietynlaisia asioita että unelmaa uskaltaa lähteä tavoittelemaan. Oma perhetilanteeni on onneksi sellainen, että pystyn elämään unelmaani.

Oma kysymyksesi seuraavalle haastateltavalle, jonka henkilöllisyys vielä pimennossa?

Mikä tuo päiviisi valoa?