5.2.2017

Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja

Jaakko Halmetoja

Miten aloitit tänään päiväsi ja mitä kaikkea päivä pitää sisällään?

Kylmä suihku. Hampaiden pesu. Aamumietiskelyt ja lämmin kaakao termariin. Pari tuntia podcastien kuuntelua ajomatkalla Poriin. Haastattelu ja luento biohakkeroinnin tiimoilta. Visiitti Porin Cryo-klinikalla, 3 minuuttia -120-asteisessa tankissa. Lounastapaaminen ja vierailu pienpaahtimolla. Ajomatka kotiin ja pari pitkää puhelua. Ystävän synttäribileet Tampereella – sosialisointia ja tanssimista.

Olet tullut tunnetuksi terveellisen syömisen ja hyvinvoinnin edistäjänä. Mistä alkoi kiinnostuksesi oikeaoppiseen syömiseen?

Urheilun ja treenin kautta. Suorituskyvyn optimointiin syventyminen ja ravitsemusjuttujen testailu johti kymmenisen vuotta sitten sen verran vahvoihin sisäisiin muutoksiin, että sillä tiellä ollaan edelleen.

Mikä on sellainen suomalainen syömistottumus, jota ihmettelet eniten?

Suomessa syömiseen ja terveyteen suhtaudutaan kulttuurillisesti poikkeuksellisen vakavasti, konformistisesti ja mustavalkoisesti. Tämä on vallitsevan ajan isoin haaste sekä toisaalta merkittävin murrospiste.

Millaisissa asioissa ihmiset voisivat panostaa enemmän hyvinvointiin?

Priorisointi. Ne asiat, joita toteutat, teet määrällisesti eniten. Jos et ole ensin optimoinut sisäilman laatua, nukkumisen laatua ja ympäröinyt itseäsi laadukkaalla informaatiodieetillä ja ihmissuhteilla jne., on ravinnon hiilarijakauman tai kyykkysarjan toistomäärän zoomaaminen kohtuu marginaalinen juttu kokonaiskuvan näkökulmasta. Most people major in minor things.

Jos sinun pitäisi tiivistää resepti hyvinvointiin kahteen lauseeseen, mitä sanoisit?

Itsetietoisuus – Tunne itsesi. Hyvinvointi syntyy syvästä yhteydestä itseen ja sitä kautta ympäröivään maailmaan.

Mikä on maailman kaunein paikka?

Mielikuvitus. Koskematon ekosysteemi Amazonin syövereissä.

Vaikutat positiiviselta ihmiseltä. Mikä on positiivisuuden salaisuus?

Kiitollisuus. Elossa olemisen Tunteminen. Kaikkia omia ajatuksia tai tunteita ei kannata uskoa. Ahdistunut elää tulevaisuudessa, masentunut menneisyydessä. Kiitollisuus ja Yhteys Itseen ovat kumpikin lihaksia, jotka vaativat säännöllistä treeniä.

Millaisia lähitulevaisuuden projekteja sinulla on edessä?

Vuosi 2017 pitää sisällään duunijuttujen puolesta pääasiassa ison määrän luentoja. Ulkomaan reissuja kertyy parisenkymmentä ja Suomea mennään siksakkia parisataa päivää. Ainakin yksi kirjaprojekti valmistuu syksyksi ja InspiRadio Podcast palaa kevään aikana eetteriin.

Millaisen unelman tahtoisit vielä elämässäsi toteuttaa?

Unelmat ovat minulle visioita, jotka eivät koskaan toteudu – tavoitteet visioita, jotka toteutuvat. Tavoitelistalla on pitkä joukko asioita, joiden aika koittaa oikeana hetkenä.

Miten kannustaisit epävarmaa nuorta tarttumaan unelmiinsa?

Mulle on ollut aina mielekiintoisempaa kysyä: Miten voit olla tarttumatta unelmiisi? Miksi ihmeessä tyytyä vähempään? Kyse on Sinun Elämästäsi. Toisin sanoen, jos jokin visio vetää sinua puoleesi ja et pyri luomaan suorinta mahdollista reittiä sitä kohti… Miten voit olla liikkumatta näitä päämääriä kohti, tietäen sisimmässäsi, että voisit joka hetki tehdä jotain sinulle merkityksellisempää ja autenttisempaa? Jos et seuraa omaa visiotasi, kenen visiota oikein seuraat… Ja miksi? Hyvä on parhaan pahin vihollinen ja suurin osa ihmisistä pelkää antaa ja sallia itselleen enemmän, koska olemme herkkiä ihastumaan turvallisuuden ja mukavuuden tunteeseen.

Edellisen haastateltavan (kuukauden vieraan) Jaakko Löytyn kysymys sinulle: ”Tappara vai Ilves?”

Jääkiekko.

Oma kysymyksesi seuraavalle haastateltavalle, jonka henkilöllisyys vielä pimennossa?

Mistä olet innostunut / inspiroitunut juuri tänään – miksi?