Jannen turinat

Inspiraatioita levollisempaan elämään ja parempaan arjenhallintaan.

25.10.2017

Aikuiset kiusaajat

Koulukiusaamista koitetaan kitkeä lapsilta ja nuorilta. Itsekin osallistun työni kautta tähän kitkemiseen. Koitan herätellä piilossa olevaa empatiaa. Kerron kiusattujen karuistakin kohtaloista. Olen kuitenkin suunnattoman turhautunut aikuisten laajamittaiseen kiusaamisilmiöön. Aikuiset, jotka opettavat lapsilleen hyvää käytöstä, arvostelevat naureskellen julkisuudesta tuttujen ulkonäköä, solvaavat keskustelupalstoilla ja lyövät lyötyjä, koska ”kaikki nyt vain tekevät niin.” Riittää kun pitää korvat auki…

15.6.2017

Hassu alkoholi

Käytän alkoholia. En ole humaltumisen aktiiviharrastaja, mutta juon kuitenkin enemmän kuin sen yhden saunakaljan. Olen jopa kuulunut viskiseuraan. Elän suomalaisesta näkökulmasta kummallisessa välimaastossa. Olen vähän sellainen, joka ei oikein ymmärrä miksi ilmaista viinaa pitäisi vetää pää täyteen vain siksi että se on ilmaista.

4.5.2017

Minä olen mielisairas

Mielenterveysongelmat ovat yhteiskunnassamme tabu. Asioissa on edistytty mutta ei tarpeeksi. Samalla mielenterveysasiat herättävät uteliaisuutta. Siksi sinäkin saatoit vilkaista tätä kirjoitustani. Yhtä kaikki – hyvä kun vilkaisit. Kirjoitan nyt rehellisesti, itseäni tutkien ja henkisesti paljaana. Rehellisyys sisältää aina riskejä, mutta nyt olen valmis ottamaan niitä. En koe tarvetta sellaiseen peittelyyn, joka ylläpitää tabuja.

26.2.2017

Ystävyydessä yksinäiset

Tässä ajassa on yhteydenpitovälineitä enemmän kuin koskaan. Ihmiset ovat tavoitettavissa. Oman arkensa voi nopeasti klikata muiden nähtäville. Elämme sosiaalisuuden aikaa. Samaan aikaan on valtavasti yksinäisyyttä. Ihmisiä jotka eivät tule kohdatuiksi. Sanoja ja tarinoita joista toiset eivät ole kiinnostuneita. Ajatuksia jotka jäätävät omaan mieleen pyörimään. On paljon näennäistä yhteyttä.

15.1.2017

Ajatteletko liikaa?

Olemme usein niin voimakkaasti mielemme vankeja, että emme tunnista sitä. Valloillaan olevat ajatukset kuljettavat meitä erilaisiin paikkoihin ja tunnetiloihin. Mieli löytää näistä paikoista pelkoa, huolia ja ahdistusta. Myös itsesyytökset ovat mielen mieliravintoa. Vapaana laukkaavat ajatukset johtavat tulkintoihin ja tunteiden heittelyyn. Valloillaan kulkeva mieli saattaa muokata jostain aivan tavallisesta asiasta hetkessä kaaoksen. Yksittäisen asian ollessa haastava…

2.12.2016

Positiivisuuden voima näyttäytyy vastoinkäymisissä

Erilaiset murheet ovat käväisseet elämässäni viime aikoina. En kuitenkaan ole murehtijatyyppi, joten koitan ammentaa tuollaisina hetkinä positiivisuudesta voimaa. Toki se on välillä helpompaa ja välillä työläämpää. Todellisten murhelinssien läpi katsoessa ihmettelee myös sitä, miten niin moni löytää arjen marinaa sellaisista asioista, jotka ovat pohjimmiltaan hyvin. Pahaa ruokaa. Huono sää. Ikävä ilma. Ikävä ihminen. Liikaa asioita….

10.11.2016

Kuitenkin Suomi taas häviää

Muistan tällaisen tilanteen; istun yleisen saunan lauteilla. Edessä on jääkiekon ratkaiseva MM-välieräottelu. Löylynheiton lomasta kuuluu ennakoivaa murahtelua: ”Kuitenkin Suomi taas häviää. Eipä siinä taida olla mitään katsomista.” Toiset yhtyvät ennustukseen myhäillen. Illalla Suomi sitten voittaa! Kuulen jo valmiiksi mielessäni lauseen: ”No seuraavan pelin ne sitten varmasti häviää.”

27.9.2016

Opettajainhuone

Työni mahdollistamana olen nähnyt satoja suomalaisia opettajainhuoneita. Olen kuullut opettajien keskusteluja ja nähnyt heidän asennettaan työnsä äärellä. Olen juonut heidän kanssaan kahvia. Välillä ollaan naurun kera parannettu maailmaa ja välillä olen saanut pahan katseen kun olen ottanut kaapista väärän kahvikupin.

12.9.2016

Ajatuksia työhyvinvoinnista

Yksi työpaikkamme arvoista on työhyvinvointi. Tahdon, että työhyvinvointi näkyy kaikissa arjen ratkaisuissa. Välillä varmasti onnistun tässä missiossani paremmin ja välillä huonommin, mutta tahtotila ainakin on olemassa. Tahdon, että jokainen työyhteisömme jäsen voi tuoda töistä positiivista energiaa kotiin ja sen myötä taas kotoa töihin.

7.8.2016

Vähemmän on enemmän

Ajoittain nousee esiin ajatus kuuden tunnin työajasta. En tiedä onko se kaikilla aloilla mahdollista ja millaisia seurauksia siitä olisi. Mutta uskon ehdottomasti, että työhyvinvoinnin ja innostuksen näkökulmasta tämä on varteenotettava ja mielenkiintoinen ratkaisu. Uskon, että ihminen nauttii tekemisestään enemmän ja valjastaa siihen täyden työtehon tietäessään ponnistelun ajan olevan pienempi.