29.6.2017

Tähtitieteilijä ja kirjailija Esko Valtaoja

Esko Valtaoja Esko Valtaoja

Miten aloitit tänään päiväsi ja mitä kaikkea päivä pitää sisällään?

Aamukahvin jälkeen katselin kuinka lunta leijuu taivaalta 3. kesäkuuta täällä Kainuun mökillä, ja sitten viimeistelin 92 havaintoaikahakemuksen arvioinnin maailman suurimmalle radioteleskoopille, ALMA-antennistolle Chilessä. Kohta pitää lähteä Kajaaniin ruokaostoksille, sitten päiväohjelmassa on perinteisen lihakeiton valmistus, saunan lämmitys, ja seuraavan kirjani kirjoittamista.

Millainen on avaruustähtitieteen professorin tyypillinen työpäivä?

No, nyt olen ollut kohta kaksi vuotta eläkkeellä ja varsinaisia työtehtäviä ei ole. Mutta pidän lähemmäs sata esitelmää vuodessa, kirjoitan kolumneja Seuraan ja Turun Sanomiin, seuraavaa kirjaa, ja puuhastelen kaikenlaista muutakin. Ei ole tarvetta lähteä eläkepäivillä golfia pelaamaan!

Mistä alkoi kiinnostuksesi maailmankaikkeuden tutkimiseen?

Ihan pienenä ihmettelin taivaan tähtiä, ja jo kansakouluun mennessä tiesin ryhtyväni isona tähtitieteilijäksi. Avaruusaikakin oli juuri alkanut, ensimmäiset Sputnikit lentelivät taivaalla.

Mikä on elämän tarkoitus vai onko sillä tarkoitusta?

Elää ihmisiksi, pitää hauskaa, ja tehdä parempaa maailmaa – auttaa muitakin elämään ihmisiksi, hyvinvoivina, vapaina ja onnellisina. Jos sen lisäksi tarvitsee jotain muuta tarkoitusta elämälleen, niin löytyyhän noita tarjoajia…

Millaiset asiat tekevät sinut onnelliseksi?

En tavoittele onnellisuutta vaan iloa, tulevia ja haihtuvia hetkiä, jolloin on pakko vetää suupielet hymyyn. Jokainen päivä on täynnä mahdollisuuksia siihen. Aamun lehden lukeminen kahvikupin ja voileivän kera on aina yhtä jännittävää ja kiehtovaa, kuten on lukeminen yleensäkin, ajatteleminen, uusien asioiden selville saaminen, maailmasta yllättyminen ja maailman rakastaminen. Sillä onhan tämä totisesti rakastamisen arvoinen paikka.

Jos sinulla olisi valta muuttaa jokin asia suomalaisessa yhteiskunnassa, mikä se olisi?

Enemmän yhteisöllisyyttä, solidaarisuutta ja heikommassa asemassa olevista välittämistä. Verojen alentamista mankuvat varakkaat ruikuttajat eivät saa minulta minkäänlaisia sympatioita.

Olet tunnettu siitä, että olet tehnyt tiedettä kansantajuisemmaksi. Miksi tiede mielletään vaikeana ja ehkä etäisenä?

Tiedettähän on monta sorttia, eikä kaikki ole vaikeaa ja etäistä. Esimerkiksi historian väitöskirjoja myydään kirjakaupoissa, ja joskus niistä tulee ihan bestsellereitä. Mutta luonnontieteen eturintamassa asiat ovat kiistämättä hankalia, niitä ei voi todella ymmärtää ilman raskasta, yliopistotasoista matematiikkaa. Kaikesta voi kuitenkin puhua ja kirjoittaa niin että ainakin häivähdys asian ytimestä tulee selväksi tavalliselle ihmisellekin – ja tavallisia ihmisiähän me kaikki olemme oman erikoisosaamisemme ulkopuolella!

Millä tavalla ylläpidät hyvinvointia ja jaksamista?

Koetan järjestää itselleni ilon aiheita joka päivä, hyvää lukemista, pikku herkkupaloja, siemaus mallasviskiä, tajuntaa laajentavia ajatuksia, kauneutta ja ihmettelyä. Vältän parhaani mukaan telkkua, nettiä ja muuta turhaa ajantappamista. Ja kroppa saa luvan raahautua perässä, kunhan vain sieluni liitelee.

Meillä on yhtenä Nuorisopalvelu Balanssin koulutusteemana positiivisuus. Millaisista asioista sinä löydät elämääsi positiivisuutta?

Maailmasta! Unohtakaa kaikki maailmanlopun profeetat ja muut ruikuttajat. Maailmassa on paljon ongelmia ja paljon parantamista – työtä riittää teille nuoremmille! Mutta se työ ei ole turhaa, maailma on muuttunut lähes joka mitalla mitattuna uskomattoman paljon paremmaksi viimeisten vuosisatojen aikana. (Jos tämä tuntuu uskomattomalta väitteeltä, niin otahan selvää asioista!) Ihmiskunnan aamunkoitto on vasta sarastamassa.

Miten kannustaisit epävarmaa nuorta tarttumaan unelmiinsa?

Epävarmuus on osa elämää. Minä kirjoitan tässä seuraavan kirjani viimeistä lukua, ja aina välillä tuijotan synkästi järven selälle: tämähän on ihan pelkkää paskaa. Ja sitten istun kiltisti takaisin läppärin ääreen nakuttamaan. Unelmat eivät aina toteudu, ja elämään mahtuu runsaasti pieniä ja suuria pettymyksiä, mutta yrittämättä ei mistään taatusti tule mitään. Jokainen meistä, sinäkin, pystyy paljon enempään kuin uskookaan, usko pois!

Edellisen haastateltavan (kuukauden vieraan) Nelli Matulan kysymys sinulle: ”Millainen vastoinkäyminen elämässäsi on kääntynyt voimavaraksi?”

Vierastan hieman ”vastoinkäyminen” –sanaa. Elämä on täynnä tapahtumia, turha niitä on alkaa jaottelemaan myötä-, vastoin- tai mihinkään muihinkaan käymälöihin. Kaikesta voi ja täytyykin oppia, jos haluaa koettaa tehdä itsestään edes hieman parempaa ihmistä. Esimerkiksi parisuhteiden päättymiset ovat olleet minulle kovia paloja, henkilökohtaisia maailmanloppuja – mutta tässäpä vain olen ja elän, paljon niistä oppineena ja viisastuneena!

Oma kysymyksesi seuraavalle haastateltavalle, jonka henkilöllisyys vielä pimennossa?

Kun katsot taivaalle, mitä näet?