17.11.2014

Eppu Normaali -yhtyeen kitaristi Juha Torvinen

Eppu Normaali, kitaristi Juha Torvinen

Mitäs kaikkea tyypilliseen arkipäivääsi kuuluu?

Lapsen kouluun laittaminen, kissojen jälkien siivoaminen, Akun Tehtaalle köröttely ja siellä kaikenlaista sekalaista pitkin päivää.

Eppu Normaali on ehtinyt tahkoa jo pitkää uraa. Mikä on menestyneen uran salaisuus?

Jääräpäisyys.

Karaokessa kuulee illan aikana kerran jos toisenkin Eppujen biisejä. Miksi ne tuntuvat vetoavan suomalaiseen mielenmaisemaan?

Tuohon pitäisi suomalaisen mielenmaiseman vastata. Tuo ei ole asia, joka levyjä tehdessä, tai keikkoja soittaessa olisi mielessä. Jos tykätään, niin hyvä, mutta se ei ole tekemisen aikana mielessä.

Miten biisit syntyvät? Paljonko mietitte niitä yhdessä bändin kanssa?

Vähän vaihtelee. Suurimman osan säveltää Pantse Syrjä ja osa hänellä on aika pitkälle valmiiksi mietittynä, osa muotoutuu soitettaessa. Tapauskohtaista.

Mikä on oma suosikkisi Eppujen kappaleiden joukossa? Entä onko joku biisi joka olisi saanut jäädä levyttämättä?

Olen aina tykännyt ”Linnunradan laidalla”-kappaleesta, joka on levyllämme ”Imperiumin vastaisku”. Huonotkin levytetyt biisit ovat osa meidän historiaamme ja siinä mielessä tärkeitä. Kaikki on tarvinnut tehdä, niin huonot, kuin hyvätkin. Yksikään ei ole tuntunut huonolta tekohetkellä.

Mikä on paras keikkamuistosi? Entä kauhein mahdollinen?

Kun myimme loppuun Ratinan Stadionin 2004 ja toteutimme lähes kaiken omin päin, on ehkä se kaikkein uljain keikkamuisto. Kauheimmat muistot liittyvät syystä tai toisesta pieleen menneisiin keikkoihin. Yleensä siitä toisesta syystä on menty pieleen, eikä sitä tarvitse erikseen mainita, kaikki arvannevat syyn….

Väsyttääkö keikkailu ja muusikon arki usein? Miten selättää väsymyksen?

Me teemme keikkoja nykyään niin vähän, ettei väsymyksestä voi varsinaisesti puhua. Ainahan ihmispoloa joskus väsyttää ja sen voittaa venyttelemällä, haukkaamalla raitista ilmaa ja ottamalla kitara käteen. Kyllä se aina siitä lähtee, joskus hitaammin, joskus nopeammin.

Meillä on Nuorisopalvelu Balanssissa nuorille itsetuntokoulutus nimeltään “Sisäinen säihke.” Miten määrittelisit – mitä voisi olla Sisäinen säihke?

Se on varmaan tunne jonkinlaisesta itsevarmuudesta. Tunne siitä, että on hyväksytty sellaisena kuin on. Se ei varmaan ole niin yleistä kuin sen toivoisi olevan.

Mitä ajattelet tämän päivän nuorten haasteista? Mitkä ovat nuorten elämän suurimmat haasteet?

On varmaan vaikeaa antaa itselleen aikaa saavuttaa asioita. Ajallemme on tyypillistä, että on luotu kuva siitä, että maailma on valmis ja kaikkea pitää olla heti, kun kotioven takanaan sulkee. Ei se mene niin, asioiden saavuttamiseen menee aikaa, olivat ne saavutukset sitten materiaa, tai henkisiä.

Edellisen haastateltavan (kuukauden vieraan), Arttu Wiskarin kysymys sinulle: “Mikä aihe on sinun mielestäsi laulun arvoinen?”

Ei ole asiaa, mistä ei laulua voisi kirjoittaa.

Oma kysymys seuraavalle haastateltavalle, jonka henkilöllisyys vielä pimennossa.

Oletko hyvien, vai pahojen puolella?