14.11.2011

Filosofian opettaja ja kolumnisti Arno Kotro

Arno Kotro

Kuinka pitkään olet ollut käyttämättä alkoholia?

Kuusi ja puoli vuotta.

Miten päädyit alkoholittomuuteen? Onko se ollut itsestäänselvyys vai onko jokin vaikuttanut siihen?

Järki tuli käteen, tai tunne, kuinka vain. Juomakerrat tihentyivät ja pidentyivät, ja huomasin aatosten pyörivän liikaa juomisen ympärillä. Paljon tuli vietettyä hienoja hetkiä viinin äärellä, mutta haitat kasvoivat ennen pitkää iloja isommiksi. Aika yksinkertaista matematiikkaa se loppujen lopuksi on.

Onko se, ettet käytä alkoholia, tuonut sinulle jonkinlaista harmia elämässä?

Sellaisia ihmisiä on kadonnut elämästä, joiden kanssa oli tapana istua baareissa. Ja euforiset nousuhumalat ovat tietty jääneet pois – mutta niin ovat vähemmän euforiset krapulahypistyksetkin. Kyllä tase on vahvasti plussalla.

Onko alkoholittomuus lisännyt elämänlaatuasi?

Ehdottomasti. Suosittelen.

Miten ystäväsi suhtautuvat siihen, että et käytä alkoholia?

Moni ystävä on raitis itsekin, joten heidän suhteensa ongelmaa ei ole. Joidenkin olen huomannut arastelevan juomista raittiin seurassa ja tulevan vaivautuneeksi, mikä on kyllä ainakin minun tapauksessani turhaa: jos joku haluaa vetää vaikka lärvit, siitä vaan. Nousuhumalaiset ovat tiettyyn rajaan asti jopa hauskaa seuraa. Juomisesta tai juomattomuudesta ei ylisummaan pitäisi tehdä kiusallista numeroa.

Mitkä ovat tärkeimpiä arvoja elämässäsi?

Henkinen tasapaino, mielenrauha. Totuudellisuus. Läheisten hyvinvointi.

Mitä ajattelet tämän päivän suomalaisista nuorista?

Huippujengiä. Työssäni lukion elämänkatsomustiedon ja filosofian opettajana käyn päivittäin kiinnostavia keskusteluja nuorten kanssa ja tavan takaa ihmettelen, kuinka skarppia sakkia nykynuoriso on. Taitavat olla monessa suhteessa fiksumpia kuin me aikanaan.

Mikä voisi vaikuttaa siihen, että monen nuoren elämänhallinta on kadoksissa?

Pitää muistaa, että useimmilla elämä on ihan hallinnassa. Niillä joilla ei, taustalla voi olla esimerkiksi vanhempien alkoholiongelmaa, joka aiheuttaa vihaa ja turvattomuutta. Kotia sitten kostetaan maailmalle – ja itselle.

Mitä vastaisit ihmiselle, joka sanoo että ”ilo ilman viinaa on teeskentelyä?”

Voihan se teeskentelyä joskus ollakin sellaisella, joka on ehdollistanut itsensä niin, että kaikkeen hauskaan liittyy alkoholi. Se on suunnaton vahinko, ja ohjelmoinnin purkaminen voi kestää kauan.

Mitä haluaisit sanoa nuorelle, joka kamppailee sen ajatuksen kanssa, että lähtisikö ryyppäämään vai ei?

Sanoisin niin, että jos kerran alkoholista tykkäät, älä vielä juo sitä. Mitä varhemmin juomisen aloittaa, sitä varmemmin kehittyy riippuvuus, ja sitten juominen pitääkin lopettaa kokonaan.