12.12.2011

Eva Biaudet (RKP)

Eva Biaudet

Millainen on tyypillinen arkipäiväsi?

Vähemmistövaltuutettuna tyypillinen arkipäiväni näyttää siltä, että aamulla käyn ulkona koiran kanssa, herätän nuorimman lapseni ja autan häntä valmistautumaan koulupäivään. Töissä tapaan vähemmistöjen edustajia, pohdin syrjinnän ja yhdenvertaisuuden haasteita, puhun tilaisuuksissa, johdan Vähemmistövaltuutetun toimistoa ja herätän keskustelua vähemmistöasioista. Työpäivän jälkeen seurustelen perheeni kanssa, keskustelen neljän lapseni kanssa päivän tapahtumista ja käyn ulkona koiran kanssa.

Nyt vaalikampanjan aikana arki on ihan erilaista. Matkustan ympäri maata ja keskustelen ihmisten kanssa, annan haastatteluja ja osallistun paneeleihin. Kotona ollessani vietän mahdollisimman paljon aikaa perheeni kanssa.

Millaisia harrastuksia sinulla oli lapsena ja nuorena?

Tanssin nuorena jazztanssia ja rakastin jo silloin vaikuttamista ja keskustelua. Olen aina ollut mukana koululaisjärjestöissä ja esim. cisv –järjestössä (childrens international summervillages).

Millaisia olivat nuoruuden suurimmat haaveesi?

Haaveilin yk:n pääsihteerin tehtävistä. Olen aina pitänyt haasteista.

Mikä on ollut elämäsi vaikein koettelemus?

Jokaisella on varmasti monia vaikeita koettelemuksia. Läheisen menettäminen on varmasti vaikeinta mitä voi tapahtua. Toisen ihmisen hädän kohtaaminen voi myös olla aika rankkaa ja tosiasia että ihmiset voi olla julmia. Ihmiskaupanvastaisessa työssä uhrien kohtaaminen on raskasta mutta sen jälkeen ei voi olla taistelematta ihmisten hyväksikäyttöä vastaan.

Mitkä asiat ovat auttaneet selviytymään suurimmista vastoinkäymisistä?

Hyvien ystävien tuki ja positiivinen asenne. Yritän nähdä jokaisessa koettelemuksessa jotain hyvää.

Mitä asiaa pidät elämäsi tärkeimpänä saavutuksena?

Ihmiskaupan vastainen työ on tärkein saavutukseni. Olen edistänyt lainsäädäntöä ja uhrien auttamista 56 etyj-maassa. Olen antanut ihmiskaupan uhreille äänen. Tuntui hyvältä saada tunnustusta kansainvälisesti ihmiskaupan vastaisesta työstäni. Olen saanut presidentti Sarkozyn myöntämän kunnialegioonin ja Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clintonilta palkinnot.

Mitä ajattelet tämän päivän suomalaisista nuorista?

Nuoret tänään ovat monien haasteiden edessä. Maailma tuntuu olevan täynnä mahdollisuuksia mutta myös täynnä uhkia. Haluan välittää ajatuksen nuorille, jotka mahdollisesti epäilevät omia mahdollisuuksiaan, pohtiessaan koulunjälkeistä elämäänsä ja pelätessään että aikuisuus tuo mukanaan pelkästään tylsää työntekoa. Yhdessä teemme työtä taataksemme hyvän elämän jokaiselle.

On mahdoton hyväksyä, että Suomessa on nuoria, jotka eivät pääse mukaan työelämään ja siten eivät pääse kiinni tavalliseen aikuiselämään. Vain se, joka kokee saavansa yhteisöltä jäsenen paikan tuntee yhteisöllisyyttä.

Minkä uskot vaikuttavan siihen, että monen nuoren elämänhallinta on tänä päivänä hukassa?

Uskon, että nuoret joutuvat tekemään suuria valintoja elämässään liian aikaisin ja esimerkiksi koulu keskittyy liikaa suoritukseen ja tekniseen opetukseen sen sijaan, että lapsille ja nuorille opetettaisiin elämän taitoja, sosiaalista kanssakäymistä jne. Kuulen 12-vuotiaista joilla on jo kalenteri täynnä eikä ole aikaa vaan olla. Tämä on surullista.

Mitkä ovat tärkeimpiä arvoja elämässäsi?

Jokainen ihminen on samanarvoinen ja jokaisella ihmisellä on oikeus olla osallisena yhteiskunnassa. Jokaisen ihmisarvon kunnioittaminen antaa minulle ja sinullekin vapautta olla juuri sellainen kuin on.

Meillä on Nuorisopalvelu Balanssissa itsetuntokampanja nimeltään ”sisäinen säihke.” Miten määrittelisit sananparren ”sisäinen säihke?”

Kuulostaa hienolta. Sisäinen säihke voi tarkoittaa sitä energiaa joka leviää muihin ihmisiin ihmisestä joka kokee olevansa hyväksytty ja arvostettu juuri sellaisena kuin on.