7.8.2016

Vähemmän on enemmän

Ajoittain nousee esiin ajatus kuuden tunnin työajasta. En tiedä onko se kaikilla aloilla mahdollista ja millaisia seurauksia siitä olisi. Mutta uskon ehdottomasti, että työhyvinvoinnin ja innostuksen näkökulmasta tämä on varteenotettava ja mielenkiintoinen ratkaisu. Uskon, että ihminen nauttii tekemisestään enemmän ja valjastaa siihen täyden työtehon tietäessään ponnistelun ajan olevan pienempi.

Ihminen kykenee olemaan tehokas rajallisen ajan. Innostuneina olemme todennäköisesti tehokkaampia. Kun tarkastellaan työviikkoa saati kuukautta kokonaisuutena, on sillä vaikutus tekeekö asioita 30 tuntia tehokkaasti ja innostuneesti vai 40 tuntia vajaatehoisesti ja väsyneen innottomasti. Uskon, että myös työterveyden ja sen myötä sairauspoissaolojen näkökulmasta tässä on eroja. Tätä on kokeiltu Ruotsissa ja tähänastiset vaikutukset ovat olleet innostavia. Tulen seuraavassa turinassani kirjoittamaan työhyvinvoinnista enemmän.

Vähemmän on enemmän pätee monilla elämänalueilla. Tarpeettoman pois jättäminen tuo rauhaa. Huomaan tämän esimerkiksi kotien sisustuksissa. Jos tavaraa on paljon, koen voivani huonommin. Koen olevani ”tukossa.” Tämän takia pyrin kartoittamaan komeroni ja heittämään jotain pois säännöllisin väliajoin. Vaihtelevalla menestyksellä. Myös minussa asuu pieni hamstraaja. Tavaroista luopumisessa on kyse puhdistautumisrituaalista. Luovun näistä asioista ja aloitan puhtaalta pöydältä. Henki kulkee enkä ole materiaan sidottu.

Myös kalenterin karsiminen tuo seesteisyyttä. Itselleni se tuli jossain vaiheessa välttämättömäksi kun tila sivuista loppui kesken. Samalla tuntui siltä, että myös pääkopastani loppuu tila kesken. Kaipasin rauhaa ja tyhjyyttä. Mielen vapautta. Mietin, että pitäisikö lähteä jonnekin pienelle matkalle rauhoittumaan. Tajusin kuitenkin, että rauha ja rauhattomuus ovat ensisijaisesti sisäisiä tiloja. Kiire ei katoa kiirettä pakenemalla vaan elämänrytmiä muokkaamalla. Rauha löytyi elämänrytmin hidastamisen ja asioiden karsimisen kautta.

Vähemmän on enemmän kun tahdomme lisätä keskittymistä. Kun tahdomme moniin asioihin hajakeskittymisen sijaan keskittyä kunnolla johonkin. Kun asioita on vähemmän, on mahdollisuus tehdä asiat levollisesti. Levollisuus lisää keskittymistä ja keskittyminen lisää tehokkuutta. Vanha sananlasku sen tietää, että ”kiirehtimällä tulee vain kusipäisiä mukuloita.”

– Janne Kaleva