11.2.2015

Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen

Antti Ruuskanen, kuva: Nea Ahtiainen

Mites tämä päivä käynnistyi ja mitä kaikkea päivä pitää sisällään?

Tiällä leirillä Afrikassa normaali pieni jaloittelu ja monipuolinen aamiainen oli ohjelmassa. Rutiinit ovat leirillä samanmoiset. Aarinko paistoi tännään normaalia lämpimämmin.

Olet ehtinyt jo saada keihäänheitossa komeita saavutuksia. Kauanko olet keihästä viskonut ja haaveilitko jo lapsena urasta huippu-urheilussa?

Ihan sitä pikkupojasta on maaseuvulla kotpuolessa jos jonniin näköstä keihästä muistuttavaa esinettä viskottu. Seppo Räty oli pikkupoikana idoli ja haaveilin tulevani huippu-urheilijaksi. Tosin alussa laji ei ollut ihan selvillä, tein kaikkee urheilua.

Nouseeko urheilu-uraltasi mieleen jokin erityisen mieluisa hetki?

Kaikki arvokisat ovat tavallaan jiäneet piähän mieleen. Mutta kyllä Lontoon olympiaronssi ja 2014 Euroopan mestaruus ovat piälimmäisenä. Mutta kyllä kun reeneissä hoksaa jonkun asian ja onnistuu, on se myös aika mieleenpainuvaa ja niitä tapahtumia on paljon.

Mikä tuntuu kilpaurheilussa kaikkein raskaimmalta?

Varmaan kun on pitkiä aikoja pois läheisten luota, niin se on joskus raskasta. Kyllä kotpuoleen, metälle ja kalalle joskus mualiman metropoleista on ikävä.

Mitä muita asioita elämääsi kuuluu keihäänheiton lisäksi?

Liikun luonnossa, metästän ja kalastan. Koirien kanssa tulee vehattua. Vietämme vapaa-ajalla aika normaalia perhe-elämää. Ruonlaittoo tulee harrastettua.

Millainen olisi Antti Ruuskasen täydellinen vapaapäivä?

Jaa-a. Uamulla perreen parissa aamiainen pitkän kuavan mukkaan. Sitten vaikka kalalle kotrannasta, saunan lämmitykseen ja takkatulen äärelle rentoutummaan.

Liikkuvatko lapset ja nuoret mielestäsi tarpeeksi ja mikä voisi motivoida heitä liikkumaan enemmän?

Lasten kannattaa liikkua monpuolisesti. Kokkeilla erilaisia juttuja. Vanhempien on hyvä peuhata lasten kanssa. Omaehtoista liikkumista lapsille tullee nykyään liian vähän.

Yksi Nuorisopalvelu Balanssin hyvinvointiin liittyvistä koulutuksista on ”Höllääjät -stressikoulutus.” Mikä on sinun tapasi ottaa rennosti ja höllätä?

Nauttia läheisten seurasta. Liikkua luonnossa.

Mitä ajattelet tämän päivän nuorten haasteista? Mitkä ovat nuorten elämän suurimmat haasteet?

Kova kiire ja kilpailu elämän eri aloilla varmaan rasittoo nuoria. Kilpailu on hyvästä, mutta pittää muistaa rentoutua.

Edellisen haastateltavan (kuukauden vieraan) Juhani Tammisen kysymys sinulle: ”Millä inhimillisen osaamisen alueella olet ERITYISEN HYVÄ ja MIKSI???”

Tulen toimeen erilaisten immeisten kanssa. Kunnioitan immeisiä ja heidän omaleimaisuuttaan. Kotoa olen saanut evväät arvostamaan immeisiä heinä ihtenään.

Oma kysymyksesi seuraavalle haastateltavalle, jonka henkilöllisyys vielä pimennossa.

Mitä voit esikuvana ja julkisuuden henkilönä antaa nuorille?