13.3.2014

Kirjailija Tuija Lehtinen

Tuija Lehtinen

Millainen päivä sinulla on tänään ollut? Mitä projekteja on juuri nyt työn alla?

Päivä on alkanut niin kuin useimmiten. Koska ei satanut kaatamalla, käytin kaksi koiraa pitkällä lenkillä ja hengittelin raitista ilmaa ahneesti. Lenkin jälkeen työpöydän ääreen. Ensin sähköpostin lukeminen ja kiireisiin viesteihin vastaaminen, sitten käsiksi meneillään olevaan työhön. Tällä hetkellä paahdan aikuiskirjan parissa. Muita työprojekteja ei ole tekeillä samaan aikaan.

Kirjoitat sekä nuorille että aikuisille. Miten kirjoittaminen näille kohderyhmille eroaa toisistaan ja kumpi on mielekkäämpää?

Kohderyhmiä ei voi verrata toisiinsa siinä mielessä, että toiselle olisi mielekkäämpää kirjoittaa kuin toiselle. Jokainen kirja on oma itsensä, johon paneudun täysillä, oli päähenkilö sitten minkä ikäinen ja kumpaa sukupuolta tahansa. Tietenkin tapahtumissa täytyy ottaa huomioon nimenomaan ikä, sillä nuorta ihmistä ei voi panna toimimaan kuin aikuinen eikä voi olettaa että hän tai nuori lukija ymmärtäisi kaikkea aikuismaailmaan kuuluvaa.

Kun kirjoitat, soljuuko teksti kuin itsestään vai onko kirjoittaminen kovan työn takana?

Kun idea on muhinut mielessäni kypsäksi ja henkilöt saaneet ominaisuutensa, tarina alkaa edetä omalla painollaan. En suunnittele kirjan sisältöä pikkutarkasti, vaan annan tarinan viedä. Monesti sen käänteet yllättävät minut ja seuraan jännityksellä, mitä henkilöt keksivät seuraavaksi.

Mitä kirjaasi pidät onnistuneimpana teoksena? Entä onko sellaista, jonka kirjoittamista olisit katunut näin jälkeenpäin?

Kirjoja on yli sata, ja kaikki ovat minulle rakkaita kukin omalla tavallaan. Yhdenkään kirjoittamista en kadu enkä ketään häpeä. Onnistuneinta minun on mahdoton sanoa, kaikkien tarkkaa sisältöä ja käänteitä en edes muista enää. Tärkeintä minulle on, että lukija viihtyy kirjan ääressä.

Kuka on esikuvasi kirjailijana? Entä esikuvasi elämässä muuten?

Minulla ei ole kirjallisia esikuvia enkä muutenkaan nosta jotain tiettyä ihmistä yli muiden. Kirjailijan on tärkeä olla oma itsensä, löytää oma äänensä, eikä missään nimessä yrittää kirjoittaa esikuvan mukaan. Elämässä muuten arvostan ihmisiä, jotka tekevät työnsä rehellisesti ja lähimmäisiään kunnioittaen.

Mitä muita asioita elämääsi kuuluu kirjoittamisen lisäksi?

Molemmat lapseni ovat opiskelemassa ja asuvat omillaan, ja aina kun tapaamme, on mahtava olla perheen kesken. Koirien kanssa lenkkeily ja touhuaminen ovat päivittäistä iloa. Samaan syssyyn voi laskea aviomiehen, jonka kanssa käyn lisäksi teatterissa ja elokuvissa. Kirjallinen yhdistystoiminta on myös mukana kuvioissani.

Mistä alkoi kiinnostuksesi kirjoittamiseen? Kauanko olet kirjoittanut?

Kirjoittaminen alkoi rakkausnovellikilpailusta, johon osallistuin miettiessäni, jatkanko matemaattisen alan opintoja vai etsinkö työtä. Halusin henkäistä ennen päätöstä ja tein kisaan kaksi novellia. Ne pärjäsivät, ja minulta pyydettiin lisää juttuja. Aloin kirjoittaa oululaisen lukemistotalon, Kolmiokirjan, eri lehtiin novelleja, jatkokertomuksia ja sarjoja. Tämä kisa oli vuonna 1979, ja siitä lähtien olen kirjoittanut päätyökseni. Ensimmäinen kirja ilmestyi muutama vuosi tuon novellikisan jälkeen.

Millaista on Tuija Lehtisen elämä 10 vuoden päästä?

Toivottavasti mielikuvitus laukkaa yhä ja sormet tanssivat näppäimillä. Kirjoittaminen ei varmastikaan tyssää kuin seinään ykskaks, vaikka vuodet vierivät. Koiria on varmaan vielä tuolloinkin, ja ehkä olisi mukava viettää syksyn pimeät kuukaudet jossain valoisassa ja lämpimässä maassa.

Edellisen haastateltavan (kuukauden vieraan), Stand up –koomikko Tommi Tuomisen kysymys sinulle: Mikä on mietelause, jota yrität toteuttaa omassa elämässäsi?

Mietelauseen kanssa on vähän sama kuin esikuvien. Ei minulla sellaistakaan ole. Joskus nuorempana mottoni oli, että minä en piruja pelkää enkä kuvia kumarra. Olen aina halunnut kulkea omia polkujani, ja se pätee yhä. Samoin periaate kirjallisessa työssä: Sen teen, minkä lupaan.

Oma kysymys seuraavalle haastateltavalle – jonka henkilöllisyys vielä pimennossa.

Milloin ja millä tavalla olet viimeksi yllättänyt iloisesti sinulle tärkeän ihmisen?